İçerik oluşturmaya yeni başlamış olabilirsin, belki de bu uğurda aylarını hatta yıllarını verdin. Peki, tıpkı senin gibi bu zorlu yollarda yürüyen ve sektörün aranan freelance içerik yazarları arasına girmeyi başaran isimlerin tecrübelerini merak ediyor musun? Öyleyse seni alanında uzman isimlerle buluşturuyoruz!
İçerikmatik’te yıllardır içerik üreten, potansiyelini fark edip kendini geliştiren ve binlerce kişiden oluşan yazar kadromuz arasında ilk beş içinde yer alan yazarlarımızdan bu dünyaya henüz “Merhaba!” diyen freelance içerik yazarlarına tavsiyelerde bulunmalarını rica ettik.
Röportajımızda online içerik üreticilerimiz; kendi kariyer yolculuklarına, yaşadıkları zorluklara, aldıkları ödüllere, içerik dünyasındaki varlıklarını şekillendirme biçimlerine dair ilgi çekici noktaları senin için paylaştılar. Bu heyecan verici serüveni takip etmek, sektördeki uzman isimleri tanımak ve master freelance içerik yazarlarımızın gözünden bu önemli mesleğin derinliklerine doğru bir yolculuğa çıkmak için röportajımız seninle!
Bu arada eğer içerik yazarlığı ile ilgili detaylı bilgi istersen “Online İçerik Yazarı Nedir? Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?” isimli yazımızı okuyup geri gelebilirsin.
İçerik Yazarı Olmaya Nasıl Karar Verdin? Kaç Yıldır İçerik Üreticisisin?
Özge: Yazmaya her zaman ilgim vardı; okul hayatım boyunca kulüp, topluluk ve dergiler için sürekli yazdım. İçerik yazmaya ise üniversiteden mezun olduktan hemen sonra başladım. Mezun olduğum alana yönelik iş ararken boş kalmamak ve gelir elde etmek amacıyla zamanımın büyük çoğunluğunu içerik yazmaya ayırdım. Şu anda fark ettim ki neredeyse 10 yıldır içerik üretiyorum!
İrem: İçerik yazarı olmaya karar vermem aslında tatlı bir tesadüfle gerçekleşti. Evde olduğum bir dönem farklı sitelerdeki online eğitimlere göz gezdiriyordum. Gördüğüm eğitimlerden biri de “İçerik Editörlüğü” eğitimiydi. Lise yıllarımdan itibaren yazı yazmaya karşı merakım olduğundan eğitime kaydoldum ve bir haftalık eğitimin sonunda hocamızın önerdiği içerik üretim platformlarından biri olan İçerikmatik’e başvurdum. Onların da beni kabul etmesiyle içerik yazarlığına adım atmış oldum. Yaklaşık iki yıldır da içerik üretmeye devam ediyorum.
Burak: İçerik yazarı olma fikri pandemi döneminde gelişen bir süreç oldu benim için. Yazma eylemine ortaokul yıllarında başladım. O zamandan bu güne kadar şiir, öykü, tiyatro oyunu alanlarında yazma deneyimlerim oldu. Yazdığım eserler çeşitli dergilerde ve mecralarda yayınlandı. Yazdığım oyun ve çocuk oyunlarının bazıları sahnede hayat buldu. Bu alanlarda yazmaya hâlen devam ediyorum.
Buradan yola çıkarak eve kapandığımız pandemi döneminde içerik yazarlığı ile tanıştım. İçerik yazarlığı fikri oldukça ilgimi çekti. Sevdiğim alanda üretim yaparak bir yandan da maddi gelir sağlamak uzun zamandır düşündüğüm bir şeydi. Böylece içerik yazarlığı serüvenim 2020 yılında başlamış oldu. 2020 yılından bu yana içerik yazarlığı alanında çalışmaya devam ediyorum.
İçerik Yazarı Olarak Karşılaştığın En Büyük Sorun Neydi ve Bunu Nasıl Çözdün?
Özge: İçerik yazarlığı kariyerimin başında, potansiyelimi zorlamak adına farklı ajans ve müşterilerden oluşan yoğun bir trafik yarattığımı hatırlıyorum. Zaman yönetimi açısından oldukça stresli bir dönemdi, mola veremedikçe ruhsal ve fiziksel sağlığımı zorlamıştım. Yıllar içinde daha seçici olmayı, gerektiğinde “Hayır.” diyebilmeyi ve molaları iş rutinime eklemeyi öğrendim.
İrem: İçerik üretmek yazarlık becerisi olsa da bir hikâye ya da şiir yazmak gibi değil. Edebî eserlerde konu, kurgu ve akış tamamen yazara ait. Oysa içerik yazarlığında uyman gereken bir brief, SEO optimizasyonu için dikkat etmen gereken kurallar, birlikte çalıştığın markaların yarattıkları bir marka dili ve beklentileri var.
Ben de içerik yazarlığına başlayana kadar genelde edebî metinler ürettiğim için içerik üretirken en çok zorlandığım nokta, verilen brief’e uymak oldu. İlk yazdığım metinlerde istenen özellikte değil de kendi beğenime göre metinler yazmaya çalıştığımı biraz deneyim kazandıktan sonra fark ettim. Tabii bu yüzden de başta sık sık revize alıyordum.
Burak: Bu alanda karşılaştığım en büyük sorun -aslında sorun yerine zorluk denilebilir- işin teknik kısmı oldu. Yazım dili ya da yaratıcılık anlamında herhangi bir sorun yaşamadım. İçerikleri oluştururken kullanılması gereken SEO kuralları, kategori, blog ya da ürün içeriklerinin teknik detayları konusunda ilk başta biraz zorluk çektim. Bunun nedeni ise bugüne kadar yazım alanında serbest bir şekilde yazmam oldu. Çünkü içerik yazarlığı alanında yaratıcı ve özgün olmak önemli rol oynasa da Google algoritmalarına uygun içerikler yazmak için teknik bilgileri bilmek de bu işin olmazsa olmazı. Bunu çözmek için alanla ilgili eğitimler aldım. Ayrıca fırsat buldukça internet, kitaplar, makaleler gibi kaynaklar yardımıyla kendimi geliştirdim ve geliştirmeye devam ediyorum.
Blog içeriklerinin nasıl yazıldığını merak ediyorsan “Blog Nasıl Yazılır? Tüm Yönleriyle Blog İçeriği Hazırlama Rehberi” isimli yazıya göz atabilirsin.
Kendini İçerik Üretimiyle İlgili Geliştirmek İçin Eğitimler Aldın mı? Bu Süreçte Nasıl Geliştin?
Özge: Geçtiğimiz hafta internet bağlantımda bir problem oldu ve teknik destek için eve bir ekip geldi. Yapılan işlemlerden sonra sorunun çözüldüğünden emin olmak için “sozluk.tdk.gov.tr” açılıyor mu diye baktım. Neyin nasıl yazıldığını sürekli kontrol edemezsem ölürüm. Çok kitap okuyarak akıcılık, konu bütünlüğü, yazı dili ve imla konusunda kendimi beslediğime inanıyorum. İçerikmatik eğitimlerini ve eğitim kayıtlarını sürekli takip ediyorum.
İrem: Daha önce bahsettiğim şekilde “İçerik Editörlüğü” ile “İçerik Uzmanlığı” kurslarını aldım. Kursların bana temel anlamda hiçbir bilgim olmayan bir alanda fikir sahibi olma ve temel kavramları öğrenme fırsatını sunduğunu söyleyebilirim. Ancak içerik yazarlığında en fazla ilerlemeyi bana editörlerin kazandırdığını düşünüyordum.
İlk başladığım zamanlarda doğrudan istenene uygun içerik üretmekte zorlanıyordum. Özellikle farklı projelerde ilk içeriklerimde genelde sık sık revize alıyordum.
Revizelere uygun olarak metinleri düzenlemeye çalışarak ve editörlerin metinlerim üzerinde yaptığı değişimleri inceleyerek kendimi geliştirdim.
Bu noktada İçerikmatik editörlerine teşekkürlerimi iletmemde fayda var. Çünkü bazen o kadar uzun uzun açıklamalar yaptıkları revizelerim oluyordu ki editörler bana anlatana kadar kendileri düzenlese daha kısa sürerdi. Ama onlar yazarların da gelişimlerini desteklemek için her zaman nezaketle neler yapmam gerektiğini açıkladılar.
Burak: İçerik yazarlığı konusu ilgimi çektiği anda internette bu konuyla ilgili araştırmalar yaptım. Pandemi döneminde ise bu konuyla ilgili online eğitimler aldım. Kendim de tiyatro alanında bir eğitimci olduğum için öğrenme sürecinin insanda hiçbir zaman bitmediği inancı içerisindeyim. O yüzden hâlâ bu alanda yapılan eğitim, konferans ve workshop gibi etkinlikleri takip ediyorum. Çünkü insan yeni bilgiler edindikçe gelişiyor. Bu nedenle şu an içerik yazarlığı konusunda kendimi iyi bir seviye de görsem de eğitimlere her zaman önem veriyorum.
İçerik Üreticiliğine Yeni Başlayacak Yazar Adaylarına Tavsiyelerin Neler?
Özge: İçerik yazarlığında performans ve gelir bakımından ivme kazanmak zaman alabilir. Sabırlı olmak ve eğitim olanaklarını değerlendirmek gerekiyor. İçerikmatik gibi deneyimli bir ajans çatısı altında içerik üretmenin avantajları var. Editörlerle sürekli iletişim hâlinde olmak, sorulara neredeyse anında yanıt almak ve mesleki eğitimlere ücretsiz katılmak büyük şans. Şanslarını en iyi şekilde değerlendirmelerini tavsiye ederim.
İrem: Yeni içerik yazarlarına kendi tecrübelerimden yararlanarak naçizane birkaç tavsiyemi şöyle sıralayabilirim:
- Öncelikle mutlaka her yazara uygun proje vardır. Hiçbirimiz her içerik türünde mükemmel sonuçlar çıkarmak zorunda değiliz. Kendi niş alanımızda çalışabiliriz. Bu yüzden sadece birkaç içerik deneyip vazgeçmemelisiniz. Doğru içeriği bulabilirsiniz.
- En zorladığım noktayı anlatırken bahsettiğim gibi içerik yazarken kendi tercihlerimize göre yazı yazmamız doğru değil; ben ettim, siz etmeyin. Bize verilen brief’i en doğru şekilde değerlendirerek markaların istediği yönde profesyonel içerikler üretmemiz gerekli. Yani brief’leri iyice anladıktan sonra içeriklerimizi yazmalıyız.
- Bazı yazılar göz korkutucu ve zor gelebilir. Böyle yazılarla karşılaştığınızda koşarak kaçmak isteyebilirsiniz. Bu çok normal. Ancak çok zorlanırsanız içeriğinizi 200 ya da 300 kelimelik küçük parçalara bölmeyi ve yazarken sadece o parçalara odaklanmayı deneyebilirsiniz.
- “Revizeler şahsi değildir.” Bu cümleyi hepimiz bence hayat mottosu yapmalıyız. Bize verilen revizeler yazarlığımızın kötü olduğunu değil, o an ürettiğimiz metinde sorun olduğunu gösterir. Zaten dikkatli baktığımızda editörlerin yorumlarının yazımıza ilişkin olduğunu, kişiliğimize ve yazarlık becerimize herhangi bir şey söylenmediğini görebiliriz.
- Sanırım yeni yazarlara son tavsiyem de mükemmeliyetçiliğe kapılmamaya özen göstermeleri olur. İyi kalitede metin üretmek hepimizin isteği olsa da bazen yapabildiğimiz kadarını yapmamız yeterli. Öbür türlü hiç ilerleme kaydedemeyiz. Hata yapsak da bazen kötü içeriklerimiz olsa da günün sonunda mükemmeliyetçiliği bırakıp harekete geçtiğimizde ilerleme şansını yakalayabiliriz.
Tüm içerik yazarı arkadaşlarıma başarılar dilerim. Umarım paylaşımlarım size minicik de olsa yardımcı olmuştur. Klavyenizin sesi hiç dinmesin, sevgiler.
Burak: Bu alanda yeni çalışmaya başlayacak arkadaşlara ilk tavsiyem, öğrenmeye ve sabretmeye açık olmaları. Çünkü bu konuda ilerlemek için çaba sarf etmek ve deneyim sahibi olmak oldukça önemli bir konu. Bir başka tavsiyem ise fırsat buldukça bol bol okumak. İlla bu alanda okuma yapmak değil; buna ek olarak öykü, roman gibi çeşitli eserleri okumak da çok önemli. Çünkü iyi bir içerik yazarı olmak için iyi bir dil bilgisi, yaratıcılık ve Türkçe kurallarına hâkim olmak gerekir. Son olarak yeni başlayacak arkadaşların bu alanda karşılarına çıkan her eğitimi değerlendirmelerini tavsiye edebilirim.
Sen de bu heyecan verici yolculuğa atılmak, kendini geliştirebileceğin ve potansiyelini ortaya çıkarmana yardım edecek bir platformda çalışmak istiyorsan seni aramızda görmek isteriz. Dilersen “İçerikmatik’te Nasıl Yazar Olunur? Süreçleri Nelerdir?” isimli yazımızı inceleyerek bizimle ilgili daha detaylı bilgi sahibi olabilir, hemen başvuruda bulunabilirsin!