İşin Mutfağı

Freelance Çalışmalarınızı LinkedIn’de Nasıl Öne Çıkarabilirsiniz?

Freelance Çalışmalarınızı LinkedIn’de Nasıl Öne Çıkarabilirsiniz?

Yaptığın işlerin daha fazla insana ulaşmasını mı istiyorsun? O zaman seni LinkedIn’e alalım! Markaların ve içerik platformlarının içerik üreticisi ararken baktıkları ilk yer, her zaman LinkedIn’dir. Eğer hayatını serbest çalışarak kazanıyorsan LinkedIn, senin için yeni iş fırsatları ve potansiyel müşterilerle dolu bir altın madeni sayılabilir.

LinkedIn üzerinden freelance çalışmalarını paylaşmak ve profilini ön plana çıkarmak harika fikir! Ne yazık ki LinkedIn’in potansiyelini keşfeden tek freelance içerik yazarı sen değilsin. Rakiplerinden oluşan çılgın kalabalığın içinde bir yıldız gibi parlamak istiyorsan içerik yazımında vadettiğin kaliteyi önce LinkedIn profiline yansıtmalısın.

Profesyonel bir LinkedIn profili hazırlamak ve yönetmek için ihtiyacın olan tüm bilgileri bu yazıda bulabilirsin.

LinkedIn’de İçerik Üreticisi Arayanlara Hitap Eden Üretici Hesapları Nasıl Olmalı?

İçerik platformları ve markalar için bir adayın LinkedIn profili, en az güncel öz geçmişi ve portfolyosu kadar önemli. Laf aramızda, iş ilanı bile açmadan başarılı LinkedIn profillerini inceleyen ve içerik üreticilerine teklif götüren profesyonellerin sayısı her geçen gün artıyor. Stratejik, hatasız ve kolay okunur bir LinkedIn profili ile yazarlık kariyerinde heyecan verici sürprizlere hazır ol!

LinkedIn üzerinden iletişim ağını genişletmek, yazarlık kariyerine ve deneyimine dair sarsılmaz kanıtlar sunmak için LinkedIn profilini güncellemeye hemen başlayabiliriz.

Profil Bilgilerini Eksiksiz Doldur

Profil bilgilerin ne kadar eksiksiz olursa markalarda yarattığın ilk izlenim de o kadar güçlü olur. Kendini “Freelance İçerik Yazarı” olarak tanımlayabilir; varsa başka uzmanlık alanlarını da profiline ekleyebilirsin. LinkedIn iş aramalarında öne çıkmanın yolu, yakından tanıdığın arama motoru optimizasyonu(SEO) sürecinden çok da farklı değil. İçerik yazarlığı ile ilgili anahtar kelime ve ifadelere profilinde yer verdikçe içerik yazarı profilleri arasında üst sıralara yükselmen de kolaylaşacak.

İletişim Bilgilerin Güncel Olmalı

İş dünyasında erişilebilir olmakla güven vermek arasında çok yakın bir ilişki var. Bu nedenle telefon numarası, mail adresi gibi bilgilerini güncel tutman büyük önem taşıyor. Aktif kullanmadığın iletişim adresleri varsa bunları profilinden temizlemelisin. Portfolyonu paylaştığın bir siten varsa onu iletişim bilgilerine mutlaka ekle. Ayrıca seni doğru ifade ettiğine inandığın sosyal medya hesaplarına da LinkedIn profilinde yer verebilirsin.

Deneyimlerini Vurgula

Freelance çalışmalarını listelemek için artık hazırsın! Hangi ajans ya da markayla, hangi proje için ne kadar süreyle çalıştığından bahsedeceğin yer burası. Profilinin ziyaretçiler tarafından kolayca okunabilmesi ve akılda kalması için iş tecrübelerini madde işaretleri ile detaylandırmanda fayda var.

Projedeki rolün, genel sorumlulukların ve varsa başkalarına mentorluk yapma sürecin mutlaka iş tecrübenin detayları arasında yer almalı. Kısa süreli projeleri bir araya toplayabilir, her bir iş tecrübesi için uzun açıklamalar sunmak yerine portfolyona yönlendirme yapabilirsin.

İyi Bir İzlenim Vermek İçin “Hakkımda” Kısmına Neler Yazılmalı?

Hakkımda kısmını iş başvurusunda sunduğun etkileyici bir ön yazı gibi tasarlaman gerek. Müşterilerin için gelecekte nasıl bir fark yaratabileceğini bu bölümde anlatmalı ve işe biraz heyecan katmalısın.

Kişisel bilgilerin dışında ilgi duyduğun alanları, aldığın derece ve sertifikaları bahsetmeye değer bulabilirsin. Hangi tür içerikleri üretmekte uzmanlaştığından ya da daha önce kaç farklı markayla uzun süre birlikte çalıştığından burada bahsedebilirsin. Spesifik bir hedef kitlen ya da niş bir yazım alanın varsa vurgulamanın tam sırası!

“Eğitim ve Sertifikalar” Alanlarını Eksiksiz Bir Şekilde Tamamla

Tüm eğitim ve sertifikalarını gözden geçirme vakti! Uzmanlık alanınla ilgili sertifikalarını cilala ve parlat. Gurur duyduğun puan ve derecelerinin olduğu eğitimleri profiline eklemeyi ihmal etme. İçerik yazarlığına dönük mesleki eğitimler dışında sosyal becerileri geliştirmeye yönelik eğitimlere katıldıysan bunlardan da mutlaka bahset. Takım çalışması, stresle başa çıkma, iş birliği ya da problem çözme gibi alanlardaki yeteneklerin; kurumsal markaların dikkatini çekecektir.

Öne Çıkan Çalışmalarını Ekle

Dolu dolu profilinle tüm ilgiyi üzerinde toplamayı başardıysan sırada, yazdığın en güzel içerikleri sergilemek var. Ürettiğin içerikleri PDF olarak LinkedIn’e yükleyebilir ya da ziyaretçilerini portfolyona yönlendirecek bir bağlantı kullanabilirsin.

Kişisel bir blog tutuyorsan profiline blogunun bağlantısını ekleyebilir ya da daha güzeli, LinkedIn için blog yazıp onu paylaşabilirsin. Çevrim içi platformlarda paylaşılan yeni makalelerini LinkedIn’den duyurmak, aktif bir kullanıcı olmak ve dikkat çekmek adına şahane fikir!

Referans Bilgisi Ekle

İşe alım yapan profesyoneller için LinkedIn’i cazip kılan şeylerden biri, bu platformun sosyal ilişkileri gözler önüne sermesi. Kendinle ilgili ifade ettiğin bilgiler çok değerli olsa da başkalarının senin hakkında ne söylediği, potansiyel müşterilerinde daha çok merak uyandırıyor.

Sosyal çevrenden destek istemek iyi fikir ancak yeterli değil. Freelance içerik üreticisi arayan firmalar, iş tecrübelerinde ve portfolyonda yer alan markaların sesini de duymak isteyecektir. Seninle daha önce çalışan ve üretiminden memnun kalan müşterilerinden referans istemekten çekinme.

“Yetenekler” Alanını Doldur

Profilinde yer alan yeteneklerin içerik üreticisi iş ilanında aranan kriterlerle örtüştüğünde ortaya şahane birliktelikler çıkabilir. LinkedIn, en fazla 50 farklı yeteneğin listelenmesine ve onların birinci derecede bağlantılar tarafından doğrulanmasına izin veriyor. Yetenekler alanını dolduran profillerin görüntülenme sıklığı da artıyor.

Elbette işin niteliğine uygun ve gerçekçi bilgileri listelemek önemli. Takım çalışması, iletişim, analitik düşünme, araştırma, veri analizi gibi yeteneklerini listeleyerek aranan bir içerik yazarı hâline gelebilirsin.

Profilini Güncelledikten Sonra LinkedIn’de İş Bulmanın Yolları Neler?

Freelance bir içerik yazarı olarak LinkedIn’de iş bulmak istiyorsan profilini eksiksiz ve güncel tutmak için yukarıda bahsettiğimiz adımları izlemelisin. Profilini etkin bir biçimde yönetmek ve aktif bir LinkedIn kullanıcısı olmak ise iş arayışında mutlu sona ulaşmanı hızlandırır. Aslını istersen kariyerine devam ettiğin sürece tek bir mutlu sonla da yetinmemelisin.

Yaptığın işleri düzenli olarak paylaşmak, diğer içerik üreticileri ve içerik topluluklarıyla iletişim hâlinde kalmak, ilgili paylaşımlardan yorum ve beğenilerini esirgememek; LinkedIn’deki kariyer yolculuğunun geleceği için yapabileceğin köklü yatırımlar.

Profilini “Çalışmaya Açık” Olarak Güncelle

Profil resminin altında, iş arayışının görünür hâle gelmesini sağlayan minik bir kutucuk var. Burada iş arayışının aktif olduğunu belirterek profilinle ilgilenen markalara ve işverenlere mesaj verebilirsin.

Çalışmak İstediğin Markaları Takibe Al

İlgi duyduğun ajans ya da markaları takibe almak, iş arayışında tahmin edemeyeceğin kapılar açabilir. Markaların yeni işlerini ve iş yapış biçimlerini duyurular aracılığıyla öğrenebilir ya da iş ilanlarını ilk gören sen olabilirsin. Markanın değer ve hedeflerine olan hâkimiyetin arttıkça öz geçmişinde ve ön yazında buna göre düzenlemeler yapabilirsin.

Sosyal Ağını Genişlet

Freelance içerik yazarlarını, editörleri, içerik ajansında çalışan kişileri sosyal ağına ekleyebilirsin. Daha önce birlikte çalıştığın marka temsilcilerini, ajans sahiplerini ya da işverenleri ağına ekleyerek onlara kendini hatırlatabilir; kısa bir sohbetin ardından referans isteyebilirsin. Sosyal ağın ne kadar geniş olursa sektördeki gelişmelerden ve yeniliklerden de o kadar hızlı haberdar olursun.

LinkedIn İçin İçerik Üret

İçerik üretimindeki stratejini ortaya koymak istersen LinkedIn, senin için şahane bir araç olabilir. LinkedIn’i bir blog gibi kullanmak, sektör liderleri ve temsilcileri arasında hızla yayılan bir alışkanlık. İçerik yazma ritüellerini, sektörle ilgili yaptığın araştırmaları, sektörün sorunlarına sunduğun çözüm önerilerini makaleler hâline getirebilir ve onları paylaşıma açabilirsin. Görsellerle ve infografiklerle desteklenen içeriklerin LinkedIn’de çok daha hızlı viral olabileceğini unutma.

İş Başvurularını Kişiselleştir

İş başvurusunda kullandığın ön yazı, öz geçmiş ya da profili iş ilanında aranan kriterlere uyarlamak; her zaman artı puan kazandıran bir hamle. Başvuruya işe alım yöneticisinin adı ile başlamak, portfolyoda en güncel çalışmaları sunmak ve ön yazıda sektörle ilgili olmayan konu başlıklarından kaçınmak gibi hareketler; işveren tarafından takdirle karşılanacaktır.

Sektörle İlgili LinkedIn Gruplarına Üye Ol

LinkedIn’de merak ettiğin soruların yanıtlarına ulaşman çok kolay. İçerik yazarlığı ile ilgili yerli ve yabancı LinkedIn gruplarına üye olarak hem yeni insanlarla tanışabilir hem onların düşünce ve önerilerden yararlanabilirsin. SEO uyumlu içerik yazma, makale yazarlığı ya da e-ticaret siteleri için kategori içerikleri üretme gibi farklı konu başlıkları hakkında fikir edinebilir ve bu fikirlerini paylaşabilirsin. Potansiyel müşterilerinle bir LinkedIn grubu aracılığıyla tanışman da mümkün.

Doğru Kişiye Odaklan

LinkedIn’de şirketlerin hiyerarşilerini inceleyebilir hatta organizasyon şemalarına hâkim olabilirsin! Marka temsilcilerine ve işe alım yöneticilerine doğrudan ulaşmanın kolay olduğu bu dünyada öne çıkan bir içerik yazarı olmak için kendine güvenmen ve ifade yeteneğinden yararlanman yeterli. Firmalar, aktif iş ilanları olmasa da her an senin gibi yetenekli bir içerik yazarı ile çalışmak isteyebilirler. Ölçülü bir üslupla kendini tanıtarak diğer içerik yazarlarının bir adım önüne geçebilirsin.

Destek İste

İş arayışının LinkedIn semalarında yankılanmasına mı ihtiyacın var? İşte tam da bu günler için sosyal ağını genişlettin! Kendini anlatan bir gönderi hazırlamaktan ve paylaşmaktan çekinme. Sosyal ağında yer alan bağlantılarından iş arayışını arkadaş çevreleriyle paylaşmalarını rica edebilirsin.

İş İlanlarını Kaçırma

İçerik ve metin yazarlığı gibi iş ilanlarından anında haberdar olmak, ihtiyaç duyduğun rekabet avantajını sağlar. İlgi duyduğun kelimeleri hashtag olarak aratabilir ve bu kelimeyi içeren yeni ilanlardan haberdar olabilirsin.

LinkedIn madeninde altın arayanların ne kadar çok olduğunu unutma! Proaktif hamlelerle içerik yazarlığı kariyerini zirveye taşıyabilirsin.

Adile Çetin
Beğenebileceğin diğer yazılar
Bağımsız Ruhların Kalemi: Master Yazarlardan İçerik Üretmenin Püf Noktaları / Röportaj
Bağımsız Ruhların Kalemi: Master Yazarlardan İçerik Üretmenin Püf Noktaları / Röportaj
İçerik oluşturmaya yeni başlamış olabilirsin, belki de bu uğurda aylarını hatta yıllarını verdin. Peki, tıpkı senin gibi bu zorlu yollarda yürüyen ve sektörün aranan freelance ...
8 Eylül 2023
Serbest İçerik Yazarı Olarak Daha Fazla Kazanç Elde Etme Yöntemleri
Serbest İçerik Yazarı Olarak Daha Fazla Kazanç Elde Etme Yöntemleri
İçerik yazarlığına adım attığında kelimelerle yeni dünyalar inşa etmeyi öğrenirsin. Blog, kategori ya da ürün açıklaması içeriği gibi farklı türlerde üretim yaparak işletmelerin dijital varlıklarını büyütmelerine ...
1 Eylül 2023
Yüksek Bütçeli Freelance İşleri Bulmak İçin Kaliteli Portfolyo Hazırlayalım
Yüksek Bütçeli Freelance İşleri Bulmak İçin Kaliteli Portfolyo Hazırlayalım
"Yaratıcı, yetenekli ve hevesli bir içerik yazarıyım ama iyi bütçeli çok fazla iş alamıyorum." diyorsan belki de ihtiyacın olan tek şey, iyi bir ...
25 Ağustos 2023