Yazdığın içeriklerde kurgu konusunda sıkıntı mı yaşıyorsun? Konu ile ilgili örnek metinler mi görmek istiyorsun? İçeriğini oluşturmak için daha fazla kaynağa mı ihtiyacın var? O zaman sana destek olacak en verimli yapay zekâ araçlarını verelim!
Yapay zekâ, dünya genelinde birçok sektörde iş yapış biçimlerinin değişip dönüşmesine neden oluyor. İçerik planlama, oluşturma ve yayınlama süreçleri için de durum pek farklı değil. Yapay zekâ sayesinde içerik üretiminde hız kazanmak ve aynı anda daha çok kaynağa ulaşmak mümkün. Ancak içerik oluştururken sadece yapay zekâ kullanıldığında içeriğin kalitesine ve özgünlüğüne yönelik haklı endişeler ortaya çıkıyor.
Kolay okunan, akılda kalan ve güvenilir kaynaklara dayanan bir içerik yazmak; elbette içerik üreticisi olarak senin sorumluluğun. Öte yandan ürettiğin içeriği yapay zekâ sayesinde geliştirebilir, içeriklerini daha kısa sürede tamamlayabilir ve yarattığın boş zamanda yeni projelere “Merhaba!” diyebilirsin.
Yapay Zekâ İçerik Üretimi Konusunda Ne İşe Yarar, Avantajları Neler?
Yapay zekânın içerik üreticilerine sunduğu çok sayıda fayda ve avantaj var. Yeni bir içerik oluştururken yapay zekânın sunduğu kurgu örneklerinden yararlanabilir ve örnek metinleri inceleyebilirsin. Mevcut bir içeriği geliştirirken de yapay zekânın önerdiği anahtar kelime alternatiflerinden ya da görsellerden yardım alabilirsin. İçerik oluşturma ve geliştirme süreçleri boyunca araştırmak, not almak, görsel oluşturmak ya da zamanını etkin yönetmek istersen farklı yapay zekâ araçlarını kullanabilirsin.
Yapay zekâyı günlük yazma rutinine dâhil ederek aşağıdaki avantajlardan yararlanabilirsin:
- Etkin Zaman Yönetimi: Yapay zekâ, başlık düzeltme ya da imla hatalarının üzerinden geçme gibi otomatik görevleri üstlenerek zamandan tasarruf etmeni sağlayabilir. Böylece ürettiğin aylık içerik sayısını artırabilir ve içerik yazarlığından daha çok kazanç elde edebilirsin.
- Yol Haritası Oluşturma: Üstlendiğin içerik konusu hakkında hiçbir fikrin yoksa yapay zekânın senin için bir yol haritası oluşturmasına izin ver. Yapay zekâ hangi anahtar kelimeleri nasıl ve ne sıklıkta kullanacağınla ilgili sana ipucu verebilir.
- Bilgi Verme: Herhangi bir konuda bilgi almak için yapay zekâya başvuruyorsan öğrendiklerinin doğruluğunu ve güncelliğini mutlaka sorgulaman gerek. Öte yandan yine de yerli ve yabancı tüm kaynaklara aynı anda erişim sağlayan bir uygulamanın söyledikleri dinlemeye değer.
- Görsel Oluşturma: Yapay zekâ sayesinde içeriğin için en uygun görseli kendin oluşturabilirsin. Yaratıcılığını konuşturabildiğin bir yapay zekâ uygulaması bulduktan sonra telifli ya da telifsiz stok sitelere ihtiyacın da kalmaz.
- Kaynak Taraması: Zaman ve enerji tasarrufu etmek için kaynak taramasını yapay zekânın sırtına yüklemek şahane fikir! Yapay zekâ sayesinde belirli kelimeleri ve cümleleri özel tanımlar ekleyerek etiketleyebilir ve yakın takibe alabilirsin. Makalelere açıklama eklemek, birden çok belgeyi aynı proje altında yönetmek gibi işlemler araştırma sürecini kolaylaştırır.
Yapay Zekânın İçerik Üretimi Konusunda Dezavantajları Neler?
İçerik üretiminde insan faktörü olmadan sadece yapay zekâ ile yola devam etmek kusurlu bir çözüm. Aslına bakarsan içerik yazarları için bu, iyi bir haber! Yapay zekâyı doğru şekilde, doğru yerde kullanan ve denetleyen birinin varlığı şart. Çünkü yapay zekâ araçlarının tutarlı, kaliteli, yaratıcı ve güvenilir işler çıkaracağının bir garantisi yok.
Yapay zekâ ile içerik üretirken aşağıdaki dezavantajları göz önünde bulundurmanda fayda var:
- İntihal Endişesi: İçerik üretimini yapay zekâya bırakıp gönül rahatlığıyla kenara çekilmek pek de mümkün değil. Yapay zekâ kısa sürede yazılı ya da görsel bir içerik ortaya çıkarabilir. Ancak bunu yaparken tek bir kaynaktan aldığı içeriği kopyalamadığının garantisini sunmaz. Böyle durumlarda arama motorları siteyi intihal nedeniyle cezalandırabilir. Orijinal görselin ya da yazının sahibiyle yasal anlaşmazlık yaşanması riski de ortaya çıkar.
- Tutarsızlık: Bir işletme ya da marka için içerik hazırlarken mevcut ve potansiyel müşterilere hep aynı tondan hitap etmek önem taşır. İçeriğin tutarlı bir biçimde, belirli bir kalitede sunulması yapay zekâ ile mümkün olmaz. İmza niteliğinde içerikler oluşturabilmek için insan zekâsının denetimi gerekir.
- Yaratıcılıktan Uzak: Yapay zekâ, sınırsız bir kaynak havuzunu süzerek içinden yararlı bilgileri alabilir. Veriye dayalı olmayan yenilikçi ve yaratıcı projeler ise yapay zekânın kapsamı dışında sayılabilir.
- Denetim Gerekliliği: Yapay zekâ uygulamaları; tutarlılıktan, doğruluktan ve güncellikten yana kendilerini henüz ispatlamadı. Bu ispat gerçekleşene kadar yapay zekâ araçlarını kullanmak; aynı zamanda denetim için mesai ayırmak anlamına geliyor. Örneğin ChatCPT Google’ın 2021 verilerini kullanıyor. Yakın tarihli bir olayla ilgili içerik oluşturman gerekiyorsa sana doğru bilgileri vermeyebilir ve hayali cümleler yazabilir.
- Arama Motoru Algoritmalarında Değişiklik: Yapay zekâ içeriğini değiştirmeden olduğu gibi kullanmak; Google’ın güven merceğinden geçememek anlamına geliyor. Arama motoru algoritmasının da bu yönde değişmesi; deneyim, güven, yetkinlik ve uzmanlık sağlayan içeriklerin varlığını gerekli kılıyor.
İçerik Üretimi Konusunda Hangi Yapay Zekâ Araçlarından Faydalanabiliriz?
Yapay zekâ araçlarının uzun yıllara dayanan bir geçmişi olmasa da piyasada şimdiden çok fazla seçenek var. Yazım sürecini tamamen yapay zekâya devredersen kaliteli, özgün, tutarlı ve SEO’ya uygun içerikler üretmen mümkün olmaz. Öte yandan içerik yazma sürecinin farklı aşamalarına hizmet eden verimli araçlarla ne kadar erken tanışırsan gelecekte sektördeki gelişmelere ayak uydurman da o kadar kolaylaşır.
İçerik üretiminde faydalanabileceğin en verimli yapay zekâ araçlarına kısaca değinelim:
ChatGPT
OpenAI tarafından desteklenen ChatGPT, sektör lideri konumunda. Bu uygulama saniyeler içinde sorularına yanıt verebilir, seninle beyin fırtınası yapabilir, öğrenmene yardımcı olabilir. Kullanımı oldukça kolay olan yapay zekâ aracına ücretsiz üyelik mümkün. Uygulama birden çok dili destekliyor.
ChatGPT kişisel verileri kullanmadığını beyan etse de uygulamanın yarattığı siber güvenlik risklerine yönelik endişeler mevcut. ChatGPT’den aldığın yanıtların güncel olmaması ya da tek bir kaynağı kopyalaması gibi riskleri de göz önünde bulundurmalısın.
Daha hızlı yanıt almak ve daha çok özelliğe erişmek için ise ChatGPT’nin ücretli versiyonunu kullanman gerekiyor.
Üstlendiğin içerik başlığını ChatGPT’ye girerek ondan bir outline hazırlamasını isteyebilir, elde ettiğin alt başlık önerileri sayesinde yazıya hızlı bir başlangıç yapabilirsin. Dikkat çekici başlıklar oluşturmak, bir blog yazısını özet hâline getirmek ya da anahtar kelime araması yapmak için ChatGPT’yi kullanabilirsin.
Pictory.ai
Video oluşturma deneyimi olmayanların bile kolayca kullanabileceği şekilde tasarlanan Pictory.ai, metin kullanarak video oluşturmaya ve mevcut videoyu düzenlemeye olanak tanıyor. Pictory.ai’ın sunduğu özellikler arasında blog yazısından video oluşturmak, uzun videoları özetlemek, otomatik alt yazı oluşturmak, sosyal medyaya özel fragman ya da kısa videolar hazırlamak var.
Ücretsiz deneme ile Pictory.ai’ı yakından tanıyabilir, dilersen yıllık üyelik edinebilirsin. Yapay zekâ aracının ücretlendirmede esnek planlar sunması da bir avantaj. Gelişmiş özellikleri uygulaman öğrenme süreci gerektirebilir ve ilk denemelerde kısa süreli videoları oluşturman bile uzun zaman alabilir. Ancak zamanla AI aracını istediğin hız ve kalitede kullanabilirsin.
Pictory.ai şu anda yalnızca HTML formatını destekliyor. Video oluştururken PDF, Word ya da Google dokümanları kullanman mümkün değil. Yapay zekâ ile seslendirme özelliği ise yalnızca İngilizce için mevcut.
Blog içeriğini video ile desteklemek ve bu sayede sosyal medyada daha çok tıklanmak istersen Pictory.ai’dan yararlanabilirsin. Hazırladığın içeriği Pictory.ai’a tanıtarak 1 dakikadan kısa süreli bir video elde edebilir, bunu da içeriğinin tanıtımında kullanabilirsin.
DALL·E 2
Orijinal fotoğraflardan esinlenen alternatif görseller oluşturmak, belirli bir görsel üzerinde düzenlemeler yapmak ya da detaylı bir metinle tarif ederek sıfırdan görsel yaratmak için DALL·E 2 harika bir seçenek. Oluşturduğun görselleri kaydedebilir, paylaşabilir ve farklı varyasyonlarını oluşturabilirsin. Kredi ile çalışan bir sisteme sahip olan yapay zekâ uygulamasında bir görsel talebi ve dört varyasyon bir krediye eş değerdir.
Bu arada uygulamayı kullanmaya başlayabilmek için 115 krediye ihtiyacın var.
DALL·E 2 uygulamasında içeriğini tamamlamak için ihtiyaç duyduğun görseli dilediğince detaylandırabilirsin. “Kripto para borsasını takip eden bir İran kedisinin yağlı boya tablosu” gibi gerçekçi olması gerekmeyen detaylı ifadeler kullanabilir ve elde ettiğin 4 farklı seçenekten birini içeriğinde kullanabilirsin.
Synthesia
Yapay zekâ desteği ile yazılı içeriklere avatar, video ve ses eklemenin en popüler yollarından biri; Synthesia’yı kullanmak. Bu yapay zekâ aracının dünya çapında çok sayıda kullanıcıya ulaşmasının en önemli nedeni, 120’den fazla dilde 140’tan fazla video avatarıyla hizmet vermesi.
Synthesia eğitim videolarının kurgulanmasında ve seslendirmesinde sıklıkla tercih edilse de içerik oluşturucular ve pazarlamacılar için de geçerli bir seçenek. Özenle hazırladığın metin formatındaki içerikler; görsel, ses ve video ilaveleri sayesinde özellikle sosyal medya kullanıcıları için daha cazip hâle gelebilir.
Synthesia’yı keşfetmek için üye olman ve aylık ödeme yapman gerekiyor. Bireysel kullanıcılara tek bir paket ve sabit fiyat seçeneği sunuyor.
Synthesia kurumsal planı, kullanıcının videolara kendi sesini yüklemesine olanak tanıyor. Ses içeriği, videodaki alt yazı ile senkronize olabiliyor. Kişisel planda böyle bir seçenek olmamakla birlikte kaydedebileceğin en uzun videonun süresi 10 dakika.
Hazırladığın blog yazısı ya da makale gibi içeriklere video eklemek için Synthesia’yı kullanabilirsin. Videoda kullanmak üzere kendi görsellerini yüklemen ya da hazır görsellerden yararlanman mümkün. Metin parçalarını 4-5 cümleden uzun tutmazsan ve konuşma diline yakın metinler üretirsen daha başarılı sonuçlar elde edebilirsin.
Midjourney
Çizim yapma yeteneğin ya da grafik tasarım tecrüben olmasa da Midjourney sayesinde içeriğin için en uygun görselleri hazırlayabilirsin. Midjourney’e üye olduktan sonra uygulamayı kullanmak için Discord’a da giriş yapmak gerekiyor.
Midjourney; metin alanında kullanıcı tarafından tarif edilen görseli farklı versiyonlarla ortaya çıkarma yeteneğine sahip. Üstelik görselde yaratıcılığın bir sınırı yok. Ay yüzeyinde uçuşan kelebeklerden deniz kenarında eğlenceli vakit geçiren Obama ve Merkel ikilisine kadar farklı fikirler Midjourney ile hayata geçebiliyor.
Midjourney için ücretli planlar da mevcut. Plan kapsamı genişledikçe daha çok içeriğe erişmek, daha hızlı ve daha kaliteli görseller oluşturmak mümkün olabiliyor.
Midjourney kullanarak DALL·E 2’ye göre daha sanatsal görsellere ulaşabilirsin. Metin kutucuğuna ne kadar spesifik tarifler yazarsan alacağın sonuçlar da o kadar özgün hâle gelir. Bir URL paylaşarak Midjourney’den mevcut bir görselin farklı versiyonlarını yaratmasını istemen de mümkün.
Yapay zekâyı da yanına alarak her şeyiyle orijinal ve benzersiz içerikler ortaya koymak için artık hazırsın. Yapay zekâ sayesinde üretim sürecini daha verimli hâle getirebilir ve teknolojiye uyum sağlamaktaki çabanın karşılığını fazlasıyla alabilirsin. Ancak içerik üretim sürecinde yapay zekânın tek başına yetkin ya da yeterli olmadığını, yapay zekâ araçlarını sadece yardımcı olarak kullanman gerektiğini unutmamalısın.