İşin Mutfağı

Kategori İçeriği Nedir, Nasıl Yazılır? Etkili Örnekler

Kategori İçeriği Nedir, Nasıl Yazılır? Etkili Örnekler

“Her detayıyla eksiksiz ve kusursuz bir kategori içeriği yazmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilmiyorum.” diyorsan olabileceğin en doğru yerdesin! Su gibi akacak, organik trafiği coşturacak, arama motorlarında zirveye çıkacak ve markaların ürün stoğunu tüketecek kategori içeriklerini yazmak sandığın kadar zor değil. Haydi gel, kategori içeriği yazımının a’dan z’ye her noktasını birlikte inceleyelim.

1. Kategori İçeriği Nedir?

Hiçbir yazar, yeterince bilgi sahibi olmadığı bir içerik türünü çok iyi yazamaz. Bu yüzden işe kategori içeriğinin tanımıyla başlamamızda fayda var. 

Kategori içerikleri, e-ticaret sitelerindeki ürün ya da hizmet gruplarını tanıtmak için yazılan metinlerdir. SEO uyumlu hazırlanan içerikler, web sitelerinin organik trafiğinin artırılmasına ve ziyaretçilerin sitede daha fazla zaman geçirmesine katkı sağlar. 

Bu sayede kategori içeriklerinden yararlanan markaların potansiyel müşteri sayısının yükselmesi ve daha fazla satış yapması mümkün olur. Ayrıca iyi yazılmış kategori içerikleri, markaların satıcı ve uzman olarak yetkinliğini ortaya koyarak hedef kitlede güven oluşturur. 

Kategori içerikleri aynı zamanda ziyaretçiler için de oldukça faydalıdır. Kategori açıklamalarında aradıkları ürün grubuna dair faydalı, ayrıntılı ve ilginç bilgiler bulabilirler. İpuçlarını, kullanım ve bakım önerilerini görebilirler. Bu içerikler sayesinde ihtiyaç duydukları ya da istedikleri ürünlere daha kolay karar verebilirler.

2. Kategori İçeriğinin Üretim Planlaması Nasıl Olmalı?

Daha önce bir kategori içeriği yazmadıysan bu içerikleri biraz korkutucu buluyor ve yazmaktan çekiniyor olabilirsin. Ancak dikkatli ve detaylı bir planlama yaptığın takdirde hiç tıkanmadan iyi bir kategori içeriği yazman mümkün! Peki, bu planlamayı nasıl yapmalısın? Gel, beraber inceleyelim!

Hedef Kitleni Belirle

Her içerik türünde olduğu gibi kategori içeriği üretirken de ilk aşamada hedef kitleni, yani ulaşmak istediğin insan grubunu belirlemelisin. Sıraladığımız soruları cevaplamak hedef kitleni iyi bir şekilde anlamana yardımcı olabilir ve böylece içeriği doğru şekilde planlayabilirsin:

  • Yazacağın kategori içeriğinde hangi yaş, cinsiyet, konum, gelir düzeyi, ilgi alanı ve değerlere sahip kişilere hitap etmeyi hedefliyorsun?
  • Hedef kitlenin ihtiyaçları, problemleri ve istekleri neler?
  • Kategori içeriğinde yer vereceğin ürün ya da hizmetler hedef kitlenin sorunlarını nasıl çözüyor?

Örneğin 0-6 yaş grubundaki çocuklar için eğitici oyuncaklar üreten bir marka için kategori içeriği yazman gerektiğini düşünelim. Böyle bir durumda hedef kitlende ebeveynler, öğretmenler, büyükanne ve büyükbabalar bulunabilir. 

Hedef kitlenin beklentisi ise bu yaş grubundaki çocukların güvenle oynayacağı hem kas hem bilişsel gelişimi destekleyici, eğlenceli oyuncaklara ulaşmak olabilir. Bu durumda sen de yazını planlarken kategorideki oyuncakların eğitsel özelliklerine, güvenilir ve sağlıklı materyallerden üretildiğine değinebilirsin. 

Ayrıca çocuklarla birlikte yaratıcı ve öğretici oyunlar kurmak, kaliteli zaman geçirmek için ideal ürünler olduğundan bahsedebilirsin. Ama böyle bir içerikte, eğitici oyuncakların aynı zamanda iyi bir koleksiyon ürünü olacağını söylemek anlamsız olabilir. Çünkü en başta hedef kitlemizde koleksiyonerler yoktu ve eğitsel oyuncaklar da onlara hitap etmiyor.

Rakip İçerik Analizi Yap

Hedef kitleni belirlediğine göre sırada rakipleri tanımak var! Peki, rakip analizini nasıl yapabilirsin?

  • Öncelikle içerik hazırlayacağın markayla aynı ürün ya da hizmetleri sunan marka, işletme veya kişileri araştırmakla işe başlayabilirsin.
  • Belirlediğin rakiplerin web sitelerine giderek senin yazmayı planladığın şekilde kategori içeriklerinin olup olmadığına bakabilirsin.
  • Tüm bunların arasından en iyi içeriklere sahip olduğunu düşündüğün rakip markaları belirleyebilirsin. 
  • Ardından onların içeriklerinde nelere değindiklerini, kullandıkları başlıkları, içeriklerini kaç kelimeden oluşturduklarını, link kullanımlarını dikkatlice inceleyebilirsin.

Tüm bunlar aklında bir içerik şablonu oluşturmana yardımcı olabilir. Ancak sevgili yazar, bu incelemelerin genel fikir edinmek amaçlı yapılması gerektiğinin ve en iyi içerik yazarlarının özgünlükten vazgeçmeyenler arasından çıktığının da altını çizelim.

İçerik Kurgusunu Planla

Kategori içeriklerini de birçok içerik türünde olduğu gibi giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşacak şekilde kurgulamalısın. Giriş metninin ilgi çekici ve yazının devamını okumaya yöneltici bir özet niteliğinde olmasına dikkat edebilirsin.

İçeriğin en uzun bölümü olan gelişme kısmında alt başlıklara ve onların açıklaması niteliğindeki paragraflara yer verebilirsin. Paragrafları çok uzun tutmamaya ve maddelemelerden yararlanmaya özen gösterebilirsin.

Sonuç bölümünü ise “Call to Action(CTA)” dediğimiz harekete geçirici bir mesaj vererek tamamlayabilirsin. İçerik kurgunu yaparken tutarlı bir akış oluşturduğundan da emin olmaya unutma!

Başlık Oluştur

“İçeriğim hem arama motorlarında üst sıralara yerleşsin hem okuyucuların ilgisini çeksin.” diyorsan yazında en dikkat etmen gereken noktalardan biri de doğru şekilde başlık oluşturmak. En iyi kategori içeriği başlıklarını oluşturmak için şu beş noktaya dikkat edebilirsin:

a) Doğru Bilgilendirme 

Yazında kullanacağın tüm başlıkların metnin içeriğini doğru bir şekilde yansıtmasına ve okuyucuyu genel akış hakkında bilgilendirmesine dikkat etmelisin. Yoksa yazdığın içerik inandırıcılığını kaybedebilir. 

Örneğin lüks çanta modellerinin bulunduğu bir kategori içeriği kaleme alırken sırf dikkat çekmesi için “Her Bütçeye Uygun Çantalar” gibi bir başlık kullanman doğru olmaz. Bu oldukça iddialı, gerçek dışı bir söylemdir ve okuyucu için güven kırıcıdır.

b) İdeal Uzunluk

Kullanacağın başlıkların mutlaka belirli bir kelime sayısına sahip olma zorunluluğu yok. Ancak başlıkların çok uzun olmamasında fayda var. Çok uzun başlıklar hem arama motorlarında kesintiye uğrayabilir hem okuyuculara karmaşık gelebilir. Bunun için yazdığın başlıkların 70 karakter altında olmasına özen gösterebilirsin.

c) Anlaşılırlık

Süslü ve anlamı yaygın şekilde bilinmeyen kelimeler kullanman okuyucuyu içeriğinden uzaklaştırabilir. Bu nedenle açık, kolay anlaşılır ve net başlıklar oluşturmaya dikkat etmelisin.

d) Dikkat Çekicilik

Anlaşılır olmanın yanı sıra başlıklar, site ziyaretçilerini metnin devamını okumaya ve dolayısıyla alışveriş yapmaya yönlendirebilmeli. Bunun için kullanacağın başlıkların dikkat çekici olması son derece önemli.

Örneğin “Rahat Ayakkabı Modelleri” şeklinde standart bir ara başlık kullanmak yerine “Gün Boyu Konforunuzu Zirveye Taşıyacak Ayakkabılar” başlığını tercih edebilirsin.

e) SEO

İçeriğinin arama motorlarında iyi bir yere yerleşmesi için başlıklarında da SEO’ya dikkat etmelisin. Bunun için başlık ve ara başlıklarda anahtar kelimeler kullanmaya ve bunları olabildiğince başlığın ilk kelimelerine yakın konumlandırmaya çalışabilirsin.

Anahtar Kelimeleri Belirle

SEO uyumlu kategori içeriklerinin vazgeçilmez bileşenlerinden biri de anahtar kelimeler. İçeriğinde kullanacağın anahtar kelimeleri belirlemek için Ahrefs, Se Ranking, SEMrush, Ubbersuggest ve Google Keyword Planner gibi araçları kullanabilirsin. 

Bulduğun anahtar kelimeleri arama hacmi ve trafik tahminlerine göre sıralayarak yüksek değerlere sahip olanları metnine yerleştirebilirsin. Bu arada anahtar kelimeleri içeriğinin içinde nasıl ve ne yoğunlukta kullanman gerektiğinden yazımızın ilerleyen bölümlerinde bahsediyor olacağız, hiç merak etme!

Ekleyeceğin Linklere Karar Ver

Kategori içeriğine ekleyeceğin linkler sayesinde ziyaretçilerin markanın sitesinde daha uzun süre kalmasını sağlayabilirsin. Bunun için içerik ürettiğin kategorinin alt kategorilerini ya da farklı kategorileri linkleyebilirsin. 

Örneğin “Kadın Kazak Modelleri” için bir kategori içeriği hazırlıyorsan yünlü kadın kazakları ya da erkek kazakları kategorilerinin linklerini içeriğine ekleyebilirsin. Link çıkışlarını da tabii ki ilgili kelimeler üzerinden yapmalısın.

3. Kategori İçeriği Nasıl Oluşturulur?

İçerik planını hazırladığımıza göre şimdi sıra içerik oluşturmakta!

Giriş Bölümü 

Giriş bölümü, okuyucuların yazının devamını okuyup okumayacaklarına karar vermelerinde önemli bir etkiye sahip. Bu nedenle içeriklerinde giriş bölümünü olabildiğince ilgi çekici bir şekilde yazmaya dikkat etmelisin.

Giriş bölümünün içeriğin geneline dair kısa bir özet niteliği taşımasına özen göstermelisin. Girişi kurgularken genelden özele doğru bir akış oluşturman da oldukça önemli.

İçeriğin Ana Bölümü(Gelişme Kısmı)

İçeriğin en uzun ve detaylı olarak hazırlanması gereken bölümü gelişme kısmı. Bu bölümü yazarken bahsedeceğimiz noktalara dikkat ederek etkili bir ana bölüm hazırlaman mümkün:

  • Kategoride yer alan ürünlerin özelliklerine ve kullanım alanlarına değinebilirsin.
  • Ürünlerin satın alındığı takdirde ne gibi faydalar sağladığını açıklayabilirsin.
  • Ürünün avantajlı yönlerinden ve varsa kampanyalardan söz edebilirsin.

Sonuç Bölümü

Kategori içeriğinin sonuç bölümünü CTA cümleleriyle bitirebilirsin. Bu bölümde site ziyaretçilerini kategoriyi detaylı incelemeye ve alışveriş yapmaya yönlendirebilirsin. 

Örneğin sonuç paragrafında “İhtiyacınıza ve zevkinize en çok hitap eden akıllı telefona sahip olmak için kategorimizi detaylı şekilde inceleyebilir, avantajlı fiyatlarla alışverişinizi tamamlayabilirsiniz.” şeklinde bir cümle kurabilirsin.

Ayrıca içeriğini yazarken dikkat etmen gereken bazı noktalar bulunuyor. Bu noktaları şöyle sıralayabiliriz:

a) İçerik Dili

İçeriğini oluştururken markanın kimliğine ve taleplerine uygun bir dil seçmelisin. Bu dili içeriğin tamamında tutarlı bir şekilde yansıtman da son derece önemli. Tercih edebileceğin içerik dilleri ise şöyle:

  • Ciddi/Resmî İçerik Dili: Profesyonel, objektif ve kişisellikten uzak bir dil.
  • Günlük/Viral İçerik Dili: Daha az resmî, rahat ve doğal bir dil.
  • Satirik/Esprili İçerik Dili: İroni, şaka ve abartı gibi unsurlar içeren; mizahi, eğlenceli, rahat bir dil.

Kategori içeriğinde kullanabileceğin dilleri daha iyi anlaman için aynı kategoriye ait üç farklı dille yazılmış örnekleri birlikte inceleyelim.

Kategorimiz “Pembe Renkli Kadın Çantaları” olsun:

Ciddi/Resmî İçerik Dili 

Pembe çanta modelleri farklı renk tonlarında tasarlanır. Açık pembe çanta seçenekleri daha sade ve günlük kombinlerde kullanılmak için uygundur. Pastel tonlardaki kıyafetlerle birlikte tercih edilebilir. Koyu pembe modeller, daha dikkat çekici görünür. Bu nedenle özel günler için ideal olabilir. Parlak pembe çantalar, daha genç ve dinamik kadınların beğenisini kazanabilir.

Günlük/Viral İçerik Dili 

Pembenin enerjisini ve neşesini kombinlerinize taşımak istiyorsanız pembe çanta modelleriyle bir an önce tanışmalısınız! Açık pembe çanta seçeneklerini pembenin diğer tonlarıyla veya pastel tonlardaki kombinlerinizde kullanabilirsiniz. Koyu pembe modellerle iddialı ve dikkat çekici tarzınızı ortaya koyarsınız. Parlak pembe çantalarla göz kamaştıran bir görünüm yakalayabilirsiniz.

Satirik/Esprili İçerik Dili

Barbie’yi senden link istemeye mecbur bırakacak pembe çanta modelleriyle tanışmaya hazır mısın? Açık pembe çanta seçeneklerini eline alacağın bir pamuk şekerle birlikte kombinleyebilir, koyu pembe modellerle hiç dikkat çekmeyen, minimal bir stil(!) ortaya koyabilirsin! Parlak pembe çantalarla göz kamaştırıcı bir stilin tadını çıkarırsın. Tabii önce yanındaki insanların ışığından gözlerini kaybetmemesi için onlara güneş gözlüğü kullanmaları gerektiğini hatırlatmalısın!

b) Görsel, Video ve Grafikler

Görsel, video, grafik gibi ögeler, içeriğinin daha dikkat çekici ve akılda kalıcı hâle gelmesine yardımcı olabilir. İçeriğindeki mesajların daha kolay iletilmesine yardımcı olur. Yazının görüntülenme sayısını büyük ölçüde artırır. Bu sayede birlikte çalıştığın markanın potansiyel müşteri sayıda da yükselebilir.

c) Alt Başlıklar

Daha önce içerik planı oluşturma bölümünde de bahsettiğimiz gibi alt başlık kullanımı kritik öneme sahip! Olabildiğince fazla sayıda alt başlık kullanarak içeriğini daha okunur kılabilirsin. Ayrıca alt başlıkların içeriğin geneliyle uyumlu ve tutarlı olması, altındaki paragrafları özetler nitelikte olması gerektiğini de unutmamalısın!

d) Örnekler ve İstatistikler

İçeriğini üretirken gerekli yerlerde örnek vermen okuyucuların, aktarmak istediklerini daha iyi anlamasını sağlar. Örneğin bir kategoride içeriğinde “Pırlanta kolyeler ile farklı kombinlerinizi tamamlayabilirsiniz.” demek yerine “Pırlanta kolyeleri farklı tarzdaki kombinlerinizde kullanabilirsiniz. Örneğin günlük pantolon/gömlek kombinlerinizi şıklaştırabilir, abiye giysilerinizi şık bir şekilde tamamlayabilirsiniz.” diyebilirsin. Görüyorsun ki biz de nasıl örnek vereceğini sana örnek vererek açıkladık!

Ayrıca içeriğinde istatistiksel verilere de yer verebilirsin. Böylece daha net ve yetkin bir içerik ortaya koyabilirsin. Bu noktada bulduğun verileri kelime yerine rakamlarla belirtmen ve istatistiklerin kaynağına link çıkışı yapmanda fayda var.

e) İçeriği Akıcı Hâle Getirmek

Yazının içeriğinde yer verdiğin bilgi ve görsel unsurlar kadar onları okuyucuya nasıl sunduğun da önemli. Eğer gerçekten etkili ve başarılı bir içerik hazırlamak istiyorsan metnini akıcı bir hâle getirmen son derece önemli. Bunun için:

  • Kısa cümleler kurmalı, paragrafların çok uzun olmamasına dikkat etmelisin.
  • Ana konuya sadık kalmalısın.
  • Uygun yerleri maddeler hâlinde yazarak taranması kolay bir yapı kurmalısın.
  • Eğer markanın aksi yönde bir talebi bulunmuyorsa doğal bir dil benimsemelisin.

f) Özgün Bir İçerik Sunmak

Özgün olmayan, farklı içeriklerden çok fazla esinlenilen içeriklerin etik sorunu oluşturduğu hepimizin malumu! Bunun yanı sıra özgün olmayan bir içeriği markaya sunduğunda marka güvenini zedeleyebilirsin. 

Özgün bir içerik oluşturmadığında içeriğin arama motorlarında iyi bir yere yerleşemeyebilir. Ziyaretçiler üzerinde beklenen etki oluşmayabilir. Bu nedenle yazar arkadaşım, tüm içeriklerinin her bir satırının senin klavyenden çıkması oldukça önemli!

4. Kategori İçeriğinde Anahtar Kelimeler Nasıl Kullanılır? 

Anahtar kelimeler, hitap ettiğin hedef kitlenin arama motorlarında aradığı kelimeler veya kelime öbekleridir. Bu kelimelere içeriğinde yer vererek kategori içeriğine daha fazla organik trafik çekebilirsin. Yazının, arama motorlarında daha üst sıralara çıkmasını sağlayabilirsin.

Ayrıca anahtar kelimelere bakarak hedef kitlenin ilgi, ihtiyaç ve istekleri öğrenebilir, içeriğini buna paralel şekilde hazırlayabilirsin. Daha önce anahtar kelimelere nasıl karar vereceğinden bahsetmiştik. Şimdi de anahtar kelimeleri kullanırken dikkat etmen gereken noktalara değinelim:

  • Anahtar kelimeleri içeriğinde arka arkaya kullanmak yerine olabildiğince dengeli şekilde içeriğinin geneline yaymaya dikkat etmelisin.
  • Çok fazla anahtar kelimeye yer vermek metnin kalitesinin düşmesine neden olabilir. Eğer çok uzun bir kategori içeriği yazmıyorsan ama fazla sayıda kelimen varsa en önemli gördüklerini seçebilirsin.
  • Anahtar kelimeleri kullanırken cümlelerinin akışına uygun olarak kelimelere çekim eki ekleyebilirsin. Ancak anahtar kelimelere yapım eki ekleyemeyeceğimizi belirtelim.
  • Daha öncede bahsettiğimiz gibi başlıklarında anahtar kelimeleri kullanmalısın.
  • Giriş bölümüne ve içeriğinin son 200 kelimesine anahtar kelimeler yerleştirerek yazının SEO uyumlu olmasına katkı sağlayabilirsin.

5. Görsel Kullanımı Nasıl Olmalı?

Kategori içeriklerinde genellikle görsel kullanmıyoruz. Ancak bazı markalar içeriklerinde görsel kullanılmasını talep edebilir. Kategori içerikleri için görsel seçimi yaparken stok sitelerden görseller kullanmak yerine kategorideki ürün ya da hizmetlerin görsellerinden bazılarını düzenleyerek kullanabilirsin. Böylece görsellerin içeriğini daha iyi yansıtmasını sağlamış olursun. 

  • Görselleri düzenlemek için Canva, Photoscape X ve Midjourney gibi araçlardan yararlanabilirsin.
  • Görsellerin tüm tarayıcılar tarafından desteklenmesi ve en iyi görünüme sahip olması için JPEG ya da JPG formatlarında görsel dosyaları hazırlamaya dikkat etmelisin.
  • Eğer tercih ettiğin görseller yüksek yer kaplayan içerikler değilse görsellerin kalitesini korumak için sıkıştırma yapmaktan olabildiğinde kaçınmalısın. Bunun için de 1200 ila 2000 piksel arasında görseller tercih etmende fayda var.
  • İçerikte dikey görseller kullanmak mobil cihazların ekranlarında fazlasıyla yer kaplayarak içeriğin okunmasını güçleştirebilir. Bu nedenle yatay formatlı görselleri tercih etmelisin.
  • Görselleri içeriği eklemeden önce sadece tasarımı etkileyen düzenlemeler yapman yeterli değil. Aynı zamanda görseli açıklayan, kullanıcı dostu ve mümkünse anahtar kelime içeren görsel adları kullanmalısın. Böylece içeriğinin daha üst sıralara yükselmesini sağlayabilirsin.
  • Görsel alt yazıları yani görselin hemen altında yer alan ve görünür olan kelimeler de görsel düzenlemesinde büyük önem taşır. Kullanıcı deneyimini iyileştirir. Ayrıca anahtar kelimeler arasından seçilerek SEO’ya da katkıda bulunabilir. Bu nedenle görsellere açıklayıcı alt yazılar ekleyebilirsin.

6. İçerik Düzenlemesi Nasıl Yapılır? 

İçerik kurgusundan görsel oluşturmaya, anahtar kelimeleri belirlemeden başlıklara karar vermeye kadar tüm aşamaları başarıyla geçtin ve içeriğini özenle kaleme aldın. Peki, içeriğin editöre gitmeye hazır mı? Hayır, henüz değil! 

İçeriğini göndermeden önce yazının ne kadar etkili, anlaşılır, akıcı ve tutarlı olduğunu kontrol etmen gerekir. İçerik düzenleme aşamasında bunlara dikkat edebilirsin:

  • Öncelikle tüm metni hiçbir değişiklik yapmadan baştan sona dikkatlice okumalısın.
  • İlk aşamada gözden kaçırdığın imla hatalarını düzeltebilir, noktalama işaretleriyle ilgili sorunlar varsa onların üstünden geçebilirsin.
  • İçeriğinde aşırı tekrarlayan ya da gereksiz kelimeler varsa bunları değiştirebilir veya metinden çıkarabilirsin.
  • Giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinin birbirine iyi bir şekilde bağlanıp bağlanmadığını, yazının bütün olarak nasıl göründüğünü kontrol etmelisin. Akışı bozan bölümler varsa bunların üzerinde çalışmalısın.
  • Yazdığın metni okuyucu gözüyle incelediğinde anlaşılması zor ve karışık görünen cümlelerle karşılaşabilirsin. Bu tür zor cümleleri parçalara ayırmak iyi bir fikir olabilir.
  • Okumayı kolaylaştırmak için uzun paragrafları parçalara bölebilir, uygun yerlerde maddeleme işaretlerinden yararlanabilirsin.
  • Düzenleme yaparken yanlışlıkla anahtar kelimelerin bazılarını bozmuş ya da metinden çıkarmış olabilirsin. Bu yüzden içeriği düzenledikten sonra mutlaka tekrar anahtar kelime kontrolü yapmalısın.
  • İçeriğinde görseller varsa görsellerin boyutlarına, düzenlemelerine ve doğru yere eklenip eklenmediklerine de bakmalısın.
  • İçeriğinde yer verdiğin link ya da bağlantıların kullanıldığı yerler ve bunların gittikleri sayfalar da mutlaka kontrol etmen gerekenler detaylardan.
  • İçeriğini özgünlük testlerine sokabilir ardından son hâlini alması için editörüne gönderebilirsin!

7. Etkili Kategori İçerikleri İçin 5 Örnek 

Kategori içeriklerini yazarken nasıl planlama yapacağına, anahtar kelimeleri metnine yerleştirirken nelere dikkat edeceğine, başlık seçerken sana yardımcı olacak püf noktalarına ve daha birçok ayrıntıya değindik. Dilersen şimdi de kategori içeriklerinden birkaç örneği birlikte inceleyelim.

Örnek 1

İlk örneğimiz Trendyol’un “Siyah Elbise Modelleri” kategorisinden:

“Siyahın en güzel tonlarında, puantiyeli, ekoseli ve geometrik desenli tasarımlar hem gündelik yaşamda hem iş yaşamında kadınların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Pastel tonların öne çıktığı modellerde ise kare yaka, bisiklet yaka, hakim yaka ve V yaka tasarımlar, şıklığı ile göz kamaştırıyor. Kendinizi iyi hissettirecek birbirinden şık elbise çeşitleri, Trendyol’un rengârenk dünyasında indirim fırsatları ve avantajlı satın alma koşulları ile sizleri bekliyor.”

İçeriği incelediğimizde kullanılan dilin bilgilendirici ve viral/gündelik bir dil olduğunu söyleyebiliriz. Paragraf boyunca siyah renkli elbiselerin kumaş özelliklerinden ve yaka tasarımlarından bahsediliyor. Bu sayede okuyuculara siyah elbiseler hakkında detaylı bilgi verilerek seçenekler sunuluyor.

Paragrafın sonunda okuyucular call to action cümlesiyle Trendyol’dan alışveriş yapmak için harekete geçmeye çağrılıyor. Aradıkları ürünleri Trendyol’da bulabileceklerine yönelik bir vurgu yapılıyor.

Örnek 2

Bu örneğimizde D&R’a ait bir kategori içeriğinin son paragrafını görüyoruz:

En Çok Tercih Edilen Kitaplar D&R’da!

Kitap kurtlarının merakla takip ettiği yeni çıkan kitaplara, tüm dünyanın heyecanla okuduğu dünya klasiklerine ve çok daha fazlasına ulaşmak için D&R’ın zengin kategorilerine göz atabilirsiniz. Geniş ürün yelpazesinde pek çok farklı türden edebî esere yer veren D&R ile zevkinize uygun kitapları bulabilirsiniz. Sadece bir tık uzağınızda olan eserlerden beğendiklerinizi kolayca sepetinize ekleyebilir, kitaplarınıza en kısa sürede kavuşabilirsiniz.”

Öncelikle başlığı incelediğimizde ideal uzunlukta ve ilgi çeken bir başlık kullanıldığını görüyoruz. Dilin günlük/viral bir dil olduğunu söyleyebiliriz. 

İçeriğin bu son paragrafı yazarı tarafından yönlendirici cümleler içerecek şekilde planlanmış. Yani paragraf, okuyucuları D&R’ın farklı kategorilerini incelemeye ve çevrim içi şekilde kitap alışverişi yapmaya motive ediyor. Bu özelliğiyle iyi bir sonuç paragrafı oluyor. 

Örnek 3

Bu örnek Continental’ın kamyon ve otobüs lastikleri kategori içeriğinin giriş paragrafı:

“Continental olarak her türlü araca uygun lastik modellerini müşterilerimize özenle sunuyoruz. Geniş ürün yelpazemizde kamyon ve otobüs lastiklerinin de önemli bir yeri bulunuyor. Farklı özelliklerde ve ebatlarda tasarladığımız kamyon ve otobüs lastiklerimizle ticari araçlarınızın bütün ihtiyaçlarını göz önünde tutarak size üstün bir hizmet vermeyi hedefliyoruz. Yolcu ve yük taşımacılığında her araca uygun lastik seçeneklerimiz arasından siz de dilediğiniz ürünü hızlıca bulabilirsiniz. Böylelikle ticari araçlarınızın güvenle yola devam edeceğinden emin olabilirsiniz.”

İçerikte önceki örneklere kıyasla daha ciddi/otoriter bir dil kullanılıyor. Paragrafın başında Continental hakkında bir cümlelik genel bir giriş cümlesi kullanıldıktan sonra ilerleyen cümlelerde içeriğin kapsamını özetler biçimde otobüs ve kamyon lastiklerinden bahsediliyor.

Okuyucunun ihtiyaç duyacağı tüm modellerin kategoride mevcut olduğunun altı çizilerek modeller hakkında detaylı bilgi için merak uyandırılıyor. Yani site ziyaretçileri içeriğin devamını da okumak için teşvik ediliyor.

Örnek 4

Penti’nin Bralet Modelleri kategori içeriğinden bir bölüm:

Siyah ve Beyaz Bralet Modelleri

Çok yönlü kombinleyebileceğin braletlere sahip olmak istiyorsan kendini siyah ve beyaz Penti braletlerinin güzelliğine bırakmalısın! Beyaz bralet seçenekleriyle saf güzelliğini gözler önüne serebilir, teninin doğal ışıltısıyla göz kamaştırabilirsin. Dış giyim kombinlerinde beyaz braletleri ister enerjini yansıtan canlı renklerle ister minimal tarzını ortaya çıkaran nude ve koyu renklerle kolayca kombinleyebilirsin. Gizemli kadınların tercihi siyah bralet modelleriyle nefes kesici iç giyim takımları oluşturarak merak uyandırabilirsin. Günlük kombinlerinde siyah braletlere yer vererek asil duruşunu pekiştirebilir, kendinden emin bir görünüm yakalayabilirsin.”

Bu paragraf, önceki örneklere göre daha farklı bir dile sahip. İçerikte sen dili kullanılıyor ve daha pozitif, enerjik, canlı ve samimi bir ton benimseniyor. Penti’nin marka kimliğini incelediğimizde bu içeriğinde marka sesine son derece uygun şekilde kaleme alındığını söylememiz mümkün.

İçerikte okuyucuya satın alabileceği bralet modellerinden ve braletleri nasıl kullanabileceğinden bahsediliyor. Bu yönüyle içerik okuyucuya fayda sağlıyor. Kişilerin kategoriye ait ürünleri kendi üzerinde hayal etmesi ve sonrasında satın almaya motive olması amaçlanıyor. 

Örnek 5

Son örneğimiz Teknosa’nın Akıllı Saat Modelleri kategorisinden bir bölüm:

Akıllı Saat Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Akıllı saat satın alırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli faktörler bulunur. İlk olarak saati hangi amaçla kullanacağınızı belirlemelisiniz. Saatinizi spor için mi, günlük yaşamınızı düzenlemek için mi, yoksa iş için mi kullanacaksınız? Elbette saati çocuğunuzu ihtiyaç hâlinde takip etmek amacıyla satın alıyor da olabilirsiniz. Bu noktada ihtiyaçlarınıza uygun bir model seçmeniz önemli.”

İçerikte resmî/ciddi bir dil tercih edilmiş. Başlığa baktığımızda içeriğin bu bölümün akıllı saat almayı düşünen ziyaretçilere seçimlerinde yardımcı olmak amacıyla yazıldığını görebiliriz. Paragrafın geneli de bu amaca hizmet ediyor. 

İçeriğimizde tüm ayrıntılarıyla bir kategori içeriğini baştan sona nasıl yazacağından bahsettik. Fakat senin de bildiğin gibi yazar arkadaşım, bir şeyi tam olarak öğrenmek onu denemekten geçer! Sen de birbirinden farklı markalar için kategori içeriği üretmek ve bu konuda ustalaşmak istersen bize katılmandan mutluluk duyarız!

İrem
Beğenebileceğin diğer yazılar
İçerikmatik Editörlerinden İçerik Üreticilerine Altın Değerinde Tavsiyeler
İçerikmatik Editörlerinden İçerik Üreticilerine Altın Değerinde Tavsiyeler
Merhaba! Önceki röportajımızda master yazarlarımızdan içerik dünyası ile alakalı püf noktaları almıştık. Bu sefer yazarlarımızın içeriklerini başarıyla yayına hazır hâle getirme sürecinde İçerikmatik editörlerinin onlara nasıl ...
9 Ekim 2023
Blog İçeriği Nedir, Nasıl Yazılır?
Blog İçeriği Nedir, Nasıl Yazılır?
İçerik yazarları için merak edilen en temel konulardan biri; bilgilendirici, merak uyandırıcı ve SEO trafiğini artırabilecek blog içerikleri yazmak! Birçoğumuz zamanla yarışarak yaratıcı içerikler ...
3 Ekim 2023
İçerik Üretirken Yapay Zekâdan Nasıl Faydalanılır? En Verimli 5 Yapay Zekâ Aracı
İçerik Üretirken Yapay Zekâdan Nasıl Faydalanılır? En Verimli 5 Yapay Zekâ Aracı
Yazdığın içeriklerde kurgu konusunda sıkıntı mı yaşıyorsun? Konu ile ilgili örnek metinler mi görmek istiyorsun? İçeriğini oluşturmak için daha fazla kaynağa mı ihtiyacın var? O zaman sana destek ...
25 Eylül 2023