İşin Mutfağı

Ürün Açıklaması İçeriği Nedir, Nasıl Yazılır? Etkili Örnekler

Ürün Açıklaması İçeriği Nedir, Nasıl Yazılır? Etkili Örnekler

“Ürün açıklaması içeriklerinin aranan kalemi olmak istiyorum.” diyorsan bu yazımız tam da sana göre! Üretim planından CTA(call to action) yazımına, anahtar kelime kullanımından içerik düzenlemesine ve etkili ürün açıklaması örneklerine kadar profesyonel üretim yapabilmene yardımcı olacak tüm detayları senin için bir araya getirdik. Yazımızı inceleyerek hiç zaman kaybetmeden kaliteli, SEO uyumlu, dönüşüm ve satış oranlarını yükseltecek eşsiz ürün açıklaması içerikleri yazabilirsin!

Ürün Açıklaması İçeriği Nedir?

Sevgili içerik yazarı, istersen ürün açıklaması içeriklerinin nasıl yazılması gerektiğine geçmeden önce kısaca bir tanım yaparak işe başlayalım.

Ürün açıklamaları, herhangi bir ürün ya da hizmeti potansiyel müşterilere tanıtmak için yazılan metinlerdir. Bu içeriklerde ürün ya da hizmetlerin genel özelliklerinden, faydalarından, kullanıcıya sağladığı avantajlardan, kullanım ve bakım talimatlarından bahsedilebilir.

Milyonlarca muadili bulunan ürün ve hizmetlerin diğerlerinden farklı olduğu noktaları ortaya koyar ve onları daha görünür kılar. SEO uyumlu içerikler web sitelerinin organik trafiğini artırır, ürünleri ve markayı ön plana çıkarır. Bu sayede daha fazla potansiyel müşteri, satın alma kararı vererek gerçek birer müşteriye dönüşebilir.

Bunların yanı sıra ürün açıklamaları müşterilerin genel alışveriş deneyimlerini iyileştirebilir ve memnuniyetini artırabilir. Markaya olan güvenlerini yükseltebilir ve kişilerin marka ile duygusal bağ kurmasına yardımcı olabilir. Ayrıca markanın sesini de güçlendirebilir.

Ürün Açıklaması İçeriğinin Üretim Planlaması Nasıl Olmalı?

İyi bir ürün açıklaması yazmak istiyorsan öncelikle dikkatli ve detaylı bir şekilde planlama yapmalısın. Bu sayede hem daha hızlı yazabilirsin hem yazmak için ilham perilerini beklemene gerek kalmaz. Dilersen gel, planlama aşamasında neler yapman gerektiğini birlikte inceleyelim:

Hedef Kitleni Belirle 

İçerik planlamasının ilk adımı, hedef kitleyi yani ulaşmak istediğin insan grubunu belirlemek olmalı. Çünkü her ürün farklı kişilere hitap eder. Bu nedenle herkesi memnun etmek isteyen, kimseyi memnun edemez. Yazacağın ürünün kimlere hitap ettiğini iyi bir şekilde belirlemek, yazını daha etkili hâle getirebilir.

Hedef kitleni belirlemek için bu soruların cevaplarını bulmaya çalışabilirsin:

  • İçeriğini hazırlayacağın ürün ya da hizmet hangi yaş grubuna, cinsiyete, konuma, eğitim seviyesine, ilgi alanına, medeni hâle, değer ve düşüncelere hitap ediyor?
  • Tanıtımını yapacağın ürün veya hizmet kimlere fayda sağlayabilir?
  • İçerik ürettiğin markanın hâlihazırdaki müşterileri kimler?
  • Ulaşmak istediğin kitlenin istek, ihtiyaç ve problemleri neler? 

Örneğin lüks bir çanta için ürün açıklama içeriği yazman gerektiğini düşünelim. Böyle bir durumda hedef kitlen gelir düzeyi yüksek, şehirli ve modayla ilgilenen 25-45 yaş arasındaki kadınlar olabilir. Fakat 18 yaşında, henüz çalışmaya başlamamış üniversiteli kadınların büyük çoğunluğu hedef kitlende yer alamayabilir. Bu nedenle içeriğini şekillendirirken ürüne “genç, günlük ve doğal bir stilin destekçisi” vurgusu yapmak yerine çantanın “elegant, şehirli ve seçkin bir tarzın eşlikçisi” olduğunun altını çizebilirsin.

Farklı bir örnek daha vererek konuyu derinleştirelim: Mesela bir kışlık yün iple ilgili ürün içeriği yazacaksın. Bu durumda hedef kitlen el işine meraklı, kendine ayıracak zamanı olan ve üretmeyi seven insanlar olur. Ayrıca hızlı modadan hoşlanmayan ve sürdürülebilirliğe önem veren kişiler de hedef kitlende yer alabilir. Ancak hızlı bir yaşam stili benimseyen, yoğun çalışan ve zamanı kısıtlı insanlar hedef kitlene giremeyebilir. 

Bu nedenle içeriğini “Kışlık yün örgü ipiyle tamamen kendinizi yansıtacak, üreticiliğinizi ve yaratıcılığınızı ortaya çıkarmanızı sağlayacak birçok ürün ortaya koyabilirsiniz. Boş zamanlarınızı ilmek ilmek işleyebilir, kendinizle baş başa kalmanın tadını çıkarabilirsiniz. Geri dönüştürülmüş materyallerden hazırlanan ip sayesinde sürdürülebilirliğe ve kaynak tasarrufuna katkıda bulunabilirsiniz.” şeklinde kurgulayabilirsin. 

Rakip İçerik Analizi Yap 

Rakiplerin başarılı içeriklerini analiz etmek, sana da başarılı içerikler oluşturmak için bir yol haritası sunar. Rakip içerik analizi yaparken bu adımları izleyebilirsin:

  • Öncelikle ürün açıklaması içeriği üreteceğin markanın en önemli rakiplerini belirlemelisin.
  • Belirlediğin rakiplerin hakkında açıklama yazacağın ürüne benzer ürünleri var mı diye kontrol etmelisin. Varsa bu ürünler için hazırlanan içeriklere göz atmalısın.
  • Bulduğun örnek içeriklerden sana göre en başarılılarına karar vermelisin.
  • Seçtiğin içeriklerde kullanılan anahtar kelimeleri belirlemek için Semrush ve Ahrefs gibi SEO araçlarını tercih edebilirsin.
  • Anahtar kelimelerin yanı sıra rakip içeriklerin nasıl kurgulandığını, hangi alt başlıklar ve etiketlerin kullanıldığını, ortalama içerik uzunluklarını, anlatım dilini ve tonunu da gözden geçirmelisin.
  • Ayrıca CTA bölümünün nasıl kurgulandığına, görsel kullanımına ve rakip içeriklerdeki eksik noktaların neler olduğuna da dikkat etmelisin.

Tüm bu analizleri tamamladıktan sonra rakip içeriklerden çok daha başarılı ürün açıklaması içerikleri yazabilirsin!

İçerik Kurgusunu Planla 

Ürün açıklaması içeriklerini planlarken birçok yazılı metin türünde olduğu gibi giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşacak bir kurgu yapmalısın. 

Girişte ürün ya da hizmetle alakalı temel bilgileri verebilir, gelişme bölümünde alt başlıklar kullanarak tüm önemli detaylara değinebilirsin. Sonuç bölümünde ise içeriğini toparlayabilir ve metni iyi bir CTA ile bitirebilirsin.

Tüm bunların yanı sıra nasıl bir anlatım dili benimseyeceğine de bu aşamada karar vermelisin. Örneğin teknolojik bir ürün hakkında yazacaksan daha teknik bir dil kullanabilirsin. Ürünü hikâyeleştirmekten ziyade önemli özelliklerini okuyucuya aktarmayı hedefleyebilirsin. Bunu yaparken her bir özelliğin onlara nasıl fayda sağlayacağının da altını çizmelisin. Lüks bir tekstil ürününü tanıtacaksan duyguları harekete geçirecek ve potansiyel müşterilerle bağ kurmayı sağlayacak bir dili benimseyebilirsin.

Anlatım dilinin yanı sıra markanın kişiliğine ve ses tonuna da dikkat etmelisin. Yani marka insanlara nasıl hitap ediyor? Sen dili mi kullanıyor yoksa siz dili mi? Markanın kişiliğini ortaya koyan spesifik kelimeler var mı? Unutma, tüm bu detaylar da içerik anlatım dilin için son derece önemli.

Anahtar Kelimeleri Belirle

Her içerik yazarının en büyük hayali, binbir emekle hazırladığı içeriklerinin arama motorlarında üst sıralarda yer almasıdır. Bu noktada ise yardımımıza içeriklerimizi SEO uyumlu hâle getirmemize katkı sunan anahtar kelimeler yetişiyor.

Ürün açıklaması içeriğinde kullanacağın anahtar kelimelere karar vermek için Semrush, GoogleTrends, QuestionDB, Ahrefs, AlsoAsked, Google Keyword Planner ve Keyword Surfer gibi araçları tercih edebilirsin.

Araştırmaların sonucunda ortaya çıkan anahtar kelimeleri arama hacimlerine göre sıralayarak en yüksek hacimlileri içeriğinde kullanabilirsin.

Bu arada anahtar kelimeleri içeriğinde nasıl ve ne kadar kullanman gerektiğine ilerleyen bölümlerde değineceğiz, merak etme. 

CTA Nedir, Ürün Açıklaması İçeriklerinde Nasıl Kullanılır? 

CTA yani harekete geçirici mesajlar bölümü, hedef kitleyi belirli bir eylemde bulunmaya teşvik eden kısa ve ilgi çekici kısımdır. Bu bölüm genellikle açık ve doğrudan yazılır. Ürün açıklaması içeriklerindeki CTA bölümleri, site ziyaretçilerini bahsedilen ürün ya da hizmeti satın almaya yönlendirmeyi amaçlar. CTA cümleleri çoğunlukla metnin son bölümünde yer alır.

Peki, içeriğinin CTA bölümünü yazarken nelere dikkat etmelisin? İşte yararlanabileceğin ipuçları:

  • Doğru Fiil: Call to action cümleni yazarken okuyucularını doğru yönlendirecek güçlü bir fiil kullanmalısın. Ürün tanıtımı yaptığın bir içerik hazırladıysan satın almak, alışveriş, sipariş, sepete eklemek gibi kelimeler tercih edebilirsin. Bir hizmet ile ilgili hazırladığın içeriklerinde ise randevu almak, iletişime geçmek, aramak gibi sözcükleri kullanabilirsin. Örneğin deri bir çanta için yazdığın içeriği “En şık kombinler için deri çantayı hemen sipariş edebilirsiniz.” gibi bir CTA cümlesiyle bitirebilirsin. Tekne bakım hizmetini tanıttığın bir içeriği ise “Siz de teknenizle denize açılmanın hayallerini kuruyorsanız hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.” şeklinde tamamlayabilirsin.
  • Duygu: Daha fazla potansiyel müşterinin gerçek müşteriye dönüşmesini istiyorsan CTA bölümünü duyguları ön plana çıkaran bir şekilde yazmanda fayda var. Örneğin “Hayatınız boyunca unutamayacağınız tatili bugün planlayın!” gibi bir call to action cümlesi, duyguları doğru şekilde kullanan iyi bir örnek. Bu cümle okuyucuya unutulmaz, farklı deneyimler yaşayabileceğini, iz bırakacak bir tatile sahip olabileceğini hissettirerek onu tatili satın almak için motive edebilir. Ayrıca CTA cümleni ünlem işareti ile bitirmek de okuyucunun heyecanının artmasına ve daha çabuk harekete geçmesine yardımcı olabilir.
  • Neden: Call to action bölümünü yazarken hedef kitlene harekete geçmeleri için bir neden vermelisin. Bu sayede onları daha etkili bir şekilde teşvik edebilirsin. Örneğin “Fotoğraf makinesini hemen sepetinize ekleyin.” yazmak yerine “Kusursuz, canlı ve sıra dışı fotoğraflar çekmek için ürünü hemen sepetinize ekleyin.” diyebilirsin. Böyle bir cümleyle okuyucuya makineyi neden alması gerektiğini ve ona ne gibi faydalar sağlayacağını anlatmış olursun.
  • FOMO: FOMO yani fırsat ya da avantajları kaçırma korkusu, oldukça etkili bir motivasyon kaynağıdır. Bu nedenle CTA yazarken FOMO’dan yararlanabilirsin. Örneğin “Sen de kedinin sağlığını desteklemek istiyorsan takviye edici vitamini stoklar tükenmeden sipariş etmelisin.” cümlesiyle FOMO’yu tetikleyecek bir bitiş yapabilirsin.

Ürün Açıklaması İçeriği Nasıl Oluşturulur?

İçerik planlamasını ve CTA bölümünü nasıl yazacağını öğrendiğine göre artık içerik oluşturma aşamasına geçebiliriz!

 

Giriş Paragrafı

Giriş paragrafında amacımız okuyucunun dikkatini çekmek ve onu içeriğin devamını okumaya motive etmek. Bunu sağlamak için girişte bir soruya yer verebilirsin. Elinde veriler varsa bunlara da değinebilirsin. Metni hazırlarken kullandığın dile bağlı olarak mutlaka bir kere okuyucuya “siz” ya da “sen” şeklinde hitap etmeyi unutmamalısın. Ayrıca burada içeriğin neden önemli olduğunu mutlaka vurgulamalısın.

Gelişme Bölümü

İçeriğin en büyük kısmını gelişme bölümü oluşturur. Bu bölümde içeriğini yazdığın ürünü ya da hizmeti iyi bir şekilde açıklamaya odaklanmalısın. Ürün veya hizmetin faydalarından, nasıl kullanılacağından bahsedebilirsin. Alt başlıklar ve maddelemelerle bu bölümü parçalara ayırmayı unutmamalısın.

Sonuç Paragrafı

Sonuç paragrafını yazarken içeriği genel olarak toparlamayı hedeflemelisin. Son olarak harekete geçirici bir mesaj vererek içeriğini noktalayabilirsin.

Ayrıca içeriğini yazarken dikkat etmen gereken bazı noktalar var. Bunlar:

1. İçerik Anlatım Dili

Hangi dilli tercih edeceğin, nasıl bir içerik oluşturmak istediğine göre değişir.

  • Otoriter/Bilgili İçerik Dili: Okuyucuyu derinlemesine bilgilendiren, konu uzmanlığını gösteren, sade bir dil.
  • Tanıtıcı/Eğitici İçerik Dili: Ürün ya da hizmeti tanıtan, faydalara ve sorun çözümüne odaklı bir anlatım.
  • Konuşma Dili: Bir arkadaşla konuşuyor gibi hissettiren, doğal ve günlük bir dil.

Dilersen içerik anlatım dillerini daha iyi kavraman adına aynı ürün için üç farklı dille yazılmış içeriklere birlikte göz atalım. Ürünümüz “6 Kişilik Porselen Yemek Takımı” olsun.

Otoriter/Bilgili İçerik Dili

24 parçadan oluşan 6 Kişilik Porselen Yemek Takımı, en kaliteli ve yerli killi topraklar kullanılarak üretilir. Bu sayede sıcak yemeklerin güvenle servis edilmesine olanak tanır. Ayrıca uzun ömürlüdür. Tasarım detayları profesyonel tasarımcılar tarafından özel çizim programlarıyla hazırlanır. Renklendirme işlemi el değmeden makineler aracılığıyla gerçekleştirilir. Kullanılan boyalar Sağlık Bakanlığı tarafından onaylıdır ve boyaların gıdaya teması uygundur. Siz de şık, sade ve kullanışlı takım için ürünü hemen sipariş edebilirsiniz.

Tanıtıcı/Eğitici İçerik Dili

6 Kişilik Porselen Yemek Takımı, 24 parçadan oluşur. Böylece hem kahvaltılarda hem yemeklerde tercih edilebilir. Beyaz renkli oluşu ve siyah çizgi detayları, her stildeki sofraya uyum sağlar. Siz de kalitesi, şıklığı ve uzun ömürlü oluşuyla tercih sebebi olan ürünü hemen sepetinize ekleyebilirsiniz.

Konuşma Dili

“Hem özel günlerde hem günlük yaşamda kullanabileceğim tek bir yemek takımımım olsun.” diyorsan aradığın ürün 6 Kişilik Porselen Yemek Takımı olabilir. Beyaz rengiyle modası asla geçmeyen, siyah çizgi ayrıntılarıyla havalı bir görünüme sahip olan takımı hemen sepetine atabilir; tadına doyum olmayan sofralar hazırlamaya başlayabilirsin.

2. Ürün Alt Başlıkları

Alt başlıklar uzun metinleri daha küçük ve okunabilir parçalara bölen ikincil başlıklardır. Yeterli sayıda alt başlığı olan ürün açıklaması içerikleri daha okunabilir ve dikkat çekicidir. Alt başlıklarda tanıtımını üstlendiğin ürün ya da hizmetin önemli olan özelliklerini vurgulayabilir, fayda ve avantajlarından bahsedebilir, ürünün kullanım şekline değinebilirsin.

Örneğin güvenli olmasıyla ön plana çıkan bir araba lastiği için içerik yazıyorsan alt başlıklarında birini “Güvenli Bir Sürüş Deneyimine Hazır Olun” şeklinde tercih edebilirsin. Başlığın altında lastiğin neden güvenli olduğunu, hangi koşullarda emniyetli bir sürüş vadettiğini ve hangi tasarım özelliklerinin onu muadillerinden daha güvenli kıldığını anlatabilirsin.

Eğitici bir oyuncak tanıtıyorsan “Oyuncakla Kurabileceğiniz Eğlenceli ve Öğretici Oyunlar” alt başlığını kullanabilirsin. Başlık altında ürünle ilgilenen kişilere farklı oyun tavsiyelerinde bulunarak oyuncağın fayda sağlayan tarafını kolayca öne çıkarabilirsin.

Alt başlıklarını hazırlarken bunlara dikkat edebilirsin:

  • Çok uzun başlıklar kullanmamalısın. Başlıklarının ortalama 60-70 karakteri geçmemesine özen göstermelisin.
  • Eğer elinde sayısal veriler bulunuyorsa bu verilere başlıklarında yer vermen onları daha ilgi çekici kılabilir. Örneğin “Elektrikli Bisikletle %20’ye Varan Enerji Tasarrufu” etkileyici bir alt başlık olabilir.
  • Dinamik filler kullanarak başlıklarının etkisini ve ikna ediciliğini yükseltebilirsin. Örneğin “Doğal Özlerle Zenginleştirilen Krem Saçlarınızı Parlatacak” diyebilirsin.
  • Başlığında olumsuz kelimeler tercih etmek yerine olumlu ve pozitif ifadelere yer vermelisin. Mesela “Serum Sayesinde Yüzünüz Artık Kırışmayacak” başlığı yerine “Serumla Daha Genç ve Canlı Bir Görünüme Kavuşun” diyebilirsin.
  • Eğer akışa uygunsa alt başlıklarda anahtar kelimelere yer vermelisin. Bu sayede içeriğin daha çok trafik çekebilir.
  • Her yazar, başlıklarının yaratıcı ve farklı olmasını önemser. Ancak yaratıcı bir başlık oluşturmaya çalışırken aşırı çabalarsan ortaya karmaşık ve anlaşılması zor sonuçlar çıkabilir. Bu nedenle zorlama yaratıcılıktan uzak durmanda fayda var.

3. İçeriği Akıcı Hâle Getirme

İçeriğini ne kadar özenli bir şekilde hazırlarsan hazırla, eğer akıcı ve kolay taranabilir bir yazı ortaya çıkmadıysa okuyucuların dikkatini çekmez. Bu nedenle içeriğini akıcı kılmak için elinden geleni yapmalısın.

Akıcılığı sağlamak için özen gösterebileceğin bazı noktalar şöyle:

  • İçeriğinde doğal, sade ve net bir dil kullanmalısın.
  • Karmaşık cümle ve paragraflar yerine kısa olanları tercih etmelisin.
  • Yazında kullandığın kaynakların kaliteli ve doğru olmasına özen göstermelisin.
  • Pasif ses yerine aktif ses kullanarak doğrudan okuyucuya hitap etmelisin.
  • Art arda gelen cümleleri aynı kelimelerle başlayıp bitirmemelisin.
  • Kelime sayısını artırmak için metninde herhangi bir amaca hizmet etmeyen bölüm ve ifadelere yer vermemelisin.

4. İçeriği Özgün Hâle Getirme

Rakip içerik analizi başlığında da bahsettiğimiz gibi kendine bir yol haritası oluşturmak için farklı içerikleri inceleyebilirsin. Fakat okuduğun içeriklerden yalnızca ilham almalı, içeriği tamamen kendi oluşturmalısın. Aksi takdirde büyük bir etik sorunuyla karşı karşıya kalabilirsin.

Özgün bir içerik oluşturduğunda etik değerlere saygılı davranmanın yanı sıra marka güvenine de katkıda bulunursun. Markanın sektörü şekillendirici bir otorite hâline gelmesine ve düşünce liderliği yapmasına yardımcı olursun. Orijinal içeriklerin arama motorlarında daha üst sıralara yerleşebilir ve görünürlükleri artabilir. Bu da seni ürün açıklaması yazımı için aranan isim hâline getirebilir.

Bu nedenle tüm içeriklerinde olduğu gibi ürün açıklaması içeriklerini de tamamladıktan sonra intihal testlerinden geçirmeyi unutmamalısın!

Ürün Açıklaması İçeriğinde Anahtar Kelimeler Nasıl Kullanılır? 

Anahtar kelimeler, kullanıcıların belirli bir konuyu sorgulamak amacıyla arama motorlarına yazdığı kelime ya da kelime öbekleridir. Anahtar kelimelerin kullanımı daha önce de bahsettiğimiz gibi içeriklerin üst sıralarda listelenmesine yardımcı olur. Ayrıca kullanıcıların ne istediğini ve neye ihtiyaç duyduğunu anlamana da katkıda bulunur. Bu sayede ürün içeriğini nasıl şekillendirmen gerektiğine dair fikir sahibi olmanı sağlar.

Peki, anahtar kelimeleri nasıl kullanmalısın?

  • İçeriğini oluştururken anahtar kelimeleri birbiri ardına sıralamamalı, homojen bir şekilde metnin geneline dağıtmalısın.
  • Ürün içeriğini yazarken “Ne kadar çok anahtar kelime kullanırsam o kadar iyi.” diye düşünüyor olabilirsin. Fakat içeriğinin anahtar kelimelerle dolu olması yazının kalitesini düşürebilir ve akıcılığını bozabilir. Bu nedenle uzun bir içerik yazmayacaksan en önemli anahtar kelimeleri seçmelisin ve onları doğal bir şekilde içeriğine yerleştirmelisin.
  • Anahtar kelimelerine metnin akışına uygun çekim ekleri getirebilirsin. Ancak yapım eki getirirsen anahtar kelimelerini bozmuş olacağını söyleyelim.
  • Anahtar kelimelerden en yüksek etkiyi almak için onları metninin içinde kullanmanın yanı sıra başlıklarda, meta açıklamalarında, etiketlerde, resim kullanıyorsan resim adında ve resim altyazılarında da kullanmalısın. 

Görsel Kullanımı Nasıl Olmalı? 

Ürün açıklaması içeriklerinde sadece tanıttığın ürüne dair görselleri kullanabilirsin. Bu görselleri hangi programları kullanarak düzenleyebileceğini ve görselinle alakalı nelere dikkat etmen gerektiğini merak ediyorsan seni “Kategori İçeriği Nedir, Nasıl Yazılır?” blog yazımıza doğru alalım.

İçerik Düzenlemesi Nasıl Yapılır? 

İçeriğini tüm önemli ayrıntılara dikkat ederek ilmek ilmek işledin. Peki, bitti mi? Henüz değil! Yazını editörüne göndermeden önce son bir adımın daha kaldı. O adım da içerik düzenleme aşaması.

İçeriğini düzenlerken bunlara dikkat edebilirsin:

  • İçerik düzenlemenin ilk adımı, hiçbir değişiklik yapmadan dikkatli bir şekilde tüm yazıyı baştan sona okumak.
  • Bu aşamadan sonra varsa içeriğindeki dil ve yazım hatalarını düzeltebilirsin. İstersen bu adımda Grammarly gibi araçlardan yararlanabilirsin. Anlatım bozuklukları varsa onlar üzerinde çalışabilirsin.
  • İçeriğinde gereksiz kelimeler ya da tekrarlayan ifadeler bulunuyorsa onları mutlaka kaldırmalısın.
  • Anlaşılması zor ve uzun cümleleri daha kısa, anlaşılır olacak şekilde düzenlemelisin. Her bir paragrafı gözden geçirerek gerekli yerlerde onları da bölmelisin.
  • Uygun yerlerde maddeleme işaretleri kullandığından ve içerikte yeterince ara başlığa yer verdiğinden emin olmalısın.
  • İçeriğindeki tüm bölümler birbirine akıcı şekilde bağlanıyor mu, anlam bütünlüğünü bozan bölümler var mı, bunları da incelemelisin.
  • Başta belirlediğin anahtar kelimelerin tamamını kullanıp kullanmadığını kontrol etmelisin. Belki düzenleme sırasında fark etmeden anahtar kelimelerin bir kısmını içerikten çıkarmış olabilirsin.

Tüm bu adımların ardından içeriğini son kontrol için editöre teslim etmeye hazırsın!

Etkili Ürün Açıklaması İçerikleri İçin 5 Örnek

5 farklı ürün açıklaması örneğini inceleyerek öğrendiklerini pekiştirmeye ne dersin?

Örnek 1

İlk örneğimiz Penti marka bir bralet için hazırlanan ürün içeriği:

“Luna Bralet, rahatlık ve şıklığı bir arada sunan özel tasarımıyla farkını ortaya koyar. Balensiz ve pedli yapısıyla gün boyu konforlu bir deneyim yaşamanı sağlarken dolgusuz üçgen tasarımı, doğal bir görünüm elde etmeni destekler. Zarif dantel detayları ise iç giyim stiline harika bir dokunuşta bulunur. Ayarlanabilir askıları sayesinde sütyeni istediğin ölçüde kullanabilir ve kişisel tercihlerine göre şekillendirebilirsin. Luna Bralet’le göz kamaştıran bir görünüme hazır ol!”

Bu içerikte canlı, enerjik ve dinamik bir dil kullanıldığını; içeriğin konuşma diline yakın olduğunu söyleyebiliriz. Tercih edilen dil, markanın genel tonu ve kişiliğiyle de son derece uyumlu. Metin genelinde ürün özelliklerinin fayda odaklı bir çerçevede anlatıldığını ve duyguları harekete geçirecek cümlelerin tercih edildiğini görüyoruz. CTA bölümü ise pozitif ve güçlü bir fiile tamamlanmış.

Örnek 2

Sıradaki örneğimiz Aygaz Maksi 12 kg Tombul Karavan Tüpü için üretilen içerik:

Karavan Yolculuklarına En Uygun Yol Arkadaşı!

“Karavan yolculuklarında dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri; yolculuklarınızın hareketliliğine uygun, güvenli bir tüp ve tüp bağlantısı kullanmak. Böylece karavanınızda gönül rahatlığıyla LPG’li cihazlarınızı kullanabilir ve yolculuklarınıza hız kesmeden devam edebilirsiniz.

Türkiye’nin ilk ve tek karavanlara özel tüp ailesi olan, 2020 yılı üretimi Aygaz Karavan tüpleri; vanalı valfli ve 3 farklı boyut seçeneği ile karavana ve karavanda kullanılan cihazlara özel olarak üretilir. Tüp, özel yüksek propan oranı sayesinde kış aylarında da sorunsuz kullanım imkânı sunar. Üstelik özel tasarım altlığını kullanarak hem tüpü hem tüpü koyduğunuz zemini korumanız da mümkün.

Siz de yol koşullarındaki değişikliklerden etkilenmeyecek, gaz sızıntısı riski taşımayan, pratik ve işlevsel bir ürün arayışındaysanız Aygaz Maksi 12 kg Tombul Karavan Tüpü’nü tercih edebilirsiniz.” 

Aygaz’ın bu ürün içeriğinde eğitici/tanıtıcı bir dil kullanmayı tercih ettiğini görüyoruz. Yazarın giriş bölümünde konunun önemini vurgulamaya özen gösterdiğini söyleyebiliriz. İçeriğin devamında ise ürünün özellikleri ve özelliklerin kullanıcılara sunacağı faydalardan bahsediliyor. İçeriğin son bölümünde ise ürünün özellikleri genel olarak özetleniyor ve harekete geçirici bir mesajla içerik noktalanıyor.

Örnek 3

Bernardo’nun İstinye 6 Kişilik Fincan Takımı’nı tanıtan ürün içeriği ise şöyle:

“İstinye 6 Kişilik Kahve Fincan Takımı ile sadeliğin en şık hâline “Merhaba!” demeye hazır mısınız? Mutfaklarda yepyeni bir stilin öncüsü olan kahve takımı, altı adet kahve fincanı ve altı adet fincan altlığından oluşur. Minimalist bir tasarıma sahip olan kahve fincanı, ahşap görünümündeki fincan altlığı ile kusursuz şekilde tamamlanır. Kolay tutuş imkânı sunan fincan kulpları, ergonomik yapısıyla kahvenizi rahatça yudumlamanızı sağlar. Takımı günlük kullanımın yanı sıra misafir ağırlarken, özel günlerde ve davetlerde de tercih edebilirsiniz. Böylece misafirlerinize her zamankinden çok daha şık kahve sunumları yapabilirsiniz. Siz de kahve keyfinize zarif bir dokunuş yapan İstinye 6 Kişilik Kahve Fincan Takımı’nı dayanıklı yapısı sayesinde uzun yıllar zevkle kullanabilirsiniz!”

Bernardo’nun ürün içeriğinde eğitici/tanıtıcı bir dil kullanılıyor. Yazar, giriş cümlesinde içeriği daha dikkat çekici hâle getirmek için soru sormayı tercih etmiş. Gelişme bölümünde ise ürünün tüm yönlerinin okuyucuya pozitif bir şekilde tek tek anlatıldığını görüyoruz. CTA kısmı heyecanı daha da artıracak biçimde ünlem işaretiyle bitirilmiş.

Örnek 4

Dördüncü örnek olarak Apple’ın iPhone 15 için hazırladığı oldukça detaylı ve uzun ürün içeriğinin iki alt başlığını inceleyelim:

Fokus pokus. Karşınızda büyüleyici portreler.

O anı geçip gitmeden yakalamak mı istiyorsunuz? Bundan böyle Portre moduna geçmenize gerek yok. Süjeniz bir insan, bir köpek veya bir kediyse iPhone 15 derinlik bilgisini otomatik olarak yakalıyor. Böylece dilerseniz fotoğrafınızı anında bir portre olarak görebiliyorsunuz veya bunu daha sonra Fotoğraflar uygulamasından da yapabiliyorsunuz. Flulaştırma efektiyle fotoğraflarınız sanatçı eli değmiş gibi oluyor.

Dynamic Island. Sizden de hiçbir şey kaçmıyor.

Dynamic Island, uyarıları ve Canlı Etkinlikler’i hop diye gözünüzün önüne getiriyor. Böylece başka bir şeyle ilgilenirken de olan biteni kaçırmıyorsunuz. Müziği kontrol etmek, kimin aradığını görmek, uçuş durumunuza bakmak gibi birçok şeyi yapabiliyorsunuz.

Apple bu içeriğinde alt başlık kullanımını tercih ederek hem taraması hem okuması kolay bir içerik oluşturmuş. İlgi çekici alt başlıklarıyla sitesini ziyaret eden kişileri metni okumaya teşvik ediyor. Alt başlıkların metinlerini başlıklara uygun şekilde hazırladığı için metnin bütünlüğünü ve akıcılığını koruyor. Daha enerjik ve günlük konuşma dilini tercih ediyor. Bunu yaparken ürünün kullanıcıya sağlayacağı faydaları da sıralamayı da unutmuyor.

Örnek 5

Son örneğimiz ise Let’s Be Child markasının eğitici oyuncaklarından biri için yazılan ürün içeriği:

ÜRÜN ÖZELLİKLERİ

• Let’s Be Child Işıklı & Sesli Taşıyıcı Tır, miniklerin eğlenerek ve güvenle oynayabileceği mükemmel bir oyuncaktır.

• Phthalates, PVC ve benzer dış kaplamaları içermeyen oyuncak; FDA standartlarını karşılar.

• Özenle üretilen ve oldukça dayanıklı olan oyuncak, çocukların güvenle keşif yapmasına ve oyun kurmasına olanak tanır.

• Temizlenmesi kolay olduğundan hem iç hem dış mekânlarda oynamak için uygundur.

• Küçük eller için ideal olacak şekilde tasarlanır.

• Miniklerin duyularını ve ince motor becerilerini geliştirmeye yardımcı olur.

• Çocukların hayal gücü ve yaratıcılıklarını yükseltir.

• El-göz koordinasyonunu destekler.

• Siz de bir yetişkin olarak çocuklarla birlikte oyuncağı oynamaktan büyük keyif alacak ve onların oynayarak öğrenmesine yardımcı olacaksınız! 

Bu örnekte marka, eğitici/tanıtıcı bir dil kullanmayı tercih ediyor. Okumayı kolaylaştırmak için tüm içerik maddeleme işaretleriyle kurgulanmış. Ürünün özelliklerinden ayrıntılı bir şekilde bahsedilmiş. CTA bölümü olumlu bir fiile yazılmış ve cümle ünlem işaretiyle tamamlanmış.

Buraya kadar ürün açıklaması içeriklerinin nasıl yazılması gerektiğine dair tüm detaylara değindik ve birlikte örnek içerikleri inceledik. O hâlde artık sıra sende! Öğrendiklerini hayata geçirmeye hazırsan içerik üreticilerimizin arasına katılabilir, ürün açıklaması içeriklerinde ustalaşmaya başlayabilirsin.

İrem
Beğenebileceğin diğer yazılar
Kategori İçeriği Nedir, Nasıl Yazılır? Etkili Örnekler
Kategori İçeriği Nedir, Nasıl Yazılır? Etkili Örnekler
“Her detayıyla eksiksiz ve kusursuz bir kategori içeriği yazmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilmiyorum.” diyorsan olabileceğin en doğru yerdesin! Su gibi akacak, organik ...
18 Ekim 2023
İçerikmatik Editörlerinden İçerik Üreticilerine Altın Değerinde Tavsiyeler
İçerikmatik Editörlerinden İçerik Üreticilerine Altın Değerinde Tavsiyeler
Merhaba! Önceki röportajımızda master yazarlarımızdan içerik dünyası ile alakalı püf noktaları almıştık. Bu sefer yazarlarımızın içeriklerini başarıyla yayına hazır hâle getirme sürecinde İçerikmatik editörlerinin onlara nasıl ...
9 Ekim 2023
Blog İçeriği Nedir, Nasıl Yazılır?
Blog İçeriği Nedir, Nasıl Yazılır?
İçerik yazarları için merak edilen en temel konulardan biri; bilgilendirici, merak uyandırıcı ve SEO trafiğini artırabilecek blog içerikleri yazmak! Birçoğumuz zamanla yarışarak yaratıcı içerikler ...
3 Ekim 2023