İşin Mutfağı

Outline Nedir, Nasıl Hazırlanır? 3 Etkili Örnek

Outline Nedir, Nasıl Hazırlanır? 3 Etkili Örnek

İçerik üretim sürecinin doğrudan içeriği yazmakla başladığını düşünenlerdensen yanıldığını söylemeliyiz yazar arkadaşım. İçerik üretim süreci, öncelikle sana yol gösterecek bir taslak yani outline hazırlamakla başlar. İyi bir outline ise etkili bir içeriğin kapılarını aralar. Bu nedenle senin en güzel yazıları yazabilmen için profesyonel bir şekilde nasıl outline hazırlayabileceğine ve sana ışık tutacak outline örneklerine değindik. Hazırsan başlayalım!

Outline Nedir?

İyi bir içerik ortaya koyabilmek için öncelikle yazım sürecine ışık tutacak detaylı bir planlama yapmalısın. İçerik planlaması yapmak içinse bir outline kullanmalısın. İstersen gel, yazının temel iskeletini hazırlamanı sağlayacak ve içeriklerini farklı bir seviyeye taşıyacak outline’ı nasıl oluşturacağına değinmeden önce tanımına yakından bakalım.

Outline, içeriklerin ana hatlarını belirleyen ayrıntılı bir taslaktır. Outline’da hangi konuların ele alınacağı, başlıklar, alt başlıklar, anahtar kelimeler verilir. Ayrıca istatistiklerin, resim veya medya unsurlarının kullanıp kullanılmayacağı da belirtilir. 

İçerik üretmeye başlamadan önce bir outline hazırlama alışkanlığı kazandığın takdirde içeriğini amacına uygun olarak şekillendirebilir, içeriğinin bütünlüğünü daha kolay sağlayabilirsin. Böylece daha kaliteli, akıcı, iyi yapılandırılmış ve etkili metinler ortaya çıkarabilirsin.

SEO optimizasyonu için gerekenleri önceden belirleyebilir ve bunları uygulayarak yazının arama motorlarında üst sıralarda görüntülenmesini sağlayabilirsin. İşte tüm bu avantajlar için içerik yazımına geçmeden önce outline hazırlamaya zaman ayırmalısın.

Outline Nasıl Hazırlanır?

Outline tanımını öğrendiğine göre sıra geldi outline hazırlamaya! Bunun için şu noktalara dikkat edebilirsin:

Konu Belirleme

Mükemmel bir taslak oluşturmanın en önemli adımlarından biri, konu belirleme aşaması. İçerik ürettiğin marka, yazının konusu için özel bir istekte bulunmadıysa konu seçimini de sen yapmalısın. Bunun için markanın önceki yazılarına göz atabilir, okuyucuların en çok yorum yaptığı ve soru sorduğu noktaları konu olarak belirleyebilirsin. Markanın içeriği yazdırma amacını da göz ardı etmemelisin.

Örneğin bitki çayları satan bir marka için blog içeriği oluşturman gerektiğini varsayalım. Marka, blog içeriklerinde hem önemli bilgiler vererek güvenilir ve otoriter bir marka imajı çizmek hem site ziyaretçilerini alışveriş yapmaya yönlendirmek istiyor olabilir.

Marka okuyucuları harekete geçirerek satın almaya ikna etmek istiyorsa öncelikle sattıkları ürünlere odaklanmalısın. Yani bitki çayı markasının ürünleri arasında papatya çayı bulunmuyorsa ve sen papatya çayı ile ilgili bir blog yazısı planlıyorsan konuyu doğru bir şekilde belirlediğini söyleyemeyiz. Bunun yerine satışta olan ve müşterilerin yorum ya da soru bıraktığı başka bir çayı seçmelisin.

Mesela zencefil çayı ile ilgili yorumlar olduğunu ve insanların genellikle çayın ağrı kesici ya da iltihap önleyici özellikleriyle ilgili sorular sorduğunu fark ettin. Böyle bir durumda içeriğinin konusu “Grip ve İltihaba Karşı Zencefil Çayının Faydaları” olabilir. Outline’ı bu konu çerçevesinde geliştirerek hem markanın düşünce liderliğine katkıda bulunabilir hem insanları alışveriş yapmaya motive edebilirsin.

Rakip Analizi

Yazacağın konuyu belirledikten sonra iyi bir outline hazırlamak için rakip analizi yapmalısın. Bu aşamada şu adımları izleyebilirsin:

  • Öncelikle içerik üreteceğin markanın öne çıkan, başarılı rakiplerini belirlemelisin.
  • Belirlediğin rakiplerin web sitelerinde yayımladıkları içerikleri inceleyerek yazacağın konuda içerikler olup olmadığını kontrol etmelisin.
  • Aynı konudaki içeriklerde hangi ana ve ara başlıkların kullanıldığını, anahtar kelime tercihinin nasıl yapıldığını, içerik uzunluğunu, içerikte link verilip verilmediğini dikkatli bir şekilde inceleyebilirsin.
  • Konu üzerinde ne kadar derinleştiklerini görebilir, buna göre içeriğinin kapsamını netleştirebilirsin.
  • İçeriklerdeki resim, medya ve istatistik kullanım oranını inceleyebilirsin.
  • Rakip içeriklerin eksik kaldığı ve senin içeriğinde değinmenin faydalı olabileceği noktalar bulunuyorsa onları da belirlemelisin.
  • Rakip içerikleri incelerken mutlaka yabancı dilde yazılan kaliteli içeriklere de göz atmalısın. Fakat bu noktada hedef kitlesi ve konu alanına uygun bir şekilde yerelleştirme yapmayı unutmamalısın. Örneğin toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bir içerik yazıyorsan yabancı kaynaklar büyük ölçüde kendi ülkelerine ait çalışmalardan yararlanmış olabilir. Sen de bunun yerine içeriğinde Türkiye’deki çalışmalara ve verilere yer verebilirsin.

Bu nokta küçük bir hatırlatmada bulunmamızda fayda var. Özgün bir içeriğin anahtarının özgün outline olduğunu unutmamalısın. Bu nedenle rakip içerik analizini yalnızca ilham almak için kullanmalı, kendi outline’nını özgün bir şekilde hazırlamalısın.

Ana Başlığı Oluşturma

Her şeyden önce ana başlığın bir içeriğin vitrini olduğunu bilmelisin. Etkili bir ana başlık oluşturarak okuyucuya içeriğinin ne ile ilgili olduğunu, yazının okuyanlara ne gibi değer ya da faydalar katabileceğini hissettirebilirsin. Bu sayede site ziyaretçilerinin dikkatini çekerek onları içeriği okumaya yönlendirebilirsin.

İyi bir başlık seçimi sayesinde arama motorlarında yazının daha üst sıralarda görüntülenmesini de sağlayabilirsin. Peki, ana başlığını belirlerken nelere dikkat etmelisin?

  • Kısa ve Öz Tut: Ana başlığının kısa ve öz olması son derece önemli. Çok uzun başlıklar hem okuyucuların içeriğe olan ilgisini azaltabilir hem arama motorlarında yazının aşağı sıralara düşmesine yol açabilir.
  • Ana Fikri Yansıt: İçerik başlığının metnin genelindeki ana fikri yansıttığından emin olmalısın. Yani ilgi çekmek için clickbait başlıklardan kaçınmalısın. Örneğin içeriğine “Kış Aylarında Vazgeçilmeziniz Olacak Sıcak Kahve Tarifleri” şeklinde bir başlık attığın hâlde metnin genelinde kahve makinesi tanıtımı yapıyorsan doğru bir başlık seçmediğini söyleyebiliriz.
  • Dikkat Çekmeye Odaklan: İyi bir başlığın dikkat çekici olması gerektiği hepimizin malumu. Başlığını dikkat çekici kılmak için soru kalıplarından yararlanabilirsin. Örneğin bizim başlığımız gibi “Outline Nedir, Nasıl Hazırlanır? 3 Etkili Örnek” şeklinde bir başlık kullanabilirsin. Haber manşetlerinde olduğu gibi başlık seçimi yapabilirsin. Mesela “SEO’su Güçlü İçerikler Organik Trafiğin Anahtarıdır” iyi bir manşet başlık örneği olabilir. Bunların yanı sıra neden sonuç içeren, komut bildiren, “en iyi” kelime öbeğiyle oluşturulan başlıkları da tercih edebilirsin.
  • Sayı Kullan: Başlığında sayı kullanarak okuyuculara sunacağın değeri ve faydayı daha somut hâle getirebilirsin. Örneğin ” Tane Tane ve Lezzetli Pilavlar İçin 5 Püf Nokta” ya da “Telefonunuzun Şarj Süresini %20 Oranında Artıracak Öneriler” iyi birer başlık tercihi olabilir.
  • Duygulara Hitap Et: Başlığını etkili ve güçlü kılmak için yapabileceğin bir diğer şey ise duygulara hitap etmek. Örneğin tatil lokasyonlarıyla ilgili bir liste içerik oluşturuyorsan “Size Hayatınızın En Unutulmaz Tatil Deneyimini Yaşatacak 15 Lokasyon” gibi bir başlık, duyguları harekete geçirecek ideal bir seçimi olabilir.
  • Hedef Kitleni Belirt: Ana başlığında hedef kitleni vurgulamak da başlığının başarılı olmasını sağlayabilir. Örneğin “Yeni Ev Dizecekler İçin Olmazsa Olmaz Ürünler” şeklinde bir başlık, hedef kitleye doğrudan hitap ediyor.
  • SEO Uyumuna Dikkat Et: Başlığını SEO uyumlu hazırlaman, içeriğini daha görünür kılabilir. Bunu nasıl yapabileceğinden yazımızın ilerleyen bölümlerinde detaylı bir şekilde bahsedeceğiz, merak etme!

Alt Başlıklara Karar Verme

“Ana başlığı nasıl yazacağımı öğrendiğime göre başlık işini de hallettim.” diye düşünüyorsan yanılıyorsun. Şimdi sırada alt başlıkları belirleme aşaması var! Bu adımda içeriğini parçalara ayıracak ve derinleştirecek alt başlıklara karar vermelisin. Bunu yaparken uzun uzun araştırma yapmaya ve olabildiğince fazla kaynağı incelemeye dikkat etmelisin.

Metninde kullanacağın ilk alt başlık olan H2 başlıklarını daha fazla alt başlığa ayırmak için H3, H3 başlıklarını da alt başlıklara ayırmak için H4 başlıkları kullanabilirsin. Bu şekilde istediğin kadar alt başlık oluşturabilirsin. Örneğin:

H1(Ana Başlık): Yeni Kedi Sahiplenecekler İçin Tüm Detaylarıyla Kedi Bakımı

H2: Kediniz İçin Bir Rutin Oluşturun

H3: Beslenme Rutini Nasıl Oluşturulur?

H4: Kedinizin Beslenme Rutinine Dâhil Edebileceğiniz Besinler

Bu noktada tüm başlıkların birbiriyle tutarlı olmasına ve doğru bir akış oluşturmasına dikkat etmelisin. Alt başlıklarını etkili bir şekilde belirlemek için ana başlık bölümünde bahsettiğimiz tekniklerden yararlanabilirsin.

Görsel ve Medya Unsurlarının Belirlenmesi

İçeriklerde görsellerin ve medya unsurlarının kullanılması; metnin kalitesini artırabilir, okuyucuların dikkatini daha fazla çekebilir, konunun anlaşılmasını kolaylaştırabilir ve SEO’ya katkı sağlayabilir. Bu nedenle bu ögeleri outline’a ve içeriğine dâhil etmen son derece önemli. 

İçeriğinde hangi bölümlerde görsel ya da medya unsurları kullanacağına karar verdikten sonra bu bölümleri outline üzerine yazabilirsin. Kullanacağın ögeleri dilersen ayrı bir klasörde muhafaza edebilir ya da outline üzerinde yazılı olarak belirtmek yerine doğrudan outline’a ekleyebilirsin.

SEO ve Outline İlişkisi

Belirlediğin konuyla ilgili anahtar kelime araştırması yaparak içeriğini daha etkili olacak biçimde şekillendirebilirsin. Anahtar kelime analizi yapmak için Google Keyword Planner, Semrush, Ahrefs ve Moz Keyword Explorer gibi araçları kullanabilirsin.

Arama hacmi yüksek anahtar kelimeleri ana başlığına ve alt başlıklarına yerleştirerek metnini SEO uyumlu hâle getirebilirsin. Özellikle anahtar kelimelerin başlığın başlangıcına mümkün olduğu kadar yakın olmasına dikkat etmende fayda var.

Kaynaklar 

İçeriğinin etkili ve kaliteli olması için zengin kaynak kullanımını önemsemelisin. Outline çıkarırken yararlandığın kaynakları bir dosyaya ekleyerek yazım aşamasında da bu kaynaklardan faydalanabilirsin.

Bazen kendin için değil, başka bir içerik yazarı için de outline hazırlaman gerekebilir. Böyle bir durumda üreticinin kullanabileceği kaynakları outline’a eklemende fayda var. Bu sayede yazardan beklentini ve konuyu hangi açıdan ele almasının daha doğru olacağını ona net bir şekilde gösterebilirsin.

Outline Örnekleri

Vereceğimiz farklı outline örneklerini inceleyerek konuyu daha iyi kavramaya hazır mısın? 

Örnek 1

Online ders almak üzerine bir blog içeriği için outline hazırlayalım:

Online Ders Alma Rehberi(H1)

I. Online Ders Nedir?(H2)

II. Online Dersin Avantajları Nelerdir?(H2)

A) Esneklik(H3)

B) Çeşitlilik(H3)

C) Kişiselleştirilmiş Eğitim(H3)

D) Tekrar Tekrar Erişim(H3)

III. Online Dersin Dezavantajları Nelerdir?(H2)

A) Sosyal İzolasyon(H3)

B) Erteleme Riski(H3)

C) İletişim Eksikliği(H3)

D) Fazla Özgürlük(H3)

IV. Online Ders Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?(H2)

A) Eğiticinin Uzmanlık Düzeyi(H3)

B) Dersin Kazanımları(H3)

C) Dersin Yapısı(H3)

D) Erişebilirlik(H3)

E) Materyaller(H3)

F) Sertifika(H3)

G) Fiyat(H3)

H) Deneme Süresi(H3)

Örnek 2

Anksiyete ile ilgili bir blog içeriği için outline oluşturalım:

Anksiyete Nedir, Anksiyeteyle Nasıl Başa Çıkılır?(H1)

I. Anksiyete Nedir?(H2)

II. Anksiyetenin Sebepleri Nelerdir?(H2)

A) Farklı Psikolojik Rahatsızlıklar(H3)

B) Genetik(H3)

C) Çevresel Etmenler(H3)

D)Kişilik(H3)

E) Geçmiş Yaşam Deneyimleri(H3)

F) Stres(H3)

III. Korku ve Kaygı Arasındaki Farklar Nelerdir?(H2)

IV. Hangi Bireyler Kaygıya Daha Yatkındır?(H2)

V. Kaygı ile Nasıl Başa Çıkılır?(H2)

A) Farkındalık(H3)

B) Nefes Egzersizleri(H3)

C) Dikkat Dağıtıcı Eylemler(H3)

1. Kitap Okumak(H4)

2. Egzersiz Yapmak(H4)

3. Müzik Dinlemek(H4)

4. Günlük Yazmak(H4)

5. Resim Çizmek(H4)

Örnek 3

Su içmenin faydalarıyla ilgili bir liste içeriği için outline yazalım:

I. Dehidrasyonu Önler(H2)

II. Vücut Sıcaklığını ve Kan Basıncını Düzenler(H2)

III. İdrar Yolu Enfeksiyonlarına Karşı Korur(H2)

IV. Vücuttaki Toksinlerin Atılmasını Sağlar(H2)

V. Kilonuzu Dengede Tutmanıza Yardımcı Olur(H2)

VI. Sindirimi İyileştirir(H2)

VII. Biliş Düzeyini Artırır(H2)

Bu İçerikte Kullandığımız Outline Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Bu blog yazımı ben de bir outline çerçevesinde hazırladım. Dilersen içeriğimi oluşturduğum outline’a da birlikte kısaca göz atalım.

Outline Nedir, Nasıl Hazırlanır? 3 Etkili Örnek(H1)

I. Outline Nasıl Hazırlanır?(H2)

A) Konu Belirleme(H3)

B) Rakip Analizi(H3)

C) Ana Başlığı Oluşturma(H3)

D) Alt Başlıklara Karar Verme(H3)

E) Görsel ve Medya Unsurlarının Belirlenmesi(H3)

F) SEO ve Outline İlişkisi(H3)

G) Kaynaklar(H3)

II. Outline Örnekleri(H2)

A) Örnek 1(H3)

B) Örnek 2(H3)

C) Örnek 3(H3)

III. Bu İçerikte Kullandığımız Outline Hakkında Ne Düşünüyorsun?(H2)

Evet sevgili arkadaşım, yazımızda içerik üretirken sana yol haritası olacak outline oluşturmanın detaylarına değindik ve birlikte farklı örnekler inceledik. O hâlde artık sıra sende! Aramıza katılarak birbirinden başarılı içeriklere imza atmaya ne dersin?

İrem
Beğenebileceğin diğer yazılar
Ürün Açıklaması İçeriği Nedir, Nasıl Yazılır? Etkili Örnekler
Ürün Açıklaması İçeriği Nedir, Nasıl Yazılır? Etkili Örnekler
"Ürün açıklaması içeriklerinin aranan kalemi olmak istiyorum." diyorsan bu yazımız tam da sana göre! Üretim planından CTA(call to action) yazımına, anahtar kelime kullanımından ...
25 Ekim 2023
Kategori İçeriği Nedir, Nasıl Yazılır? Etkili Örnekler
Kategori İçeriği Nedir, Nasıl Yazılır? Etkili Örnekler
“Her detayıyla eksiksiz ve kusursuz bir kategori içeriği yazmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilmiyorum.” diyorsan olabileceğin en doğru yerdesin! Su gibi akacak, organik ...
18 Ekim 2023
İçerikmatik Editörlerinden İçerik Üreticilerine Altın Değerinde Tavsiyeler
İçerikmatik Editörlerinden İçerik Üreticilerine Altın Değerinde Tavsiyeler
Merhaba! Önceki röportajımızda master yazarlarımızdan içerik dünyası ile alakalı püf noktaları almıştık. Bu sefer yazarlarımızın içeriklerini başarıyla yayına hazır hâle getirme sürecinde İçerikmatik editörlerinin onlara nasıl ...
9 Ekim 2023