İşin Mutfağı

Evergreen İçerik Nedir, Nasıl Yazılır? 3 Etkili Örnek

Evergreen İçerik Nedir, Nasıl Yazılır? 3 Etkili Örnek

“Raf ömrü olmayan, kalıcı ve değer odaklı evergreen içerikler benden sorulur.” diyebilen bir yazar olmak istiyorsan bu yazı senin için biçilmiş kaftan. En güzel metinleri ortaya koyman için evergreen içeriklerin tanımından türlerine, planlama aşamasından üretimine ve etkili örneklere kadar konuyla alakalı birçok detaya değindik. Hazırsan seni şöyle içeriğimizin devamın doğru alalım!

Evergreen İçerik Nedir? 

Daha önce evergreen sözcüğüne ya da bazı içeriklerin evergreen olarak adlandırılmasına denk gelmemiş olabilirsin. Aklında “Evergreen nedir?” veya “Evergreen ne demek?” gibi sorular belirebilir. İngilizce bir sözcük olan evergreen; sürekli yeşil, yaprak dökmeyen, ölmeyen gibi anlamlara geliyor. Peki, evergreen içerik ne demek?

Uzun süre güncelliğini koruyan, sürdürülebilir, okuyucularına fayda ve değer katan yazılardır. Bu içeriklerde belli bir dönem için trend olan konular tercih edilmez. İçerikler daha kalıcı ve yıllar sonra bile önemini koruyacak konular üzerine hazırlanır.

Örneğin “Kitap Yazım Teknikleri” konusunda bir evergreen içeriği oluşturulabilir. Ancak popüler bir kitabın incelemesi bir evergreen içeriği olmaz. Çünkü edebiyatla ilgili olan insanlar kitap yazım teknikleri hakkında her dönem bilgi edinmek ister. Ancak popüler bir kitaba -eğer bir klasik değilse- duyulan ilgi zamanla azalabilir. Bu da kitabın incelemesine olan ilginin zamanla düşmesine neden olur.

Evergreen içerik oluşturmanın birçok faydasından söz edebiliriz. Bu içerikler zamansız oldukları için web sitelerine devamlı ve tutarlı olarak organik trafik çeker. Doğru anahtar kelimelerle kalite şekilde hazırlanan metinler, arama motorlarında üst sıralara yerleşebilir. Tüm bunlar da markaların daha fazla potansiyel müşteriyi gerçek birer müşteriye dönüştürmesini sağlayabilir.

Ayrıca evergreen içerikler markaların düşünce lideri olmasında da rol oynar. Güvenilirliğe ve marka itibarına katkıda bulunabilir. Hedef kitleye değerli bilgiler sunarak yarar sağlar. Tüm bu nedenlerle içerik oluşturan her marka ya da kişinin içeriklerinin bir bölümünü evergreen içerik olarak hazırlaması gerekir. 

Neler Evergreen İçeriği Değildir? 

Evergreen içeriklerin tanımından sonra dilersen hangi türdeki yazılar bu sınıfa girmiyor, örneklerle inceleyelim ve konuyu derinleştirelim.

  • Güncel Trendler: Trend konular hakkında hazırlanan içerikler, evergreen içerik sınıfına girmez. Trende olan heves ve ilgi azaldıkça içeriğin etkisi de azalır. Vizyona yeni giren bir filmle ya da popüler olan bir bilgisayar oyunuyla ilgili hazırlanan yazılar, güncel trende uygun içeriklere örnek verilebilir. 
  • Haberler ve Basın Açıklamaları: Tahmin edebileceğin üzere haber ve basın açıklamalarının da evergreen içeriklerin aksine raf ömrünün kısa olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin artık neredeyse hiç kimse geçmiş yıllarda yapılan seçimlere dair haber ya da açıklamaları okumuyor.
  • Tek Seferlik Etkinlikleri Hedefleyen İçerikler: Tek seferlik etkinliklerle ilgili hazırlanan içerikler de evergreen içeriği değildir. Örneğin bir balo, konser, tiyatro oyunu ya da müzikalle alakalı kaleme alınan yazılar etkinliğin sona ermesiyle okuyucuların dikkatini çekmemeye başlar.
  • Belirli Bir Mevsim ya da Dönemle İlgili Olan Metinler: Belirli bir dönemi kapsayan içerikler kolayca eskiyen içerik grubunda yer alır. “2021 Yaz Sezonunda Ziyaret Edebileceğiniz Butik Oteller” isimli bir içerik buna örnek olabilir.
  • Ürün İncelemeleri: Ürün inceleme içerikleri de kısa sürede trafiği azalan içeriklerden biri. Ürünün yeni modeli çıktığında doğal olarak o ürüne ve onunla ilgili içeriklere de talep azalır. Mesela hiçbirimiz televizyon almak istediğimizde beş yıl önce çıkan bir TV modelinin incelemesini okumayı tercih etmiyoruz. Bunun yerine daha yeni ürünlerle ilgili içeriklere yöneliyoruz.

Evergreen İçerik Türleri Nelerdir?

Evergreen olmayan içeriklerden sonra sıra evergreen içerik türlerini yakından tanımaya geldi! 

Rehber İçerikler 

Belirli bir konu hakkında detaylı bilgi sunan, kapsamlı bir kaynak niteliğindeki metinler; rehber içeriklerdir. Rehber içerik başlıklarına ise şöyle örnekler verebiliriz:

  • Blog İçeriği Yazımı Kılavuzu
  • Yavru Köpek Bakımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
  • Dijital Pazarlamaya Kapsamlı Bir Bakış 
  • Kurgu Metin Yazımı İçin Nihai Kaynak
  • Sosyal Girişimcilik İçin Başvuru Rehberiniz
  • Java Programlama Dilini Keşfetmek: Temel Bilgilerden İleri Kavramlara

“… Nedir?” İçerikleri 

Tanım ve derinlemesine bilgi bulunduran içerikler, “… nedir?” içerikleridir. “… Nedir?” içerikleri için bazı başlık örneklerimiz şöyle:

  • Yapay Zekâ Nedir?
  • Arıcılıkta Açlık Oğulu Terimi Ne Anlama Geliyor?
  • Marka Sesine Dair Derin Bir Bakış: Marka Sesi Nedir ve Neden Önemlidir?
  • Durum Öyküsü Açıklaması: Kapsamlı Bir Tanım

“Nasıl Yapılır?” Yazıları 

“Nasıl yapılır?” yazıları, okuyucuya herhangi bir görevi yerine getirmesi, beceriyi öğrenmesi ya da var olan becerisini geliştirmesi için yardımcı olmayı amaçlayan içeriklerdir. “Nasıl yapılır?” yazıları için birkaç başlık örneği inceleyelim:

  • Kısa Sürede Freedos Bilgisayar İşletim Sistemi Nasıl Kurulur?
  • Bir Uzman Gibi Ağaç Budama Nasıl Yapılır?
  • Kusursuz Fotoğraf Nasıl Çekilir?
  • Böceklenme Sorunu Olmadan Ev Bitkileri Nasıl Yetiştirilir?
  • Etkinizi Artırın: Optimum Sonuçlar İçin SEO’dan Nasıl Yararlanabilirsiniz?
  • Momentumunuzu En Üst Düzeye Çıkarın: Freelance Yazarlık Kariyeri İçin “Nasıl Yapılır?” Kılavuzu
  • Sanat Eseri Gibi Ürünler Ortaya Çıkarmak İçin Sepet Örgüsü Nasıl Yapılır?

Liste İçerikleri 

Okuyuculara farklı konularda liste şeklinde sunulan öneriler, ipuçları veya püf noktalardan oluşan içeriklere liste içerikleri denir. Birkaç liste içeriği başlık örneğine göz atalım:

  • Bir Profesyonel Gibi Kazandibi Yapmanın 10 Sırrı 
  • “Daha Önce Bilmeseydim.” Diyeceğiniz Şaşırtıcı 3 Programlama Tüyosu
  • Kanaviçeye Yeni Başlayanların Bilmesi Gereken 8 İpucu
  • Pazarlama Başarınızı Yükseltecek 7 Rakipsiz Strateji
  • Sosyal Medyada Yapılan 6 Hata ve Onları Düzeltme Yöntemleri
  • A’dan Z’ye Psikolojik Dayanıklılık: Anlamanız Gereken 26 Temel Kavram

Bu içerik türleri dışında konu uzmanlarıyla yapılan röportajlar, sıkça sorulan sorular içerikleri ve vaka çalışmaları da evergreen içerikler arasında yer alır.

Evergreen İçeriğin Üretim Planlaması Nasıl Olmalı?

Her içeriğe hazırlanırken yapmamız gerektiği gibi evergreen içerikleri de yazmaya başlamadan önce de içerik yazımını detaylı bir şekilde planlamalıyız. Bu sayede hem daha hızlı içerik üretebiliriz hem daha kaliteli metinler ortaya koyabiliriz. Bunun için dikkat etmen gereken planlama aşamaları:

  • Hedef Kitleyi Belirlemek,
  • Rakip İçerik Analizi Yapmak,
  • İçerik Kurgusunu Planlamak,
  • Anahtar Kelimeleri Belirlemek.

Bu aşamaları en iyi şekilde yerine getirebilmek için daha detaylı bilgiye ihtiyaç duyuyorsan “Ürün Açıklaması İçeriği Nedir, Nasıl Yazılır? Etkili Örnekler” isimli yazımıza göz atabilirsin.

Evergreen İçeriği Nasıl Oluşturulur?

Şimdi gelelim evergreen içeriklerin nasıl oluşturulması gerektiği konusuna. İyi bir evergreen içeriği hazırlamak için şu noktalara dikkat edebilirsin:

Güncelliğini Yitirmeyecek Konuları Belirle

Yazımızın giriş bölümünde de bahsettiğimiz gibi evergreen içeriklerinin her dönem ilgi çekici ve güncel olması son derece önemli. Konularını belirlerken Ahrefs ve Google Trends gibi araçlar sana yol gösterebilir.

İçeriğin Ana Hatlarını Belirle

İçerik çok geniş kapsamlı ve uzun kurgulandığında onu okumak yorucu olabilir. Okuyucular daha başta metne olan ilgisini kaybedebilir. Bu ise tüm emeklerine rağmen içeriğinin istediğin etkiyi yaratmasına engel olabilir.

Örneğin dikiş konusunda bir içerik yazmayı planlıyorsan tüm teknikleri ayrıntısıyla anlatacağın bir içerik, sayfalarca sürebilir. Birçok okuyucu böyle hacimli bir içerik okumayı tercih etmez. Ayrıca bu kadar geniş kapsamda yazmak senin için de zor olabilir. Bunun yerine her bir dikiş tekniğini ayrı ayrı ele aldığın birden fazla evergreen içerik oluşturman daha iyi bir fikir.

Yine buna paralel şekilde çok az bilgi içeren kısa içerikler de konu hakkında yeterli bilgi vermediği için dikkat çekmeyebilir ve yeterli faydayı sağlamayabilir. Örneğin “Temel Dikiş Becerilerini Geliştirme Kılavuzu” isimli bir içerik yazmayı planladığını varsayalım:

İçeriğinde dikiş malzemelerinden makine özelliklerine, el dikişinden makineyle basit dikiş tekniklerine kadar çeşitli ayrıntılara değinmen gerekir. Belki dikimi kolay birkaç kumaş türünden de bahsetmen faydalı olabilir. Güvenlik için dikkat edilmesi gereken noktaları vurgulayabilirsin.

Ancak böyle bir içerik oluştururken makinelerden bahsetmemek ya da düz dikiş tekniğini es geçmek temel bilgileri yeterince sunmadığın bir içerik oluşturmana neden olur. Başlığının kapsamını karşılamaz. Sözün özü; içeriğini oluştururken kapsamını doğru belirlemeli, buna uygun tüm genel ve temel bilgileri okuyuculara özenle sunmalısın.

Önemli Alt Konuları Ele Al

Evergreen içerikleri doğru bir şekilde detaylandırarak derinleştirmen son derece önemli. Bunun için konuları alt başlıklar oluşturarak ele alabilirsin. Ana konunu belirledikten sonra ara başlıklara karar vermek için anahtar kelimelerden yararlanabilirsin. 

Anahtar kelimeleri ara başlıklarında kullanarak hem okuyucuların dikkatini çeken önemli noktaları vurgulayabilir hem SEO’ya katkıda bulunarak içeriğinin daha fazla okuyucu çekmesini ve daha üst sıralarda görüntülenmesini sağlayabilirsin.

Kısa Ömürlü Bir Dil Kullanmaktan Kaçın

Evergreen içerik hazırlamanın en önemli kurallarından biri de kısa ömürlü dil kullanımından kaçınmak. Bunun için içeriğinde tarihi belirten kelime ya da ifadelerden uzak durmaya özen gösterebilirsin. Örneğin “geçtiğimiz ay, bu yılın başlarında, son dönemde” gibi ifadeler; içeriğinin bir süre sonra eski görünmesine yol açar.

Kısa Ömürlü Örneklerden Uzak Dur

Dil kullanımında olduğu gibi örnek seçiminde de kısa ömürlü olanlardan uzak durmalısın. Popüler kültüre atıfta bulunan örnekler verdiğinde belli bir süre sonra örneğin anlamsız ve anlaşılmaz hâle gelebilir. Örneğin “Seçme ve Seçilme Hakkı” ile ilgili bir blog içeriği yazdığını düşünelim:

İçeriğinde her bireyin seçme hakkını kullanmayı tercih etmediğini ortaya koymak için “Örneğin mayıs ayında gerçekleşen seçimde halkın %15’i oy kullanmadı.” şeklinde bir cümle kullanman evergreen içerik için uygun bir örnek olmaz. Bunun yerine “Seçmenlerin bir bölümü onlara tanınan seçme hakkını kullanmayı farklı nedenlerle tercih etmeyebilir.” gibi bir cümle, içeriğin için daha uygun olabilir.

Bağlantılar Oluştur

Farklı içeriklere bağlantılar oluşturman SEO için çok faydalı olur. Bağlantı içeren sayfalar her zaman daha üst sıralarda yer alır. Ayrıca okuyucuların web sitesinde daha fazla zaman geçirmesini de sağlayabilir. 

“İçeriğin Ana Hatlarını Belirle” bölümünde bahsettiğimiz dikiş teknikleri örneğini tekrar ele alırsak tüm bilgileri bir içerikte vermek yerine “Düz Makine Dikişi Nasıl Yapılır?”, “Zikzak Dikiş Nerelerde Kullanılır?”, “Gizli El Dikişi Yapma Tekniği Nedir?” ya da “Makine Tansiyon Ayarını Nasıl Yapmalısınız?” gibi farklı içerikler yazabilirsin. Mevcut içeriğine bu metinlerin linklerini ekleyebilirsin.

İçeriğini Periyodik Olarak Güncelle

İçeriğinin ömrünü korumak için yapman gereken son şey ise yazını düzenli aralıklarla gözden geçirerek güncellemek. İçerik trafiğinin ya da sıralamasının düştüğünü fark ediyorsan, yazdığın konu hakkında değişiklikler olduysa veya konuyla ilgili yeni bilgiler ortaya çıktıysa içeriğini güncellemende fayda var.

Etkili Evergreen İçerikleri İçin 3 Örnek

Yazımızın bu bölümüne kadar evergreen içeriğin ne olduğu ve nasıl oluşturulduğu gibi birçok önemli detaya değindik. Dilersen gel, konuyu iyice pekiştirmek için birkaç örneğe birlikte bakalım.

Örnek 1: “Blog İçeriği Nedir, Nasıl Yazılır?”

Blog İçeriği Nedir, Nasıl Yazılır?” isimli blog yazımızı başarılı evergreen içerik örnekleri arasında gösterebiliriz. “Nedir ve nasıl yapılır?” içerik türünde planlanan metin, blog içeriği ile ilgili detaylı bilgiler içeriyor. Blog yazımının nasıl olması gerektiğini okuyucuya adım adım aktardığı için bir kılavuz görevi görüyor. İçeriğin ele aldığı konu sayesinde her zaman güncelliğini koruyacağını ve kalıcı olacağını söylememiz mümkün.

Önemli alt başlıklardan oluşmasının yanı sıra dilin doğru kullanımı da içeriğin raf ömrünün zamansız olmasını sağlıyor. Bununla birlikte yazı, dönem dönem gözden geçirilerek güncellendiğinden her zaman başvurulabilecek bir rehber olmaya devam ediyor.

Örnek 2: “Freelance Çalışmalarınızı LinkedIn’de Nasıl Öne Çıkarabilirsiniz?”

İkinci örneğimiz yine blogumuzdaki “Freelance Çalışmalarınızı LinkedIn’de Nasıl Öne Çıkarabilirsiniz?” içeriği. Metin, iş hayatında önemli bir yere sahip olan ve birçok kullanıcının yer aldığı bir sosyal medya paylaşım platformu olan LinkedIn’de öne çıkmakla alakalı. Farklı sektörlerden freelancer’ların olması, freelancer sayısının giderek artması ve profesyonellerin LinkedIn’de yer almasıyla içeriğin konusu her zaman güncel kalacak. Hatta yazı günden güne daha popüler hâle bile gelebilir.

İçeriğimiz her daim güncel kalacak bir konuyu işlemesinin yanı sıra spesifik ve nokta atışı başlıkları, her adımdaki başarılı örnekleriyle derin bir kurguya da sahip. Yine doğru, zamansız bir dil kullanılması ve ihtiyaca göre güncellenmesi metnin evergreen olmasını sağlayan noktalardan. 

Örnek 3: “Ürün Açıklaması İçeriği Nedir, Nasıl Yazılır? Etkili Örnekler”

Son örneğimiz ise üretim planlaması başlığında da bahsettiğimiz “Ürün Açıklaması İçeriği Nedir, Nasıl Yazılır? Etkili Örnekler” içeriği. Bu yazımız en temel içerik türlerinden biri olan ürün açıklaması içeriklerini konu ediniyor. Böylece içerik yazarlarına ve ürün açıklamalarına ihtiyaç duyabilecek markalara her daim hitap ediyor.

Kullanılan dil ve seçilen örnekler de içeriğin daim güncel kalmasına hizmet ediyor. Önemli alt başlıklara yer verilmesiyle içeriğin kapsamı arttırılıyor. Ayrıca içerikte farklı bir blog içeriğine de bağlantı oluşturulmuş. 

Bahsettiğimiz örneklerin ve blogumuzda yer alan diğer içeriklerin yanı sıra bu yazımızı da evergreen içeriği olarak kurguladık. Sana bahsettiğimiz tüm evergreen içerik oluşturma noktalarını tek tek uyguladık. 

Evet, sevgili içerik yazarı; son olarak örnekleri de incelediğimize göre artık sıra sende! Öğrendiğin bilgileri uygulayarak pekiştirmek için sen de hemen bize katılabilirsin.

İrem
Beğenebileceğin diğer yazılar
Outline Nedir, Nasıl Hazırlanır? 3 Etkili Örnek
Outline Nedir, Nasıl Hazırlanır? 3 Etkili Örnek
İçerik üretim sürecinin doğrudan içeriği yazmakla başladığını düşünenlerdensen yanıldığını söylemeliyiz yazar arkadaşım. İçerik üretim süreci, öncelikle sana yol gösterecek bir taslak yani outline hazırlamakla ...
1 Kasım 2023
Ürün Açıklaması İçeriği Nedir, Nasıl Yazılır? Etkili Örnekler
Ürün Açıklaması İçeriği Nedir, Nasıl Yazılır? Etkili Örnekler
"Ürün açıklaması içeriklerinin aranan kalemi olmak istiyorum." diyorsan bu yazımız tam da sana göre! Üretim planından CTA(call to action) yazımına, anahtar kelime kullanımından ...
25 Ekim 2023
Kategori İçeriği Nedir, Nasıl Yazılır? Etkili Örnekler
Kategori İçeriği Nedir, Nasıl Yazılır? Etkili Örnekler
“Her detayıyla eksiksiz ve kusursuz bir kategori içeriği yazmak istiyorum ama nasıl yapacağımı bilmiyorum.” diyorsan olabileceğin en doğru yerdesin! Su gibi akacak, organik ...
18 Ekim 2023