Sektör Kuşu

İçerik Kalitesini Artırmak mı İstiyorsunuz? İşte İşinizi Kolaylaştıracak Ücretsiz Araçlar

İçerik Kalitesini Artırmak mı İstiyorsunuz? İşte İşinizi Kolaylaştıracak Ücretsiz Araçlar

İçerik yazarı olarak hepimiz ortaya iyi içerikler çıkarmak isteriz. Bunun için ekranın karşısına geçer ve saatler boyunca yazılarımızı harf harf işleriz. Ortaya çıkardığımız dijital içeriklerin yalnızca anlatım ve şekil bakımından iyi olması ise yeterli olmaz. Etkili ve başarılı içerikler hazırlamak için doğru noktalama işaretlerini kullanmalı, dil bilgisi yanlışlarından kaçınmalı, iyi görseller seçmeli ve anahtar kelime kullanımına dikkat etmeliyiz. 

İşte bu noktada içeriğinin kalitesini arşa çıkaracak, okuyucuların sayfada bulunma süresini uzatacak, hedef kitlene daha kolay ulaşmanı sağlayacak ve yazılarını SEO ile uyumlu hâle getirecek araçlar; bir numaralı yardımcın olabilir. İçeriğini zenginleştirmeni sağlayacak bazı araçları ve onları nasıl kullanacağını yazımızın devamında bulabilirsin. 

İçerik Oluştururken İşini Kolaylaştıracak Araçlar

İçerik oluştururken zamanını daha verimli geçirmeni sağlayacak, üreticiliğini artıracak ve işini büyük ölçüde kolaylaştıracak ücretsiz araçları kullanım alanlarına göre ayırarak başlık başlık ele aldık. Hazırsan detayları birlikte inceleyelim:

Grafik Tasarım Araçları

“Güçlü yazma becerisine ve yaratıcılığa sahip bir yazar, neden grafik tasarım araçlarını kullanmak zorunda olsun?” diye düşünüyor olabilirsin. Ancak senin de çok iyi bildiğin gibi içerik üretimi yalnızca yazım aşamasından ibaret değil. 

İçeriğinde yer vereceğin tasarımlar okuyucuların dikkatini çeker, metnin daha kolay okunmasını sağlar. Yazılarının daha profesyonel görünmesine yardımcı olur. Grafik tasarım ögeleri karmaşık bilgi ve verileri basitleştirerek iletmek istediğin mesajı okuyuculara daha hızlı bir şekilde ulaştırabilir. Ayrıca okuyucu deneyimini iyileştirir ve içeriğinin etkileşimini artırır. İnfografikler, illüstrasyonlar, grafik karakterler, gifler, çizgi roman ve karikatürler başlıca grafik tasarım ögeleri arasında yer alır.

Örneğin bir konu hakkında vermen gereken birçok veri bulunuyorsa infografikler yardımıyla tüm verileri derli toplu ve anlaşılır şekilde sunabilirsin. Benzer şekilde soyut bir konu hakkında yazıyorsan illüstrasyonlar ile içeriğini zenginleştirebilirsin. Devam eden bir yazı serin varsa grafik karakterlerden yararlanabilirsin.

Canva

Canva, en popüler grafik tasarım platformlarının başında yer alıyor. Birçok temel özelliği ücretsiz sunan bu platform, içerik üreticilerine büyük kolaylık sunuyor. Canva’yı çevrim içi olarak web’de ya da mobilde kullanmak için öncelikle mail adresinle hesap oluşturman gerekiyor. Bu durum, üzerinde çalıştığın projeleri kaydedip istediğin her an onlara ulaşmanı da sağlıyor.

Üyelik işlemi sonrasında içeriğin için kullanacağın görselleri platforma yükleyebilir ve yeni tasarımlar yapabilirsin. Dilersen şablonlardan yararlanarak görsel içerikler, sosyal medya postu, sunum, poster gibi birçok farklı tasarımlar da oluşturabilirsin.

Piktochart 

İkinci grafik tasarım aracı önerimiz ise en az Canva kadar dikkat çeken ve dünya çapında milyonlarca kullanıcının tercihi olan Piktochart. Çevrim içi olarak kullanılan platform için başlangıçta üyelik oluşturmalısın. Sonrasında platformun ücretsiz sürümünü kullanmaya başlayabilirsin. Ücretsiz versiyonunda görsel yükleme limiti gibi bazı sınırlamalar olsa da bu araçla da son derece kaliteli ve profesyonel görseller hazırlayabilirsin. 

Platformun en büyük avantajı, tasarım oluşturmak için eğitime ya da grafik tasarım deneyimine ihtiyaç duymayacak olman. Oluşturmak istediğin görsel içerik türünü seçtikten sonra hazır şablonlar üzerinden tasarıma başlayabilirsin. Dilersen kendi görsellerini de platforma yükleyebilirsin. Araçla yüksek kaliteli infografikleri, posterleri, sunumları, verileri görselleştirebilir; değişik tablo ve grafikler gibi birçok farklı görsel de elde edebilirsin. 

Keyword Araçları

Anahtar kelime araştırması hedef kitlenenin içeriğinle ilgili neleri araştırdığını ve merak ettiğini görmeni sağlar. Ayrıca yazının arama motorlarında daha iyi bir sıralamaya yükselmesine ve böylece daha fazla trafik çekmesine yardımcı olur. Bu nedenle içeriklerini hazırlamaya başlamadan önce anahtar kelime araçlarını kullanman çok önemli.

Araçların sana önerdiği kelimeleri kullanmadan önce arama hacimlerine dikkat etmelisin. Çok popüler kelimeler, zaten hâlihazırda ön plandaki içerik oluşturucular tarafından kullanılmış ve arama motorlarında belli bir yer edinmiş olabilir. Bu nedenle aranma ve rekabet düzeyi daha düşük kelimeleri tercih etmen daha iyi sonuçlar almanı sağlayabilir.

Keyword Tool

Keyword Tool, herhangi bir konuyla ilgili Google Autocomplete’i yani Google otomatik tamamlamayı kullanarak uzun kuyruklu anahtar kelimeler oluşturmaya yarayan ücretsiz ve çevrim içi bir keyword aracıdır. Basit bir arayüze sahip olduğundan son derece kullanışlı olan araç, saniyeler içinde birçok anahtar kelime grubu sunarak araştırma yaparken sana zaman kazandırır.

İnsanların içeriğinin konusu hakkında neleri merak ettiklerini anlamana ve böylece daha ilgi çekici bir içerik oluşturmana olanak tanır. Araç, arama motorlarında desteklenen tüm dillerde anahtar kelimeleri bulur ve bunların arama hacimlerini sıralar.

Google Keyword Planner

Google Ads içinde yer alan Google Keyword Planner; içerik ürettiğin konuyla ilgili anahtar kelime önerilerini, rekabet ve arama hacmi verilerini sunan ücretsiz bir araçtır. Aracın sunduğu anahtar kelimelerin aranma düzeyleri devamlı olarak güncellenir. Filtreleme seçeneklerinin fazla olması ele aldığın konuyla ilgili kelimelere daha kolay ulaşmanı sağlar. Ayrıca URL üzerinden anahtar kelime araştırmana da olanak tanır.

Keyword Planner’da yaptığın anahtar kelime araştırmalarını dosya hâlinde kaydedip cihazına indirmen de mümkün. Anahtar kelime aracını kullanabilmen içinse bir Google Ads hesabının olması ve bu hesapta oturum açman yeterli.

Yazım ve Dil Araçları

Yazım ve dil bilgisi yanlışları, içerik kalitesini düşüren hataların başında yer alıyor. Bu nedenle içeriklerini bu hatalardan arındırman gerekiyor. Ancak tüm hataları kontrol aşamasında fark edip düzeltmen mümkün olmayabilir. Gözden kaçırdığın imla, noktalama ve yazım hatalarını otomatik olarak düzeltmek için bazı araçları kullanman sana hem profesyonel bir metin oluşturma hem zamandan tasarruf etme olanağı tanır.

Ayrıca içeriklerinde kullanman gereken kelime ve karakter sayısı markaların istediğine göre değişiklik gösterebilir. Bunun içinse bilgisayarına kolayca ekleyebileceğin karakter hesaplama araçları sana yardımcı olabilir.

Word Counter Plus

Word Counter Plus; son derece basit ve pratik bir kullanıma sahip olan, metinlerin istatistiklerini gösteren bir araçtır. Uygulamayı kullanmadan önce Google Chrome web tarayıcısına aracı uzantı olarak eklemen gerekir. Sonrasında istatistiklerine ulaşmak istediğin metni imleçle belirleyip sağ tıklamalı ve aracı seçmelisin.

Bu işlemin sonunda araç; seçili yazının kaç kelime ve karakterden oluştuğunu, ortalama kelime uzunluğunu, en uzun kelimenin karakter sayısını verir.

Grammarly

Önereceğimiz ikinci yazım ve dil aracı, İngilizce içerik üretimi yapan yazarların işini kolaylaştıracak Grammarly. Yapay zekâ destekli olan bu araç; yazım, dil bilgisi ve noktalama işareti hatalarını tespit eder, eş anlamlı kelime önerilerinde bulunur.

Aracı mobil cihazına ya da bilgisayarına indirerek uygulama şeklinde veya bir tarayıcı uzantısı olarak kullanabilirsin. Böylece yazılarını eş zamanlı olarak denetleyebilirsin. Grammarly’nin ücretsiz versiyonu temel özelliklerin birçoğunu kapsasa da intihal denetimi gibi özelliklerin ücretli sürüme dâhil olduğunu belirtelim. Ayrıca Grammarly’nin henüz Türkçe’yi desteklemediğinin de altını üzülerek çizelim.

İçerik Planlama Araçları

İçerik planlama araçlarını kullanarak tüm işlerini tek bir yerde toplayabilir ve onları en iyi şekilde organize edebilirsin. İşlerini daha küçük görevlere ayırabilirsin. Böylece üzerinde çalıştığın farklı projelerdeki ilerleyişini daha kolay takip edebilirsin.

Hangi gün, hangi içerikler üzerinde ne kadar çalışacağını gösteren programlar hazırlayabilirsin. Bu sayede hem üretkenliğini ve verimliliğini artırabilir hem zaman takibi yapabilirsin. Ayrıca etkili bir program oluşturarak iş yaşam dengeni daha iyi bir şekilde kurmuş olursun.

Planlama araçlarını kullanırsan gerekli olduğunda içeriklerine dair tüm detayları ve raporları müşterilerine net bir şekilde sunabilirsin. Böylece doğru bir faturalandırma da yapabilirsin. Bunu daha net anlatmak için bir markanın senden içerik talep ettiğini varsayalım ve bu durumda planlama araçlarını nasıl kullanabileceğine kısaca değinelim:

Örneğin planlama aracına içeriği üstlendiğin ve teslim edeceğin tarihi not edebilirsin. İçeriğinin outline’ını hazırlayarak onu proje panona yerleştirebilirsin. Sana önceden bir brief verildiyse ya da senin içeriğe dair notların varsa bunları da kaydedebilirsin.

Her bir alt başlık için ayrı bölümler oluşturabilir ve başlıkla ilgili detaylara yer verebilirsin. Hangi kaynakları kullanmak istiyorsan bunları panona ekleyebilirsin. İçerikte yer vereceğin bağlantıları, anahtar kelimeleri, görsel ve videoları proje panona yerleştirebilirsin. İçerik üzerinde her gün ne kadar çalıştığını kaydedebilirsin. Bu sayede hiçbir detayı atlamazsın ve kaliteli içerikler üretebilirsin.

Trello

Verimliliğini artırmana yardımcı olacak ilk planlama aracımız, Trello. Onu bir proje yönetimi aracı olarak tanımlayabiliriz. Araç, âdeta beyaz bir tahta üzerindeki yapışkan notlar şeklinde görünür. Bu notlara yazman gereken içerikleri, dosya eklerini, kullanacağın resim ya da görselleri, outline’ları ekleyebilirsin. İçerik teslim tarihlerini not edebilirsin. 

Ayrıca Trello’yu Google Drive, OneDrive, GitHub, Slack, Jira gibi uygulamalarla entegre biçimde de kullanabilirsin. Bu sayede bir proje için çalıştığın ekiple aynı pano üzerinden ilerleyebilir, projede ne kadar ilerlediğinizi ve güncellemeleri kolayca görebilirsin. Bu arada Trello’yu 10 panoya kadar ücretsiz kullanmak için hesap açmanın yeterli olduğunu da belirtelim.

Notion

İçerik planlaması ve organizasyonu için tercih edebileceğin bir diğer araç ise Notion. Notion’u not almak, içerik fikirlerini ya da içeriklerinle ilgili detayları düzenlemek, projelerinin ilerleyişini takip etmek için kullanabilirsin. İçerik üretimin için günlük, haftalık, aylık çalışma programı hazırlayabilirsin. Tüm bunları yaparken sıfırdan başlamana da gerek yok. Aracın içindeki şablonlardan dilediğini seçerek onu kişiselleştirebilirsin.

Notion’ı web sayfası aracılığıyla kullanabileceğin gibi mobil cihazına ya da bilgisayarına uygulama olarak indirip kurulumunu tamamladıktan sonra da çalıştırabilirsin. Ayrıca Trello’da olduğu gibi bu uygulamayı da takım çalışmaların için tercih edebilirsin.

İçerik üretiminde sana yardım edecek, zamandan tasarruf etmeni sağlayacak ve içeriklerinin kalitesine kalite katacak araçlar hakkında detaylı bilgi edindiğine göre aramıza katılarak öğrendiklerini uygulamaya ne dersin?

İrem
Beğenebileceğin diğer yazılar
İçerik Üreticileri İçin Ruh Sağlığına Odaklanmanın 10 Etkili Yolu
İçerik Üreticileri İçin Ruh Sağlığına Odaklanmanın 10 Etkili Yolu
İçerik üretiminin odak noktası yaratıcılık. Bu nedenle içerik üretimi sürecini daha verimli hâle getirmek, başarılı bir şekilde sürdürmek; yaratıcı içeriklere imza atmak ve motivasyonunu ...
24 Kasım 2023
Başarılı İçeriğin Sırrı: Duygular! İçerikte Duygular Nasıl Kullanılır?
Başarılı İçeriğin Sırrı: Duygular! İçerikte Duygular Nasıl Kullanılır?
İçerik yazmak ilk cümleden son satıra kadar belli kurallar çerçevesinde ilerleyen ve disiplin gerektiren bir süreç. Kurallara uygun içerik hazırlarken "Okurların duygularına da seslenmek ...
16 Kasım 2023
Evergreen İçerik Nedir, Nasıl Yazılır? 3 Etkili Örnek
Evergreen İçerik Nedir, Nasıl Yazılır? 3 Etkili Örnek
"Raf ömrü olmayan, kalıcı ve değer odaklı evergreen içerikler benden sorulur." diyebilen bir yazar olmak istiyorsan bu yazı senin için biçilmiş kaftan. En ...
9 Kasım 2023