İşin Mutfağı

İçerik Yazarlığı ve Metin Yazarlığı Farkları Nelerdir?

İçerik Yazarlığı ve Metin Yazarlığı Farkları Nelerdir?

Dijital iletişimin uçsuz bucaksız dünyasında içerik yazarlığı ile metin yazarlığının sıklıkla birbirine karıştırılması yazı dünyasına adım atanlarda belirsizlik hissi yaratabilir. Bu iki terim kulağa benzer gelse de amaçları ve yaklaşımları önemli ölçüde farklılaşır. Yazarlık konusundaki bu paradoksu aydınlatmaya ve iki yazı disiplini arasındaki ince ama önemli farklılıkları ortaya çıkarmaya ne dersin?

Her satıcının dikkatini çekmeye ve sundukları ürünlerle seni ikna etmeye çalıştığı bir pazara adım attığını düşün. İçerik yazımı, özünde bu samimi ve canlı pazarı yansıtır. Okuyucuyu eğlendiren, okuma deneyimini zenginleştiren, ilgi çekici, bilgilendirici ve düşündürücü içerikler için bir kanal görevi görür.

Öte yandan metin yazarlığı ise tamamen farklı bir sahne çizer. Kendini göz alıcı reklam panolarının ve dikkat çekici sloganların her fırsatta ilgini çekmeyi başardığı kalabalık bir caddede gezinirken hayal et. İşte metin yazarlığı, okuyucuları cezbetmeyi ve nihayetinde istenen eylemi gerçekleştirmeye teşvik etmeyi amaçlayan bu dinamik manzarada gelişir.

Dijital İçerik Yazarlığı Nedir?

Dijital içerik yazmayı, internet ortamındaki kitlelere hikâyeler anlatmanın bir yolu olarak düşünebilirsin. Tüm kanallar için içerik hazırlarken hedef, insanların okumaktan veya izlemekten hoşlanacağı içerikler oluşturmaktır. Kısacası dijital içerik yazımı, tamamen hedef kitleyle bağlantı kurmak ve onlara daha büyük bir şeyin parçası olduklarını hissettirmekle ilgilidir.

Dijital içerik yazarları web siteleri, bloglar, sosyal medya hesapları ve diğer çevrim içi kanallar gibi çeşitli dijital platformlar için içerikler oluştururlar. İçerikler; ilgi çekici, bilgilendirici, bir işletme için trafik ve potansiyel müşteri sağlayabilecek şekilde yazılır. Genellikle blog yazısı, makale, rehber ve e-kitap gibi formatlarda sunulur. İçerikler metin, resim ve videoların bir kombinasyonunu içerebilir.

Arama motorları için optimize edilmiş dijital içerik yazmanın amacı, kullanıcıların ilgisini çekerken aynı zamanda işletmeyi veya markayı tanıtmaktır. Bu nedenle dijital içerikler, markaların hedefe ulaşma yolculuğunda büyük öneme sahiptir.

“Dijital içerik yazarlığı nedir?” sorusu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak istersen “Online içerik yazarlığı nedir? İçerik yazarı nasıl olunur? İçerik yazarı ne iş yapar?” isimli yazımıza göz atabilirsin.

Metin Yazarlığı Nedir?

Metin yazarlığı, hedef kitleyi belirli bir eylemde bulunmaya teşvik etmeye veya etkilemeye odaklanan yazı biçimidir. Hedef kitlenin bir ürünü veya hizmeti satın alması, bir e-posta listesine abone olması veya rezervasyon yaptırması gibi belirli bir eylemde bulunması için oluşturulan mesajı etkili bir şekilde iletmeyi ve kişileri aksiyon almaları için harekete geçirmeyi amaçlar. Reklam, sosyal medya ve web sitesi içeriği, satış sayfaları, e-posta bülteni gibi çeşitli formatlarda hazırlanabilir.

Metin yazarlığı, duygusal bir bağ kurmanın ötesinde kişiyi eyleme geçirebildiği noktada büyük önem kazanır. Bu sanat; ikna edici bir dil, duygusal hitaplar ve hikâye anlatımının kombinasyonunu içerir.

İçerik Yazarlığı ve Metin Yazarlığı Arasındaki Temel Farklar Nelerdir?

“Metin yazarlığı ve içerik yazarlığı nedir?” sorusunun ardından en merak edilen şey ise bu iki rol arasındaki temel farkların ne olduğudur. Bu farklılıklardan biraz bahsedelim:

Amaç

Her ikisi de yazılı metinler oluşturmakla ilgili disiplinlerdir. Ancak temel amaçları ve yaklaşımları açısından önemli farklılıklar gösterirler. İçerik yazarlığı; bilgilendirici, eğitici veya eğlendirici içerikler oluşturarak hedef kitlenin ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlar. Belirli bir konu veya sektörde derinlemesine araştırmalar yaparak hedef kitleyi bilgilendiren, kitlenin sorunlarına çözümler sunan değerli içerikler oluşturulur.

Metin yazarları ise daha spesifik bir amaç güderler. Örneğin markaların veya şirketlerin tanıtımını yapmayı ya da gelirini artırmayı hedefleyebilirler. Kısa ve etkileyici metinler oluşturarak hedef kitlenin ilgisini çekerler ve onları belirli bir eyleme yönlendirmeye çalışırlar.

Duygular

İçerik yazarlığıyla metin yazarlığı arasındaki farklardan biri de duygusal tepki uyandırmaları noktasında ortaya çıkıyor. İçerik yazarlığı okuyucuda duygusal tepki uyandırmaz. Ancak metin yazarlığında duygusal tepki uyandırmak önemlidir. Çünkü satın alma davranışına daha çok duygular yön verir. Örneğin FOMO, yani bir şeyi kaçırma korkusu, kişiyi o ürünü almak için motive edebilir. Bu nedenle metin yazarları FOMO’nun yanı sıra aidiyet, rahatlık ve güven gibi duyguları da harekete geçirmeye çalışır.

Uzunluk

İçerik yazarları genellikle bir blog, araştırma makalesi veya vaka çalışması gibi uzun biçimli formatlarda içerik oluştururlar. İçerikler genellikle 500 ila 2500 kelime arasında olur.

Metin yazarları ise daha kısa içerikler üretirler.

SEO

SEO konusunda ise içerik yazarlığı, metin yazarlığından çok daha iyi performans gösterir. Örneğin bir web sitesini geliştirmek için içerik yazarlığı yapıldığında site, daha yüksek arama sıralaması elde eder ve daha fazla trafik çeker. Bunun nedenlerinden biri, içerik yazarlığında daha uzun metinlerin hazırlanıyor olması. Böylece metne daha fazla anahtar kelime homojen şekilde yerleştirilebilir.

Buna ek olarak içerik yazarlığında metne, bağlantılı linkler verilebilir. Bu da hem sitenin arama motoru sıralamasını iyileştirir hem okuyucunun sitede kalma süresini uzatabilir.

Dijital İçerik Yazarı Ne İş Yapar, Çalışma Alanları Neler?

Bir dijital içerik yazarı daha önce de belirttiğimiz gibi web siteleri, bloglar, sosyal medya hesapları, ürün açıklamaları ve pazarlama materyalleri gibi çevrim içi platformlar için içerik oluşturur.

Dijital içerik yazarları için bazı temel çalışma alanları şunlardır:

  • SEO Uyumlu İçerik Hazırlamak: Dijital içerik yazarları SEO uyumlu içeriklerle markanın arama motorlarındaki görünürlüğünü artırmalarına destek olurlar.
  • Sosyal Medya Pazarlaması: Facebook, Instagram ve Twitter gibi sosyal medya platformları için içerik oluşturarak etkileşim sağlamaya ve marka bilinirliğini artırmaya yardımcı olurlar.
  • Blog Yazarlığı: Dijital içerik yazarları markanın alanında bir otorite hâline gelmesine ve web sitesine trafik çekmesine yardımcı olabilir.

Dilersen bireysel olarak çalışabilir; bir markaya bağlı, tam zamanlı içerik yazarlığını tercih edebilir ya da serbest yazar olarak içerik ajanslarında farklı markalar için içerik üretebilirsin.

Serbest yazar olarak birden fazla müşteri için içerik oluşturabilir ve proje bazlı çalışabilirsin. Bu noktada fiyatlandırmadan ve müşteri ilişkilerini yönetmekten sen sorumlu olursun. Serbest çalışmak esneklik ve özerklik sunsa da tutarlı bir iş bulmak, birden fazla müşteriyi yönetmek ve sabit bir gelir elde etmek zor olabilir.

Bir markada içerik yazarı olarak tam zamanlı çalışmak üzere işe alındıysan genellikle belirli bir konuda içerik oluşturmaktan sorumlu olursun. Yöneticinin veya editörünün yönlendirmesiyle çalışır, pazarlama ya da ürün geliştirme gibi diğer ekiplerle iş birliği yapabilirsin. Bu, iş istikrarına önem veren ve belirli bir alanda uzmanlaşmak isteyen yazarlar için iyi bir seçenek olabilir.

Bunların yanı sıra bir içerik ajansında çalışmayı da tercih edebilirsin. Böylece hem birden fazla müşteriyle çalışma fırsatı bulabilir hem seni destekleyecek bir ekibe sahip olabilirsin. Yeni projeler bulmana yardımcı olan ve onlara nasıl yaklaşacağın konusunda rehberlik eden bir yöneticin olabilir. Bu seçenek daha yapılandırılmış bir ortamı tercih eden ve bir ekiple çalışmak isteyenler için iyi bir alternatif olabilir.

Yerel pazarda bir içerik ajansı ile çalışmayı tercih edersen güçlü kadrosuyla İçerikmatik, senin için ideal olabilir. Dilersen “İçerik yazarlığı siteleri hangileri? Nerelerde yazabilirsiniz?” isimli yazımıza göz atarak bu konuda daha fazla fikir sahibi olabilirsin.

Metin Yazarları Ne İş Yapar, Çalışma Alanları Neler?

Metin yazarları çeşitli sektörlerde çalışabilirler. Onlar için bazı yaygın alanlar şunlardır:

  • Reklamcılık: Basılı, dijital ve video reklamlar için sloganlar ve ürün açıklamaları dâhil olmak üzere çeşitli reklam metinleri yazabilirler.
  • Pazarlama: Bir şirketin web sitesi, sosyal medya kanalları ve e-postaları için ürün açıklamaları, açılış sayfaları ve e-posta bülteni içeriği gibi metinler hazırlayabilirler.
  • Satış: Satış e-postaları ve sosyal medya mesajlarının yanı sıra satış sunumları ve teklifleri gibi içerikleri yazabilirler.
  • Markalaşma: Sloganlar ve mesajlar da dâhil olmak üzere bir şirketin marka kimliği için çeşitli metinler oluşturabilirler.

Metin yazarları serbest olarak çalışabileceği gibi bir şirket veya reklam ajansı için tam zamanlı olarak da çalışabilirler. Üstelik kapsamlı bir kampanya veya ürün lansmanı oluşturmak için tasarımcılar ve pazarlamacılarla birlikte hareket edebilirler.

Nasıl İçerik Yazarı Olunur?

İçerik yazarı olmak hem beceri hem çaba gerektirir. İşte içerik yazarlığında başarılı bir kariyerin temelini oluşturmak için izleyebileceğin bazı adımlar:

  • Güçlü Yazma Becerileri Geliştir: Bu, yazma tarzını ve dil bilgini geliştirmenin yanı sıra içerik yazımının kurallarını ve tarzını kavramak anlamına da gelir. Bunu; başarılı yazarların içeriklerini okuyup analiz ederek, yazma dersleri alarak veya bir yazma koçuyla çalışarak yapabilirsin.
  • Bir Niş Seç: İçerik yazarlığı, teknikten yaratıcılığa kadar geniş bir yeterlilik alanı gerektirir. İşe ilgini çeken ve sana ilham veren belirli bir alana odaklanarak başlayabilirsin. Bu, belirli bir alanda uzmanlık geliştirmeni ve bir yazar olarak daha değerli olmanı sağlayacaktır.
  • Etkili İçerik Oluşturma Tekniklerini Öğren: Etkili ve ilgi çekici içerik oluşturmak için arama motoru optimizasyonu(SEO), sosyal medya pazarlaması ve hikâye anlatımı gibi birçok farklı teknik vardır. Bu becerileri öğrenmek için kurslara veya atölye çalışmalarına katılabilir, deneyimli yazarlardan rehberlik alabilirsin.
  • Bir Portföy Oluştur: Yazma becerilerini sergileyen bir portfolyoya sahip olmak, müşteri çekmek veya yazarlık işi bulmak için çok önemlidir. Portfolyon için serbest yazarlık fırsatları bulabilir, bir amaç veya arkadaşının işi için gönüllü olarak yazabilirsin. Ardından çalışmalarının bir kısmını dijital ortamda yayınlayabilirsin.
  • Ağ Kur ve Becerilerini Pazarla: Alanındaki diğer içerik yazarları ve influencer’larla ilişkiler kurmak, topluluk hakkında daha fazla bilgi edinmene ve yeni yazma fırsatları bulmana yardımcı olabilir. Çevrim içi topluluklara ya da sektör etkinliklerine katılmak; potansiyel müşterilere ulaşmanın, ağ kurmanın ve kendini pazarlamanın en iyi yollarıdır.

Unutma, başarılı bir içerik yazarı olmak özveri ve sıkı çalışma gerektirir. Doğru yaklaşım, güçlü bir iş ahlakı ve yazma tutkusu ile içerik yazarlığı sektöründe iz bırakabilirsin.

Nasıl Metin Yazarı Olunur?

Metin yazarlığı ödüllendirici olduğu kadar zorlu bir kariyer yolu olabilir. Başarılı bir metin yazarı olmak için izleyebileceğin bazı adımlara kısaca göz atalım:

  • Metin Yazarlığının Temellerini Öğren: İkna edici başlıkların, gövde metninin ve harekete geçirici mesajların nasıl yazılacağı gibi konular hakkında araştırma yap.
  • Pazarlama Bilgini Geliştir: İyi bir metin yazarı hedef kitlesini anlar ve hedefleriyle uyumlu, ikna edici mesajları nasıl oluşturacağını bilir. Bunu yapmak için farklı pazarlama kanalları, stratejileri ve taktikleri hakkında bilgi edinmen gerekir. Çevrim içi kurslar alarak, web seminerlerine katılarak ve sektörle ilgili yayınları okuyarak pazarlama alanındaki bilgini geliştirebilirsin.
  • Pratik Yap: Ne kadar çok yazarsan o kadar iyi bir metin yazarı olursun. Eğer daha önce metin yazarlığı yapmadıysan işe hayalî ürün veya hizmetler için sahte metinler yazarak başlayabilirsin. Çevrendekilerden ya da mentorlarından içeriklerinle ilgili geri bildirimler alabilir ve bunları becerilerini geliştirmek için kullanabilirsin.
  • Ağ Kur ve Bir Portföy Oluştur: Bir metin yazarı olarak portfolyon, öz geçmişinden daha önemlidir. Portfolyonu oluşturmak için hayalî ürün ve markalara dair metinler hazırlayabilir, deneyimli müşteri ve meslektaşlarından bir şeyler öğrenmek için serbest veya sözleşmeli işler üstlenebilirsin. Eğer varsa daha önce yaptığın işleri de portfolyona ekleyebilirsin.
  • Uzmanlaş: Metin yazarlığı konusunda sağlam bir temel oluşturduktan sonra e-ticaret, sağlık hizmetleri veya finansal hizmetler gibi spesifik bir alanda uzmanlaşmayı düşünebilirsin. Bu, öne çıkmana ve o alanda uzman metin yazarına ihtiyaç duyan müşterileri kendine çekmene yardımcı olacaktır.

Metin yazarı olmak zaman ve çaba gerektirir. Güçlü bir portfolyo, öğrenme isteği, akıl hocaları ve meslektaşlardan oluşan bir ağ ile hayalindeki metin yazarlığı işini bulabilir ve başarılı bir kariyer inşa edebilirsin.

Dijitalleşen dünyada yazarlar; her bir disiplinin nüanslarını, tekniklerini ve en iyi uygulamalarını benimseyerek sonsuz olasılıkların kilidini açabilir ve kalıcı bir iz bırakan etkili mesajlar oluşturabilirler. Sen de dijital ortamda içerik üretmek, markalar aracılığıyla hedef kitlelere seslenmek istersen İçerikmatik’in yazar kadrosuna katılmak için hemen başvuru yapabilirsin.

Başvurunun kabul edilmesinin ardından markalardan gelen çeşitli talepleri inceleyebilir, dilediğin içeriği üstlenebilir ve belirlenen tarih aralığına dek içeriği hazırlayarak editörlere iletebilirsin.

Adile Çetin
Beğenebileceğin diğer yazılar
İçerikmatik’te Nasıl Yazar Olunur? Süreçleri Nelerdir?
İçerikmatik’te Nasıl Yazar Olunur? Süreçleri Nelerdir?
İçerikmatik yazarıyım ve sana eldivensiz şekilde deneyimlerimi anlatmaya geldim! İçerikmatik'te içerik yazarı olarak yetkin olduğun ve keyif aldığın alanlarda içerik üretebilir, bu sayede düzenli bir ...
16 Ağustos 2023
Online İçerik Yazarı Nedir? Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
Online İçerik Yazarı Nedir? Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
Online içerik yazmanın büyüleyici evrenine hoş geldin! Her cümlenin okuyucuları bilgi ve eğlence dolu bir yolculuğa çıkarmaya hazır olduğu bu dijital dünyada, değerli içgörüler ...
16 Ağustos 2023
Tükenmişlik Sendromu Muzdariplerine Serbest Çalışabileceği İşler
Tükenmişlik Sendromu Muzdariplerine Serbest Çalışabileceği İşler
Kendini yorgun, bitkin, yalnız, yenilmiş, bunalmış ve kapana kısılmış mı hissediyorsun? Olaylara hep olumsuz tarafından bakmak yeni normalin mi? Basit bir işi halletmek bile gözünde ...
3 Ağustos 2023