İşin Mutfağı

Daha Fazla Tıklama Sağlayan Başlıklar Nasıl Yazılır?

Daha Fazla Tıklama Sağlayan Başlıklar Nasıl Yazılır?

“Özene bezene hazırladığım içeriklerim bir türlü yeterli tıklanmayı almıyor.” diye üzülüyorsan belki de sorun içeriğinde değil, seçtiğin başlıklardadır. İçeriğini iyi bir şekilde vurgulayan, güçlü, net ve anlaşılır bir başlık yazarak daha fazla okuyucuya hitap edebilir, yazılarını arama motorunun sonuç sayfalarında üst sıralara taşıyabilirsin.

Başlık seçiminde nelere dikkat etmen gerektiğini ve hangi teknikleri kullanabileceğini öğrenmek istiyorsan yazımızı mutlaka incelemelisin.

İçeriklerde Başlıklar Neden Önemlidir?

İçerik dünyasında okuru karşılayan ilk şey başlıktır. Doğru kurgulanan etkili başlıkların içeriklerine neler katabileceğine birlikte göz atalım:

  • Okuyucuyu İçeriklere Davet Eder: Her gün binlerce içeriğin üretildiği dijital dünyada dikkat çekmenin ve okuyucuyu yazıyı okumaya ikna etmenin en önemli anahtarı güçlü bir başlık yazmak. Başlıklar yazının tonu hakkında okura bilgi verir. Merak uyandıran başlıklar okuyucuların daha fazla bilgi edinmek istemesini ve içeriklere tıklamasını sağlar. 
  • Yazılarını Görünür Kılar: SEO uyumlu seçtiğin bir başlık, içeriklerin arama motorlarında daha üst sıralara yerleşmesine olanak sağlar. Bu sayede yazılarının görünürlüğü ve çektiği organik trafik de artar.
  • İçerikleri Özetler: İyi yazılmış bir başlık içeriğin kısa bir özetini okuyucuya sunar. İçeriklerde nelerden bahsedilebileceğini ve ana mesajı okuyuculara aktarır.
  • Marka İmajını Güçlendirir: Belirli bir marka için düzenli olarak içerik üretiyorsan iyi hazırlanmış başlıklar kullanarak marka imajına pozitif etkide bulunman mümkün. Markanın kişiliği, sesi ve değerleriyle uyumlu güçlü başlıklar okuyucularda iyi bir izlenim bırakır. Zamanla marka kimliği güçlenebilir ve okuyucu sadakati oluşabilir.

Başlık Seçiminde Nelere Dikkat Etmelisin? 

İçeriklerini okurlara en iyi şekilde tanıtacak, ilgi çekecek ve dönüşüm yaratacak başlıklar yazmak istiyor ama bu konuda zorlanıyorsan bazı püf noktalara dikkat edebilirsin. Böylece başarılı başlıklar hazırlayabilirsin.

Hedef Kitlene Uygun Başlıklar Seç

Her içeriğin hitap ettiği hedef kitle farklıdır. Dolayısıyla sen de içeriklerini hangi gruba sunmak istiyorsan bu kitleye uygun başlıklar seçmelisin. İşe bu soruların cevaplarını bulmaya çalışarak başlayabilirsin:

  • Hedef kitlen konu hakkında neleri merak ediyor,
  • Ne tür bir dili benimsiyor,
  • Trendleri takip ediyor mu,
  • Hangi sorunları çözmek için çaba gösteriyor,
  • En büyük istekleri ya da hayalleri neler?

Dilersen bir örnekle konuyu derinleştirelim. Sosyal medyada aktif, internet kullanmayı iyi bilen, popüler kültürü sıkı bir şekilde takip eden, genç bir hedef kitlen olduğunu varsayalım. Üzerinde yazdığın konuysa “Sosyal Medyada İçerik Üretmek” olsun. 

Bu durumda hedef kitlenin ortalama 15-25 yaş aralığında olduğunu söyleyebiliriz. Büyük çoğunluğunun henüz yerleşik bir kariyeri olmadığını ve kariyer arayışına girdiklerini düşünebiliriz.

Öyleyse “Sizi Kısa Sürede Bir Influencer’a Dönüştürecek 7 Sosyal Medya Tüyosu” ya da “Adım Adım Kişisel Marka Oluşturma ve Influencer Olma Rehberi” gibi başlıkları tercih edebilirsin. Ancak “Sosyal Medyada Nasıl İçerik Üretilir?” gibi bir arzu, ihtiyaç ya da hedefe güçlü bir şekilde işaret etmeyen başlık seçimi çok etkili olmayabilir. Çünkü muhtemelen hedef kitlenin büyük çoğunluğu hâlihazırda sosyal medya paylaşımı yapmayı bilen ve bundan daha fazlasını arayanlardan oluşur.

Anahtar Kelimeleri Belirle

Daha önce de bahsettiğimiz gibi başlıklarını SEO uyumlu hâline getirmen oldukça önemli. Bunun da en iyi yolu anahtar kelimeleri kullanmak. Eğer anahtar kelimeleri nasıl bulacağını bilmiyorsan Semrush gibi araçlardan yararlanabilirsin. Ancak anahtar kelimeleri başlığına yerleştirirken yoğun kelime kullanımından kaçınmaya ve doğallığın bozulmamasına dikkat etmelisin.

Açık ve Anlaşılır Ol

Çok uzun ve karmaşık başlıklar kullanmak içeriğinin ilgi çekmemesine ve tıklanmamasına sebep olur. Çok uzun ve karmaşık başlıkların aksine basitçe kurgulanmış, açık ve anlaşılır başlıklar okuyucuları yazılarını okumaya daha kolay yönlendirir. Bunun için bu noktalara dikkat edebilirsin:

  • Başlıkta teknik terimler, okuyucunun anlamını bilemeyeceği kelimeler ya da belirsiz ifadeler kullanmamalısın.
  • Başlığı olabildiğince kısa ve öz yazmalısın. Mümkünse 10-12 kelime sınırını aşmamak oldukça önemli.
  • Aktif ses kullanmalısın. Örneğin “Blog İçeriklerinin Nasıl Yazılacağına Dair İpuçları” yerine “Profesyonel Şekilde Blog Yazmanın Gizemini Çözün” gibi bir başlığını tercih edebilirsin.

Dürüstlüğü Elden Bırakma

İçerik yazarları olarak hepimiz yazılarımızın çok daha fazla okuyucuya ulaşmasını isteriz. Bu noktada iddialı ve çekici başlıklar kullanabiliriz. Fakat başlık oluştururken şeffaflığın önemini göz ardı etmememiz gerekir. İçerik neyi anlatıyorsa başlık da onu özetlemeli ve onunla paralel olmalı.

Başlığa “Terzileri Kıskandıracak Dikiş Teknikleriyle Kendi Kıyafetlerinizi Kendiniz Dikin” yazıyorsak gerçekten okuyucular yazının sonunda bazı dikiş tekniklerini öğrenmiş olmalı. Ancak bu başlığa rağmen içerik, ürün önerisi sunuyorsa ve biz sürekli okuyucuları alışveriş yapmaya yönlendiriyorsak doğru yolda değiliz demektir.

Unutmayalım ki clickbait başlıklar anlık tıklama kazandırsa da uzun vadede dönüşüm oranını artırmaz ve güven zedeler. 

Daha Fazla Tıklama Alan İlgi Çekici Başlık Yazma Stratejileri

Daha etkili başlıklar yazmak için şu stratejilerden yaralanabilirsin:

Aciliyet Duygusu Yarat

Başlıklarında aciliyet duygusu yaratarak okuyucularını hızlı bir şekilde yazılarını keşfetmeye yönlendirebilirsin. “Profesyonel İçerik Yazarlığını Bugün Öğrenin” ya da “Geç Olmadan Güllerinizi Bahçıvan Gibi Budayın” başlıkları aciliyet yaratan başlıklara örnek gösterilebilir.

Soru Sözcükleri Kullan

Başlıklarında kim, nasıl, ne gibi soru sözcükleri kullanarak okuyucularında merak uyandırmayı başarabilirsin. Mesela “Uzun Ömürlü Bir Yaşam İçin Nasıl Sağlıklı Beslenilir?” ya da “Vücut Geliştirenler İçin Hangi İçecekler Uygundur?” başlıkları bu stratejiye iyi birer örnektir.

Sayı ve İstatistiklerin Gücünden Yararlan

Başlıklarında sayıları kullanarak okuyucularına içeriklerinden ne beklemesi gerektiğini gösterebilir, yazılarının uzunluğuyla ilgili genel bir fikir verebilirsin. Bu başlık türleri özellikle herhangi bir beceriyi adım adım açıklayan metinlerde ve liste içeriklerinde oldukça etkilidir.

Örneğin bilgisayar formatlamasıyla ilgili bir içerik için “10 Adımda Bilgisayarınızı Kendiniz Formatlayın” başlığını kullanabilirsin. Modayla ilgili bir liste içeriği için “Trend Alarmı: Yazın Şıklığına Şıklık Katacak 5 Göz Alıcı Kombin” başlığını tercih edebilirsin.

Başlık hazırlarken istatistiklerden yararlanarak içeriğinin güvenirliğini daha somut bir şekilde vurgulayabilirsin. Mesela “Telefonunuzun Pil Ömrünü %50 Artırmanın Yolları” başlığına sahip bir blog yazısı, büyük ihtimalle telefonunu uzun süre kullanmak isteyen birçok kullanıcının dikkatini çeker. Tabii bu noktada verdiğin istatistikleri mutlaka güvenilir kaynaklardan alman gerektiğinin de altını çizelim. 

Blog yazımı hakkında ayrıntılı bilgi edinmek istersen “Blog İçeriği Nedir, Nasıl Yazılır?” isimli içeriğimize göz atabilirsin.

Sıfatlarla Pekiştir

Başlıkta doğru sıfatları doğru yerde kullanmak, okuyucuları içerikleri inceleme konusunda daha fazla motive edebilir. Örneğin ev temizliğinin pratik olması ve çok zaman almaması herkes için önemli. Bu durumda temizlikle ilgili hazırladığın bir içeriğin başlığı şöyle olabilir: “Zahmetsiz, Hızlı ve Kolay Temizliğin Daha Önce Duymadığınız 3 Sırrı” 

Olumlu ve Olumsuz Dengesini Kur

Senin de çok iyi bildiğin gibi içeriklerde olumlu bir ton ve dil kullanılması her zaman daha iyidir, yazar arkadaşım. Ancak bazı durumlarda konu gereği başlığında olumsuz kelimelere yer vermen gerekebilir. Böyle zamanlarda negatifle pozitifi dengeleyemeye ve okuyucularına keyifli bir deneyim sunmaya özen gösterebilirsin.

Sağlığa zararlı gıdalarla ilgili bir metin yazacaksan başlığı “Acilen Bu Gıdaları Yemeyi Bırakın” şeklinde seçmek yerine “Acilen Yemeyi Bırakmanız Gereken Gıdalar ve Onların Sağlıklı Alternatifleri” şeklinde yazabilirsin. Böylece dengeli bir ton benimsemiş olursun.

Mizahını Göster

İlgi çekici başlık yazmanın en iyi yollarından biri de şüphesiz mizahın gücünden yararlanmak. Mizahı kullanırken her kinaye ve şakanın herkese hitap etmeyebileceğinin, bazı ifadelerin yanlış anlaşılabileceğinin altını çizelim.

Bu nedenle başlıklarında ayrıştırıcı ya da bazı özel değerlere saygısızlık edildiğini düşündürecek ifadeler kullanmamaya özen göstermelisin. Daha ziyade çoğunluğa hitap edecek, yumuşak mizah ögelerinden yaralanmalısın.

Örneğin beyazlatıcı özelliğiyle ön plana çıkan bir deterjan için ürün içeriği yazacağını varsayalım. Bu içerik için “Güneş Gözlüğünüzü Hazırlayın: Cocomatik’le Beyazlarınızın Işıltısı Gözlerinizi Kamaştırabilir” başlığı mizah içeren keyifli bir seçim olabilir.

Etkili başlıklar bulmanın yanı sıra “Ürün içerikleri nasıl yazılır?” diye merak ediyorsan “Ürün Açıklaması İçeriği Nedir, Nasıl Yazılır? Etkili Örnekler” adlı içeriğimiz tam sana göre!

Çözüm Sun 

Hedef kitlenin yaşadığı bir zorluğa ya da probleme çözüm sunacak içerik hazırladıysan merak uyandıran başlıkla okurları içeriğine çekebilirsin. Örneğin uzun süre okunabilecek içerikler hakkında bir yazı yazman gerekiyorsa başlığını “Uzun Ömürlü Metin Yazmanın Yolu: Evergreen İçerikler” şeklinde belirleyebilirsin.

Konusu açılmışken evergreen içerikler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak istersen “Evergreen İçerik Nedir, Nasıl Yazılır? 3 Etkili Örnek” isimli içeriğimize göz atabilirsin.

Sen de birbirinden farklı metinler hazırlayarak içerik yazarlığında kendini geliştirmek ve öğrendiklerini pekiştirmek istersen hemen aramıza katılabilirsin.

İrem
Beğenebileceğin diğer yazılar
İçerik Yazarken Kullanılan Kaynakların Önemi
İçerik Yazarken Kullanılan Kaynakların Önemi
İyi içeriklerin yalnızca ton, üslup ve kurgu gibi biçimsel özellikleriyle rakiplerinden ayrıldığını düşünüyorsan yanılıyorsun yazar arkadaşım. Bir içeriğin anlatım biçimi kadar okuyucularına ne sunduğu ...
22 Nisan 2024
Yazarlıkta Başarılı Olmak İçin İhtiyaç Duyulan 8 Beceri
Yazarlıkta Başarılı Olmak İçin İhtiyaç Duyulan 8 Beceri
Araştırmalarını ve elde ettiklerini birilerine aktarabilmenin en güzel yollarından biri olan yazarlık, kişilere entelektüel hazzın yanında dolgun ücretler de sunabiliyor. Durum böyle olunca pek ...
1 Nisan 2024
Yazarlık Sürecinde Benzersiz Fikirler Üretmenin En Etkili Yöntemleri
Yazarlık Sürecinde Benzersiz Fikirler Üretmenin En Etkili Yöntemleri
İçerik üretmeye doğrudan yazarak başlayanlardan mısın yoksa fikir bularak başlayanlardan mı? Eğer iyi bir yazar olmak; kaliteli, başarılı ve hedef kitlesine tam olarak hitap ...
15 Mart 2024