İşin Mutfağı

Hedefini 12’den Vurabilirsin! Tabii Hedef Kitlenin Kim Olduğunu ve Nasıl Belirlendiğini Bilirsen

Hedefini 12’den Vurabilirsin! Tabii Hedef Kitlenin Kim Olduğunu ve Nasıl Belirlendiğini Bilirsen

Ne kadar özenli ve güzel yazılırsa yazılsın her içerik herkese hitap etmez. Her içeriğin birbirinden farklı özellikte okuyucu kitlesi vardır. Sen de içeriklerinle yüksek sayıda etkileşim almak ve dönüşüm oranlarını artırmak istiyorsan içeriklerini doğru okuyuculara sunmalısın.

Bunun için hedef kitle analizini içerik üretim sürecinin vazgeçilmez bir parçası hâline getirmelisin. Hedef kitle analizi dediysek hemen gözün korkmasın! İçeriğimizi okuyarak hedefi on ikiden vurmanı sağlayacak bilgilere sahip olabilir ve okuyucularına uygun birbirinden değerli yazılar hazırlayabilirsin.

Hedef Kitle Nedir? 

İçerik dünyasında hedef kitle kavramı, en genel tanımıyla içeriği okuması hedeflenen insan grubudur. Hedef kitlenin belirlenmesi için çok sayıda özellik analiz edilir. Bu özellikler arasında cinsiyet, yaş, ekonomik durum, konum gibi bilgiler yer alır. Ayrıca bireylerin ilgi alanları, ihtiyaçları, sorunları, davranış biçimleri, tercihleri, sevdikleri içerik türü de hedef kitlenin belirlenmesinde büyük öneme sahiptir.

Ancak senin de bildiğin gibi her içerikte bu bilgilerin tamamının kullanılmasına gerek yok. Bu nedenle içerik yazarken farklı hedef kitlelerini hedefleriz. Bunlardan kısaca bahsedelim:

Demografik Hedef Kitle 

Demografik hedef kitle belirlenirken bireylerin;

  • Medeni durumu,
  • Cinsiyeti,
  • Eğitimi,
  • Mesleği,
  • Gelir Düzeyi ve
  • Yaşı gibi özelliklere bakılır.

Psikografik Hedef Kitle

Bu hedef kitlenin analizinde kişilerin;

  • Değerleri,
  • Tutumları,
  • Kişilik özellikleri ve
  • Yaşam stilleri incelenir.

Davranışsal Hedef Kitle

Davranışsal hedef kitle araştırması yapılırken;

  • Marka sadakati,
  • Tüketicilerin satın alma davranışları,
  • Ürün kullanımı,
  • Ürün tercihleri gibi bilgiler önem taşır.

Coğrafi Hedef Kitle 

Coğrafi hedef kitle analizi yapılırken bireyler bulundukları coğrafi konuma göre gruplara ayrılır. Bu gruplama ülke, kıta, bölge veya şehir özelinde olabileceği gibi kırsal ya da kentsel alan genelinde de yapılabilir. Coğrafi hedef kitle analizinde kültürel farklılıklara da dikkat edilebilir.

Teknografik Hedef Kitle

Teknografik hedef kitle bireylerin teknolojiyi kullanma davranışlarına göre belirlenir. Kişilerin;

  • Teknolojik cihaz tercihi,
  • İnterneti kullanma şekli,
  • Dijital alışkanlıkları,
  • Sosyal medya platformlarında yer alış şekilleri önemlidir.

Hedef Kitle Analizi Neden Yapılır?

Hedef kitlenin ne olduğunu öğrendiğine göre hedef kitle analizinin neden yapıldığını ve ne gibi faydalarının olduğunu merak ediyor olabilirsin. Doğru kişilere ulaşmak sana şunları kazandırır:

  • İçeriğin Daha Etkili Olur: İçeriğini ne kadar özenli hazırlasan da yazını doğru hedef kitleye ulaştıramadığında istediğin başarıyı yakalayamayabilirsin. Hedef kitlene uygun içerik ürettiğinde daha fazla etkileşim ve dönüşüm alabilirsin. İçeriklerin daha çok tıklanabilir ve arama motorlarında üst sıralara yerleşebilir. Bir marka için çalışıyorsan marka sadakatini ve bilinirliğini artırabilirsin. Markanın satış oranının yükselmesine katkıda bulunabilirsin.
  • Değer Yaratır: Hedef kitleni tanıdığında onların isteklerini ve ihtiyaçlarını da bilirsin. Dolayısıyla okuyucuların için fayda ve değer sağlayacak benzersiz içerikler hazırlaman mümkün olur. Ürettiğin kaliteli içerikler sayesinde okuyucularınla güçlü bir bağ kurabilirsin.
  • Başarılı Bir İçerik Stratejisine Katkı Sağlar: Hedef kitle analizi uzun vadeli projeler için başarılı içerik stratejileri geliştirmene de katkıda bulunur. Hedef kitlenin ilgilendiği trend konularda içerikler planlayabilirsin. Eğlenceli, ilham veren, sorunlarına çözüm üreten etkili yazılar yazabilirsin. 
  • Doğru Kanalı Seçmene Yardımcı Olur: İçerik üretimi kadar içeriği sunmanın da önemli olduğu hepimizin malumu. Hedef kitleni yakından tanıdığında hangi kanallarda daha fazla içerik tükettiklerini bilir ve içeriklerini bu kanallara uygun şekilde hazırlayabilirsin. 

Hedef Kitle Analizi Nasıl Yapılır? 

Hedef kitle analizi yapabilmek için şu yöntemleri kullanabilirsin:

  • Mevcut Okuyucuları Tanı: İçerik üretimi yapacağın marka ya da kişinin hâlihazırda paylaştığı içerikler varsa işe bu içerikleri tüketen okuyucuların kim olduğunu ve onların tercihlerini anlamakla başlayabilirsin. Örneğin paylaşılan içeriklerden hangilerinin daha popüler olduğunu öğrenerek hedef kitlenin ilgi alanları hakkında fikir sahibi olabilirsin. Bunun için Google Analytics gibi araçlarla içerik verilerini inceleyebilirsin.
  • Rakip İçeriklerin Hedef Kitlesini Kontrol Et: Hedef kitlen rakip içeriklerin kitlesiyle büyük ölçüde aynıdır. Dolayısıyla rakip içerik analizi, hedef kitlen hakkında fikir edinmene katkı sağlar. Üzerinde çalıştığın konuyla ilgili en iyi birkaç içeriği belirledikten sonra rakip içeriklerin kime ulaşmaya çalıştığını, hangi grupları hedeflediğini inceleyebilirsin. İçeriklere yapılan yorumlar varsa bunlara göz atarak hedef kitle hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsin. 
  • Anahtar Kelime Araştırması Yap: Üzerinde çalıştığın konuyla ilgili anahtar kelimeleri belirleyerek hedef kitlen hakkında değerli bilgilere ulaşabilirsin. Anahtar kelimeler sayesinde konuyla ilgili neleri merak ettiklerini, sorunlarını ve ihtiyaçlarını öğrenebilirsin. Böylece içeriğini en etkili şekilde hazırlayabilirsin.
  • Sosyal Medyayı Kullan: Birçok kişi görüşlerini, tercihlerini ve geri bildirimlerini sosyal medya kanallarında açıkça paylaşır. Bu paylaşımlar hedef kitleni tanımanda büyük rol oynayabilir. Örneğin bir cilt bakım markası için ürün açıklamaları yazacağını düşünelim. Sosyal medyada markayı aratarak markanın hangi yaş grubuna hitap ettiğini kolayca anlayabilirsin. Ürünlerin beğenilen yönlerini öğrenebilir, bunları kullanarak fayda odaklı içerikler sunabilirsin. 
  • Tartışma Platformlarını İncele: Sosyal medyada olduğu gibi tartışma platformları da hedef kitlene dair içgörü oluşturmana katkıda bulunabilir. 
  • Röportaj Yap: Hedef kitlenin üyesi olan kişilerle röportaj yapabilirsin. Bu, kitlen hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmana yardım edebilir. Örneğin dijital pazarlama hakkında bir içerik oluşturacaksan e-ticaret yapan KOBİ’lerle iletişime geçebilirsin.
  • Kendini Okuyucularının Yerine Koy: Hedef kitleni daha iyi anlamak için kendini onların yerine koymayı deneyebilirsin. Onların bakış açısını, ihtiyaçlarını ve isteklerini düşünerek neleri okumak isteyeceklerini fark edebilirsin. Böylece içeriklerin daha ilgi çekici ve daha yararlı olur. Örneğin “Erken Çocukluk Döneminde Oyunun Önemi” hakkında bir içerik yazacaksan kendini bir ebeveyn olarak hayal edebilirsin. Bu durumda okuyacağın içerikten neler beklerdin, hangi soruların yanıtını bulmayı isteyebilirdin, çocuğunun gelişimiyle ilgili ne gibi hedeflerin ya da isteklerin olurdu gibi soruların yanıtlarını düşünebilirsin.
  • Hedef Kitlende Kimin Olmadığını Belirle: Hedef kitleni anlamaya çalışırken yapman gereken bir diğer şey hitap ettiğin gruba dâhil olmayanları belirlemek. Böylece içeriğin, ona ilgi duyacak kişilere ulaşarak başarılı olabilir. Örneğin vegan yaşam tarzıyla bir ilgili blog içeriği yazacağını ve metnin sonunda bitkisel kaynaklı takviyeler satan bir markaya yönlendirme yapacağını düşünelim. Bu durumda hayvansal gıdalar tüketen ve hayvansal kaynaklı ürünleri kullanan insanlar hedef kitlende olmamalıdır. Eğer içeriğinde bu gruba da hitap etmeye çalışırsan asıl hedef kitlen olan vegan bireyleri elinde tutamayabilir, çok daha az etkileşim ve dönüşüm alabilirsin.
  • Geri Bildirimleri Değerlendir: Birçoğumuz hedef kitle analizinin yalnızca içerik oluşturulmadan önce yapıldığını düşünsek de bu tam olarak doğru değil. İçeriğini tamamlayıp okuyuculara sunduktan sonra hedef kitlenden gelen bildirimleri de değerlendirmelisin. Okuyucuların beğeni, tıklanma, yorum gibi etkileşimlerini inceleyebilir; kısa anketlerle fikirlerini öğrenebilirsin. Bu sayede hedef kitlende nelerin yankı bulduğunu, hangi noktaların onlara hitap etmediğini anlayarak içeriğini bu doğrultuda geliştirebilirsin. İleride hazırlayacağın içeriklerinde bu bilgileri kullanabilir, başarılı bir içerik stratejisi oluşturabilirsin.

Hedef Kitleye Uygun İçerik Nasıl Hazırlanır?

Hedef kitle analizini tamamladığına göre sıra içeriğini hedef kitlene hitap edecek şekilde hazırlamaya geldi. Bunu yapabilmek için şu noktalara dikkat edebilirsin:

  • Kelime Seçimine Özen Göster: İçerik üretirken hedef kitlende yankı oluşturabilecek kelimeleri seçmelisin. Örneğin bir çalışma masası ürün içeriği hazırlayacaksan ve hedef kitlen eğitim çağındaki gelir düzeyi yüksek olmayan gençlerden oluşuyorsa içeriğinde ürünün ekonomik olduğunun vurgusunu yapabilirsin. Profesyonellere hitap eden teknik bir blog içeriği hazırlıyorsan içeriğinde terimlere yer verebilirsin.
  • Tonunu Belirle: İçeriğinde okuyucuya verdiğin genel his, tondur. Yazının etkili olabilmesi için kelime seçimine özen gösterdiğin gibi doğru tonu belirlemeye de dikkat etmen gerekir. Örneğin hedef kitlen iş insanlarıysa profesyonel bir ton; 13-18 yaş arasındaki gençlerse arkadaş canlısı, samimi bir ton seçebilirsin. Ton hakkında detaylı bilgi sahibi olmak istersen “İçerikte Ton Nasıl Belirlenir? Ton Türlerine Göre 4 Etkili Örnek” isimli içeriğimize de göz atabilirsin.
  • Görsel Kullanımına Dikkat Et: Hedef kitlen görsel içerikleri tüketmekten hoşlanıyorsa içeriğindeki görsel yoğunluğu yüksek tutabilirsin. Hedef kitlen daha resmî ve bilgi odaklıysa görsel kullanımını azaltabilirsin. Bu durumda içeriğinde fotoğraf ve resimleri kullanmak yerine grafiklere veya tablolara yer verebilirsin. Ayrıca görsel kullanımını içeriğini paylaştığın platforma göre de ayarlamalısın. Örneğin fotoğraf veya video paylaşımı yapılan bir platformda yalnızca metinden oluşan bir içerik sunmak başarını olumsuz etkileyebilir.
  • Hedef Kitlenle Empati Kur: Hedef kitlenin sorunlarını anlayarak onlara çözümler sunabilir, pratik tavsiyelerde bulunabilirsin. Bu sayede onlarla empatini kurduğunu hissettirerek aranızda bağ oluşturabilirsin. Örneğin temizlik yapmakla ilgili bir blog yazdığını düşünelim. Burada hedef kitlen temizlik yapmayı yeni öğrenmeye çalışan insanlar olabilir. Böyle bir durumda içeriğinin giriş bölümünde “Temizlik yapmaya nereden başlayacağınızı bilmiyor, temizliği gözünüzde büyüttükçe büyütüyorsanız artık endişelenmenize gerek yok! Bahsedeceğimiz püf noktalarıyla hızlı ve kolay temizliğin sırrını öğrenerek evinizi pırıl pırıl yapabileceksiniz.” biçiminde bir bölüme yer verebilirsin.

Başarılı bir içerik üretmenin en önemli adımlarından birinin hedef kitleyi analiz etmek ve ona doğru bir şekilde hitap etmek olduğundan bahsettik. Sevgili yazar, sen de farklı hedef kitlelere ulaşacak çeşitli içerikler üretmek ve yazarlığını bir adım ileriye taşımak istersen aramıza katılmandan mutluluk duyarız!

İçerikmatik
Beğenebileceğin diğer yazılar
Daha Fazla Tıklama Sağlayan Başlıklar Nasıl Yazılır?
Daha Fazla Tıklama Sağlayan Başlıklar Nasıl Yazılır?
"Özene bezene hazırladığım içeriklerim bir türlü yeterli tıklanmayı almıyor." diye üzülüyorsan belki de sorun içeriğinde değil, seçtiğin başlıklardadır. İçeriğini iyi bir şekilde vurgulayan, ...
29 Nisan 2024
İçerik Yazarken Kullanılan Kaynakların Önemi
İçerik Yazarken Kullanılan Kaynakların Önemi
İyi içeriklerin yalnızca ton, üslup ve kurgu gibi biçimsel özellikleriyle rakiplerinden ayrıldığını düşünüyorsan yanılıyorsun yazar arkadaşım. Bir içeriğin anlatım biçimi kadar okuyucularına ne sunduğu ...
22 Nisan 2024
Yazarlıkta Başarılı Olmak İçin İhtiyaç Duyulan 8 Beceri
Yazarlıkta Başarılı Olmak İçin İhtiyaç Duyulan 8 Beceri
Araştırmalarını ve elde ettiklerini birilerine aktarabilmenin en güzel yollarından biri olan yazarlık, kişilere entelektüel hazzın yanında dolgun ücretler de sunabiliyor. Durum böyle olunca pek ...
1 Nisan 2024