İşin Mutfağı

İçerikmatik’te Nasıl Yazar Olunur? Süreçleri Nelerdir?

İçerikmatik’te Nasıl Yazar Olunur? Süreçleri Nelerdir?

İçerikmatik yazarıyım ve sana eldivensiz şekilde deneyimlerimi anlatmaya geldim! İçerikmatik’te içerik yazarı olarak yetkin olduğun ve keyif aldığın alanlarda içerik üretebilir, bu sayede düzenli bir gelir kaynağı yaratabilirsin. Yaratıcı potansiyelini ortaya çıkarırken samimi bir ekiple sürekli iletişim içinde olmanın kolaylığını yaşarsın.

İçerik yazarlığı, dijital dünyanın en çok rağbet gören işlerinden biri. Blog, makale, ürün açıklaması gibi farklı türlerde yeni ve ilgi çekici içerikler üretmekle ilgileniyorsan “Online içerik yazarlığı nedir? İçerik yazarı nasıl olunur? İçerik yazarı ne iş yapar?” yazısında merak ettiğin sorulara detaylı yanıtlar bulabilirsin.

İçerikmatik’te yazar olma süreçleri hakkında daha fazla bilgi için bana kulak vermeye devam etmelisin!

İçerikmatik Nasıl Bir Platform? Hangi İçerikleri Üretir?

İçerikmatik, farklı sektörlerdeki birçok ünlü marka için özgün içerik üreten bir platform. Markaların ihtiyaçlarını analiz eden İçerikmatik ekibi, içerik taleplerini kullanıcı dostu bir panele aktarıyor. Panelde üstlenebileceğin tüm içerikleri; konu başlığı, kelime sayısı, anahtar kelimeler, örnek yazılar ve detaylı brief eşliğinde bulabiliyorsun.

İçerikmatik’te basın bülteni yazabilir ya da blog, kategori, ürün açıklaması içerikleri gibi farklı türlerde içerikleri üretebilirsin. Seçtiğin türe göre tanıtıcı, eğitici ya da sosyal bir dil kullanabilirsin. Bu noktada içerik ve metin yazarlığı farkını öğrenmek istersen “İçerik yazarlığı ve metin yazarlığı farkları nelerdir?” başlıklı yazıyı inceleyip geri gelmeni tavsiye ederim.

İçerikmatik editörleri, yazdıklarını titizlikle inceler ve geliştirmen gereken alanlar varsa bunları seninle paylaşır. İçerik yazarlığı alanında tecrüben arttıkça revize taleplerin de azalır. Bu süreçte editörlerle rahatça iletişime geçebilir, hatta farklı içerik türlerine yönelik düzenlenen eğitimlere katılabilirsin.

Ben uzun yıllardır blog yazıyorum ve bu alanda tecrübeliyim. Ancak İçerikmatik’in düzenlediği “Kategori İçerikleri Nasıl Yazılır?” eğitimi sayesinde yeni bir içerik türüne “Merhaba.” dedim! e-Ticaret sitelerinin kategori içeriklerine ne kadar çok ihtiyaç duyduğu düşünüldüğünde gerçek şanslıyım. Üstelik kaçırdığım eğitimlerin kayıtlarına daha sonra da ulaşabiliyorum.

Laf aramızda, tecrüben arttıkça panelde daha fazla içerik talebiyle karşılaşacaksın. Bu bir tesadüf değil. Biraz sabırlı olmaya ve bolca kararlılığa ihtiyacın var. İlk günlerde aynı içerik için 3 tura kadar revize alabilirsin! Ekiple aynı dili paylaşacağın o büyük gün gelene kadar denemekten vazgeçmemelisin. “Ben revizelerle uğraşmak istemiyorum.” diyorsan İçerikmatik pek sana göre bir yer olmayabilir.

İçerikmatik ücret politikası ise son derece şeffaf. Panelde hangi içeriğin nasıl ücretlendirildiğini görebilirsin. Aylık ödeme barajını geçtiysen her ayın ilk günü ödemeni alırsın. Ekstra ödeme alabileceğin bir ödül sistemi de İçerikmatik’te mevcut.

Ben bir İçerikmatik yazarı olarak şunu söyleyebilirim. Potansiyelimi keşfetmem için teşvik edildim ve emeğimin karşılığını alacağımdan hiçbir zaman şüphe etmedim.

İçerikmatik’te Yazar Olmak İçin Hangi Aşamalardan Geçmelisin?

İçerikmatik yazarı olmak istiyor ancak işe nereden başlayacağını bilmiyorsan kahvenden bir yudum alıp arkana yaslanmanı bekliyorum. İşte tüm aşamalarıyla İçerikmatik’te içerik yazarlığı başvuru süreci:

1. Başvuru Yapmalı ve Yazar Başvuru Formunu Doldurmalısın

İçerikmatik yazar olma sürecini başlatmak için ilk yapman gereken şey, başvuru sayfasını ziyaret etmek.

Başvuru formunda ad soyadı, e-mail ve doğum tarihi bilgilerini paylaşman gerekiyor. JPEG, PDF ya da DOCX formatındaki öz geçmişini forma yükleyebilirsin.

Başvuru formu deyip geçme! İçerikmatik maceranın en can alıcı yerlerinden biri bu aşama. 100-150 kelime uzunluğunda örnek bir metinle sevdiğin bir şehri, bir ürünü ya da bir filmi tanıtabilir misin? Örnek metin yazayım derken ne yiğitlerin can verdiğini bilemezsin! İçeriğini imla hatalarına ve anlam düşüklüğüne kurban vermemek için özenli ol ve elinden gelenin en iyisini yap. Bu bölüm cümle yapılarıyla ve noktalama işaretleriyle aranın nasıl olduğu hakkında çok şey söyleyecek. Yazılarındaki anlam bütünlüğü ile editörleri etkileme fırsatını ilk kez bu kutucukta yakalayacaksın.

LinkedIn profilini ekleyerek ve kısaca kendinden bahsederek başvuruyu sonlandırabilirsin. Kendini anlatırken içerik üretim deneyimlerinden ve varsa çalışma geçmişinden bahsetmeyi ihmal etme.

2. Başvuru Formun Uzman Ekip Tarafından İncelenir

Başvurunu paylaştın, peki şimdi ne olacak? Uzman ekibin başvuru formunu incelemek için biraz zamana ihtiyacı var. Yoğunluğa göre değişmekle birlikte bu süreyi ortalama bir hafta olarak kabul edebilirsin.

Bir hafta içinde başvurunun kabul edilip edilmediği konusunda bir e-posta ile bilgilendirileceksin. Başvuru formundaki profesyonel yaklaşımın, kendini tanıtırken kullandığın dilin akıcılığı ve imla kurallarına uygunluğun doğrultusunda başvurun kabul edilebilir ya da reddedilebilir.

Başvurun onaylandıysa tebrikler, artık deneme sürecine başlamaya ve içerik üretmeye hazırsın!

Başvuruna olumlu yanıt alamadıysan da üzülme. Her zaman yeniden başvurabilir ve kendini geliştirerek İçerikmatik yazarı olmayı deneyebilirsin.

3. Başvurun Onaylanırsa Hemen Deneme Sürecine Başla

İçerikmatik’te başvurusu yeni onaylanan yazarlar için kapsamlı bir değerlendirme ve deneme süreci mevcut. Başvuruda paylaştığın kısa metin dışında ayrı bir deneme içeriği sistemi yok. Yazmaya başladığın ilk andan itibaren onaya taşınan tüm içeriklerinin ücretini alırsın.

İlk içeriğini paylaştıktan sonra bir haftaya kadar beklemen gerekebilir. Bu sürede uzman ekip, ürettiğin içeriğe yönelik nitelikli ve kapsamlı bir geri bildirim sağlar. Ben ilk içeriklerimde oldukça kapsamlı revizeler almıştım. “Acaba sisteme uyum sağlayabilecek miyim?” diye düşünürken bugün master yazar seviyesine yükseldim. Sen de uyarı ve yönlendirmeleri dikkate alırsan yoluna minimum hata ve artan bir öz güvenle devam edersin.

İlk on içeriğin onaylanıncaya kadar editörde en fazla iki içeriğin onay bekleyebilir. Onaylanan içeriklerin arttıkça hem yazar puanın hem editörde bekleyen içerik kotan artar. Zamanla içeriklerin çok daha kısa sürede onaylanacağı için daha fazla içerik üretebilirsin.

Ekiple iletişim genellikle İçerikmatik paneli ve Discord üzerinden yürüyor. Ancak farklı iletişim kaynakları da mevcut. Böylece sorularına hızlıca cevap alabiliyorsun. Kendini geliştirmek istersen tıpkı bana yardım ettikleri gibi sana da yardımcı olacaklarını düşünüyorum. İletişim hâlinde kalır, eğitimlere katılır ve revizeleri dikkatle incelersen başarılı olmaman mümkün değil.

Deneme sürecin olumlu sonuçlandığında İçerikmatik yazarı olarak hayatındaki yeni sayfayı kucaklayabilirsin.

4. İçerikmatik’te Yazar Olmak İstiyorsan Aşağıdaki Hataları Yapma!

Başvuru metninde ve deneme sürecinde içeriklerini oluştururken iki kat özenli olmalısın. Sürecin olumsuz sonuçlanmasına ve sistemden çıkarılmana neden olabilecek durumları hatırlatmak isterim. Üstelik bu hatalar deneme sürecin olumlu sonuçlansa da içeriklerinin reddedilmesine hatta yazarlıktan çıkarılmana bile neden olabilir.

Aşağıdaki hatalardan deneme sürecinde de sonrasında da kaçınmaya çalış:

  • İntihalden uzak dur. İntihal yapmak, yani özgün olmayan bir içeriği paylaşmaya çalışmak İçerikmatik’te asla hoş karşılanmayan bir durum.
  • Doğru kaynak kullan. Paylaştığın bilgilerin doğru olmaması, en büyük günahlardan biri. İçeriğini mutlaka güvenilir kaynaklara dayandırmalısın.
  • Türkçemizi güzel kullan. Cümle yapılarının bozuk olması, anlam bütünlüğünün ve derinliğinin oluşturulmaması içeriğin reddine sebep olabilir.
  • Yapay zekâ geldi, yiğitlik bozuldu! İçeriklerini oluştururken kendi cümlelerini kullanmalı ve yapay zekâya içerik yazdırmamalısın. Ciddi bir araştırma süreci olduğu için içeriğin AI kullanılarak oluşturulup oluşturulmadığını fark ediyorlar ve böyle içerikleri kabul etmiyorlar.

5. Deneme Süresi Sonrasında Üretmekten Keyif Aldığın İçerikleri Üstlenmeye Başla

İçerikmatik’in en sevdiğim yanı, işini çok seven ve heyecanla çalışan insanları bir araya getirmiş olması. Deneme sürecini başarıyla tamamlamış bir yazar olarak sen de artık bu sıcak ve samimi ekibin bir parçasısın. İçerikmatik panelini sık sık ziyaret et ve kendine uygun içerikleri seçerek üstlenmeye başla. e-Posta ve Discord bildirimlerini açarak ekiple iletişim içinde olmanın keyfini çıkar.

İçerikmatik de bize karşı boş değil tabii. Platform, çalışkan yazarlara olan sevgisini ödül sistemiyle gösteriyor. Aylık kelime sayısında belirli barajları geçersen kazandığın tutarın en az %10’luk bir bölümünü de ekstra ödeme olarak alabiliyorsun. Bunun için yazar puanının en az 7 olması ve o ay minimum 20.000 kelime üretmiş olman gerekiyor. Eğer kelime sayın artarsa alacağın ekstra ödeme %15’e hatta %20’ye çıkıyor.

Yazar puanın ise onaylanan, revize alan ya da reddedilen her içerikten etkileniyor. O nedenle revize almadan içeriklerini onaya taşıdıkça o da yükseliyor. Yazar puanın yükseldikçe ve farklı içerik türlerine hâkim oldukça master yazar seviyesine çıkabiliyorsun. Bu da sana, özel ücretlendirilmiş projelerde yer alma fırsatı sunuyor.

İçerikmatik’te en çok dikkat etmen gereken şeylerden biri de zaman yönetimi. Panelde her içeriğin bir süresi var ve içeriğini tamamlamak için bu süreye sadık kalman gerek. Aynı şekilde sana gönderilen revize taleplerinden sonra da revize süresi için geri sayım başlıyor! Zamanı etkin yönetememek, içeriğini sonsuza dek kaybetmene neden olabilir. Zaman aşımının yanı sıra içeriği üstlendikten 1 saat sonra yazmaktan vazgeçersen de yazar puanın düşecektir.

İçerikmatik’te yazmaya devam ettiğin süre boyunca ekip tarafından yazı diline uygun projelere yönlendirileceksin. Böylece farklı markalar için çalışıp sektörlerle ilgili bilgi sahibi olabileceksin. İçerikmatik’te aynı anda birden fazla içerik üstlenemezsin ancak içeriklerini tamamladıkça hızla yenisini üstlenebileceğin şekilde kotan artacak. Tüm bu sebeplerle potansiyelini kazanca dönüştürmekte başarılı olacağına şüphe etmiyorum.

Sistemin işleyişine güvenmek, ay sonunda ödememi alabileceğimi bilmek, bonuslu ödeme alma şansına sahip olmak hatta master yazar seviyesine yükselmek; benim İçerikmatik tecrübemi güzelleştiriyor. İlk kez İçerikmatik yazarı olmamın üzerinden yıllar geçse de hâlâ potansiyelimi keşfetmek ve kendimi geliştirmekle ilgili yeni fırsatlar bulabiliyorum.

Hepsini ve daha fazlasını senin için de diliyorum. Bol şans!

Adile Çetin
Beğenebileceğin diğer yazılar
Online İçerik Yazarı Nedir? Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
Online İçerik Yazarı Nedir? Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
Online içerik yazmanın büyüleyici evrenine hoş geldin! Her cümlenin okuyucuları bilgi ve eğlence dolu bir yolculuğa çıkarmaya hazır olduğu bu dijital dünyada, değerli içgörüler ...
16 Ağustos 2023
Tükenmişlik Sendromu Muzdariplerine Serbest Çalışabileceği İşler
Tükenmişlik Sendromu Muzdariplerine Serbest Çalışabileceği İşler
Kendini yorgun, bitkin, yalnız, yenilmiş, bunalmış ve kapana kısılmış mı hissediyorsun? Olaylara hep olumsuz tarafından bakmak yeni normalin mi? Basit bir işi halletmek bile gözünde ...
3 Ağustos 2023