İçerik yazarlığına yeni başladıysan kendini briefler,outlinelar, anahtar kelimeler, marka talepleri veya içerik formatları arasında kaybolmuş hissediyor olabilirsin. Hatta zaman zaman içindeki pes etme isteğiyle mücadele ediyor olabilirsin. Eğer böyle hissediyorsan yalnız değilsin ve endişelenmene hiç gerek yok! Emin ol hepimiz ilk başladığımızda benzer zorluklarla karşılaştık.
Kendine yeterli zamanı tanıyarak, doğru hedefler belirleyip yılmadan bu hedefler doğrutusunda çalışarak sorunlarını aşman, başarılı bir kariyer inşa etmen mümkün. Peki, yazarlıkta sana başarıyı getirecek bu hedefleri nasıl belirlersin, hedeflerinin hangi alanlarda olması gerekir, hedef belirlemede nelere dikkat etmelisin? Dilersen gel, bu soruların ve daha fazlasının yanıtını birlikte bulalım.
Hedef Belirleme Aşamaları
Uzun vadede sürdürülebilir, güçlü ve başarılı bir yazarlık kariyeri elde etmeyi amaçlıyorsan mutlaka içerik yazarlığına dair hedefler belirlemelisin. Düzenli olarak yenilediğin ve başarıya ulaştırdığın hedefler, sektöründe güncel kalmana yardımcı olabilir, seni aranan bir yazar hâline getirebilir. Hedeflerin kazancının artmasına katkıda bulunabilir. Yazarlığı hâlihazırdaki kariyerinin yanında ek bir iş olarak yürütüyor olsan bile ek gelirinin yükselmesinde etkili olabilir. Peki, bir içerik yazarı olarak kısa ve uzun vadede ne tür hedeflere yönelebilirsin?
Kısa Vadeli Hedefler
Kısa vadeli hedefler, uzun vadeli hedeflerin parçası olabileceği gibi genellikle bir yıldan az sürede gerçekleştirilmesi mümkün olan hedeflerdir. Bu hedeflerin tamamlanması birkaç günden birkaç aya kadar sürebilir. Bir içerik yazarı olarak kısa vadeli hedeflerinde bu alanlara yönelebilirsin:
- İçerik yazarlığı, yazma teknikleri, dijital pazarlama gibi alanlarda sertifika almayı planlayabilirsin.
- Yazma verimliliğini geliştirmek, iyi bir yazma rutini oluşturmak, yazma kapasiteni artırmak için hedefler oluşturabilirsin.
- SEO bilgini geliştirmek, daha fazla trafik çekebilen arama motorlarında üst sıralarda listelenen içerikler üretmeyi öğrenmek için kısa vadeli hedefler belirleyebilirsin.
- İyi bir yazar olmak için farklı yazım stillerini öğrenerek çeşitli formatlarda yazabilir hâle gelmeyi amaçlayabilirsin. Farklı tonlar üzerine çalışmaya odaklanabilirsin. Bu konuda daha detaylı bilgi sahibi olmak istersen “İçerikte Ton Nasıl Belirlenir? Ton Türlerine Göre 4 Etkili Örnek” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsin.
Uzun Vadeli Hedefler
Uzun vadeli hedeflerin başarılması için kısa vadeli hedeflere nazaran daha uzun zaman gerekir. Genellikle gerçekleşmesi için en az 1 yıl üzerinde çalışılması gerekir. Uzun vadeli hedeflerin arasında bahsedeceğimiz alanlara önem vermek seni gelecekte ön plana çıkan etkili bir yazar hâline getirebilir.
- Profesyonel bir içerik yazarının hedefleri arasında mutlaka kişisel markasını geliştirmek yer almalıdır. Kişisel marka geliştirmek uzun yıllar sürebilir. Yazar olarak benzersiz bakış açılarına ve sese sahip olduğunu, sektöre düşünce liderliği edebileceğini göstermen gerekir.
- Gelişmeleri kaçırmamak ve dijital dünyada her daim yenilikçi kalabilmek için sürekli öğrenmeyi en nihai hedefin hâline getirebilirsin. Dönem dönem öğrenme alanlarını belirleyerek kısa vadeli küçük hedefler oluşturabilirsin.
- Rakiplerinden ayrılmak, daha iyi kazanç elde edebilmek gibi amaçlar taşıyorsan uzun vadeli hedeflerinin arasında niş bir alanda uzmanlaşmak mutlaka olmalı. Niş seçimini nasıl yapacağını bilmiyorsan “2024’te Size Daha Fazla Gelir Kazandıracak Serbest Yazarlık Nişleri” içeriğimizi de kaçırmamalısın!
- Yeni fırsatlar keşfetmenin ve trendleri yakalamanın en iyi yolu geniş bir networke sahip olmaktan geçiyor. Bu nedenle hedeflerinden birinin güçlü bir profesyonel ağ oluşturmak olması oldukça önemli.
- Yazarlık kariyerinde belli bir seviyeye ulaştıktan sonra hayata geçirebileceğin uzun vadeli hedeflerden biri de genç yazarlara mentorluk yapmak. Böylece bilgini ve deneyimini paylaşabilir, başkalarının gelişimini destekleyebilir, liderlik becerini güçlendirebilirsin.
- Uzun yıllar yazarlık yapmayı planlıyorsan uzun vadeleri hedeflerin arasına kitap ya da e-kitap yazmayı koyabilirsin. Bu kariyerini farklı bir seviyeye çıkarabilir.
Gerçekçi Hedefler Nasıl Belirlenir?
Her konuda olduğu gibi yazarlıkta da hedeflerini başarıyla yerine getirebilmenin yolu gerçekçi hedefler belirlemekten geçiyor. Bu noktada “Gerçekçi hedef nedir?” diye merak ediyor olabilirsin. Gerçekçi hedefler bireyin hâlihazırdaki zamanı, yeteneği, motivasyon düzeyi ve zihniyeti göz önüne alındığında onun için ulaşılabilir olan hedeflerdir. Gerçekçi hedefler belirlemek için hedeflerinin bahsedeceğimiz özellikleri taşımasına dikkat edebilirsin:
- Amacı Net Hedefler Belirlemelisin: Hedeflerinin net ve kesin olmasına dikkat etmelisin. Örneğin “İyi bir içerik yazarı olmak, benim en büyük hedefim.” diyorsan doğru bir hedef koyduğunu söyleyemeyiz. Çünkü iyi bir yazar olmak oldukça genel bir hedef olmasının yanı sıra birçok insan için farklı anlama gelebilir. Ayrıca hedefin gelişimini takip etmek, ölçmek mümkün olmayabilir. Bununla birlikte hedefini başarmak için tam olarak neye odaklanman gerektiğini bulamakta da zorlanabilirsin. Bu yüzden “30 günde sağlık nişinde 25 bin kelime üreteceğim.” ya da “2 hafta içinde içerik yazarlığından 3 bin TL ek gelir elde edeceğim.” gibi net ve spesifik hedeflere yönelmende fayda var.
- Hedeflerinin Ölçülebilir Olduğundan Emin Olmalısın: Hedefine doğru ilerleyip ilerlemediğini anlamak için her hedefinin ölçülebilir olmasına özen göstermelisin. Ölçülebilir hedefler sayesinde hedeflerine ulaşmak için hangi aksiyonları alman gerektiğine de daha kolay karar verebilirsin. Örneğin, içerik yazarlığında kendini geliştirmek istiyorsan “Her gün mutlaka içerik üreteceğim.” hedefi yerine “Her gün 500 kelimelik içerik üreteceğim.” hedefini tercih edebilirsin.
- Ulaşılabilirliğe Dikkat Etmelisin: Gerçekçi bir hedefin en önemli unsurlarından biri de ulaşılabilirlik. Hedefini ne kadar ulaşılabilir hâle getirirsen başarı olasılığını o kadar yükseltebilirsin. Ayrıca ulaşılabilirlik seni yılgınlıktan koruyarak hedefin üzerine çalışmak için motivasyonunu da artırabilir. Örneğin, günde “10 bin kelime yazmak” uzun süredir içerik üreten yazarlar için bile çok ulaşılabilir bir hedef değil. Ekstrem bir çaba gösterilse bile uzun vadede devamlılığının olması da mümkün görünmüyor. Dolayısıyla “Günde 2000 kelime üretmek.” hedefini seçmek birçoğumuz için daha ulaşılabilir ve sürdürülebilir olabilir.
- Kişisel veya Profesyonel Hedeflerinle Uyumlu Seçimler Yapmalısın: Hedef belirlerken hedefinin uzun vadeli hedeflerinle, değerlerinle, inançlarınla uyumlu olmasına ve senin için önem taşımasına dikkat etmelisin. Örneğin, ürün açıklaması içeriklerinde uzmanlaşmak istiyorsan blog içerikleri üretmekle ilgili bir hedef belirlemen mantıklı olmaz.
- Belirli Bir Zaman Çerçevesine Odaklanmalısın: Hedeflerin başarıya ulaşmasının en önemli etkenlerinden biri de zaman çerçevesinin belirli olmasıdır. Zaman çerçevesi belirleyerek harekete geçmeye motive olmanı ve çabalarını sürdürmeni sağlayabilirsin. Bu noktada zaman diliminin gerçekçi olmasına ve çok uzak bir gelecekte olmamasına özen gösterebilirsin. Zaman çerçevesine sahip bir hedef için “Önümüzdeki bir ay boyunca her gün 2 saat içerik üretimi yapacağım.” ya da “Üç ayda 50 bin kelime üretmiş olacağım.” örnekleri verilebilir.
Hedef Belirleme Teknikleri
Başarılı bir yazarlık kariyeri için hedeflerinin hangi özelliklere sahip olması gerektiğine değindik. Dilersen şimdi de hedef belirlemekte kullanabileceğin bazı tekniklerden bahsedelim:
Geriye Doğru Hedef Belirleme
Yazarlıkta hedef belirleme için kullanabileceğin ilk yöntem, geriye doğru hedef belirleme. Bu tekniği bir örnek üzerinden açıklayalım: Diyelim ki çok ziyaret alan bireysel bir web siten olmasını istiyorsun. Bu hedefe ulaşmak için neler yapman gerektiğini düşünelim. Web sitende hedef kitlene hitap edecek çok sayıda içerik yayınlamalısın. Bunu yapabilmek içinse öncelikle bir web sitesi oluşturmalısın. Web sitesi oluşturmak için web sitesi oluşturmayı öğrenmelisin. Öğrenme işlemi için bu eğitimi sana verecek bir kurs bulmalısın. O hâlde ilk hedefin bir kurs bulmak olmalı. Yani nihai amacından başlayarak geriye doğru gidip üzerinde çalışacağın ilk hedefe ulaşabilirsin.
Tek Kelimelik Hedef Bulma
Hedef belirlemek gözüne karmaşık ve zor bir süreç gibi görünüyor olabilir. Eğer öyle ise bu tekniğin tam da sana göre olduğunu söyleyebiliriz. Tek kelimelik hedef bulma yönteminde hedefini tek kelimeyle tanımlayabilirsin. Örneğin, yazdığın sosyal medya içeriklerinin daha iyi etkileşim almasını istiyor ve bunun üzerinde çalışmayı planlıyorsan hedef belirlemede sana ışık tutacak kelimen “etkileşim” olabilir.
5N1K Tekniğini Kullan
Hedef belirlerken bu soruları kendine sorabilirsin:
- Ne yapmak istiyorsun?
- Yapmak istediğin şey senin için neden önemli?
- Yapmak istediğin şeyi ne zaman gerçekleştirmen gerekiyor?
- İstediğin şeyi nerede yapacaksın?
- Hedefini nasıl başarabilirsin?
- Hedefini kiminle gerçekleştireceksin?
Hedeflerini etkili bir şekilde belirledikten sonra mutlaka yazılı hâle getirmelisin. Onları gerçekleştirmek için yapman gereken eylemleri planlamalı ve stratejiler oluşturmalısın. Hedeflerin üzerinde çalışırken ilerlemeni takip etmeli, hedef belirlemede bir hata yaptığını düşünüyorsan hedeflerini güncellemeyi ihmal etmemelisin.
Hedefe Ulaşmada Engeller ve Çözüm Yolları
Hedeflerini dikkatle belirlediğin ve onları gerçekleştirmek için çok uğraştığın hâlde başarılı olamadığın zamanlar olabilir. Buna sebep olan bazı durumları ve bunların üstesinden gelme yollarını şöyle sıralayabiliriz:
- Olumsuz Bir Hedef Belirlemek: Senin de bildiğin gibi kelimeler büyüdür. Bu yüzden hedeflerini seçerken olumsuz kelimelerden uzak durmalı ve zihnine sürekli olumlu mesajlar vermelisin. Örneğin, “İçerik yazımında az kaynak kullanmayacağım.” hedefi yerine “Her içeriğimde en az 5 kaliteli kaynağı gözden geçireceğim.” hedefini tercih edebilirsin. Böylece az kaynak kullanımı gibi olumsuz bir durumu vurgulamak yerine bol kaynak kullanımının altını çizmiş olursun.
- Sonuca Aşırı Odaklanmak: Her birimiz hedeflerimizi başarıyla tamamlamak isteriz. Bu son derece normal olsa da bazen sonuca aşırı odaklanmak hedefe ulaşma sürecimizi aksatabilir. Hatta umutsuzluğa kapılarak hedefimizden sapmamıza yol açabilir. Bu sorunu yaşamamak için sürecin gücüne inanmalı ve hedefin için attığın hiçbir adımı küçümsemeden kendini takdir etmelisin. Başarısızlık yaşadığın durumlarda “Bunu yapamıyorum.” demek yerine “Henüz bunu yapamadım ama ileride yapacağım.” demeyi alışkanlık hâline getirmelisin.
- Geçmiş Başarısızlıklara Takılmak: Hemen herkesin geçmişte ulaşamadığı hedefleri bulunur. Yeni bir hedef için harekete geçmeye karar verdiğinde geçmişteki bu olumsuz deneyimler kendini kötü hissetmene yol açabilir. Yine başarısız olmaktan endişelenebilirsin. Ancak yazar arkadaşım her yeni hedef, yeni bir macera, daha önceden başarısız olman yine başarısızlık yaşayacağını göstermez. Geçmiş hatalarından dersler çıkarmalı ve önüne bakmalısın.
- Hedeflerini Bölmemek: Karmaşık ve zorlayıcı hedeflerini küçük parçalara bölerek etkili bir planlama yaparsan başarı olasılığını artırabilirsin. Aksi takdirde yapılması gerekenler gözünde çok fazla büyüyebilir ve harekete geçmeni zorlaştırabilir. Örneğin, hedefin “Profesyonel bir içerik yazarı olmak için 1 ay içinde en az 15 içerik örneğinden oluşan bir portfolyo hazırlamak.” olsun. Bu hedefi küçük parçalara bölmeye “Bugün portfolyomda yer vereceğim 15 içeriğin türlerinin ne olacağına karar vereceğim.” hedefiyle başlayabilirsin. Bu arada hâlâ bir portfolyo hazırlamadıysan bu içeriğimizden sonra “Yüksek Bütçeli Freelance İşleri Bulmak İçin Kaliteli Portfolyo Hazırlayalım” yazımızı da inceleyebilirsin.
Sevgili arkadaşım içeriğimizde yazarlığa dair hedeflerini nasıl belirleyebileceğinden ve hedeflerinde nasıl başarılı olabileceğinden ayrıntılı olarak bahsettik. Eğer sen de hemen hedeflerini yerine getirmeye başlamak ve yıldızı parlayacak bir içerik yazarına dönüşmek istiyorsan hiç zaman kaybetmeden aramıza katılmalısın!