İşin Mutfağı

İçeriklerde Başlık Hiyerarşisi Nedir? Hiyerarşi Nasıl Oluşturulur?

İçeriklerde Başlık Hiyerarşisi Nedir? Hiyerarşi Nasıl Oluşturulur?

SEO uyumlu içerik arama motorlarında iyi sıralamaya sahip içeriktir. Dolayısıyla içerik yazarları olarak tüm yazılarımızı SEO dostu biçimde yazmayı hedefleriz. SEO uyumu için dikkat etmemiz gereken birçok unsur olsa da bunların en önemlilerinden biri başlık kullanımı. Arama motorlarının doğru ana ve alt başlık hiyerarşisiyle oluşturulan içerikleri okuyucuya önerme oranı daha yüksektir. Ayrıca kullanıcı deneyimini olumlu kılarak etkileşimi artırabilir, ziyaretçilerin sayfada daha fazla zaman geçirmesine yardımcı olabilir. Peki, içeriğini doğru başlıklarla oluşturmanı sağlayacak başlık hiyerarşisi nedir? Başlık hiyerarşisini oluştururken nelere dikkat etmeliyiz?

Başlık Hiyerarşisinin Temelleri

Başlık hiyerarşisinin bir içerikteki başlıkların düzenlenme şekli olduğunu söyleyebiliriz. Başlık hiyerarşisi içeriğin taranabilirliğini artırır, okuyucuların metnin hangi bölümünde nelerden bahsedildiğini kolayca anlamasına yardımcı olurken içeriği takip etmeyi daha rahat hâle getirir. Şimdi de başlık hiyerarşisinin ne olduğunu birlikte inceleyelim.

H1 Başlığı: Ana Başlık

Her sayfada bir tane olan H1 başlığı, yani ana başlık içeriğin temel anlamda ne ile ilgili olduğunu gösteren açıklayıcı başlıktır. Örneğin, kedi bakımıyla ilgili bir içerik hazırlıyorsan ana başlığın “İlk Kez Kedi Sahiplenecekler İçin Kapsamlı Kedi Bakım Rehberi” olabilir.

H1 başlıkları çoğunlukla büyük fontla ve kalın yazılır. İçerikmatik’te yazarlara H1 başlığı hazır olarak verilse de kendi bireysel projelerinde H1 seçimini senin yapman gerekebilir. Ana başlık hedef kitlenin okuma kararını yakından etkilediğinden bu başlığın seçimine ekstra özen göstermelisin.

H2 Başlıkları: Ana Bölümler 

H1 başlığından sonra sıra H2 başlıklarında. H2 başlıkları H1’den daha küçük fontla yazılır ve H1 başlığını desteklerken içeriği mantıklı bir şekilde temel bölümlere ayırır. Bu başlıkların sahip olması gereken özellikler şunlardır:

  • Akılda kalıcı,
  • Açıklayıcı,
  • Bilgilendirici.

Dilersen H1 bölümünde verdiğimiz başlık örneği olan “İlk Kez Kedi Sahiplenecekler İçin Kapsamlı Kedi Bakım Rehberi” için birlikte H2 başlıkları oluşturmayı deneyelim. Bunun için kedi bakımının ana noktalarını belirlemeye çalışabiliriz. H2 başlıklarımız şöyle olabilir:

H1: İlk Kez Kedi Sahiplenecekler İçin Kapsamlı Kedi Bakım Rehberi

H2: Küçük Dostunuz Eve Gelmeden Mutlaka Satın Almanız Gereken Malzemeler

H2: Kedinizin Sağlıklı ve Uzun Ömürlü Olması İçin Onu Nasıl Beslemelisiniz?

H2: Tüy Dökülmesi Kâbusunuz Olmasın! Tüy Bakımının Püf Noktaları

H2: Temizliğin Simgesi Kedilerin Hijyeni Nasıl Sağlanır?

H2: Oyun Deyip Geçmeyin! Kedinizin Bayılacağı Oyunlar

H2: Düzenli Sağlık Kontrolüne ve Aşılamaya Dikkat Edin

H3 ve Daha Alt Başlıklar: Alt Bölümler

H2 başlıklarını kavradığımıza göre daha fazla ayrıntıya girebiliriz. H3 başlıkları ve H3 başlıklarının da altında yer alan diğer alt başlıklar, içeriğini daha detaylı parçalara ayırmana yardımcı olur. Okuyucuya çok sayıda örnek ve kapsamlı bilgiler vermeni sağlar. Yukarıda verdiğimiz örneğe alt başlıklar ekleyerek konuyu daha anlaşılır kılalım:

H1: İlk Kez Kedi Sahiplenecekler İçin Kapsamlı Kedi Bakım Rehberi

H2: Küçük Dostunuz Eve Gelmeden Mutlaka Satın Almanız Gereken Malzemeler

H3: Kedi Yatakları

  • H4: Kedi Kafesleri
  • H4: Kedi Yuvaları
  • H4: Kedi Salıncakları
  • H4: Kediler İçin Tünel Yataklar

H3: Kedi Tuvaleti

  • H4:Kapalı Kedi Tuvaletleri
  • H4: Açık Kedi Tuvaletleri
  • H4: Elekli Kedi Tuvaletleri
  • H4: Otomatik Kedi Tuvaletleri
  • H4: Klozet ile Uyumlu Kedi Tuvaleti Aparatları

H3: Su ve Mama Kabı

  • H4: Mama ve Su Kabı Malzemesi Seçimi

H3: Oyuncaklar

H2: Kedinizin Sağlıklı ve Uzun Ömürlü Olması İçin Onu Nasıl Beslemelisiniz?

H3: Kuru Mama Seçimi Nasıl Yapılır?

H3: Yaş Mama Verme Sıklığı Ne Olmalı?

  • H4: Evde Sağlıklı Yaş Mama Tarifleri

H3: Ödül Mamaları

H3: Kedinizin Sağlığı İçin Kullanmanız Gereken Takviyeler ve Ek Gıdalar

H3: Yavru Kedi Bakımının Yetişkin Kedi Bakımından Farkları Nelerdir?

H2: Tüy Dökülmesi Kâbusunuz Olmasın! Tüy Bakımının Püf Noktaları

H3: Tarama Rutini Oluşturun

  • H4: Hangi Tarağı Seçmelisiniz?
  • H4: Kedi Şampuanları Zararlı mı?

H2: Temizliğin Simgesi Kedilerin Hijyeni Nasıl Sağlanır?

H3: Kedi Tuvaletinin Temizlenme Sıklığı Ne Olmalı?

H3: Kedinizin Yatağını Nasıl Temizlemelisiniz?

H3: Hangi Temizlik Malzemeleri Kediler İçin Zararlı? 

H2: Oyun Deyip Geçmeyin! Kedinizin Bayılacağı Oyunlar

H2: Düzenli Sağlık Kontrolüne ve Aşılamaya Dikkat Edin

H3: Rutin Kontroller

H3: Rutin Aşılar

H3: Hemen Veterinerinize Ulaşmanızı Gerektiren Acil Durumlar

SEO ve Başlık Kullanımı

Bir içeriği SEO uyumlu hâle getiren en önemli unsurların başında başlıkların yer aldığından girişte bahsetmiştik. Dilersen gel, başlıklarının SEO dostu olmasını sağlamak için nelere dikkat etmen gerektiğini birlikte inceleyelim.

Anahtar Kelimeleri Başlıklara Yerleştir

İçeriğini yazmaya başlamadan önce detaylı bir anahtar kelime araştırması yapmalısın. Bunun için Google Anahtar Kelime Planlayıcı gibi araçları tercih edebilirsin. Araştırman sonucunda ana anahtar kelimeyi, yani içeriğinin konusunu en doğru şekilde anlatan ifadeyi H1 başlığında kullanmaya özen gösterebilirsin. Seçtiğin anahtar kelimenin rekabetinin düşük, arama hacminin yüksek olması gerektiğinin de altını çizelim. Ayrıca anahtar kelimeyi ya da kelime öbeğini başlığın başlangıcına yakın kullanmaya dikkat edebilirsin. 

Eğer mümkünse ara başlıklarında da farklı anahtar kelimeler kullanabilirsin. Anahtar kelime konusu hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak istersen “İçeriğinin Erişimini Kullandığın Anahtar Kelimelerle Artırabilirsin” başlıklı yazımızı da incelemelisin!

Anahtar Kelimeleri Doğal ve Akıcı Kullan

Başlıklarında anahtar kelimeleri olabildiğince akıcı ve doğal kullanmalısın. Örneğin, başlığında yer vermeyi planladığın anahtar kelime öbeğin “Başlık Kullanımı SEO” olsun. Uzun kuyruklu anahtar kelime bu hâliyle son derece zorlama görünüyor. Bunun yerine “SEO ve Başlık Kullanımı” ifadesini tercih edebiliriz. Bu ifade önceki kelime öbeğine göre hem daha anlaşılır hem daha akıcı. Ayrıca çok büyük bir değişiklik yapmadığımızdan arama motorları neyi anlatmak istediğimizi kolayca anlayabilir.

Tekrardan Uzak Dur

Bazı durumlarda içerik yazarları olarak başlıklarımıza birden fazla anahtar kelime eklemenin SEO için daha faydalı olacağını düşünüyoruz. Ancak bu başlığımızın anahtar kelimelerle aşırı dolu olmasına ve tekrara düşmemize neden olabilir. Örneğin, tencere setleriyle ilgili bir içerik yazdığımızı düşünelim. Bu durumda karşımıza çıkabilecek bazı anahtar kelimeler şunlar olabilir:

  • Tencere takımı,
  • Tencere seti,
  • Tencere seti modelleri,
  • 8 parça tencere takımı seti,
  • 6’lı tencere takımı.

Bu anahtar kelimeleri mümkün olduğunca fazla kullanarak bir ana başlık hazırlamak için “8 Parça Tencere Takımı Seti Modelleri ve 6’lı Tencere Takımı Seçenekleri” başlığını tercih edebiliriz. Ancak başlığımız birbirinin muadili olan anahtar kelimeleri aynı anda içerdiğinden hem okuyucular hem arama motorları tarafında olumsuz bir izlenim oluşturur. Bunun yerine tek bir anahtar kelimeyi seçip “Sizi Evinizin Şefi Yapacak Çok Kullanışlı Tencere Takımları” şeklinde bir başlık kullanabiliriz. 

Başlık Uzunluğuna Dikkat Et

İçeriğindeki başlıkların uzunluğu da son derece kritik. Başlıklarının vermek istediğin mesajı kısa ve öz bir şekilde vermesini sağlamalısın. Başlığının 60 ila 70 karakter arasında olmasına dikkat edebilirsin. Eğer aşırı uzun başlıklar kullanılırsan başlığın arama motorlarında sıralanırken kesintiye uğrayabilir. Yani başlığının tamamı ana sayfada görünmez. Bu da SEO uyumu için çok yararlı olmayabilir.

Editöryal Başlıklar Belirlemeye Özen Göster

Hangi konuda içerik üretiyor olursan ol içeriğin o konuda yazılan ne ilk ne son metin olacak. Dolayısıyla başlığında seninle aynı anahtar kelimeleri kullanan veya kullanacak birçok farklı içerikle karşılaşabilirsin. Bu da içeriklerin birbirinin trafiğini etkilemesine, yani senin yazının trafiğinin düşmesine neden olabilir. Bunun önüne geçmenin en iyi yoluysa benzersiz editöryal başlıklar kullanmak. “Editöryal başlık nasıl belirlenir?” diye merak ediyor olabilirsin. Hiç endişelenme, içeriğimizin devamında bu konuya da değiniyor olacağız.

Doğru Başlık Hiyerarşisi ve İçerik Organizasyonu Nasıl Yapılır?

İçerik yazarlığına yeni başladıysan ya da kapsamı geniş içerik üretiminde çok fazla deneyimin yoksa doğru başlık hiyerarşisini kurmak zorlayıcı gelebilir. Ancak bahsedeceğimiz noktalara dikkat ederek başarılı bir şekilde başlıklarını oluşturabilirsin. 

  • Ana Başlığını Belirle: Eğer ana başlık verilmediyse ilk aşamada konunun genelini iyi bir şekilde yansıttığından emin olduğun bir ana başlık belirlemelisin.
  • Alt Konulara Karar Ver: Ana başlıktan sonra içeriğinde ele almayı planladığın alt konulara karar vermelisin. Alt konuların ana konunun bir parçası olduğundan ve içeriğin akışına uygun olduğundan emin olmalısın. Her bir alt konu için bir H2 başlığı hazırlamalısın. 
  • Daha Derinlere İn: H2 başlıklarıyla ayırdığın her bölümü, amaç ve kapsam çerçevesinde gerekli olduğu takdirde daha fazla alt başlığa ayırmalısın. Her başlığın bir önceki başlığa doğru şekilde bağlanmasına dikkat etmelisin
  • Paralel Bir Yapı Tercih Edebilirsin: Aynı başlık düzeylerinde paralel bir dil bilgisi yapısını tercih ederek metninin tutarlılığına katkıda bulunabilirsin. Örneğin, H2 başlıklarının her birini bir eylemle bitirebilirsin.
  • Başlıkları Kontrol Et: Tüm başlıklarını belirledikten sonra her birini alt alta yazarak bir içindekiler tablosu gibi düşünebilirsin. Bu tabloyu inceleyerek başlıkların doğru akışta olup olmadığını kontrol edebilirsin. 

Başlık Belirleme Stratejileri 

Etkili ve kaliteli bir içerik oluşturmak için maalesef yalnızca başlık hiyerarşisine dikkat etmek yeterli değil. Bunun yanı sıra başlıklarının dikkat çekici, harekete geçirici ve merak uyandırıcı, yani editöryal olması gerekir. Editöryal başlıklar belirlemek için yapman gerekenler:

  • Aciliyet duygusu yaratabilirsin.
  • Soru sorabilirsin.
  • Verilerden yararlanabilirsin.
  • Güçlü sıfatları tercih edebilirsin.
  • Mizah anlayışını konuşturabilirsin
  • Amaçlardan ve çözümlerden bahsedebilirsin.

Eğer yüksek kaliteli başlık oluşturma stratejileri konusunda kendini geliştirmek istiyorsan oldukça detaylı hazırladığımız “Daha Fazla Tıklama Sağlayan Başlıklar Nasıl Yazılır?” yazımızı mutlaka okumalısın!

Yazımızda etkili bir başlık hiyerarşisi oluşturmakla ilgili birçok detaya değindik. Yazımızı okuyup aydınlandığına göre seni ve mükemmel ötesi başlık fikirlerini aramıza bekliyoruz!

İçerikmatik
Beğenebileceğin diğer yazılar
Yazarlıkta Hedef Belirleme ve Başarılı Olma Stratejileri
Yazarlıkta Hedef Belirleme ve Başarılı Olma Stratejileri
İçerik yazarlığına yeni başladıysan kendini briefler,outlinelar, anahtar kelimeler, marka talepleri veya içerik formatları arasında kaybolmuş hissediyor olabilirsin. Hatta zaman zaman içindeki pes etme isteğiyle ...
22 Temmuz 2024
Briefin Çizdiği Sınırlar İçerisinde İlham Perini Nasıl Koruyabilirsin?
Briefin Çizdiği Sınırlar İçerisinde İlham Perini Nasıl Koruyabilirsin?
İçerik yazarı olarak sana verilen briefleri anlamsız buluyor ve içeriklerinde özgür olamadığını hissediyorsan doğru yerdesin! Bugün burada brief ve marka isteklerine karşı olan bakış ...
8 Temmuz 2024
İçeriğinle Hedef Kitleni Harekete Geçirmenin 7 Yolu
İçeriğinle Hedef Kitleni Harekete Geçirmenin 7 Yolu
"Hedef kitlemi harekete geçirecek, etkili ve kaliteli içerikler yazmak istiyorum." diyorsan doğru yerdesin. Giriş paragrafı yazmaktan okuyucularınla bağ kurmaya, içgörü oluşturmaktan içeriğine heyecan katmaya ...
24 Haziran 2024