İşin Mutfağı

Okuyucuya İçeriğinin Devamını Nasıl Okutturabilirsin?

Okuyucuya İçeriğinin Devamını Nasıl Okutturabilirsin?

Binbir emekle kurguladığın, saatlerce üzerinde araştırma yaptığın, harf harf yazdığın ve âdeta gözünün nuru olan içeriklerinin yüksek okunma oranlarına sahip olmasını mı istiyorsun? Yanıtın “Evet.” ise yalnız değilsin! İçerik yazarları olarak hepimizin isteği seninkiyle aynı. Ancak iyi etkileşim almak yalnızca kaliteli bir içerik hazırlamakla mümkün değil. Okuyucularını içeriğinin onlara bir fayda sunduğuna ve yazının devamının okunmaya değer olduğuna da ikna etmelisin. Hadi gel, bunu nasıl başarabileceğini birlikte detaylı olarak inceleyelim.

Ana Başlık Neden Etkileyici Olmalı?

Sevgili yazar, senin de bildiğin gibi internette her konuda on binlerce, belki de daha fazla içerik bulunuyor. Her geçen gün yazarlar tarafından da daha fazlası üretiliyor. Okuyucuların birçoğu da bu yüzden içerikleri tararken genellikle yalnızca başlıklarını okumakla yetiniyor. Eğer başlık yeterince dikkatini çekmediyse içeriğin devamını okumayı tercih etmiyor. Dolayısıyla başlıklar içerikler için bir vitrin görevi görüyor ve okuyucunun metne devam edip etmeme davranışını önemli ölçüde etkiliyor.

Başlıklar aynı zamanda okuyucuların düşünme şekline de müdahale eder. Örneğin “Blog Yazma Kuralları” ya da “Yüksek Etkileşim ve Trafik Çeken Blog Yazma İpuçlarını Öğrenin” başlıkları aynı içerik için yazılmış olsa da okuyucularda farklı beklentiler oluşturur. İyi başlık seçimleri hedef kitlenle daha sıkı bağ kurmana da yardımcı olur. Etkili bir başlıkla yazına çektiğin kişiler içeriğine tekrar dönebilir, yeni içerikler için seni takibe alabilir, yazılarını başkalarıyla paylaşabilirler. Tüm bunların yanı sıra başarılı başlıklar SEO uyumuna da katkıda bulunduğundan yazılarının arama motorlarında üst sıralara yerleşmesine ve daha çok trafik çekmesine katkıda bulunur. Dolayısıyla ilgi gören bir içerik için etkileyici bir başlık yazman şart. Bunu yaparken şu püf noktalara özen göstermek sana yardımcı olabilir:

  • Başlığın metin hakkında net, doğru bilgiler vermeli ve işlediğin konuyu iyi şekilde özetlemeli. Dikkat çekmek için yanıltıcı başlıklar oluşturmak içeriğine duyulan güveni zedelerken metin kaliteni de düşürür. Yazar olarak itibarını da kötü etkileyebilir.
  • Başlık ilgi çekici, merak uyandırıcı ve kısa olmalı. Ayrıca başlık için maksimum 60 karakter sınırına dikkat edebilirsin.
  • Hedef kitlenin konun hakkında aradığı ifadeleri belirleyip onları içeriğine çekmek için anahtar kelimeler kullanabilirsin.

Etkileyici başlıklar yazma konusunda daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsan “Daha Fazla Tıklama Sağlayan Başlıklar Nasıl Yazılır?” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsin.

Meta Açıklamasının Okuyucu Üzerindeki Etkisi

Meta açıklaması, arama motoru sonuçlarının listelendiği sayfalarda içeriğinin başlığının altında görünen ve web sayfasının içeriğini özetleyen metindir. Hedef kitlenin başlıktan sonra içeriğine dair ilk gördüğü bölüm meta açıklamadır. Dolayısıyla etkili meta açıklamaları okuyucuyu içeriğine tıklamaya ikna eder. Bir bakıma onlara “İşte aradığın sayfa bu!” der. Dilersen gel, başarılı bir meta açıklamayı nasıl yazabileceğine yakından bakalım:

  • Meta açıklamanın çok uzun olmasına gerek yok. Ortalama 105 karakterin ideal olduğunu söyleyebiliriz.
  • Okuyucuların dikkatini içeriğine çekmek için meta açıklamanda ana anahtar kelimene yer vermen faydalı olur. Örneğin basketbol ayakkabıları hakkında kaleme aldığın içeriğin meta açıklamasında “En iyi basketbol ayakkabıları” kuyruklu anahtar kelimesine yer verebilirsin.
  • Açıklamana call to action yani harekete geçirici mesajlar eklemelisin. Böylece hedef kitleni içeriğini okumaya motive etmen kolaylaşabilir. Örneğin ürün açıklaması yazmakla ilgili içeriğinin meta açıklamasına “Etkili ve dönüşüm oranı yüksek ürün açıklaması içerikleri yazmanın yollarını öğrenin.” şeklinde bir cümle ekleyebilirsin.
  • İçeriklerin gibi meta açıklamanı da ilgi çekici şekilde yazmaya çaba harcamalısın.
  • Başlıkların, girişin ve içeriğin tüm unsurlarının benzersiz olması gerektiği hepimizin malumu. Bu kural meta açıklamalar için de geçerli. Meta açıklamalarını hazırlarken de özgün ve benzersiz cümleler kullanmaya özen göstermelisin. Aksi takdirde açıklaman çok da etkili olmayabilir.

Eğer içeriklerine bir meta açıklaması eklemezsen ne olacağını merak ediyor olabilirsin. Böyle bir durumda arama motorları meta açıklaması olarak içeriğinden bir bölümü otomatik olarak ekler. Bu bölümde bir anahtar kelime varsa onu kalın fontta yazar. Bu gözüne ne kadar pratik görünse de içeriğini doğru bir şekilde özetleme şansını kaçırmana neden olabilir.

Giriş Paragrafının Önemi

Giriş paragrafı hedef kitleye konuyu açıklayan, içeriğin devamında yazının neler vadettiğini gösteren ve konuyla ilgili merak uyandıran bölümdür. Yani kısaca giriş, üzerinde çalıştığın içeriğin ön gösterimidir. Dolayısıyla kullanıcıların yazıyı okumaya devam edip etmeyeceğine karar vermesinde giriş kısmı büyük bir önem taşır. İyi bir giriş paragrafı yazmak için bunlara dikkat edebilirsin:

  • Kısa ve Öz Tut: Giriş paragrafını kısa ve öz tutmaya özen göstermelisin. Girişi yazarken içeriğinin ilerleyen bölümlerinde değinmen gereken detaylara girmemelisin. Konunla ilgili tanımlamalar yapman gerekiyorsa bunları asla giriş paragrafında yapmamalısın. Ortalama 50-60 kelime ya da 3-4 cümlelik bir girişin oldukça ideal olduğunu söyleyebiliriz.
  • İçeriğinin Amacına Odaklan: Ne tür bir içerik yazıyor olursan ol, giriş kısmını en son yazmalısın. İçeriğini tamamladıktan sonra metninin kaleme alınma amacını ve içeriğinde nelerden bahsettiğini tekrar gözden geçirmelisin. Bu adımın sonrasında giriş bölümünde konuna, içeriğinin kısa bir özetine ve okuyucuların neden bu yazıyla ilgilenmeleri gerektiğine değinebilirsin.
  • Hedef Kitlenin Bir Probleminden Bahset: Her okuyucu zaman ayırıp inceleyeceği metnin kendisine fayda sağlamasını bekler. Sen de giriş bölümünde hedef kitlene bir sorunun çözümünü yazında sunacağını hissettirebilirsin. Örneğin bahar alerjisine yardımcı olacak doğal yöntemlerden bahsettiğin bir blog yazdığını düşünelim. Bu durumda giriş kısmında “Bahar alerjisi yüzünden dışarı çıkmaktan korkuyorsanız bu yazı tam size göre! Bahsedeceğimiz doğal yöntemleri deneyerek alerjinizi ciddi şekilde hafifletebilirsiniz.” gibi cümleler kullanabilirsin.
  • Dikkat Çekmeye Özen Göster: Giriş kısmında ne kadar dikkat çekersen okuyucularını yazının devamını okumaya o denli ikna edebilirsin. Dikkat çekici bir giriş yapmak için istatistiklerden ve verilerden yararlanabilirsin. Bir anekdot anlatabilirsin. Ünlü birinden alıntı yapabilir, ilgi çeken bir soru sorabilirsin. Mizahi ögelere girişte yer verebilirsin.

Görselin Konuyu Özetlemesi ve İlgi Çekmesi Neden Önemli?

Her gün farklı konularda milyonlarca içerik yayımlanıyor. Bunca içerik arasından ilgi çekici bir içerik ortaya koymanın yolu da görsel kullanımından geçiyor. Görsel unsurlar insan beyni tarafından çok daha hızlı işlenir. Konuyla ilişkili olarak seçilen kaliteli bir görsel, içeriğini tarayan okuyuculara metin hakkında çabucak fikir verir. Bu da okuyucuları içeriği okumaya ya da sayfadan ayrılmaya ikna edebilir. Eğer görsel metin içeriğini doğru şekilde yansıtmıyorsa hedef kitlenin dikkatini çekse bile okuyucular kısa sürede yazını terk eder.

  • Görsellerinin hedef kitlenin merakını uyandıracak özelliklere sahip olmasına dikkat etmelisin.
  • Vermek istediğin mesajı doğru şekilde aktaran görsel ögeler kullanmalısın.
  • Mümkünse klişe ve stok görsellerden kaçınmalısın.
  • Görsel olarak yalnızca resim kullanmaya odaklanmamalısın. Resimler dışında video, infografikler, tablolar, çizelgeler, GIF’ler ve kendi çektiğin fotoğrafları da kullanabilirsin.

Görsel kullanımı hakkında kendini geliştirmek istersen “Blog İçeriği Nedir, Nasıl Yazılır?” içeriğimizin “Görsel Kullanımı Nasıl Olmalı?” alt başlığını da inceleyebilirsin.

Yazımızda okuyucularını içeriğinin devamını okumaya motive etmen için dikkat etmen gereken noktalara uzun uzadıya değindik. Sen de öğrendiğin bilgileri pratiğe dökmek ve hedef kitlenin beğenisini kazanacak birbirinden güzel içerikler üretmek istiyorsan aramıza katılabilirsin!

İrem
Beğenebileceğin diğer yazılar
İçeriklerde Başlık Hiyerarşisi Nedir? Hiyerarşi Nasıl Oluşturulur?
İçeriklerde Başlık Hiyerarşisi Nedir? Hiyerarşi Nasıl Oluşturulur?
SEO uyumlu içerik arama motorlarında iyi sıralamaya sahip içeriktir. Dolayısıyla içerik yazarları olarak tüm yazılarımızı SEO dostu biçimde yazmayı hedefleriz. SEO uyumu için dikkat ...
29 Temmuz 2024
Yazarlıkta Hedef Belirleme ve Başarılı Olma Stratejileri
Yazarlıkta Hedef Belirleme ve Başarılı Olma Stratejileri
İçerik yazarlığına yeni başladıysan kendini briefler,outlinelar, anahtar kelimeler, marka talepleri veya içerik formatları arasında kaybolmuş hissediyor olabilirsin. Hatta zaman zaman içindeki pes etme isteğiyle ...
22 Temmuz 2024
Briefin Çizdiği Sınırlar İçerisinde İlham Perini Nasıl Koruyabilirsin?
Briefin Çizdiği Sınırlar İçerisinde İlham Perini Nasıl Koruyabilirsin?
İçerik yazarı olarak sana verilen briefleri anlamsız buluyor ve içeriklerinde özgür olamadığını hissediyorsan doğru yerdesin! Bugün burada brief ve marka isteklerine karşı olan bakış ...
8 Temmuz 2024