İşin Mutfağı

İçeriğinizi Güçlendirin: Meta Description Yazmanın 7 Püf Noktası

İçeriğinizi Güçlendirin: Meta Description Yazmanın 7 Püf Noktası

İyi bir içerik yazımı yalnızca içeriğin kendisini yazmaktan ibaret değil, içeriğin henüz tıklanmadan ilgi çekmesi gerekiyor sevgili yazar arkadaşım. Okuyucularını içeriğine tıklamaya ikna etmen ve arama motorlarına ne hakkında yazdığını anlatman için yapman gereken farklı şeyler var. Bunların en önemlilerinde birisi meta description. Dilersen gel meta description nedir, neden önemlidir ve nasıl iyi bir meta açıklama yazabilirsin birlikte inceleyelim.

Meta Description Nedir? 

Meta açıklaması web sayfasının özetini içeren bir HTML ögesidir. Arama sonuçlarının sıralandığı sayfada, sayfa URL’sinin ve başlığın hemen altında yer alan metindir. Meta açıklamaları yalnızca arama motoru sonuçlarında görünmez. Ayrıca sosyal medya sitelerinde de görüntülenir. İyi bir meta descriptionın sayfayı kısa, öz ve doğru açıklaması beklenir. 

Meta Description İçerik İçin Neden Önemlidir? 

Meta description hazırlamanın birçok faydası bulunur. Bunlardan bazılarına kısaca değinelim:

  • Arama motorları kullanıcılarına tam olarak aradıkları içerik neyse onu sunmak ister. Meta açıklamaları ise arama motorlarına içeriğinizin ne hakkında olduğunu anlatır. Dolayısıyla doğru yazılmış bir açıklama, metnin daha iyi sıralara yerleşmesine ve doğru internet kullanıcılarına ulaşmasına yardımcı olur. Böylece içeriklerin aldığı organik trafiği artırır.
  • Okuyucuların içeriğinden neler bekleyebileceklerini anlamalarına yardımcı olur ve onları içeriği okumak için harekete geçirir. Ayrıca iyi açıklamalar ilgili hedef kitleyi içeriğe çekeceğinden satış, üyelik alma gibi dönüşüm oranlarını da artırabilir.
  • Meta açıklamalar kullanıcı deneyimini de iyileştirebilir. Kullanıcıların alakasız sayfalarda boşu boşuna vakit kaybetmesini engelleyerek aradıklarını çok daha kolay bulmasına yardımcı olur. Girdikleri sayfada daha uzun vakit geçirmelerine katkıda bulunur.
  • İçeriğin için doğal ve ücretsiz bir reklam metni görevi görür. 

Yazar arkadaşım, belki de şu an “Meta description çok önemli ancak içeriklerimde kullanmazsam ne olur?” diye merak ediyor olabilirsin. Eğer öyleyse sorunu hemen yanıtlayalım. Meta açıklamayı sen yazmazsan arama motorları içeriğinin ilk paragrafından bir metin parçasını meta description olarak yayınlar. Bu da okuyucularına ileteceğin mesajını kişiselleştirme şansını kaybetmene neden olur. Ayrıca URL’nin altında kesilmiş bir metin parçası görünmesine de yol açabilir.

İyi Bir Meta Description İçin İpuçları

Meta description’ın ne olduğuna ve önemine değindiğimize göre şimdi de iyi bir meta description hazırlaman için dikkat etmen gereken noktalardan bahsedebiliriz. İşte meta description yazarken sana yardımcı olacak bazı ipuçları:

Açıklamanı Kısa ve Öz Tut

Meta description okuyucularına uzun uzadıya açıklamalar yapman gereken ve yazma yeteneklerini kanıtlayacağın bir bölüm değildir. Fazla açıklama yaptığında sıralama sayfasındaki alana metnin sığmayabilir. Bu da yazının kesintiye uğramasına ve anlatmak istediğini doğru şekilde anlatamamana neden olabilir. Görünüm olarak da hedef kitleni olumlu etkilemeyebilir. Bu yüzden meta description yazarken web kullanımında 160 karakterden daha az karakter kullanmaya özen göstermelisin. Mobil cihazlarda da açıklamanın yarım kalmasını istemiyorsan karakter sınırını 120 olarak belirlemende fayda var.

Anahtar Kelimeleri Doğal Bir Şekilde Dâhil Et

İçeriğinin yayınlandığı sayfanın okuyucularının dikkatini çekmesi için meta açıklamanda da anahtar kelimelere yer vermelisin. Ancak açıklamayı anahtar kelimelerle doldurmamalısın. Takip edilmesi kolay ve anlamlı bir bölüm oluşturmalısın. Aksi takdirde anahtar kelime kullanımı okuyucuların içeriği tıklamasına engel olarak onları rakip içeriklere yönlendirebilir. Ancak meta description doğru anahtar kelimelerle hazırlandığında arama sonuçlarının listelendiği sayfada anahtar kelimeler öne çıkarılabilir ve içeriğin daha dikkat çekici hâle getirilebilir.

Örneğin “Kadın Pantolon Modelleri” ile ilgili bir kategori içeriği yazdığını varsayalım. Bu konuyla ilgili anahtar kelimelerin: kadın pantolonu, siyah pantolonlar, pantolon trendleri gibi kelime öbekleri olabilir. Bu ifadeleri yan yana sıralayarak anlamsız bir meta açıklaması oluşturmak yerine kulağa daha doğal ve anlamlı gelen “Kadın pantolonu koleksiyonumuzla her yerde ve koşulda şık olabilir, stilinizi özgürce yansıtabilirsiniz.” ifadesini ya da “Son moda pantolon trendleriyle tanışmak için koleksiyonumuzu hemen inceleyin.” açıklamasını kullanabilirsin.

Okuyucularının İhtiyaçlarına ve Sorunlarına Hitap Et

Hepimiz bir soru, sorun, ihtiyaç ya da isteğimiz için internet üzerinde sorgulamalar ve araştırmalar yaparız. Karşımıza çıkan metinlerden hangisini okuyacağımıza da içeriklerin bize gerekli olanı verip veremeyeceğine bakarak karar veririz. Hiçbirimiz bizimle ilgisi olmayan sayfalarda zaman kaybetmek istemeyiz. Bu yüzden meta description yazarken de hedef kitlenin arama amacına hitap ettiğini onlara göstermen gerekir.

Örneğin “Blog içeriği yazmak” ilgili bir metin ele aldığını düşünelim. Bu içeriğin hitap edeceği kişilerin arama motorlarına sorduğu ilk soru büyük ihtimalle “Blog İçeriği Nasıl Yazılır?” sorusu olacak. Dolayısıyla sen de meta description’ı “Blog içeriği nasıl yazılır tüm ayrıntılarıyla öğrenin ve hemen profesyonel içerik yazarı gibi yazmaya başlayın.” biçimde oluşturabilirsin.

Kırışıklık giderici bir krem için ürün açıklaması hazırladığını ve sıranın meta descriptiona geldiğini varsayalım. Bu durumda hedef kitlenin arayışına hitap etmek için şöyle bir açıklama oluşturabilirsin: “Etkisi kanıtlanmış kırışıklık karşıtı kremimizi düzenli kullanarak yalnızca 40 günde daha genç bir görünüme kavuşun.”

Harekete Geçirici Bir Mesaj Ver

İçeriklerinin daha fazla tıklama alması için her meta descrptiona call to action (CTA) yani harekete geçirici bir mesaj eklemelisin. Bunu yaparken kullanabileceğin bazı ifadeleri şöyle sıralayalım:

  • Şimdi alışveriş yapın,
  • Koleksiyonu keşfedin,
  • Ürünlerimizi hemen inceleyin,
  • Sınırlı fırsatları kaçırmayın,
  • Hemen abone olun,
  • Ücretsiz deneyin,
  • Olanağa erişin,
  • Randevu alın,
  • Bizimle iletişime geçin,
  • İhtiyacınız olan tüm bilgileri için içeriğimizin devamını okuyun, 
  • Öğrenmeye başlayın.

Dilersen CTA içeren bir örnek yazarak konuyu daha anlaşılır hâle getirebiliriz. Bir markanın çantaları için kategori içeriği yazdığını ve meta açıklaması hazırlayacağını düşünelim. Bu durumda “İşlevselliği ve şıklığı bir araya getiren sıra dışı çanta modelleri için koleksiyonumuzu şimdi keşfedin!” iyi bir meta description olabilir.

İlgi Çekici Ol

İçeriklerinde olduğu gibi meta descriptionlarda da ilgi çekici ve merak uyandırıcı olmaya özen göstermelisin. Ayrıca içeriğindeki tonu da açıklamana yansıtabilir aynı tonda bir metin hazırlayabilirsin. Böylece hedef kitleni içeriğin için daha çok heyecanlandırabilir, daha fazla tıklanma elde edebilirsin. 

Tekrara Düşmekten Kaçın

Bir web sitesi için birden fazla içerik hazırlıyorsan, tek bir açıklama yazıp aynı meta descriptionı tekrar tekrar kullanmak aklına gelmiş olabilir. Ancak yazdığın her içerik birbirinden farklı olduğuna göre bu içeriklerin meta descriptionın da farklı olması gerekir. Bu gözüne çok zorlayıcı görünse de özgün açıklamalar hazırlamak, içeriklerinin tıklanmasında ve etkileşiminde büyük fark yaratacak. Bu yüzden her sayfan için meta açıklamanı mutlaka özelleştirmelisin.

Otomatik Araçlardan Uzak Dur

Yapay zekâ destekli araçlardan da yararlanarak hızlı bir şekilde meta açıklamaları oluşturmak birçok insana pratik gelebilir. Ancak bu açıklamalar arama amacını karşılamayan, düşük kaliteli ve kalıplaşmış biçimde hazırlanabilir. Bu da meta descriptionın sunabileceği tüm faydalardan yararlanamamana yol açabilir. Eğer meta açıklamaları yazacak vaktin yoksa yapay zekâya bunları yazdırmak yerine hiçbir meta açıklama yazmamayı ve arama motorlarının açıklamayı kendisinin çekmesini tercih edebilirsin.

Yazar arkadaşım, sen de içerik yazımının her alanında uzmanlaşmak, öğrendiğin bilgileri hayata geçirerek pekiştirmek ve farkını yansıtan birbirinden güzel içerikler yazmaya hemen başlamak için aramıza katılabilirsin!

İrem
Beğenebileceğin diğer yazılar
Anahtar Kelimeleri İçeriğinizin Akışını Bozmadan Nasıl Kullanırsınız?
Anahtar Kelimeleri İçeriğinizin Akışını Bozmadan Nasıl Kullanırsınız?
Anahtar kelimeler, dijital içeriklerin hem hedef kitle hem arama motorları tarafından fark edilmesini sağlayan en kritik unsurlardan biri. Fakat SEO'ya katkı sağlamak ve istenen ...
26 Ağustos 2024
İçerik Yazarlığına Başlamak İçin 7 Sebep
İçerik Yazarlığına Başlamak İçin 7 Sebep
"Önemini yitirmemesine ek olarak kişisel gelişim ve kariyer olanakları yüksek, yeni bir iş arayışındayım." diyorsan içerik yazarlığıyla tanışmanın vakti gelmiş de geçiyor demektir! İçerik ...
19 Ağustos 2024
Her Yazarın Uzmanlaşması Gereken Yazılı İçerik Türleri Nelerdir?
Her Yazarın Uzmanlaşması Gereken Yazılı İçerik Türleri Nelerdir?
İçerik yazarlığına yeni başladıysan içerik türleri arasındaki farkları bilmek ve hangi alanlarda uzmanlaşman gerektiğine karar vermek isteyebilirsin. Hiç merak etme yalnız değilsin. Birçoğumuz içerik yazarlığına ...
12 Ağustos 2024