“Bir içerik yazarı olarak önüme çıkan her formatta ve konuda içeriği yazarım!” diyenlerden biriysen doğru yerdesin. Çeşitli tür ve alanlardaki farklı içerikleri üretebilmek çok değerlidir. Ayrıca çok fazla emek ve zamandan fedakârlık gerektirir. Ancak biz içerik yazarları için bazen doğru kariyer planlaması bu yönde olmayabilir. Genel üretim yapan bir yazar olmak yerine niş bir alanda uzmanlaşmak çok sayıda avantajı beraberinde getirebilir. İstersen gel, niş seçimi hakkında merak ettiğin tüm detaylara birlikte bakalım ve özel bir alanda uzmanlık kazanman için ilk adımı beraber atalım.
Neden Bir Niş Belirlemelisin?
İçerik yazarlığına başlamayı ya da yazarlık kariyerini daha da ileri taşımayı düşünüyorsan bir nişte uzmanlaşmanın birçok faydası olabilir. Bunlardan bazıları:
- Hâlihazırda uzman olduğun alanı ek iş imkânına çevirebilirsin veya seçtiğin nişte derin bilgi birikimine sahip bir uzman hâline gelirsin.
- Bir nişe odaklanmak seni diğer yazarlardan ayırır ve ilgili alandaki içerikler için daha değerli kılar.
- Kişisel marka oluşturmana ve itibar kazanmana yardımcı olur. Müşterilerin sana güvenir.
- Daha yüksek bütçeli iş olanakları yakalamanı ve tutarlı gelir elde etmeni sağlayabilir.
- Daha verimli çalışmanı sağlayabilir ve içerik üretme motivasyonunu artırabilir. Ayrıca çok daha hızlı yazabilirsin.
- Daha özgün, kaliteli ve anlamlı içerikler hazırlamanda etkili olur.
Freelance Yazarlıkta Nişini Bulmak İçin İlk Adımlar
Bir niş belirlemenin önemine değindiğimize göre dilersen gel birlikte nişini bulmak için izleyebileceğin adımları inceleyelim.
Tutkularını Keşfet
En doğru nişi bulmak için öncelikle tutkularını keşfetmelisin! İlgi alanlarını ve güçlü yönlerini derinlemesine incelemelisin. Bu sayede en mutlu ve başarılı olacağın alanı bulabilirsin. Yazarlığını uzun süreler boyunca sürdürebilirsin. İçerik konusunda hangi alanların senin için doğru olduğuna karar verirken öz değerlendirme yapabilmek için:
- Bir yazar olarak kendinde güçlü bulduğun yönleri listeleyebilirsin.
- Bugüne kadar içerik yazarken hangi konularda yazmaktan ve araştırma yapmaktan en çok keyif aldığını düşünebilirsin.
- Geçmişte müşterilerin ya da okuyucuların tarafından en çok beğenilen yazılarının ne türde olduğunu inceleyebilirsin.
- Başka insanlarla hangi konularda konuşurken iyi vakit geçirdiğini gözlemleyebilirsin. Bununla birlikte insanların sana hangi konularda danışmayı tercih ettiğini belirleyebilirsin. Örneğin arkadaşların ya da aile bireylerin sağlık alanında bir sorun yaşadıklarında ya da yatırımlarıyla ilgili fikre sahip olmak istediklerinde sana başvuruyorsa alanın sağlık veya finans olabilir.
Deneyim ve Uzmanlıklarını Listele
Deneyim ve uzmanlıklarını gözden geçirmek niş alanını belirlemende yol gösterici olabilir. Uzman olduğun bir alanda içerik üretimi yapmak işini kolaylaştıracağından seni daha fazla yazmaya motive edebilir. Örneğin aşçıysan yemek ya da yiyecek sektörü hakkında yazabilirsin. Bilgisayarlardan iyi anlıyorsan senin için doğru alan teknoloji veya yapay zekâ olabilir. Yatırımcılık geçmişin varsa kripto ya da finans üzerine çalışabilirsin.
İşe az ya da çok fark etmez bilgi sahibi olduğun tüm alanları listeleyerek başlayabilirsin. Sonraki adımda uzmanlık alanlarınla tutkulu olduğun konuların kesişimini belirleyebilirsin. Böylece niş bulma sürecinde iyi bir temel oluşturursun.
Pazar Araştırması Yap
Sevgili arkadaşım, ilgi alanların ve deneyimlerin kadar seçeceğin nişin geniş bir pazara sahip olması da önem taşır. Aksi takdirde kendi nişinde iş bulmakta ve gelir elde etmekte zorlanabilirsin. Pazar araştırması yaparken bu soruların cevaplarını bulmaya çalışmak sana yardımcı olabilir:
- Freelancerların bulunduğu Upwork gibi uygulamalarda hangi niş alanlarda çalışan yazarlar aranıyor?
- Aldığın işlerde en çok hangi konular üzerinde çalışman isteniyor?
- Sektöre özgü bloglarda hangi niş alanlardan bahsediliyor?
- İletişimde olduğun diğer yazarlar hangi alanlarda uzmanlaşmayı tercih ediyor?
- LinkedIn gibi mecralarda yazarların spesifik olarak hangi konularda uzmanlaştığı görülüyor?
Kazanç Olanaklarını Değerlendir
İçerik yazarlığını ister yan iş ister tam zamanlı bir meslek olarak seç mutlaka uzmanlaşacağın nişteki kazanç potansiyelini bilmen gerekir. Bazı nişler diğerlerine göre daha fazla kazanç getirebilir. Ancak o nişlerde içerik üretmek daha fazla zaman alabilir. Bazı alanlarda yazmak nispeten kolay olsa da geliri daha az olabilir. Zaman, zorluk ve kazanç dengesini mümkün olduğu kadar sağlayabileceğin bir nişe yönelmelisin.
Rekabet Yoğunluğu ve Fırsatları İncele
Niş seçimini tamamlamadan önce rekabet yoğunluğu ve fırsatlara da mutlaka göz atmalısın. Bu aşamada cevaplamanın faydalı olabilceği bazı sorular:
- Seçmeyi düşündüğüm alanlarda rekabet düzeyi nasıl?
- İlgilendiğim rekabet düzeyi yüksek işlerde diğer yazarlardan ayrılmamı sağlayacak boşluklar var mı?
- Rekabet düzeyi ortalama ya da daha düşük nişlerde ne gibi gelecek fırsatları var?
- Rakiplerin ve iş olanaklarının nispeten az olduğu bir nişte mi rağbet gören bir nişte mi yazarlık yapmak benim için daha uygun?
Sevgili arkadaşım, tek seferde kendin için doğru nişi bulman zorlayıcı olabilir. Bu yüzden bahsettiğimiz adımları inceleyerek başlangıçta en az 3 farklı niş belirlemelisin. Sonrasında bunları test ederek senin için en doğru nişe karar verebilirsin. Dilersen birden fazla nişte de uzmanlaşabilirsin.
Nişini Test Et: Küçük Adımlarla Büyük Sonuçlar
Üzerinde çalışabileceğin nişleri belirlediysen test aşamasına geçebiliriz.
Farklı Konularda İçerik Üret
Seçtiğin nişleri analiz edebilmek için farklı konu ve formatlarda bol bol içerik üretmelisin.
Geri Bildirim Al
Ürettiğin içeriklerin okuyucularından ve müşterilerinden aldığı geri bildirimler seçimin için yol gösterici olabilir. Bu aşamada her nişe aynı özeni göstermeye ve hepsiyle ilgili geri bildirim toplamaya dikkat etmelisin.
Portföyünü Çeşitlendir
Potansiyel müşterilerini çekmek ve onları projeleri için doğru yazar olduğuna ikna etmek için iyi hazırlanmış bir portfolyoya ihtiyacın var. Seçtiğin farklı nişlerdeki deneyim ve yeteneklerini vurgulayan yazı örneklerini portföyüne ekleyebilirsin. Yayınlanmış içeriklerin sınırlıysa portfolyona özel bazı içerikler de hazırlayabilirsin. Portföyünü oluştururken niteliğe nicelikten daha fazla önem vermeyi ihmal etmemelisin.
İlk aşamada portföyün sana seçtiğin nişleri test etme olanağı da sunar. Potansiyel müşterilerin tarafından en çok talep ve ilgi gören nişi, asıl nişin olarak belirleyebilirsin. Test aşamasını tamamladıktan sonra portfolyonu ana nişin çerçevesinde özelleştirebilirsin. Eğer portföy hazırlamak için daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyorsan “Yüksek Bütçeli Freelance İşleri Bulmak İçin Kaliteli Portfolyo Hazırlayalım” başlıklı içeriğimize de göz atabilirsin.
Nişini Belirledikten Sonra Atman Gereken Adımlar
Nişini belirledikten sonra yapman gerekenlerin bittiğini düşünüyor olabilirsin, yazar arkadaşım. Eğer öyleyse yanıldığını söylemeliyiz. Kendi nişinde gözde bir yazar hâline gelmek için atman gereken farklı adımlar var. Hadi, gel bu adımları tek tek inceleyelim.
Kendi Markanı Oluştur
Freelancer bir yazar olarak nişinde öne çıkmak için kişisel marka ve imaj oluşturmaya ihtiyacın var. Böylece rekabetçi iş dünyasında öne geçebilir ve daha fazla iş olanağı yakalayabilirsin. Kendi markanı inşa etmek için:
- Kendi blogunu oluşturabilir ve orada düzenli olarak içerik yayınlayabilirsin. İçeriklerinin yüksek kalitede ve değerli olmasına büyük özen göstermelisin.
- Çeşitli platformlarda profesyonel sosyal medya hesapları oluşturabilirsin. Hesaplarında potansiyel müşterilerinle ve diğer yazarlarla bağ kurabilirsin. Çalışmalarından örnekler paylaşabilirsin.
- Farklı web sitelerinde misafir yazar olarak uzmanlığını gösterecek ve güvenilirlik kazanmanı sağlayacak metinler yazabilirsin. Yazılarında kendi sitene bağlantılar kullanarak hedef kitleni verdiğin hizmetler hakkında bilgilendirebilirsin.
- Seninle çalışmak isteyenlerin bilgi sahibi olmasına yardımcı olması için kendi hakkında içerikler oluşturabilirsin. Becerilerinden, bilgilerinden ve deneyimlerinden bahsedebilirsin. Bu içeriklerde kendi kişiliğini ve sesini yansıtmaya, seni öne çıkaran noktalara değinmeye dikkat etmelisin.
Uzmanlığını Derinleştir
Seçtiğin nişte hâlihazırda bir bilgi birikimine ve deneyime sahip olabilirsin. Ancak alanında güncelliğini korumak için uzmanlığını sürekli geliştirmelisin. Kendi alanında derinleşmek için izleyebileceğin adımlar şöyle:
- Seçtiğin nişteki trendleri ve yenilikleri sürekli takip etmelisin.
- Alanındaki önemli kitapları okumalısın.
- Makale, blog ve dergileri incelemeli; video ve podcastlerden yararlanmalısın.
- Alanınla ilgili eğitim ya da kurslar varsa bunlara katılmalısın.
- Nişinde bol bol yazarak kendini geliştirmelisin. Bir uzmanlık edinmek için geçerli olan 10.000 saat çalışma kuralını hayatına geçirmeyi deneyebilirsin.
- İletişim hâlinde olduğun yazarlardan veya editörlerden geri bildirim almalısın.
Hedef Kitle ve Pazarını Tanı
Nişini belirlediğinde hedef kitleni ve pazarını da belirlemiş olursun. Başarılı bir yazar olabilmek için hedef kitlen ve pazarın hakkında detaylı bilgi sahibi olmalısın. Hedef kitlene nasıl en iyi şekilde hitap edebileceğine karar vermelisin. Ne kadar iyi bir yazar olursan ol bu konuda kendini geliştirmediğin takdirde iş olanaklarını yakalaman oldukça zor.
Freelance Yazarlar İçin Popüler Nişler
Freelance yazarlar arasında popüler olan ve geniş bir pazara sahip bazı nişlere kısaca değinelim.
SEO
SEO uzmanı içerik yazarları, arama motorları için özel olarak optimize edilmişler içerikler hazırlar. İçerikleriyle web sitelerinin görünürlüğünü ve dönüşüm oranlarını artırmayı amaçlar. SEO, başlangıçta birçok yazara çok detay içermeyen basit bir niş gibi görünebilir. Ancak anahtar kelime seçiminden onları doğru şekilde yerleştirmeye, meta açıklamaları oluşturmaktan CTA yazmaya ve bağlantı eklemeye kadar daha birçok detayı içerir.
SEO konusunda çalışmak istiyorsan değindiğimiz gibi birçok detayı öğrenmen gerekir. Ancak buna değeceğinden emin olabilirsin. Çünkü hiç kimse daha iyi ve etkili içerikler sunmasına yardımcı olacak SEO uzmanı bir yazarı kaçırmak istemez.
Teknoloji ve Yazılım
Seçebileceğin bir diğer niş ise teknoloji ve yazılımdır. Niş oldukça geniş olduğundan dilersen alt nişlere odaklanabilirsin. Bunlardan bazıları:
- Yapay zekâ,
- Bulut bilişim,
- Siber güvenlik,
- Nesnelerin interneti,
- Teknolojik gelişmeler.
Teknoloji ve yazılım nişi üzerinde çalışmak biraz zorlu olsa bile iyi bir gelir akışı oluşturmana yardımcı olabilir. Nişi seçersen ürün incelemeleri, bilgilendirici makaleler, nasıl yapılır kılavuzları ve blog yazıları yazabilirsin.
Sağlık ve Wellness
Günümüzde en çok yazara ihtiyaç duyulan alanlardan biri de sağlık ve wellness alanı. Bu nişte yazmak için sağlık sektörü hakkında kapsamlı bir bilgi birikimi ve doğru kaynaklardan detaylı biçimde araştırma yapabilme becerisi gerekir. Ayrıca sağlık nişinde çalışan yazarların karmaşık konuları küçük parçalara ayırarak geniş bir hedef kitlenin anlayacağı biçimde sunması da çok önemli. Sağlık yazarları ilaç şirketleri, hastaneler, bireysel çalışan sağlık uzmanları, dijital hizmet sunan markalar için üretim yapabilir. Sağlık ve wellness alanında çalışmaya başlarsan bahsedeceğimiz içerik türlerini yazabilirsin:
- Hasta eğitim materyalleri,
- Sağlık ve wellness blog yazıları,
- Bilimsel makaleler,
- Web sitesi içerikleri.
Finans
Finans içerikleri her zaman çok talep gören içeriklerin başında yer alır. Çünkü alanda uzman olmayan bireylerin uzman makalelerini ve karmaşık kavramları tek başına kısa sürede anlaması kolay değildir. İyi yazılan içerikler bu konuda okuyucuların işini oldukça kolaylaştırabilir. Dolayısıyla freelance bir yazar için bu alanda çalışmak birçok iş avantajını beraberinde getirir. Finans nişindeki bir yazar:
- Kişisel finans kavramları,
- Para yönetimi ve araçları,
- Yatırım seçenekleri,
- Krediler,
- Emeklilik,
- Piyasa ve piyasaların ürünlerinin analizleri gibi konularda yazabilir.
Bahsettiğimiz nişler dışında tercih edebileceğin farklı alanları keşfetmek için “2024’te Size Daha Fazla Gelir Kazandıracak Serbest Yazarlık Nişleri” isimli içeriğimizi de inceleyebilirsin.
Sonuç: Doğru Niş, Başarının Anahtarı
Sözün özü doğru niş seçimi seni yazarlıkta başarıya taşıyacak anahtardır, sevgili arkadaşım. Bu yüzden değindiğimiz adımları kendin için en iyi nişi bulana kadar tekrarlamaktan korkmamalısın. Aynı hayat gibi içerik yazarlığı da bir yolculuktur. Bu yolculukta deneme yanılmaya fazlasıyla yer var. Doğru nişe karar verdiğinde uzmanlaşmanın getirdiği öz güvenle farkını ortaya koyacağından ve kariyerinde emin adımlarla ileriye doğru koşacağından emin olmalısın!
Sevgili arkadaşım, içeriğimizle sana niş belirlemen konusunda yardımcı olmaya çalıştık. Aramıza katılarak belirlediğin nişlerdeki içeriklerimizi üretebilir, çeşitli nişlerdeki farklı içerikleri deneyebilirsin.