SEO içerik yazarlığına yeni adım atan biriysen ya da henüz istediği başarıyı elde etmemiş bir üreticiysen yazarlıkta ustalık seviyesine ulaşmanın zor olduğunu düşüyor olabilirsin. Böyle hissetmen son derece normal olsa da usta bir yazar olmak düşündüğün kadar güç değil! Her beceride olduğu gibi içerik yazımında da yeterli çaba, istek ve doğru uygulamalarla ustalık kazanmak mümkün. Dilersen gel, seni aranan bir yazar hâline getirecek yöntemleri birlikte inceleyelim.
1. Oku, Oku, Oku: İlham Kaynağını Bulmak İçin Her Fırsatta Oku
İyi bir içerik yazarı olmak için öncelikle iyi bir okuyucu olmak gerekir. Stephen King, bu gerçeği “Okumak için zamanınız yoksa yazmak için de yoktur. Bu kadar basit.” sözüyle vurgular. İyi bir içerik okuyucusu olmak;
- Derin bir kelime dağarcığına sahip olmanı sağlar.
- Trendleri takip edebilmene olanak tanır.
- Diğer yazarlardan öğrenmeni, onların bakış açılarını ve tekniklerini kavrayarak kendine özgü yazma stili geliştirmeni sağlar.
- Sana ilham verir.
- Bilgi birikimini güçlendirir.
Peki, bu faydalardan yararlanmak için özellikle hangi türlerde okumalısın?
- Eğer nişini belirlediysen o nişte üretilen içerikleri sıkı sıkıya takip etmende fayda var. Henüz bir nişin yoksa ve niş seçmekte zorlanıyorsan “Freelance Yazarlar İçin Rehber: Niş Seçimi Nasıl Yapılır?” isimli yazımızı inceleyebilirsin.
- Bir nişin yoksa farklı içerik formatlarında ve konularda geniş okumalar yapmalısın. Özellikle iş dünyasında ve farklı sektörlerde yaşanan gelişmeleri yakından takip etmelisin.
- Bir içerik yazarı olarak yalnızca içerik okumaya odaklanmamalısın. Kurgu ve kurgu dışı eserler okumaya da özen göstermelisin.
Çok fazla okuma yapmak iç ve dış bağlantı bulmana da yardımcı olabilir. Otoriter kaynakları, güncel gelişmeleri ve teknolojileri yakından takip eden bir yazar olduğunda güvenilir dış bağlantılarla içeriğini zenginleştirme şansı da elde edersin. Unutma ki doğru bağlantı stratejileri SEO performansını artırır.
2. Gözlemle: Okuduklarını İçerik Gözünle Analiz Et
Önceki başlığımızda bir yazar olarak okuma yapmanın neden önemli olduğuna değindik. Okumak başlı başına faydalı bir aktivite olsa da içerikleri bahsedeceğimiz şekilde değerlendirmek okumalarından maksimum fayda elde etmeni sağlayabilir.
- Okuduğun her metni yalnızca aradığı bir bilgiyi bulmaya odaklı bir okuyucu olarak değil, bir içerik üreticisi olarak değerlendir. Yazarın dilini, kullandığı anlatım tekniklerini, başlık seçimlerini, içeriğini kurgularken kullandığı matematiği incele. Dilersen içeriğin kalitesine veya dikkat çekiciliğine puan da verebilirsin.
- İncelemelerin sonucunda başarılı bulduğun noktaları belirleyip not al. Böylece kendi içeriğinde de bunlara dikkat etmen mümkün olabilir.
- Eğer incelediğin metin başarılı değilse zayıf olduğu noktaları tespit etmeye çalış. Sana göre metnin akıcılığını bozan nedir? Nelerin eksik ya da fazla olduğunu düşündün? Bir editör olsaydın o yazıyı yazan kişiye nasıl bir revize verirdin?
Eleştirel okuma yaparken bazen çok iyi yazılmış içeriklerle karşılaşıp o içeriğin benzerini yazmayı isteyebilirsin. Ancak ilham almak ile intihal yapmak arasındaki çizgiye dikkat etmelisin. Özgün, okuyucunun problemini çözen ve ona değer katan içerikler üretmek SEO yazarı için kritik noktalardandır. Yaptığın analizler bu kaslarını geliştirmende fayda sağlar.
3. Öğrenmenin Sonu Yok: Kendini Geliştirmek İçin Bilgiyi Kovala
Usta bir SEO yazarı olmak için bireysel gelişim ve çaba çok önemli olsa da alana dair temel bilgileri ve becerileri kazanman son derece kritik. Bunun için belli başlı eğitimlerle kendini geliştirmeli, farklı fikirleri ve yöntemleri öğrenmelisin. Bu alanda gelişmek için alabileceğin eğitimlerden bazıları şunlardır:
- Dijital Pazarlama Eğitimi: Dijital pazarlama hakkında temel bir eğitime sahip olmak sosyal medya gibi platformalar için etkili içerikler hazırlayabilmeni sağlar. Birlikte çalıştığın markaların pazarlama stratejilerini destekleyecek ve güçlendirecek yazılar yazmanda sana yardımcı olur.
- SEO Eğitimleri: SEO eğitimleriyle arama motorlarında ön plana çıkacak değerli içerikler üretmek için gerekli bilgileri öğrenebilirsin. Örneğin anahtar kelime nedir, nasıl kullanılır? Başlık seçimi nasıl yapılır? gibi birçok sorunun cevabını alabilir, uzmanlığını geliştirebilirsin.
- Yaratıcı Yazarlık Eğitimleri: Özellikle henüz yazarlık konusunda yeniysen yaratıcı yazarlık eğitimleri almak, farklı teknikleri öğrenmek ve bir eğitmen gözetiminde uygulama yapmak hızlı bir gelişme göstermeni sağlayabilir.
Çevrim içi kurslara, atölyelere katılabilir; pek çok farklı konuda yetkinliğini artırabilirsin. Ücretsiz kaynaklardan videolar izleyebilir, iyi yazarlar tarafından kaleme alınan yazıları okuyabilirsin.
4. Takip Et: Trendlerden ve Teknolojiden Geri Kalma
İyi bir yazarın gündemi en iyi biçimde takip etmesi gerekir. Teknolojik gelişmelerden ve trendlerden geride kalmamak için:
- Düzenli olarak popüler içerik türlerini takip etmelisin. Yeni içerik formatlarına ve dönemsel olarak öne çıkan türlere odaklanmalısın. Bu tür içeriklerdeki fırsatlar neler ve bunlarda başarılı olmak için neler yapabilirsin? Bu soruların cevabını bulmak için sektörü takip etmen, yeteneklerinin farkında olman son derece önemli.
- Dil kullanımındaki değişimleri incelemelisin. Popüler kelimeler neler, hangi sözcükler eskisi kadar kullanılmıyor?
- Yapay zekâ ve çeşitli yazılım araçlarının içerik üretimindeki etkisini yakından takip etmelisin. Sen de teknolojik gelişmelerden kendi içeriklerinde yararlanmaya çalışmalısın.
- Çeşitli sektör bloglarını ve haber bültenlerini okumalısın.
- Alanında düşünce lideri olarak gördüğün yazarların çalışmalarını kaçırmamalısın.
- Yazdığın içeriklerden geri bildirimler almalı ve bunları değerlendirmelisin.
Teknolojik gelişmelerin iş yapış biçimlerini devamlı olarak değiştirdiği bir dönemde yaşıyoruz. SEO alanı da bu değişimden önemli derecede etkileniyor. Unutma ki gelişmeleri takip etmediğinde yalnızca yeteneklerin sayesinde iyi bir SEO yazarı olamazsın, değişime ayak uydurmalısın!
5. Kalemini Keskinleştir: Kendi Sesini Bul
Bir SEO içerik yazarının ustalaşmak için yapması gerekenlerden biri de kalemini keskinleştirmek. Anahtar kelime kullanımlarında okuyucuyu rahatsız etmemek, akışı bozmamak, SEO uyumlu ve dikkat çekici başlıklar oluşturabilmek ve daha pek çok detay ne denli güçlü bir kaleme sahip olduğunla yakından ilişkilidir. Bunu yapabilmek için kendi yazım şeklin üzerine çalışmalı ve sesini inşa etmelisin. Dilersen bunun için uygulayabileceklerinden bazılarını birlikte inceleyelim.
Pratik Yaparak Öğren
İyi yazmanın en önemli şartı yazmaktır. Düzenli olarak yazma pratiği yaptığında zamanla ne kadar geliştiğini sen de fark edeceksin. Bunun için her gün belli bir uzunlukta yazı yazmayı hedefleyebilirsin. Örneğin ilk bir ay için her gün beş yüz kelimelik içerik üretmek iyi bir hedef olabilir. Yazmanın dışında kendini geliştirmek için farklı teknik çalışmalara da önem verebilirsin:
- Anahtar kelimelere uygun şekilde outline çıkarma çalışmaları yapabilirsin. Bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmak istersen “Outline Nedir, Nasıl Hazırlanır? 3 Etkili Örnek” isimli içeriğimizi inceleyebilirsin.
- Yazdığın içerikleri bir editör gibi düzenlemeye çalışabilirsin. Örneğin içeriğinde gereksiz hiçbir kelime bırakmamayı ve tekrara düşmemeyi, anahtar kelimeleri homojen şekilde kullanmayı hedefleyebilirsin.
- Yazılarının okunabilirliğini geliştirmeye özen gösterebilirsin. Örneğin karmaşık cümleleri parçalayabilir, paragrafları doğru biçimde ayırmayı deneyebilir, madde kullanımını artırabilirsin.
- Yalnızca yazma disiplini oluşturmakla kalmamalı, bununla birlikte yaratıcı yazarlık çalışmaları da yapmalısın. Bu sayede günden güne yaratıcılığını da geliştirmiş olursun.
Tek başına tüm bu uygulamaları yapmak gözüne zor görünebilir fakat çalıştıkça işinin kolaylaştığına şahit olabilirsin. Eğer yine de zorlanırsan bir editör ya da deneyimli bir yazardan destek almayı deneyebilirsin.
Farklı Türlerde Yaz
Yalnız bir ya da birkaç türde yazmak bir süre sonra tekrara düşmene ve becerilerinin sınırlı kalmasına neden olabilir. Farklı içerikler yazmaksa yetkinliğini artırır, portfolyonu geliştirir ve yeni fırsatlar yakalamana katkıda bulunur. Bu yüzden de mümkün olduğunca blog, ürün açıklamaları, kategori ve reklam içerikleri, sosyal medya yazıları gibi farklı formatlarda içeriklerle pratik yapmaya özen göstermelisin.
Yeni bir formatta yazmayı öğrenmek başlı başına bir zorluk olabilir. Bu noktada birer rehber niteliği taşıyan şu yazılarımızı okuyabilirsin:
- “Blog İçeriği Nedir, Nasıl Yazılır?” ,
- “Kategori İçeriği Nedir, Nasıl Yazılır? Etkili Örnekler“,
- “Ürün Açıklaması İçeriği Nedir, Nasıl Yazılır? Etkili Örnekler“,
- “Liste İçeriği Nasıl Yazılır?“,
- “Web Sayfası İçeriği Nedir? Nasıl Yazılır?“
Özgünlüğünü İnşa Et
Her gün milyonlarca içeriğin yayımlandığı dijital dünyada özgün bir içerik hazırlamanın çok zor olduğunu düşünebilirsin. Ancak üzerine ne kadar çok yazı yazılmış olsa da herhangi bir konuda özgün içerik yazabilirsin. Bunun için:
- Yazdığın konu hakkında en çok bilinen bilgilere değil, içerik boşluklarını doldurmaya odaklanmalısın. Bu noktada uzun kuyruklu anahtar kelimelerle niş alanlara yönelmek iyi bir strateji olabilir.
- Kendi üslup ve tonunu bulmalısın. Eğer bir markayla çalışıyorsan onların tonunu yakalamaya gayret göstermelisin.
- Konu ne olursa olsun özgün bakış açını ve varsa deneyimlerini içeriğine yansıtmalısın.
- Yapay zekâdan alıntı yapmamalı, yalnızca ilham almak için ondan yararlanmalısın. Yapay zekâdan maksimum faydayı nasıl sağlayabileceğini görmek istiyorsan “Yapay Zekâ Araçlarıyla 7 Adımda Yaratıcılığını Artır” başlıklı yazımıza göz atabilirsin.
6. Paylaştıkça Çoğalır: Yeni Fikirler Keşfet
Senin de bildiğin gibi, yazar arkadaşım, seninle aynı işi yapan insanlarla bağlantıda olmak sana birçok fayda sağlayabilir. Bu faydalardan bazıları:
- Yazar toplulukları yeni fikirler edinmeni kolaylaştırabilir. Başka yazarlarla yapacağın beyin fırtınaları yaratıcılığını artırabilir.
- Yazma yolculuğunda seninle benzer zorluklarla mücadele eden kişilerle bir arada olmak gelişimini sürdürmene katkıda bulunabilir.
- Deneyimlerini paylaşmana ve ihtiyaç duyduğunda tavsiye alabilmene yardımcı olur.
- Yazıların hakkında eleştiri ve yorumlar almak sahip olduğun potansiyeli ortaya çıkarmana destek olabilir.
- Yazmak için cesaret ve motivasyon kazandırır.
- Yazma sürecini geliştiren farklı kaynaklardan haberdar olmana yarar.
- Ağ kurma ve iş birliği fırsatları sunar. Böylelikle çok yazarlı projelere katılabilir, deneyim kazanabilir ve gelirini yükseltebilirsin.
7. Değişime Açık Ol: Yazarlık Sürecini Sürekli Geliştir
Sevgili arkadaşım, içerik yazarlığı yeniliklere açık olmayı gerektirir. İçerik yazarlığı bir kere elde edilen ve statik kalan bir beceri değil, dinamik ve devamlı yenilenen bir meslektir. Özellikle SEO alanında pek çok farklı değişim yaşanmakta, yeni stratejiler belirlenmektedir. Sen de başarılı üreticiler arasında yer almak istiyorsan daima öğrenmeye açık olmalı, esnekliğini korumalı ve tüm bunları disiplinli şekilde gerçekleştirebilmelisin.
Yazımızda da değindiğimiz gibi SEO içerik yazarlığında uzmanlaşmanın en iyi yolu öğrendiklerini uygulamaya geçirmek. Eğer sen de pratik yapmaya ve içerik yazarlığında yıldızını parlatmaya hazırsan hemen aramıza katılabilirsin!