İçerik yazarlığı kariyerini ilerletmek ve sürdürülebilir kılmak ister misin? Cevabın “Evet.” ise ihtiyacın olan tek şey hiç zaman kaybetmeden kişisel markanı oluşturmaya başlamak. Marka oluşturma süreci birçok yazar için oldukça çetrefilli görünse de aslında o kadar zor değil. Adım adım ilerleyerek fark yaratan, kaliteli ve dikkat çeken bir marka inşa edebilirsin. Dilersen gel, markanı nasıl oluşturacağını birlikte öğrenelim. Üstelik bunu yaparken gelirini de artırman mümkün!
Kişisel Marka Neden Önemlidir?
Bir içerik yazarı olarak kişisel markaya sahip olmanın çok önemli olduğunu duymuş olabilirsin. Neden önemli olduğuna yakından bakalım:
- Markan sayesinde görünürlüğün artar. Hedef kitlen verdiğin hizmetlerin kalitesi hakkında fikir sahibi olur. Böylece iş fırsatlarına erişimin kolaylaşır. Müşterilerin seninle çalışmak için sana başvurabilir. Böylece iş arama eforun azalabilir.
- Pazar ortalamasını değil, daha iyi ücretleri talep edebilir; iş seçimi yapabilme özgürlüğü kazanabilirsin.
- Gelirini daha düzenli ve öngörülebilir hâle getirebilirsin.
- Tanınırlığın artar ve markalar nazarında olumlu bir imaja sahip olursun.
- Sadık bir müşteri tabanı oluşturabilirsin. İyi iş birliği fırsatları yakalayabilirsin.
- İyi bir kişisel markaya sahip olduğunda içerik yazarlığına dair kurslar verebilir, eğitim hazırlayabilir ve materyaller satabilirsin.
İçerik yazarlığıyla ilgili bu yazımızı tamamlayacak ve senin için faydalı olabilecek “İçerik ve Topluluk Direktörümüz Anlatıyor: Dijital İçerik Yazarı Olarak Nasıl Gelir Elde Edilir?” ile “Kendi Vaktini Kendin Yönet: Freelance İçerik Yazarı Ol, Kontrolü Ele Al” başlıklı yazılarımızı da okuyabilirsin.
Freelance Yazar Olarak Kendi Markanı Nasıl Yaratırsın?
Sevgili yazar arkadaşım, kişisel marka oluşturmanın önemine detaylıca değindiğimize göre kendi markanı nasıl yaratacağını da birlikte keşfedelim.
1. Nişini Belirle
Bir içerik yazarı olarak marka yaratma sürecinde her içerik türünde yazmanın sana fayda sağlayacağını düşünüyor olabilirsin. Ancak niş seçimi yapman kişisel markanı daha güçlü hâle getirebilir. Bir niş seçtiğinde sürekli o alanda içerik üreteceğin için zamanla derin bir bakış açısı kazanarak nişinin uzmanı olursun. Bu yolda istikrarlı şekilde ilerlediğin takdirde bir düşünce lideri ve kaynağa dönüşürsün.
Niş uzmanlığı, belirgin bir müşteri tabanına hitap ederek tanınırlığını artırmanı sağlar. Dolayısıyla işletmeler ya da markalar senin nişinde bir içeriğe ihtiyaç duyduklarında seni bulmaları ve sana güvenmeleri çok daha kolay olur. Tüm bu nedenlerle sektörde freelance çalışan bir yazar olarak varlık gösterebilmek için mutlaka niş seçimini yapmalısın.
Niş seçimini nasıl yapman gerektiğine dair daha fazla bilgiye ihtiyacın varsa “Freelance Yazarlar İçin Rehber: Niş Seçimi Nasıl Yapılır?” isimli yazımızı da okuyabilirsin.
2. Hedef Kitleni Belirle
Niş seçimini tamamladıktan sonra kişisel marka oluşturma sürecinde mutlaka hedef kitleni belirlemen gerekir. Hedef kitlen freelance bir içerik yazarı olarak birlikte çalışmayı hedeflediğin markalar ve kişilerdir. Kime hitap etmeye çalıştığını bildiğinde mesajını onlarda karşılığı olacak biçimde aktarman mümkün olur. Yazma stilini ve tonunu onların istek ve tercihlerine göre özelleştirebilirsin.
Onlara hitap eden içerik formatlarını daha kolay geliştirebilirsin. Sorunlarını çözebileceğine yönelik güven oluşturabilir, hedef kitleni anladığını göstererek onlarla bağ kurabilirsin. Bu sayede de kendi sektörünün aranan yazarı hâline gelmen mümkün olur.
Hedef kitleni belirlemek ve doğru biçimde anlamak başta zorlayıcı olabilir. Eğer hedef kitle belirlemekle ilgili daha detaylı bilgiye ihtiyacın varsa “Hedefini 12’den Vurabilirsin! Tabii Hedef Kitlenin Kim Olduğunu ve Nasıl Belirlendiğini Bilirsen” başlıklı içeriğimizi de gözden geçirebilirsin.
3. Sosyal Ağları Doğru Kullan
Kişisel markanı oluştururken bir yazar olarak yapabileceğin en önemli şeylerden biri de sosyal medyada aktif olmak. Fakat en iyi sonuçları almak için sosyal ağları doğru biçimde kullanman son derece önemli. Bu noktada dikkat edebileceğin birtakım noktalar bulunur:
- Mümkün olduğunca fazla sosyal medya kanalında çevrim içi varlık oluşturmaya gayret etmelisin. Kafa karışıklığı yaşıyorsan profesyoneller tarafından kullanılan LinkedIn iyi bir başlangıç noktası olabilir. LinkedIn’de iyi bir profil oluşturmanda “İçerik Yazarı Olarak LinkedIn’de Güçlü Bir Kişisel Marka Oluşturmanın Etkili 9 Yolu” isimli içeriğimiz sana yardımcı olabilir.
- Profesyonel görünen bir profil fotoğrafı tercih etmelisin.
- İletişim bilgilerini görünür ve eksiksiz biçimde paylaşmalısın.
- Uzmanlık alanlarını net biçimde gösteren içeriklerini düzenli olarak paylaşmalısın. Bunlarda harekete geçirici mesajlara da yer vermeye özen göstermelisin.
- Varsa bloguna veya web sitene bağlantı vermelisin. Bunları henüz oluşturamadıysan bile potansiyel müşterilerini mutlaka portfolyona yönlendirmelisin.
- Alanındaki öncüleri, yazarları ve markaları takip etmelisin. Mümkün olduğunca diğer sosyal medya kullanıcılarıyla iletişime girmelisin. Örneğin soru cevap etkinliği yaparak başka insanlara yardım edebilirsin. Bundan farklı olarak yorum yanıtlayabilir, farklı gönderilere yorum bırakabilirsin.
4. Güven ve Otorite Oluştur
Serbest çalışma dünyasında güvene ve otoriteye sahip olmak önünde birçok iş kapısının açılması demektir. Peki, bir yazar olarak bunu nasıl başarabilirsin? İşte yanıtı:
- İçeriklerini oluştururken güvenilir kaynaklardan yararlanmalı ve çok iyi araştırma yapmalısın. Bir söz, bilgi ya da fikri yazında kullandığında sahibine atıfta bulunmaya özen göstermelisin.
- Açık, anlaşılır ve net bir üslup kullanmalısın. Bunu yaparken kendinden ve uzmanlığından emin bir ton oluşturmaya dikkat etmelisin.
- İçeriğini özenle yapılandırmalı; başlıklara, alt başlıklara, paragraflara, geçişlere ve okunabilirliğe büyük önem vermelisin.
- Yazılarında gereksiz ayrıntılara girmemeli, değer ve çözüm odaklı olmalısın. Yazılarını okuyanlar onlardan mutlaka bir fayda elde etmeli.
- Sessiz kalmamalı, hedef kitlenle iletişim hâlinde olmalısın.
5. Tutarlı ve Düzenli İçerik Üret
Serbest çalışan bir içerik yazarının başarı yolculuğunda tutarlı ve düzenli içerik üretimi büyük önem taşır. Düzenli olarak yazmak yalnızca yazma becerilerini güçlendirmekle kalmaz aynı zamanda kişisel markanı da geliştirir. Yazıların potansiyel müşterilerin dikkatini çekmeni sağlar, sadık bir müşteri tabanı elde etmene katkıda bulunur. Düzenli içerik üretmek için:
- İçerik yazarlığıyla ilgili ya da kendi niş alanında düzenli yazdığın bir blog başlatabilirsin. Bu kendini bir uzman olarak konumlandırmana yardımcı olabilir. Bu noktada içeriklerinin yüksek kaliteli olmasına azami özen göstermen gerektiğinin de altını çizelim. Bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmak için “Kaliteli İçerik Nedir? Nasıl Hazırlanır? Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey” başlıklı yazımızı inceleyebilirsin.
- Müşterilerine kendini tanıtmanı sağlayacak örnek işlerinin yer aldığı bir portföy web sitesi hazırlayabilirsin.
- Sosyal medya hesaplarında kısa içerikler paylaşabilirsin. Yürüttüğün blogdaki içeriklerini yeniden düzenleyebilirsin.
- Misafir web sitelerinde yazılar yayımlayarak görünürlüğünü artırabilirsin.
- İçerik üretim platformlarına dâhil olabilirsin.
İçerik üreterek görünürlüğünü artırmanın yanı sıra “Serbest Yazarlıkta Müşteri Kazanma Sanatı: Etkili Stratejiler ve İpuçları” isimli yazımız da yeni müşterilere ulaşmanda sana yardımcı olabilir.
6. Bir Topluluk Oluştur ve Onlarla Bağ Kur
Serbest bir içerik yazarı olarak şahsi markanı inşa ederken bir topluluk oluşturmaya ve bağ kurmaya da özen göstermelisin. Bunun sana sunabileceği faydalardan bazıları şunlardır:
- Yazarlar ve diğer sektör profesyonelleriyle kurduğun bağlar sayesinde kişisel markanı ve işlerini daha geniş bir kitleye sunma imkânı elde edersin.
- Destekleyici bir yazar ağı sayesinde kariyerini geliştirebilir; meslektaşlarının deneyim, bilgi ve uzmanlıklarından yararlanarak daha iyi bir yazar olabilirsin.
- Ağın sayesinde tanınırlığını artırabilir, yeni müşteriler kazanabilirsin.
- Çok yazarlı projelerde yer alma şansı yakalar, diğer profesyonellerle iş birliği yapabilirsin. Yazarlarla kendi yaratıcı projelerinizi birlikte tasarlayabilir, fark yaratan işler çıkarabilirsiniz. Eğer sıra dışı projeler ortaya koyma konusuna ilgiliysen “Yazarlık Sürecinde Benzersiz Fikirler Üretmenin En Etkili Yöntemleri” yazımızı da kaçırmamalısın.
- Serbest zamanlı çalışırken zaman zaman motivasyonunun azaldığı fark edebilirsin. Diğer yazarlarla bir arada olmak onlardan ilham ve motivasyon almanı sağlayabilir.
- Bir topluluğun daimi üyesi olmak aidiyet hissetmene katkıda bulunabilir ve izole olma riskini ortadan kaldırır.
- Toplulukta yer alarak kendi başına haberdar olamayacağın kaynaklara kolaylıkla erişim sağlayabilirsin. Bu bir yazarlık atölyesi, iyi bir çevrim içi eğitim ve daha niceleri olabilir.
7. Trendlere Uyum Sağla
İçerik yazarlığı sürekli gelişen ve değişen bir iş kolu. Tahmin edebileceğin gibi kimse modası geçmiş içerik türlerinde üretim yapan biriyle çalışmayı tercih etmez. Dolayısıyla aranan bir yazar olmanın yolu da trendleri sıkı sıkı takip etmekten geçer. Trendlere uyum sağlayabilmek için şunları yapabilirsin:
- Sektör bloglarını ve haber bültenlerini okuyabilirsin.
- Düşünce liderlerini takip edebilirsin.
- Google Trends, BuzzSumo ve SEMrush gibi araçlardan destek alabilirsin.
- Daha önce denemediğin formatları deneyebilir, değişik stillerde yazmaya çalışabilirsin.
- Takipçilerinden, müşterilerinden veya meslektaşlarından geri bildirim toplayıp bunları değerlendirebilirsin.
İçeriğimizde uzun uzadıya kişisel marka geliştirmek için yapabileceklerinden bahsettik. Senin de bildiğin gibi tüm bu adımlar ancak iyi bir yazar olduğunda seni ileriye taşıyabilir. İyi bir yazar olmanın şartı ise bol bol içerik üretmektir.
Eğer farklı markalarla çalışmak ve değişik formatlarda içerikler üretmek istersen hemen aramıza katılabilirsin!