İçerik yazmak ilk cümleden son satıra kadar belli kurallar çerçevesinde ilerleyen ve disiplin gerektiren bir süreç. Kurallara uygun içerik hazırlarken “Okurların duygularına da seslenmek istiyorum!” diyorsan bu yazıyı mutlaka okumalısın! İçerikte duygu kullanımının öneminden duygusal bağ kurma yöntemlerine kadar pek çok konuyu senin için detaylandırdık. Sen de okurların hazırladığın içeriklerle duygusal bağ kurmalarını hatta içerikle kendilerini özdeşleştirmelerini istiyorsan duygularını aktarmanı sağlayacak birtakım yöntemler uygulayabilirsin.
University of Pennsylvania’da yapılan bir araştırma; hayranlık uyandıran, şaşırtan veya mizahi ögeler taşıyan içeriklerin paylaşılma oranının daha yüksek olduğunu açıkladı. New York Times gazetesinin duygu içeren içeriklerin paylaşılma oranına dair yaptığı bir araştırma ise içeriklerini geniş kitlelere ulaştırmak isteyen yazarların okurlarıyla bağ kurmasının önemine işaret etmişti. Şimdi, içerikte duygulara nasıl yer vermen gerektiğine göz atmaya ne dersin?
İçerikte Duygular Ne Fayda Sağlar?
İçerik yazarken duyguları okuyucuya doğru yöntemlerle yansıtman gerekiyor. İçeriğinde duygularını yansıtmanın pek çok yararını göreceksin. Duygulara yer vermenin faydalarını şöyle sıralayabiliriz:
- Kalıcı Etki Bırakabilir: Okuyucuların duygusal bağ kurduğu içerikler kolay kolay hafızalarından silinmiyor. Bu nedenle içerik hazırlarken yazının temasına uygun duyguyu aktarmak gerekiyor.
- İletişimi Sürekli Hâle Getirir: Hitap edilen hedef kitleyle uzun süreli ve sürekli iletişim kurmanın yolu duygusal bağ kurmaktan geçiyor. Yazarla duygusal bağ kuran okur, yazarın tüm üretimlerini takip etmek istiyor.
- Satışları Artırır: Özellikle ürün açıklamalarında duygulara hitap eden anlatım tarzı, müşterileri satın almaya yönlendirebiliyor. Müşterilerin duygusal bağ geliştirdikleri ürünler aynı zamanda ürün sahibi firmalara duyduğu güveni de perçinliyor.
- Etkileşime Teşvik Eder: Okuyucular, içlerinde duygu uyandıran bir içeriği daha fazla kişiyle paylaşmak ister. Bu durum da mevcut içeriğin etkileşimini doğrudan artırmaya yarıyor.
- Kendi Tarzını Yansıtmana İmkân Sağlar: Yazarken hissettiğin duyguları doğru biçimde kaleme aldığında kendine has stilinle dikkatleri üzerinde toplayabilirsin. Yazılarınla duygusal bağ kuran kitle seni veya markanı yakından takip etmek ister.
İçerikte Duygular Nasıl Kullanılır?
İçerikte duygulara yer vermenin yazara sağladığı yararları yukarıda detaylıca inceledik. Şimdi, içerik yazarken duyguları nasıl kullanman gerektiğini ele almaya ne dersin?
- Hedef Kitleni Doğru Tanı: Hazırladığın içerikte duygulara yer vermen için öncelikle hedef kitleni ve bu kitlenin özelliklerini doğru tanıman gerekiyor. Onların önceliklerini ve tercihlerini doğru analiz edersen duygularına hitap edecek yazılar oluşturman çok daha kolay olur.
- Hikâye Oluştur: İçeriğini hikâyeleştirerek anlatman duygularını yansıtmanı kolaylaştırır. Bu sayede okurların dikkatini de çekebilirsin.
- Aktaracağın Duyguyu Belirle: Okuyucuda uyandırmak istediğin duyguyu belirledikten sonra bu duyguyu metaforlardan veya mizahi unsurlardan yararlanarak anlatabilirsin.
- Dil Bilgisi Kurallarını Uygula: İçerik yazarken dil bilgisi kurallarına hâkim olman duygularını en doğru biçimde ifade etmene yardımcı olur. Örneğin ünlemler, emir cümleleri ve gösterge kipleri gibi duyguları göstermeye yardımcı olacak eylemlerden, noktalama işaretlerinden ve ifadelerden yararlanabilirsin.
- Uygun Yerlerde Görsel Kullan: Görseller duyguları aktarmanın etkili yollarından biridir. Yazının belli bölümlerine içeriğine uygun görseller ekleyerek metnini ilgi çekici bir hâle getirebilirsin.
- Duyguları Ölçülü Biçimde İfade Et: Daha önce okuyucuda uyandırmak istediğin duyguyu mizahi unsurlardan yararlanarak anlatabileceğini belirtmiştik. Yazının doğru yerlerinde mizah yaptığında okuyucunla bağ kurabilirsin ancak yanlış yerde veya sürekli kullanman okuyucu tarafından hoş karşılanmayabilir. Bu nedenle duygularını aktarırken ölçülü ifadeler kullanmaya gayret et.
- Soruların Gücünden Yararlan: İçeriğinde okuyucuya sorular yöneltmen yaşadıkları anıları hatırlamalarına ve duygusal deneyim yaşamalarına aracılık eder. Örneğin “Şimdiye kadar en heyecanlandığınız anı hatırlayın. Şu an ne hissediyorsunuz?” gibi ifadeler, okuyucuların yaşadıkları deneyimlere dair hissettikleri duyguları yeniden canlandırabilir.
Duygusal Bağ Nasıl Oluşturulur?
Hedef kitlenin hazırladığın içerikle duygusal bağ kurmasının içeriğinin etkileşimi ve yarar sağlaması için son derece önemli olduğunu belirtmiştik. Okurların duygusal bağ kurduğu içerikler yazarla güven ilişkisini de kuvvetlendiriyor. Eğer “Duygusal bağ nasıl oluşturulur?” diye merak ediyorsan şu yöntemleri uygulayabilirsin:
- Samimi Ol: Samimiyetini hisseden bir okurun duygularını anlamaya ve seninle bağ kurmaya daha hevesli olacağını unutma! Bu nedenle duygularını aktarırken samimi davran. Kendi deneyimlerini de okuyucularla paylaş.
- Onlara Doğrudan Seslen: Hazırladığın yazı pek çok farklı profildeki okura hitap etse dahi içeriği kurgularken bir kişiye sesleniyormuş gibi düşün. Yazının doğrudan kendisi için hazırlandığını düşünen bir okurla duygusal bağ kurman ve bu bağı geliştirmen çok daha rahat olur.
- Duyguları Dikkate Al: Hazırladığın içerikte duygulara yer vermen için hedef kitleni doğru tanıman gerektiğinden söz etmiştik. Hedef kitleni tanırsan onlara hitap edecek duyguları da kolaylıkla keşfedebilirsin. Onlarda ilgi uyandıracak duygu durumları bağ kurmalarını da kolaylaştırır.
- Empati Kurmayı Unutma: Okuyucuların düşüncelerini ve duygularını anladığını göstermen ve bunu ifade etmen seninle yakınlık kurmalarını sağlar. Bu nedenle onlarla empati kurmayı asla ihmal etme.
- Hikâye Anlat: Anlatacağın konuyu bir hikâye çerçevesinde tasarlayıp aktarırsan okuyan kişinin kendini olayın içinde gibi hissetmesi ve duygusal bağ kurması daha kolay olur. Hikâyeni anlatırken ilgi çekici ve akılda kalıcı detaylara yer vermeyi unutma.
İçerikte Duygu Kullanımının Etkili 3 Örneği
Şaşırtan, hayranlık uyandıran ve mizahi 3 ayrı metin örneğini senin için hazırladık. İçeriklerinde duygulara nasıl yer vermen gerektiğini daha iyi anlaman için dilersen örnek metinlere göz atabilirsin.
Diyelim ki bir parfüm markası senden bir ürünü için 3 ayrı duyguyla ve üslupla ürün açıklaması içeriği yazmanı istedi. Gel, birlikte örnek metinleri inceleyelim:
Şaşırtıcı Dil Kullanılan İçerik Örneği
Kokusu günlerce üzerinde kalacak bir parfüm ile tanışmaya ne dersin? Evet, yanlış duymadın! Sadece bir fıs sıktığında bile etkisini 48 saat boyunca hissedeceğin bu ürün ezberini bozacak. Üstelik bu koku dağlardan tek tek toplanan yasemin çiçeklerinin özünden elde edildi. Bu özler ise herkesin teninde bambaşka bir kokuya dönüşüyor. Böylece parfüm her zaman kişiye özel kalmaya devam ediyor. Haydi! Ürünü denemek için ne bekliyorsun? Cazip alışveriş avantajları seni bekliyor!
Hayranlık Uyandıran İçerik Örneği
Zamanın ötesine yolculuk yapmaya hazır mısın? Yasemin çiçeğinin özlerinden hazırlanan bu eşsiz koku seni unutamadığın anılarına doğru tatlı bir yolcuğa çıkarır. Parfümün gün boyu süren ferah etkisiyle tazelenmiş ve yeniden doğmuş gibi hissedeceksin. Kokusu her kullanımda seni tepeden tırnağa sarıp sarmalayacak ve güne çiçek kokulu bir bahar sabahına uyanmış gibi başlayacaksın. Şimdi bu büyüleyici kokuyu denemenin tam zamanı!
Mizahi İçerik Örneği
Tarihte ilk parfümü üreten koku üstadı bugün hayatta olsa ona “Gizli formülünü hemen istiyorum!” dedirtecek bir aromayla tanışmak ister misin? Ama tek bir şartımız var: Seninle paylaşacağımız bu gizli aromadan kimseye bahsetmeyeceğine dair söz vermelisin! Çünkü yasemin özlerinden elde edilen bu benzersiz koku sadece sana özel üretildi. Şimdi gözlerini kapat ve derin bir nefes alarak bu büyüleyici kokunun başını döndürmesine izin ver!
Gördüğün gibi kaliteli bir içerik üretmenin pek çok önemli detayı var. Duygu kullanımı da bunlardan biri. Bu yazımızda sana içerikte duygulara yer vermenin yararlarını detaylıca anlattık. İçeriğimizi oluştururken duyguları da işin içine kattık ve önerdiğimiz tüm detayları yazımızda kullandık!
Eğer sen de yazı yazmayı seviyor ve öğrendiğin bilgileri hemen kullanmak istiyorsan aramıza katılmanı heyecanla bekliyoruz!