Kaptan Pilotunuz Konuşuyor!

İçerikmatik Editörlerinden İçerik Üreticilerine Altın Değerinde Tavsiyeler

İçerikmatik Editörlerinden İçerik Üreticilerine Altın Değerinde Tavsiyeler

Merhaba! Önceki röportajımızda master yazarlarımızdan içerik dünyası ile alakalı püf noktaları almıştık. Bu sefer yazarlarımızın içeriklerini başarıyla yayına hazır hâle getirme sürecinde İçerikmatik editörlerinin onlara nasıl yardımcı olabildiğini öğrenelim. Belki de bazı sırlar paylaşılır, kim bilir?

Haydi, başlayalım!

İçerik Üretiminde Yeni Yazarların Genelde Zorlandığı Konular Neler?

Feraye: Yeni yazarların en çok zorlandığı konuların başında brief okumak geliyor. Zaten yazarların başlarda aldığı revizelerin çoğu da brief’te belirtilen noktaların tamamlanmamış olmasından kaynaklanıyor. Oysa başarılı bir içerik yazarı olabilmek için marka dilini ve beklentisini iyi anlamak gerekiyor. Bu nedenle içeriğe başlamadan önce brief’i detaylı olarak incelemek ve anlamak çok önemli. Eğer varsa örnek içerikler de mutlaka incelenmeli. Böylece markanın talebi çok daha kolay anlaşılabilir ve başarılı içerikler oluşturulabilir.

Zorlanılan bir diğer konu ise teknik kısımlar. Görsel eklenecekse boyutu, görselin adedi ve nerelerde bulunması gerektiği, çözünürlüğü kafa karıştırıcı olabiliyor. Ayrıca başlık, link ekleme, call to action cümlesi verme, kaynak iletme, içerik dili gibi noktalar da yeni yazarları zorlayabiliyor.

Son olarak söyleyebileceğim nokta ise akıcı, net, sade ve kısa cümlelerle içerik oluşturma adımı. Yeni yazarlar genellikle uzun, ağdalı ve yoğun bilgi içeren karmaşık cümleler kurma eğiliminde oluyorlar. Oysa içeriğin kolay tüketilebilmesi için oldukça kısa ve anlaşılır cümlelerle hazırlanması, anlatımın ahenkli olması ve okuyucuda merak uyandırması gerekiyor.

Yeni yazarlar tüm bu adımlara dikkat ettiği takdirde başarılı içerikler oluşturabilirler ve içeriklerini revizesiz şekilde onaya taşıyabilirler.

İçerikte Hangi Noktalara Dikkat Ederlerse Çok Daha Kaliteli ve Rahat Üretim Yapabilirler?

Begüm Cemre:

Anlaşılır ve akıcı içerikler üretmek için aşağıdakileri gözetmemiz faydalı olabilir:

  • İçeriğin başlığı çok önemli. Başlığın ana konusunu belirlemeliyiz. İçeriği ana konuyu merkeze alarak yazmalıyız.
  • Brief’e hâkim olsak dahi göz atmakta fayda var. İçeriğe özel bir açıklama olup olmadığını kontrol etmeliyiz.
  • Yazmaya başlamadan önce birkaç güvenilir kaynaktan bilgi toplamamız içeriğin kaliteli olmasını sağlar. Metni kısır döngüden kurtarır.
  • Metnin doğru ve güncel bilgiler vermesi gerekiyor. Mutlaka güvenilir ve doğru bilgiler veren kaynaklardan yararlanmalıyız.
  • Metni kendi cümlelerimizde oluşturmamız önemli. Başka kaynaklardan bilgi edindikten sonra tüm bu bilgileri kendi cümlelerimizle metne dökmeliyiz.
  • Girişin her zaman okuyucunun ilgisini çekmesini sağlamalıyız.
  • İçeriği yazarken metnin tekrarsız olması, okuyucuyu metinde tutmamızı sağlar. Metni oluştururken cümleleri zenginleştirmeye gayret etmeliyiz. Aynı anlamdaki cümleler okuyucuyu metinden uzaklaştırır.
  • Cümleleri kısa ve tek seferde okunabilecek bir yapıda oluşturmalıyız. Uzun cümleler, anlatmak istediklerimizi karşılamayabilir. Cümle uzadıkça bağlamdan kopabilir, yorucu bir anlatım oluşturabiliriz.
  • Kurduğumuz cümlelerin hem kendi içinde hem bir önceki ve sonraki cümleyle uyum içinde olması, metnin bütünlüğünü sağlar. Cümlelerin uyumuna dikkat etmeliyiz. Aynı zamanda tekil cümlemizin de bağlamının doğru olduğundan ve vermek istediğimiz mesajı içerdiğinden emin olmalıyız.
  • Cümleyi yazarken tam olarak ne anlatmak istiyorsak onu net ifadelerle anlatmalıyız. Lafı dolandırmamalı, cümleye yan anlamlar katmamalıyız.
  • İçerik uygunsa maddeleme yapmamız metnin akışını hızlandırır.
  • Kullandığımız kelimelerin gerçek anlamlarını bilmeliyiz. Kelimeleri gerçek veya birinci anlamlarıyla kullanmamız metnin anlaşılmasını kolaylaştırır.
  • Metnin kurgusunu yaparken kelime sayısını baz almak yerine içeriğin verdiği bilgilerin yeterli olup olmadığını önemsemeliyiz. Çünkü yazdığımız metin, pek çok insanın hayatına dokunabilir. İçeriği üstlenirken bu sorumluluğu da üstlendiğimizin farkında olmalı ve gereken bilgileri sunmalıyız.
  • Metni tamamladıktan sonra 15 dakika kadar ara verip yazımızı yeniden okumalıyız. Metni yazarken zihnimiz yorulmuş olabilir. Bu, yaptığımız hataları görmemizi engelleyebilir. Ara verdikten sonra içeriği okuduğumuzda hatalarımızı düzeltme şansı elde edebiliriz.
  • Oluşturduğumuz içeriği herhangi bir yerde okur gibi değerlendirmeliyiz. Metinde verilen bilgilerin özgün ve doğru olup olmadığını, ilk okumada metnin ne derece anlaşılır olduğunu değerlendirmeliyiz. Başkasını eleştirircesine kendi metnimizi eleştirmemiz, ileri doğru adım atmamızı sağlar.

İçerik Üretirken İyi Bir Araştırma/Kaynak Taramasını Nasıl Yapabilirler?

Merve: İçerik üretirken içeriğe göre yazım dilini belirlemek ve doğru kurguyu oluşturmak ne kadar önemli ise metni yazmaya başlamadan önce kaynak taraması yapmak da kaliteli bir içerik için olmazsa olmaz. Yazılan konu her ne olursa olsun, içeriğin temellerini güçlü şekilde atabilmek adına kapsamlı ve doğru yöntemler izlenerek yapılacak bir kaynak araştırmasına gereksinim var.

  • Kaynak taramasını Google Arama, Google Akademik ve ChatGPT üzerinden yapabiliriz.
  • İhtiyacımız olan bilgiye ulaşmak için konuyla ilgili doğru soruları belirlemeliyiz.
  • İngilizce sorularla veya ifadelerle arama yaparak daha güvenilir kaynaklara ulaşma imkânı yakalayabiliriz.
  • Araştırdığımız konuya ilişkin güncel kaynaklardan başlayarak geçmiş tarihli metinlere doğru tarama yapmaya devam etmeliyiz. Böylece okuyuculara konuya ilişkin en güncel bilgiyi ulaştıracak bir içerik hazırlayabiliriz.
  • Konumuzun hacmine göre belki birkaç belki onlarca farklı kaynak belirledikten sonra bu kaynaklar arasında karşılaştırma yapıp bilgilerin doğruluğunu da teyit edebiliriz.
  • Kaynak seçiminde ise her zaman güvenilir sitelere öncelik vermeli, bulduğumuz bilgilere de eleştirel gözle bakmayı ihmal etmemeliyiz.
  • İçeriğimiz için besleneceğimiz kaynak listesini çıkardıktan sonra metinler üzerinde detaylıca okuma yapmaya başlayarak içerik içinde kesinlikle geçirmeyi düşündüğümüz kısımları not alabiliriz. Böylece yazma aşamasında kaynaklar arasında kaybolmaktansa nokta atışı yaparak bilgilere ulaşabiliriz.

Son olarak yazacağımız konuda daha önce binlerce metin üretilmiş olsa da pek çok içeriği araştırmamızın bir toplamı olarak kendi cümlelerimizle ve kalemimizin gücünü kullanarak özgün, nitelikli şekilde metin oluşturmanın işimizin püf noktası olduğunu unutmamak gerek.

Yazarlara Hangi Eğitimleri Tavsiye Edersiniz?

Aysu: Aslında ihtiyaç duyulan eğitimlerin fazlasıyla kişisel olduğunu düşünüyorum. Kişinin neye ihtiyacı varsa eğitim, ona bunu sunmalı. Örneğin eğer içerik yazarlığına yeni başlamadıysa temel yazarlık eğitimleri muhtemelen ona yeni bir şey katmayacaktır. Bunun yerine tekniğini geliştirmek, belirli bir alanda uzmanlaşmak için daha ayrıntılı eğitimlerden yararlanabilir.

Farklı ihtiyaçlara hitap eden eğitimlerden bazılarını şu şekilde sıralayabilirim:

  • Temel İçerik Yazarlığı Eğitimleri: Eğer içerik yazarlığına yeni başlamayı planlıyorsan mutlaka temel eğitimleri almalısın. Bu, işin özünü kavrayabilmek için oldukça önemli.
  • İleri Seviye İçerik Yazarlığı Eğitimleri: Yazarlık konusunda daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak istiyorsan SEO eğitimlerini tercih edebilirsin. SEO odaklı içerik yazabilmek seni bir adım ileri taşır. Bunun yanı sıra belirli türlerdeki içeriklere özel eğitimleri de tercih edebilirsin. Örneğin blog içeriklerinde uzmanlaşabilirsin.
  • Teknik Becerileri Geliştirecek Eğitimler: Bu başlığı pek çok farklı alanla beslemek mümkün. Örneğin yazım kuralları konusunda seni geliştirecek eğitimlere katılabilirsin. Bunun yanı sıra yazarlık yaparken kullanabileceğin araçları artırmak da senin için son derece faydalı olur. Grafik tasarımı, web tasarımı, görsel düzenleme, SEO araçlarının kullanımı; yararlanabileceğin en temel eğitimlerdir.
  • İçerik Pazarlama Eğitimi: İşin neresinde durduğun ve aslında ne yaptığın/yapmak istediğin konusunda derinlemesine bilgi edinmek için içerik pazarlama stratejilerini iyi anlaman gerekir. Bunun için daha ileri seviyede eğitimler alarak içerik pazarlama mantığını kavrayabilirsin. Bu sayede işini daha profesyonel şekilde sürdürmen mümkün olabilir.

Tüm bu eğitimlere katılabileceğiniz pek çok çevrim içi platform bulunuyor. Ücretli veya ücretsiz eğitimlerle, çeşitli interaktif kaynaklarla kendini geliştirebilirsin. Bu eğitimler için yararlanabileceğin platformlardan bazıları şunlar:

Sen de içerik konusunda kendini geliştirebileceğin bir platformda çalışmak istiyorsan seni aramızda görmek isteriz. Dilersen “İçerikmatik’te Nasıl Yazar Olunur? Süreçleri Nelerdir?” isimli yazımızı inceleyerek bizimle ilgili daha detaylı bilgi sahibi olabilir, hemen başvuruda bulunabilirsin!

Adile Çetin
Beğenebileceğin diğer yazılar
Blog İçeriği Nedir, Nasıl Yazılır?
Blog İçeriği Nedir, Nasıl Yazılır?
İçerik yazarları için merak edilen en temel konulardan biri; bilgilendirici, merak uyandırıcı ve SEO trafiğini artırabilecek blog içerikleri yazmak! Birçoğumuz zamanla yarışarak yaratıcı içerikler ...
3 Ekim 2023
İçerik Üretirken Yapay Zekâdan Nasıl Faydalanılır? En Verimli 5 Yapay Zekâ Aracı
İçerik Üretirken Yapay Zekâdan Nasıl Faydalanılır? En Verimli 5 Yapay Zekâ Aracı
Yazdığın içeriklerde kurgu konusunda sıkıntı mı yaşıyorsun? Konu ile ilgili örnek metinler mi görmek istiyorsun? İçeriğini oluşturmak için daha fazla kaynağa mı ihtiyacın var? O zaman sana destek ...
25 Eylül 2023
Freelance Çalışmalarınızı LinkedIn’de Nasıl Öne Çıkarabilirsiniz?
Freelance Çalışmalarınızı LinkedIn’de Nasıl Öne Çıkarabilirsiniz?
Yaptığın işlerin daha fazla insana ulaşmasını mı istiyorsun? O zaman seni LinkedIn'e alalım! Markaların ve içerik platformlarının içerik üreticisi ararken baktıkları ilk yer, her ...
15 Eylül 2023