İşin Mutfağı

Kaliteli İçerik Nedir? Nasıl Hazırlanır? Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Kaliteli İçerik Nedir? Nasıl Hazırlanır? Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Kaliteli içerik; hedef kitlenin dikkatini çeken, okuyuculara fayda sağlayan, iyi araştırılmış, kolay okunabilen ve taranabilen özgün içeriktir. Bu içerikler etkileşimi artırır, SEO’yu ve okuyucu deneyimini olumlu yönde etkiler. Sen de değerli içerikleriyle fark yaratan bir içerik yazarı olmak istiyorsan yazımızı okuyarak kaliteli içerik yazımının A’dan Z’ye nasıl olması ve hangi püf noktalara dikkat edilmesi gerektiğini öğrenebilirsin.

Kaliteli İçerik Ne Değildir?

İçeriğimizde kaliteli içerik oluşturmaya dair tüm detaylara yer vereceğiz. Fakat dilersen önce içeriğin kalitesini düşüren, doğru görünen yanlışlara göz atarak başlayalım. Bu yanlışlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Aşırı Anahtar Kelime Kullanımı: SEO için anahtar kelime kullanımının önemi hepimizin malumu. Ancak fazla sayıda anahtar kelime kullanıldığında içerik doğallığını ve akıcılığını yitirebilir. Bu durumda yazı, okuyucuların dikkatini çekmez ve onların sayfadan kısa sürede ayrılmasına neden olur. Hatta içerik, arama motorları tarafından spam olarak bile algılanabilir.
  • Robotik Bir Dil: Yalnızca bilgi aktarmaya odaklı, duygulardan arındırılmış ve soğuk bir dil kullanmak içerik kalitesini düşüren bir diğer hata. Senin de bildiğin gibi okuyucular, bilgi edinmenin yanı sıra bağ kurabilecekleri ve etkileşim içinde hissedebilecekleri içerikleri daha fazla tercih eder.
  • Detaylandırılmamış ve Yüzeysel İçerik: Kaliteli içerik; okuyucuya değer ya da fayda katan, yeterince detay barındıran, kelime kalabalığından uzak içeriktir. Bu nedenle detaylandırılmamış ve yeterli bilgi içermeyen içerikler oluşturmaktan kaçınmalısın.
  • Ağdalı ve Süslü Bir Anlatım: Sıra, birçoğumuzu kalite noktasında son derece yanıltan bir hataya geldi. Uzun, ağdalı, süslü cümleler kurduğunda ve tüm edebî birikimini ortaya koyduğunda içeriklerinin daha kaliteli hâle geleceğini düşünebilirsin. Ancak kaliteli içerikler; sade, net ve herkesin rahatlıkla anlayabileceği şekilde yazılmalı.
  • Bireysel Beğeniye Uygun Yazım: İçerik yazarı olarak hepimiz kendi üslubumuzu metnimize yansıtmak isteriz. Ancak yalnızca kendi beğenimize uygun ve içeriğin gerektirdiklerini göz ardı ettiğimiz bir yazı kaleme alırsak bunun kaliteli bir içerikten uzak olabileceğini unutmamalıyız. Örneğin ürün içeriği oluşturan bir yazarı ele alalım: Yazarın iyi bir ürün içeriğinde ürünün tüm özelliklerini fayda çerçevesinde okuyucuya sunması beklenir. Ancak yazar böyle bir kurguyu beğenmediği için yalnızca özellikleri kısa kısa yazmayı tercih ederse okuyucuya istediği detayları veremeyebilir.
  • Dağınık ve Kapsam Dışı Kurgu: Dağınık bir kurguya sahip, başlık ya da alt başlıkları karşılamayan içerikler kaliteli değildir. Örneğin bitki çaylarının ruh sağlığına faydalarını anlatan bir blog yazısında kuru yemişlerin de ruh sağlığı için çok faydalı olduğuna dair bir paragraf yazmak, konudan uzaklaşmak anlamına gelir. 

Kaliteli içeriğin ne olmadığını anladığımıza göre artık sıra kaliteli içeriklerin nasıl hazırlanacağına geldi!

Araştırma ve Planlama

Araştırma ve planlama, kaliteli içerik ortaya koymak için olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Freelance çalışan bir yazarsan araştırma ve planlama aşamasının her adımını kendin yapmalısın.

Ancak İçerikmatik’te yazıyorsan ya da yazar olmayı planlıyorsan işinin çok daha kolay olacağını söyleyebiliriz. İçerikmatik’te konu ve anahtar kelimeler her içeriğe özel olarak önceden belirlenir. Hedef kitle ve rakip içerik analizi yapılarak içeriğin temel çerçevesi oluşturulur. 

Bu sayede yazara sadece konu hakkında araştırma yapma, kaynak tarama, konuyu nasıl ele alacağını belirleme ve akışı oluşturma işleri kalır.

Peki, sıfırdan bir içerik yazmak için hangi adımlardan geçmek gerekiyor? İstersen bu sorunun cevabını birlikte bulalım.

Hedef Kitleyi Belirle

Araştırma aşamasında öncelikle yazacağın konuyu belirlemelisin. Konunun güncel ve ilgi çekici olmasına dikkat etmelisin. Daha sonra konuyu sunacağın hedef kitlenin analizini yapmalısın. Peki, hedef kitle analizi neden önemli?

  • Hedef kitle analizi sayesinde içeriğini kimler için oluşturacağına net bir şekilde karar verebilirsin. Onların sorunlarını, ihtiyaçlarını, isteklerini iyice anlayarak içeriğini buna uygun ve etkili bir şekilde kurgulayabilirsin. Örneğin orta yaşlı, eğitim düzeyi yüksek bir kitle için hazırlayacağın içerikle 15-18 yaş arasındaki gençler için oluşturacağın içerik aynı olmaz.
  • İçeriğin üslubunu ve içerik formatını hedef kitlene uygun olarak belirlersin.
  • Hitap ettiğin insanları tanıdığında onlarla daha kolay duygusal bağ kurabilir, onlara avantaj ve çözümler sunabilirsin.

Örneğin çalıştığın markanın senden tamamen doğal, kokusuz ve renksiz, hayvanlar üzerinde deney yapılmadan bitki özlerinden üretilen bir lip balm ile ilgili ürün içeriği yazmanı istediğini varsayalım. Bu durumda hedef kitlen sağlığına ve doğal ürünler kullanmaya özen gösteren, hayvanlara karşı duyarlı, farkındalığı yüksek insanlar olabilir. 

Muhtemelen fazla tüketim yapan, kullandığı ürünleri araştırmak için pek vakti olmayan, bu nedenle popüler ürünleri kullanmayı tercih eden insanlar hedef kitlende yer almaz. Bu durumda içeriğini şöyle kurgulayabilirsin:

“Bitki özlerinin zengin içeriğine sahip lip balm ile bir an önce tanışmalısınız! Hayvanlar üzerinde test edilmeden üretilen balm, sağlığa zararlı hiçbir madde içermez. Kokusuz ve renksiz oluşuyla alerjik bünyeleri bile rahatsız etmez. Yoğun formülü sayesinde çok az miktarda uygulamayla bile yeterli nemlendirme sağlayarak dudaklarınızı yumuşacık yapar ve uzun süre kullanılabilir.”

Anahtar Kelimeleri Belirle

Anahtar kelimeler; içeriğinin ne ile ilgili olduğunu tanımlayan, hedef kitle tarafından arama motorlarına girilen kelime veya kelime öbekleridir. Anahtar kelimelerle ilgili bilmen gereken önemli noktaları madde madde inceleyelim:

  • Anahtar kelime analizi sayesinde hedef kitlenin hangi konulara ilgi duyduğunu net bir şekilde görebilir ve etkili bir içerik oluşturabilirsin.
  • İçeriğinde anahtar kelimeleri kullanarak yazının arama motorları sonuçlarında üst sıralara yerleşmesini ve organik trafik çekmesini sağlayabilirsin.
  • Anahtar kelimeleri belirlemek için Google Keyword Planner, Google Trends, Semrush, Ahrefs ve HubSpot gibi araçları tercih edebilirsin.
  • Araçlar yardımıyla anahtar kelimeleri belirledikten sonra aralarından arama hacmi yüksek ancak rekabet düzeyi düşük olanları seçmelisin. Bu şekilde içeriğinin diğerleri arasından sıyrılıp öne çıkmasını sağlayabilirsin. 
  • Seçtiğin kelimeleri içeriğine homojen bir şekilde dağıtmalısın. Ayrıca içeriğindeki anahtar kelime sayısının tüm metnin %2-5’ini geçmemesine dikkat etmelisin.

Rakip İçerik Analizi Yap

Rakip içerik analizi, rakiplerin içerik stratejilerini analiz etme sürecidir. Rakip içerik analizinin faydalarına kısaca değinelim:

  • İçerik analizi sayesinde hedef kitlenin senden nasıl bir içerik beklediğini ve ne tür içeriklerden hoşlanmadığını belirleyebilirsin.
  • Ara başlıklarına, SEO stratejine, hitap diline, görsel ve bağlantı kullanımına karar verebilirsin.
  • Rakiplerin eksiklerini tespit ederek içeriğini eksiksiz şekilde oluşturabilirsin.
  • Ortaya çıkaracağın içeriğin rakiplerinkiyle benzer olmasının önüne geçerek daha özgün ve yaratıcı bir yazı ortaya koyabilirsin.
  • İçeriğinin ideal uzunluğunu belirleyebilirsin. Bu noktada başarılı bir rakip içeriğin kelime sayısının %10 daha fazlasını referans olarak alabilirsin.

İçeriğin Ana Hatlarını Belirle

Tüm bu aşamalardan sonra içeriğini nasıl kurgulayacağın zihninde oluşmaya başlar. Bu noktada içerik çerçevesini yazıya aktararak bir outline, yani içeriğinin taslağını hazırlaman gerekir. Outline’da ana ve ara başlıklara yer verebilir, başlıkların açıklamalarında neler yazmayı planladığını kısaca not edebilirsin. Ayrıca anahtar kelimeleri içeriği henüz yazmadan dengeli bir şekilde başlıklara dağıtabilirsin.

İçeriğinde istatistiklere veya görsel unsurlara yer vereceksen onları belirleyebilirsin. Hangi örnekleri nerede kullanacağına, hikâyeleştirme yapıp yapmayacağına karar verebilirsin.

İçeriğin ana hatlarını belirleme aşamasıyla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak istersen “Outline Nedir, Nasıl Hazırlanır? 3 Etkili Örnek” başlıklı içeriğimizi de inceleyebilirsin.

Kaynak Araştırması Yap

Herhangi bir konu hakkında araştırma yapmaya başladığında kendini âdeta bilgi bombardımanına tutulmuş gibi hissedebilirsin. Bu bombardıman arasından doğru kaynakları seçmen, içeriğinin kalitesi için son derece önemli. 

İçeriklerini üretirken iyi olmayan, yetersiz kaynaklardan uzak durmanda fayda var. Bunlar; yüzeysel, doğruluğundan emin olmadığımız, içindeki veri ya da istatistiklerin nereden alındığı bilinmeyen, güncelliğini yitirmiş kaynaklardır. Ayrıca başlıkta bahsedilen kapsamı sunmayan, anlaşılması zor ve karmaşık kaynaklar da içeriklerin için doğru kaynaklar değildir.

Peki iyi ve yeterli kaynak nedir? Bu kaynakların özellikleri nelerdir?

  • Konunun uzmanları tarafından hazırlanan yazılar, makaleler, kitaplar, belgeseller, YouTube içerikleri ve podcastler gibi materyaller yeterli ve iyi kaynaklardır. 
  • Sana benzersiz bilgiler sunar ve konu ile ilgili içgörü kazanmana yardım eder. 
  • Yeterli derinliğe sahip olur. Gereksiz ayrıntılar içermez ve önemli noktalara yer verir.
  • Detaylı olduğundan örnekler içerir, ilişkili konularla ilgili bağlantılar sunar. Ayrıca konuyla alakalı güncel verileri de içerebilir.
  • Zengin içeriğine rağmen sade, net ve anlaşılır şekilde kurgulanır.

Örneğin bir sağlık içeriği yazman gerekiyorsa araştırmaya hekimlerin ya da hastanelerin web sitelerinde yer alan kaynakları inceleyerek başlayabilirsin. Bu kaynaklar arasından en zengin olanları seçebilirsin. Benzer şekilde, egzersizle ilgili bir blog yazısı için başvurman gereken kaynakların fitness eğitmenleri, beden eğitimi öğretmenleri ya da fizik tedavi uzmanları gibi kişilerce oluşturulması gerekir.

İçeriğinde uzmanların imzasını taşıyan kaynaklara, araştırma sonuçlarını ve verileri sunan metinlere atıfta bulunabilirsin. Alanında uzman isimlerin görüşlerinden alıntılar paylaşabilirsin. Bu sayede içeriğinin daha kaliteli, güvenilir, güncel ve ilgi çekici olmasını sağlayabilirsin.

Örneğin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için bir blog içeriği kaleme alıyorsan yalnızca bilgi odaklı bir yazı yazmak yerine kadınların çalışma hayatındaki konumuyla alakalı verilere değinebilirsin. O yıl gelir eşitsizliğinin hangi oranda olduğunu, kadın istihdam sayısını, kadınların sağlık ya da eğitim imkânlarına erişimiyle ilgili verileri içeriğinde kullanabilirsin. 

Öykü yazımıyla ilgili bir içerik kaleme alıyorsan Çehov’un ya da Ömer Seyfettin’in konu ile ilgili sözlerine içeriğinde yer verebilirsin. Böylece sunduğun bilgileri desteklemiş olursun.

Özgün ve Değerli İçerik Üretme

Tüm araştırmalarını yaptın, teknik adımların hepsini doğru uyguladın ve özene bezene içeriğini yazdın. Buna rağmen içeriğini paylaştıktan sonra erişim ve etkileşim oranlarının düşük olduğunu fark ettin. 

İşte bu noktada içerikteki sorun büyük ihtimalle özgünlük ve değerlilik ilgili. Yazımızın bundan sonraki bölümünde içeriğinde bu sorunların üstesinden nasıl geleceğini ve çok daha kaliteli metinleri nasıl oluşturacağını anlatacağız.

Giriş Metninde Bunlardan Bahset

Okuyuculara içeriğinin konusunu açıklayacağın ve onları yazının devamını okumaya motive edeceğin bölüm, giriş kısmıdır. Bu nedenle yazılarının girişine ekstra özen göstermelisin. Bu bölümde çok fazla detaya girmeden içerikte nelerden bahsedeceğini açıklayabilir, konunun neden önemli olduğunu vurgulayabilir ve kimlere hitap ettiğinin altını çizebilirsin. Giriş metnini yazarken şu noktalara dikkat edebilirsin:

  • Girişi kısa tutmaya özen göstermelisin. 3-4 cümleden oluşan, 60 kelime civarında bir paragraf giriş için ideal.
  • Giriş paragrafını olabildiğince ilgi çekici ve merak uyandırıcı şekilde kurgulamalısın.
  • Burada okuyucunun sahip olabileceği bir endişeden bahsedebilirsin. Örneğin “İçerik yazarlığına yeni başladıysanız veya blog içeriklerini nasıl yazacağınızı bilmiyorsanız artık endişelenmenize gerek yok!” gibi bir cümle hem bir endişeyi ifade ediyor hem hedef kitleyi vurguluyor.
  • Giriş paragrafına bir alıntı ya da istatistikle başlayarak onu daha etkileyici hâle getirebilirsin. Dilersen hikâyeleştirme tekniğini de kullanabilirsin.
  • SEO’yu daha iyi hâle getirmek için giriş paragrafında anahtar kelimelere yer vermeye çalışabilirsin. Ancak burada art arda anahtar kelime kullanman metni sıkıcı, okuması zor bir hâle getirebilir. Bu nedenle anahtar kelimeleri metnine homojen dağıtmalı, dengeli kullanmalısın.

Alt Başlıkları Belirle

Alt başlıklar; ana başlığın altında yer alan, genellikle daha küçük yazı boyutuna sahip ve metni derinleştiren başlıklardır. Okuyucuların içeriği tarama aşamasında dikkatlerini çekerek onları yazıyı okumaya motive edebilir. Organize edilmiş bilgiler sunarak okuyuculara değer ve fayda sağlayabilir.

Okunabilirliği kolaylaştırır ve her bir bölüm hakkında genel bilgiler verir. Böylece içeriğin bölümlerinden beklenenleri açıklar. Ayrıca arama motorları, içerikleri alt başlıklar aracılığıyla tanır. Bu nedenle alt başlıklar SEO için de kritik önem taşır.

Etkili alt başlıklar hazırlarken şu noktalara dikkat edebilirsin:

  • İdeal Uzunluk: Birkaç kelimelik, kısa alt başlıklar seçmelisin. 100 karakterden daha kısa başlıkların ideal olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca alt başlıkların uzunluklarının birbirine yakın olmasına da dikkat edebilirsin.
  • Anahtar Kelime Kullanımı: Başlıklarında anahtar kelimeleri kullanarak içeriklerinin görünürlüğünü artırabilirsin.
  • Yenilik: Her alt başlığın birbirinden ve ana başlıktan farklı olması gerekir. Örneğin “Kışlık Domates Konservesi Yapımı” hakkında bir içerik yazdığını düşünelim. Böyle bir durumda alt başlıklarını şöyle oluşturabilirsin: Domates Konservesi Nedir, Domates Konservesi İçin Gerekli Malzemeler, Konserve Yapım Aşamaları, Domates Konservesi ile Yapılabilecek Yemekler, Domates Konserveleri Nasıl Muhafaza Edilmeli? Gördüğün gibi her başlık birbirinden farklı ve yeni bilgiler sunuyor.
  • Doğru Kapsam: Belirlediğin alt başlıklarının başlık içeriğini doğru şekilde yansıtması gerekir. Örneğin “Kısır Kedi Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Her Şey” ana başlığında bir yazı kaleme alıyorsan ve alt başlıklarından birisi “Kısır Kediler İçin Mama Seçimi” ise bu başlık altında yalnızca mamalardan bahsetmelisin. Kısır kediler için kullanılabilecek vitamin ya da takviyelere değinmemelisin. Bu konu için yeni bir başlık açabilirsin.

İlgi Çekici Başlıklar Nasıl Oluşturulur?

Bahsettiğimiz püf noktalarının yanında alt başlıkları da ilgi çekici şekilde kurgulamalısın. Bunun için sana yardımcı olabilecek bazı ipuçlarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Soru Sor: Soru cümleleri kullanarak merak uyandırıcı alt başlıklar oluşturabilirsin. Örnek: “Bir Profesyonel Gibi Pasta Süslemesi Nasıl Yapılır?”
  • Sayıları Kullan: Daha fazla ilgi çekmesi için alt başlıklarında sayı kullanabilirsin. Örneğin başlığını “3 Adımda Kusursuz Fotoğraf Düzenleme” gibi kurgulayabilirsin.
  • Faydalara Odaklan: Alt başlığı standart şekilde yazmak yerine fayda çerçevesinde kurgulayabilirsin. Örneğin içeriğinde “Kamp Çadırı Modelleri” yerine “Doğada Keyifle Zaman Geçirmenizi Sağlayacak Kamp Çadırları” başlığını tercih edebilirsin.
  • Eyleme Yer Ver: Başlık oluştururken güçlü eylemlerden yararlanarak okuyucuları içeriği okumak için motive edebilirsin. “Bitkisel Yöntemlerle Bağışıklığınızı Yükseltin” başlığı, buna iyi bir örnek olabilir.
  • Dikkat Çekici Sıfatlar Kullan: İlgi çekici sıfatlar kullanarak başlıkların etkisini arttırabilirsin. Örneğin “İyi Başlık Yazmanın Püf Noktaları” yerine “Dikkat Çeken Başlıklar Yazmanın Nihai Kılavuzu” daha iyi bir seçim olabilir.
  • Mizahı Kullan: Hazırlayacağın içerik uygunsa mizahtan yararlanarak başlıklarını eğlenceli hâle getirmen mümkün. “Tozları Halının Altına Süpürmek İstemeyenler İçin Elektrikli Süpürge Modelleri”, mizah unsurunun kullanıldığı başlıklara örnek olabilir.

Kolay Taranabilir İçerikler Oluştur

Taranabilir içerikler; okuyucuların sayfayı kolayca incelemesine, ana noktaları hızlıca kavramasına ve aradıkları bilgiyi hızlıca bulmasına olanak tanır. Dilersen gel, kolay taranabilir içerikler hazırlamak için nelere dikkat etmen gerektiğini detaylıca inceleyelim:

Kısa ve Öz Yaz

Yazarken kısa ve öz bir içerik ortaya çıkarmayı hedeflemelisin. Bunun için:

  • Gereksiz Ayrıntılardan Kaçın: İçeriğinde okuyucuya fayda sağlamayacak ve okuyucunun sıkılmasına neden olabilecek gereksiz ayrıntılara yer vermekten kaçınmalısın. Örneğin “Profesyonel Şekilde Kahve Demleme Teknikleri” isimli bir yazı yazdığını varsayalım. İçerikte kahve demlemenin ileri düzeydeki tekniklerine, profesyonel malzemelerin kullanımına değinmeni bekleyebiliriz. Ancak içerikte kahve çekirdeğinin nasıl kavrulması gerektiğinden bahsetmen anlamlı olmayabilir. Çünkü ileri tekniklerle ilgilenen okuyucu muhtemelen kahve çekirdeği hazırlamak konusunda bilgilidir.
  • Tekrarlardan Uzak Dur: İçerik oluştururken aynı bilgiyi ya da cümleyi değiştirerek birden fazla kullanmak, tam bir kalite düşmanı! Bu yanlışa düşülmüş kategori içeriğinden bir paragrafı birlikte inceleyelim:

“Kedi mamaları, evcil hayvanınızın bütün besin ihtiyacını iyi bir şekilde karşılar. Patili dostunuzun gereksinim duyduğu vitaminleri, mineralleri, protein, karbonhidrat ve yağı en iyi şekilde almasını sağlar. İçindeki değerli bileşenleri sayesinde onu kusursuz biçimde besler.”

Örneğe baktığımızda aynı ifadenin üç cümlede de farklı kelimelerle tekrarlandığını görüyoruz. Bunun yerine paragrafı şöyle kurgulayabiliriz:

“Kedi mamaları; vitamin, mineral, karbonhidrat ve protein gibi patili dostunuzun sağlığı için gerekli tüm besin ögelerini en iyi şekilde karşılar.”

  • Gereksiz Kelime Kullanma Hatasına Düşme: Bazı durumlarda konuyu daha iyi açıklamak isterken gereksiz kelimeler kullanabiliyoruz. Bu da içeriğin kısa ve öz olmasını engelliyor. Örneğin “Makyaj malzemeleriyle birlikte bedava olarak makyaj çantası hediyesi de gönderilir.” cümlesine yakından bakalım:

Cümlede hem hediye hem bedava sözcükleri geçiyor. Hediyeler zaten bedava olur. Öyleyse burada “bedava olarak” kelime grubuna ihtiyacımız yok. Bunun yerine cümleyi şöyle yazabiliriz: “Makyaj malzemeleriyle birlikte makyaj çantası hediyesi de gönderilir.”

Uzun Paragraflardan Kaçın

Uzun paragraflar, okuyucunun içeriği tararken ve okurken yorulmasına neden olur. Bu sebeple en fazla 3-4 cümleden oluşan kısa paragraflar tercih etmende ve her paragrafta yalnızca bir fikri işlemende fayda var. İstersen iki farklı görselle paragrafların önemine yakından bakalım:

Bu görsel bir makaleye ait. Aynı paragrafta birçok cümlenin olması taramayı ve okumayı oldukça zorlaştırıyor.

Bu görsel ise “İçerik Üretirken Yapay Zekâdan Nasıl Faydalanılır? En Verimli 5 Yapay Zekâ Aracı” isimli içeriğimize ait. Burada tek bir alt başlığın altında 4 paragraf bulunuyor. Her paragrafta yalnızca bir fikir işleniyor. Bu sayede çok daha kolay taranabilir bir içerik ortaya çıkıyor.

Cümleleri Kısa Tut

İçerik oluştururken uzun ve anlaşılması zor cümleler kullanmamalısın. İçeriğinin farklı eğitim düzeyine sahip bireyler tarafından okunacağını unutmamalısın. İçeriğinde çok uzun cümleler kullandıysan onları bölebilirsin. Bir örnekle konuyu derinleştirelim:

“Kaliteli, geniş hacimli, sağlam ve uzun ömürlü olan baza; evinizdeki tüm gereksiz eşyaları kolayca depolamanıza olanak tanırken yatak odası konforunuzun artmasına, şık ve modern bir stil oluşturmanıza, uzun yıllar boyunca bazayı değiştirmenize gerek kalmadan kullanmanıza ve dolayısıyla tasarruf etmenize yardımcı olur.”

Bir ürün açıklaması olarak yazılan bu paragraf tam 41 kelimeden oluşuyor. Cümlenin sonuna gelene kadar okuyucunun cümlenin başını unutması muhtemel. Ayrıca son derece karışık ve anlatılmak istenen, okuyucuya net olarak verilemiyor. Şimdi bu aşırı uzun cümleyi kısa cümlelere bölerek daha anlaşılır ve etkili hâle getirmeyi deneyelim:

“Geniş hacimli baza, evinizdeki fazla eşyaları kolayca depolamanıza olanak tanır. Kaliteli ve şık tasarımıyla modern bir stilin eşlikçisi olur. Sağlam ve uzun ömürlü ürünü yıllarca kullanabilir, kısa sürede değiştirmek zorunda kalmadan tasarruf edebilirsiniz.”

Maddeleme İşaretleri Kullan

Gerekli yerlerde bullet points yani madde işaretlerini kullanarak içeriğini daha taranabilir hâle getirmen mümkün. Maddelemeyi özellikler, faydalar, püf noktaları, ipuçları, uygulama adımları gibi bilgileri sıralı şekilde sunmak için tercih edebilirsin.

Madde işaretleri, rahat okunur bir içerik oluşturmanın yanı sıra SEO’yu da geliştirmenize yardımcı olabilir. İçeriğinin snippet yani bazı arama sonuçlarının en üstünde görülen ve sorgulara hızlı cevap sağlayan özel kutularda sıralanmasını sağlayabilir. Örneklerle maddelemenin önemine yakından bakalım:

Bu görsel “Yüksek Bütçeli Freelance İşleri Bulmak İçin Kaliteli Portfolyo Hazırlayalım” isimli içeriğimizden bir alıntı. Burada aktif şekilde maddeleme işaretleri kullanılmış. Aynı metinde maddeleme işaretleri olmasaydı nasıl olurdu? Bir de ona bakalım.

Gördüğün gibi maddeleme işareti olmayan bu örneği incelemek çok daha zor.

Akıcı Anlatıma Özen Göster

İçeriğin kaliteli olması için en çok özen göstermen gereken noktalardan biri de anlatımın akıcılığı. Akıcılığı bozan hataların bazılarını örneklerle birlikte inceleyelim:

  • Özne Yüklem Uyumsuzluğu: “Herkes bu ürünü kullanmak ister, ürünün muadillerini tercih etmez.” cümlesini okuduğumuzda anlatılmak isteneni anlasak da ortada bir özne yüklem uyumsuzluğu bulunuyor. Cümlenin doğru hâli “Herkes bu ürünü kullanmak ister, kimse ürünün muadillerini tercih etmez.” şeklinde olmalı.
  • Neden Sonuç İlişkisinin Kurulmaması: İçeriklerde bilgileri ya da cümleleri arka arkaya sıralarken neden sonuç ilişkisi kurmamak içeriğin akıcılığını bozan önemli hatalardan biri. Örneğin “Bu çantayı mutlaka satın almalısınız.” cümlesini inceleyelim: Burada okuyucuyu harekete geçirmek ve satın almaya ikna etmek isteniyor. Ancak çantayı neden satın alması gerektiği açıklanmıyor. Bunun yerine “Koyu renkli kombinlerinizi en iyi şekilde tamamlamak ve eşyalarınızı konforlu şekilde taşımak için bu çantayı mutlaka satın almalısınız.” cümlesi daha etkili olabilir.
  • Uyumsuz Bağlam: “Farklı lezzetleri seven biriyseniz tercih edebileceğiniz değişik aromalara sahip çikolatalar son derece avantajlı fiyatlara sahiptir.” Cümleyi yakından incelersek farklı lezzetleri sevmekle çikolataların uygun fiyatlı olması arasında bir ilişki olmadığını, bağlamın uyumsuz olduğunu görebiliriz. Bunun yerine “Farklı lezzetleri seviyorsanız değişik aromalı çikolatalar damak tadınıza hitap edebilir. Ayrıca avantajlı fiyatlarıyla bütçe dostu bir alışveriş deneyimi de yaşatır.” şeklinde bir anlatım tercih edebiliriz.
  • Açıklama Eksikliği: “Teoriyle alakalı birçok kanıt da bulunur.” Böyle bir cümleyi okuduğumuzda hepimiz cümlenin arkasından kanıtların sıralanmasını bekleriz. Eğer yazar kanıtlarla alakalı bir açıklama yapmadan geçerse bunun akışı olumsuz yönde etkileyeceğini söyleyebiliriz.
  • Olumsuz Anlatım: İçerikte olumsuz anlatım dilinin benimsenmesi, okuyucunun içeriği kısa sürede terk etmesine neden olabilir. Örneğin “Kaliteli içerik yazımı profesyonellik gerektirir ve birçok yazar için bu, son derece zordur.” şeklinde bir cümlenin oldukça motivasyon kırıcı olduğunu görebiliriz. Bunun yerine “Kaliteli içerikler yazmak başlangıçta göz korkutucu olabilir. Fakat bahsedeceğimiz püf noktalarıyla içeriklerinizin kalitesini kolayca artırabilirsiniz.” gibi bir söylemi tercih edebiliriz.

İfadeleri Doğru Kullan

İçeriğimizi daha etkileyici ve süslü hâle getirmek için zaman zaman gereksiz övgü cümleleri yazıyoruz. Bazen kelimeleri günlük hayattakinden daha farklı şekilde kullanıyoruz. Bu da içeriklerimizi yanlış ifadelerle oluşturmamıza neden olabiliyor. Ne demek istediğimizi örneklerle inceleyerek pekiştirelim:

Örnek 1: “X yatak başlığı uyku kalitenizi artırır.” Bu cümlede gereksiz bir övgü söz konusu. Hiçbir yatak başlığı doğrudan uyku kalitesini artırmaz. Bu cümlenin yerine “X yatak başlığı, duvardan gelebilecek soğuğa engel olarak daha iyi bir uyku uyumanıza yardımcı olabilir.” gibi bir anlatım tercih edebiliriz.

Örnek 2: “Önemli bir maça gitmeyi planlıyorsunuz ve geceden kuyruğa girmeniz gerekiyorsa ya da değişik bir balayı planınız varsa VINGO Çardak 3×3 m su geçirmez parti çadırı sizin imdadınıza koşuyor.”

Bu ürün açıklaması içeriğinde yazar, çadırın sunabileceği faydaları okuyucuya aktarmayı amaçlamış. Ancak metni dikkatli incelediğimizde anlatımın çok mantıklı olmadığını görebiliriz. Hangimiz 3×3 m büyüklüğünde yani 9 metrekare genişliğinde bir çadırı sıra beklerken kullanmayı tercih ederiz? Sıra ilerledikçe böylesi büyük bir çadırı sürekli nasıl taşıyacağız? Diğer yandan özel bir tatil olan balayını kaç kişi çadırda geçirmeyi ister?

Örnek 3: “Duvara monte edilebilme özelliğine sahip ürün, bu sayede banyonuzda yerden tasarruf etmenizi de sağlıyor.” Bu cümle bir diş macunu sıkacağının ürün açıklaması içeriğinden alıntı. Yazar, burada ürünün duvara monte edilerek yer tasarrufu sağlayabileceğinin altını çiziyor. Ancak diş macunu sıkacağı zaten son derece küçük bir ürün. Monte edilmese bile kaplayacağı yer çok az. Bu nedenle yer tasarrufunun altını çizmemiz burada çok doğru bir tercih değil.

Örnek 4: “Hayatın birçok duygusu vardır. Bu duygulardan biri ise anne sevgisidir.” Bu anlatım başta göze normal görünebilir. Ancak hayatın duyguları yoktur. İnsanların duyguları vardır. İçeriği okuduğumuzda anlatılmak isteneni tahmin etsek de tahmine gerek kalmaması, metnin ne anlatmak istiyorsa doğrudan onu açıklaması gerekir. Bu nedenle cümleyi “İnsanların hayatları boyunca hissettiği birçok duygu vardır. Bu duygulardan biri ise anne sevgisidir.” şeklinde kurgulayabiliriz.

Örnek 5: “Zengin bileşenleriyle fark yaratan şampuanı kullanan herkes son derece memnun.” Bu cümlede şampuanın beğeni kazanan bir ürün olduğu anlatılmak isteniyor. Ancak aşırı övgü ve genelleme, yazının inandırıcılığını olumsuz yönde etkileyebilir. Bunun yerine cümleyi “Zengin bileşenleriyle farkını ortaya koyan şampuan, birçok kullanıcının beğenisini kazanıyor.” şeklinde yazabiliriz.

Görsel ve Görsel Alt Yazılarını Kullan

Binlerce hatta milyonlarca içerik arasında dikkat çekici, akılda kalıcı ve kaliteli bir içerik ortaya koymanın en önemli sırlarından biri de görsel kullanımı. Peki, neden görsel kullanmalıyız?

  • Görseller, yazılara nazaran insan beyninde 60.000 kat daha hızlı işlenir. Bu sayede bağlamı okuyucuya daha kolay aktarman mümkün olur. Ayrıca görsel, verdiğin mesajın daha uzun süre hafızada kalmasını sağlayabilir.
  • Görseller merak ve ilgi uyandırarak kitlenin dikkatinin daha uzun süre içerikte kalmasına yardımcı olur. 
  • Uzun ve karışık metinleri okumayı kolaylaştırır. Okuyucuya dinlenme ve bilgileri bunalmadan sindirme fırsatı tanır.
  • Sosyal kanıt oluşturarak güvenirliği artırabilir.

İçerik yazımında görsel kullanımının önemini anladık. Gelin, bir de görsel kullanımında nelere dikkat etmemiz gerektiğine yakından bakalım:

  • İçeriğinde kullanacağın görsellerin konuyla ilgili olması yani metninin ana fikrini desteklemesi gerekir. İlgili görsel kullanımı içeriğine değer katarken alakasız görseller ona zarar verebilir.
  • Seçeceğin görsellerin konuya paralel olmasının yanı sıra net, canlı, profesyonel ve kaliteli olmasına da dikkat etmelisin. 
  • Görselleri ücretsiz stok sitelerinden alabileceğin gibi daha etkili sonuçlar elde etmek için orijinal görselleri de tercih edebilirsin. Arama motorlarındaki görselleri kullanmak ise telif hakkı nedeniyle ileride senin için sorun oluşturabilir.
  • Önemli noktaları vurgulamak, içeriğin okunurluğunu artırmak ve mesaj iletmek için görsel kullanılması gerektiğine değindik. Ancak metinde görseller aşırı kullanılırsa içeriğini karışık ve yüzeysel hâle getirebilir. Bu nedenle içeriğindeki yazıları ve görselleri dengeli şekilde kurgulamalısın.
  • Kaliteli görsel için format belirlerken JPEG, GIF veya PNG formatlarından birini tercih etmelisin. 
  • Mobil kullanıcı deneyimini iyileştirmek için yatay görselleri kullanmalısın.
  • Görsel boyutları dosyanın yüklenme süresini büyük ölçüde etkiler. Bu nedenle seçeceğin görsellerin boyutları çok büyük olmamalı. 1200 ila 2000 piksel arasındaki görseller ideal büyüklüktedir.
  • Görselleri düzenlemek için Canva, Photoshop Express, PicMonkey ve PIXLR gibi araçları tercih edebilirsin.
  • Görselleri isimlendirirken kısa ve açıklayıcı anahtar kelimeler kullanarak SEO’ya katkıda bulunabilirsin. Bu şekilde içeriğinin daha üst sıralarda görüntülenmesini sağlayabilirsin.
  • Görsel alt yazıları kullanarak hem görseli açıklayabilir hem kullanıcı dostu bir deneyim oluşturabilirsin. Ayrıca görsel alt yazılarıyla SEO’yu geliştirmen de mümkün.

İç ve Dış Linkleri Kullan

İçeriklerini oluştururken dikkat etmen gereken son aşama ise iç ve dış link kullanımı. İç ya da dâhilî bağlantılar aynı site içindeki başka bir sayfaya işaret ederken dış veya haricî bağlantılar farklı sitelerdeki sayfalara işaret eder. Örneğin biz bu içeriğimizde iç linklere yer verdik ve bloğumuzda yer alan diğer yazılarımıza yönlendirme yaptık. Bir veriden bahsettiğimiz bölümde ise verinin kaynağına link oluşturduk.

Bağlantı oluşturmanın faydalarına da kısaca değinelim:

İç Linklerin Faydaları

  • İç bağlantılar, okuyucuların ihtiyaç duyduğu tüm bilgilere erişimi kolaylaştırır. Bu sayede kullanıcı deneyimini iyileştirebilir ve etkileşimi arttırabilir.
  • Okuyucuların aynı siteye ait birden fazla sayfayı tek seferde ziyaret etmesini sağlayarak organik trafiği yükseltebilir.
  • Doğru ve ilgili yerlerde eklenen dâhilî bağlantılar, arama motorlarının sayfayı daha iyi tanımasına olanak sağlayarak SEO’yu geliştirir. Böylece içerik daha üst sıralarda görüntülenebilir.

Dış Linklerin Faydaları

  • Yetkili ve alanında uzman kaynaklara dış link verdiğinde içeriğin, arama motorları tarafından kaliteli ve güvenilir olarak algılanır.
  • İçeriğin arama motorları tarafından daha iyi anlaşılır.
  • Okuyucuların daha fazla keşfetmesine ve öğrenmesine yardımcı olarak içeriğini daha değerli hâle getirir.
  • Dış link kullanımına özen gösterdiğinde içeriğine de dış link verilme şansı artabilir. Bu da daha çok trafik çekmene yardımcı olabilir.

Tabii ki bu noktada dış linklerin uygun ve ilişkili olduğu durumlarda kullanılması gerektiğini belirtmeliyiz. Örneğin bir araştırma sonucundan bahsediyorsan araştırmayı aldığın sayfayı dış link olarak içeriğine eklemende fayda var.

Bu yazımızda kaliteli içerik oluşturmak için dikkat etmen gereken tüm noktalara değindik. Konuyu örneklerle detaylandırmaya çalıştık. Eğer sen de yeni öğrendiğin bu bilgiler ışığında fark yaratacak içerikler üretmeye hazırsan hemen aramıza katılmaya ne dersin?

İrem
Beğenebileceğin diğer yazılar
İçerik Kalitesini Artırmak mı İstiyorsunuz? İşte İşinizi Kolaylaştıracak Ücretsiz Araçlar
İçerik Kalitesini Artırmak mı İstiyorsunuz? İşte İşinizi Kolaylaştıracak Ücretsiz Araçlar
İçerik yazarı olarak hepimiz ortaya iyi içerikler çıkarmak isteriz. Bunun için ekranın karşısına geçer ve saatler boyunca yazılarımızı harf harf işleriz. Ortaya çıkardığımız dijital ...
1 Aralık 2023
İçerik Üreticileri İçin Ruh Sağlığına Odaklanmanın 10 Etkili Yolu
İçerik Üreticileri İçin Ruh Sağlığına Odaklanmanın 10 Etkili Yolu
İçerik üretiminin odak noktası yaratıcılık. Bu nedenle içerik üretimi sürecini daha verimli hâle getirmek, başarılı bir şekilde sürdürmek; yaratıcı içeriklere imza atmak ve motivasyonunu ...
24 Kasım 2023
Başarılı İçeriğin Sırrı: Duygular! İçerikte Duygular Nasıl Kullanılır?
Başarılı İçeriğin Sırrı: Duygular! İçerikte Duygular Nasıl Kullanılır?
İçerik yazmak ilk cümleden son satıra kadar belli kurallar çerçevesinde ilerleyen ve disiplin gerektiren bir süreç. Kurallara uygun içerik hazırlarken "Okurların duygularına da seslenmek ...
16 Kasım 2023