Öne çıkan bir içerik yazarı olmanın tek gerekliliğinin yazma becerisi olduğunu düşünüyorsan yanıldığını söylemeliyiz, sevgili arkadaşım! Etkileyici ve fark yaratan yazarların sırrı kaliteli içerik üretmenin yanı sıra müşterilere ulaşma kabiliyetleri. Eğer bu yolda yeniysen müşteri bulma fikri bile ürpermene neden oluyor olabilir. Ancak yazımızda sözünü ettiğimiz stratejilerle sen de bu kabiliyeti geliştirebilir, müşteri bulma sanatında uzmanlaşabilirsin. Hazırsan başlıyoruz.
1. Senin İçin Doğru Nişi Belirle
Bir içerik yazarı olarak her içerik formatında ve konuda yazabilmen gerektiğini düşünüyor olabilirsin. Ancak bir niş seçmeye odaklandığında o alandaki becerilerini en iyi şekilde geliştirebilirsin. Kendini seçtiğin nişte ilerletip uzmanlaştıkça içerik kaliteni yukarı taşırsın. Böylelikle sektörde bir itibar oluşturarak marka ve işletmelerin birlikte çalışmak isteyeceği bir yazar hâline gelirsin.
Kendin için niş seçimi yaparken uzmanlık ve ilgi alanlarına, pazar fırsatlarına ve kazanç potansiyeline dikkat edebilirsin.
Eğer nişini bulmak için daha fazla bilgiye ihtiyacın olduğunu düşünüyorsan “Freelance Yazarlar İçin Rehber: Niş Seçimi Nasıl Yapılır?” isimli yazımızı da inceleyebilirsin.
2. Hedef Kitleye Özel Stratejiler ve Öneriler Geliştir
Bir içerik yazarı olarak hedef kitleni tanıman ve onun özelliklerine uygun yaklaşımlar belirlemen büyük önem taşır. Bu sayede potansiyel müşterilerini gerçek birer müşteriye dönüştürmen mümkün olabilir. Bunun için:
- Hedef kitleni iyice analiz etmeli ve tüm özelliklerine hâkim olmalısın.
- Hedef kitlene uygun bir dil ve ton benimsemelisin. Örneğin seçtiğin niş finans ya da borsa ise resmî bir hitap şekli belirlemen faydalı olabilir. Kendini müşterilerine tanıtırken ya da dijital kimliğini oluştururken daha ciddi bir imaj çizebilirsin.
- Hedef kitlenin ihtiyaçlarını ve isteklerini anlamalısın. Böylece markaları seninle çalışmaya motive edebilirsin. Örneğin ürün açıklamalarında uzman bir içerik yazarıysan bu içerikleri isteyen markaların içerik yayımlamadaki asıl amacının satış olduğunu bilirsin. Üreteceğin içerikleri onların pazarlama stratejilerini destekleyecek şekilde kaleme alarak markanın istek ve ihtiyaçlarına hitap etmeyi başarabilirsin.
- Belirli bir içerik türünde çalışsan bile farklı markaların birbirinden farklı kurumsal kimlikleri bulunduğunu unutmamalısın. Her birinin odak noktası ve hedefleri değişiklik gösterir. Bu nedenle hedef kitlene özel öneriler ve stratejiler geliştirebilmelisin.
Tercih edilen bir içerik yazarı olmak için hedef kitle konusunda bilgi birikimini güçlendirmen önem taşır. Dilersen daha fazla bilgi için “Hedefini 12’den Vurabilirsin! Tabii Hedef Kitlenin Kim Olduğunu ve Nasıl Belirlendiğini Bilirsen” isimli yazımızı okuyabilirsin.
3. Beceri Setini Geliştir
Senin de bildiğin gibi yazar arkadaşım, serbest yazarlıkta öne çıkmanı sağlayacak en önemli şey kazandığın becerilerindir. Fark yaratacak bir yazar olman ve en iyi müşterilerle çalışabilmen için şu becerilerini geliştirmeye odaklanabilirsin:
- SEO Bilgisi: Metin kalitesi olarak dünyanın en iyi içeriklerini yazıyor olsan bile bu içerikler kimseye ulaşmıyorsa amacına da ulaşamamış olur. Dolayısıyla içeriklerinin daha iyi dönüşüm ve etkileşim oranlarına, arama motorlarında iyi sıralara yerleşmesine olanak tanıyacak SEO bilgisini mutlaka edinmelisin. Bu konuyla ilgili daha detaylı fikir sahibi olmak için “9 Adımda SEO Uyumlu İçerik Oluşturma Rehberi ve SEO İçerik Yazarlığında Ustalaş: Öne Çıkmanı Sağlayacak 7 Yöntem” başlıklı yazılarımıza da göz atabilirsin.
- Araştırma Becerileri: Araştırma becerilerini güçlendirmek en zor içeriklerin bile altından kalkabilmeni ve her koşulda değerli içerikler hazırlayabilmeni sağlar. Dolayısıyla bir yazar olarak geliştirmen gereken en önemli beceriler arasında yer alır.
- Yaratıcı Yazarlık: İçerik yazmak yalnızca bilgileri aktarmaktan ibaret değildir. Aynı zamanda bu bilgileri en akıcı, ilgi çekici ve anlaşır biçimde sunmayı gerektirir. Bunun için de yazma becerileri üzerine çalışmak büyük önem taşır.
- Zaman Yönetimi: Serbest bir yazar olarak zamanını ve işlerini planlamaktan sen sorumlusun. İyi bir zaman yönetimi becerisi kazanarak müşterilerini memnun edebilir, iş ve özel hayatını dengeleyebilirsin.
- Hedef Belirleme: Bir yazar olarak kariyerinde ilerleyebilmen için sahip olman gereken becerilerden biri de hedef belirlemedir. Konu hakkında çalışmak için “Yazarlıkta Hedef Belirleme ve Başarılı Olma Stratejileri” içeriğimizi okuyabilirsin.
İçerik yazarlarının sahip olması gereken beceriler hakkında daha çok okuma yapmak içinse “Yazarlıkta Başarılı Olmak İçin İhtiyaç Duyulan 8 Beceri” isimli yazımızdan faydalanabilirsin.
4. Kişisel Marka ve Çevrim İçi Varlık Oluştur
Çok iyi bir yazar olsan bile yeterince tanınırlığa sahip değilsen müşteri bulmak senin için zorlayıcı olabilir. Bunu engellemek için adım adım kişisel marka ve güçlü bir çevrim içi varlık oluşturmalısın.
Düzenli İçerik Üret
Kişisel marka oluşturmanın en önemli adımı düzenli içerik üretimi yapmaktır. Otorite oluşturmak istediğin konu hakkında içerik hazırlayarak bu konuyla ilgilenen kişilerin dikkatini çekebilirsin. Örneğin blog içerikleriyle tanınır olmak isteyen bir yazarsan kendi blogunu başlatman çok iyi bir adım olabilir.
Eğer kategori içeriklerine odaklanmayı planlıyorsan birkaç örnek içerik yazabilir, bu içerik türlerindeki önemli noktalara değinebilirsin. Mesela kategori içeriklerinde dikkat ettiğin püf noktalarını paylaşabilir, kategori içeriklerinin nasıl yazılacağına dair detayları açıklayabilirsin.
Görünürlük Oluştur
Sosyal medyada görünürlük oluşturman müşterilerinin radarına girmen için mükemmel bir yoldur. Ürettiğin tüm içerikleri kendi web siten ya da blogun dışında sosyal medyada da paylaşabilirsin. Sevdiğin ve birlikte çalışmak istediğin kişi ya da işletmelerle bağ kurabilirsin, onları takip edebilirsin. Yorumlar yapabilir, farklı hesaplar için misafir gönderiler yazabilirsin.
LinkedIn’de Stratejik Bağlantılar Kur
Birçok yazar ve freelancer, serbest işlerini LinkedIn aracılığıyla buluyor. Bunun için diğer sosyal medya hesapların kadar, belki de daha fazla, bu platforma önem vermelisin. Nişine ve sektörüne uygun biçimde o alanın profesyonelleriyle, markalarıyla bağ kurmalısın. Senin nişinde içerik üreten yazarlarla etkileşime girmenin yolunu bulmalısın. Stratejik bağlantılarını yaptıktan sonra doğrudan iş aradığını belirtebilir ya da istersen açık iş ilanlarına da başvurabilirsin.
Kişisel marka oluşturmada daha etkili olmak istersen “İçerik Yazarı Olarak LinkedIn’de Güçlü Bir Kişisel Marka Oluşturmanın Etkili 9 Yolu” başlıklı yazımız da tam sana göre!
5. Güçlü ve Etkileyici Bir Portföy Oluştur
İyi bir portföy diğer ismiyle portfolyo hazırlamak serbest bir yazarın potansiyel müşterilerine ulaşabilmesinin en önemli gereklilikleri arasında yer alır. Portföy, yazarın kendisini ve uzmanlığını tanıtmasını sağlar. Gerçek örnekler içerdiğinden marka ve işletmeler için güven oluşturur. Görünürlüğü ve iş tekliflerini artırabilir. Özellikle rekabetçi nişlerde çalışmayı düşünüyorsan seni rakiplerinin önüne geçirebilir.
Başlangıç İçin Neler Eklenmeli?
Portföy oluşturmak başlangıçta oldukça göz korkutucu ve zorlayıcı görünebilir. Ancak sandığın kadar karmaşık olmadığından emin olabilirsin. İlk başta bahsedeceğimiz unsurları portföyüne ekleyebilir ve zamanla portfolyonu geliştirmeye devam edebilirsin.
Başlangıçta portföyüne ekleyebileceklerin:
- Otobiyografi: Kendini ve işini hedef kitlene doğru şekilde aktaracak bir otobiyografiyle işe başlayabilirsin. Mümkünse bu yazının 200 kelimeden fazla olmamasına ve iletişim bilgilerini, konumunu ve tam ismini içermesine dikkat etmelisin. Ayrıca bir profil fotoğrafı da kullanmaya özen göstermelisin.
- Yazı Örnekleri: Dosyana koyacağın içerik örneklerine karar verirken kalite, nicelik ve çeşitlilik dengesini yakalamalısın. Hedef kitlenle ve nişinle ilgili çok yönlülüğünü yansıtan en başarılı yazılarını seçmelisin. Toplamda 10 ila 15 içeriğe yer verebilirsin. Eğer içerik yazarlığında yeniysen henüz yayımlanmış içeriklerin olmayabilir. Bu durumda birbirinden farklı içerik örnekleri hazırlayarak portföyüne koyabilirsin. İşe ne tür içeriklerle başlayacağını bilemiyorsan “Her Yazarın Uzmanlaşması Gereken Yazılı İçerik Türleri Nelerdir?” isimli içeriğimiz, kaliteli içerik hazırlamakta uzmanlaşmak istiyorsan “Kaliteli İçerik Nedir? Nasıl Hazırlanır? Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey” yazımız sana yardımcı olabilir.
- Referanslar: Eğer varsa birlikte çalıştığın markalardan ya da okuyucularından gelen referansları da portfolyona ekleyebilirsin.
Nasıl Daha Etkili Hâle Getirilir?
Hâlihazırda bir portfolyon varsa ve onu daha etkili hâle getirmek istiyorsan bu adımları uygulayabilirsin:
- Eğitim markalar için her zaman ikna edicidir. Yazarlıkla ilgili aldığın eğitimleri, kursları, sertifikaları portföyüne koyabilirsin.
- İyi açıklamalar, içeriklerinin daha iyi anlaşılmasını sağlayabilir. Her örnek içeriğin için kendi özgün tonunu kullanarak açıklamalar yazabilirsin. Böylece her içerikte uzmanlığının farklı bir yönünü detaylı olarak vurgulayabilirsin.
- Bir yazarın portföyünde kesinlikle dil bilgisi hataları bulunmamalıdır. Bu yüzden içeriğini titizlikle tarayarak hatasız hâle getirmende fayda var.
- Portföy hiçbir zaman sabit bir tanıtım aracı değildir. Düzenli aralıklarla geliştirilmesi ve düzenlenmesi gerekir. Bu yüzden sen de gerekli güncellemeleri yaparak portföyünün eskimesine engel olmalısın.
- Geri bildirim almak portföyünü daha başarılı hâle getirmene yardımcı olabilir. Bu yüzden portföyünü yazar arkadaşlarına ya da varsa mentoruna göstermeyi düşünebilirsin.
Portfolyo oluşturmaya başlamadan önce kapsamlı bilgi edinmek istersen bir rehber niteliğindeki “Yüksek Bütçeli Freelance İşleri Bulmak İçin Kaliteli Portfolyo Hazırlayalım” isimli yazımızı inceleyebilirsin.
6. Proaktif İletişimin Gücünü Kullan
Serbest bir yazar olarak proaktif iletişim kurmaya gayret göstermelisin. Yani kendi inisiyatifinle hareket edebilmelisin. Örneğin sosyal medya hesapları oluşturduğun ya da portföyünü dijital olarak sunduğun için işlerin sana gelmesini beklememelisin. Bunun yerine müşterilerine kendin ulaşmaya çalışmalısın.
Mesela daha öncesinde kişisel bakım ürünleri hakkında açıklama içerikleri yazan bir üreticiysen web sitesinde ürün açıklamaları bulunmayan nispeten küçük ya da yerel markalarla görüşebilirsin. Birkaç örnek hazırlayıp sunabilirsin. Birlikte çalışabileceğini düşündüğün markalara kendini ve işini tanıtan e-postalar yollayabilirsin.
7. Freelancer Topluluklarına/Serbest Çalışma Platformlarına Katıl
Bir müşteri ağı oluşturmak ve istediğin freelance işleri bulmak zaman alıcı olabilir. Ayrıca birçok büyük marka, içerik pazarlaması sürecini tek bir yazara bırakmak yerine profesyonel içerik üretim platformlarına emanet etmeyi uygun bulabilir.
Bu nedenle sen de bir taraftan kendi markanı inşa ederken bir taraftan freelance topluluklara ve serbest çalışma platformlarına katılabilirsin. Böylece;
- Çok çeşitli iş olanaklarıyla karşılaşabilirsin,
- Editör ve son okuma düzenlemeleri sayesinde kendini geliştirmeye devam edebilirsin,
- Revizelerle eksik yönlerini öğrenebilirsin,
- Trend içeriklerden haberdar olabilir ve onları üretme şansı yakalayabilirsin,
- Düzenli gelir elde edebilirsin,
- Topluluk desteği alabilir, meslektaşlarınla bağ kurabilirsin,
- Düzenlenen eğitim fırsatlarından yararlanabilirsin.
Yazar arkadaşım, sen de bahsettiğimiz serbest çalışma platformu avantajlarından ve çok daha fazlasından yararlanmak için hemen aramıza katıl!