Evinin en sevdiğin köşesinde istediğin kadar çalışmak ve bir patrona bağlı olmamak kulağa rüya gibi geliyor öyle değil mi? Birçok freelancer içerik yazarı işe başlamadan önce bahsettiğimiz durumun hayalini kuruyor. Kendi işini yönetmek, belirli mesai saatlerinin olmaması, her yerde çalışabilmek gibi avantajlar birçok yazarı serbest çalışmaya yönlendiriyor.
Ancak bu avantajların yanı sıra iş yaşam dengesinin bozulması, zaman yönetimi yapamamak, mali istikrarsızlık gibi zorluklar da bu işin bir parçası. Bu da içerik yazarlarının strese girmesine yol açabiliyor. Eğer sen de bahsettiğimiz nedenlerle stres yaşadığını hissediyorsan bu içerik tam da sana göre! Bahsedeceğimiz uygulamaları yaparak stresini daha iyi yönetebilir, verimliliğini artırabilir ve serbest çalışmanın keyfini doyasıya çıkarabilirsin.
1. Kendi Kendinin Muhasebecisi Ol
Hemen her insanı olduğu gibi freelancer içerik yazarlarını da en çok strese sokan konuların başında finansal durum yer alıyor. Finansal durumunu etkili biçimde yönetmeyi öğrenerek stres düzeyini düşürmen mümkün. Kendi kendinin muhasebecisi olmana yarar sağlayacak uygulamaları şöyle sıralayabiliriz.
Ödemelerin İçin Ayrı Bir Hesap Aç
Bir freelancer olarak hazırladığın işlerin ödemelerini almak için kişisel banka hesabını kullanıyor olabilirsin. Ancak bu hem profesyonel bir görünüm sunmana hem de finansal durumunu etkili biçimde takip etmene engel olabilir. Bu yüzden mutlaka ayrı bir iş hesabı açtırmalısın.
Faturalandırma ve Vergilendirmeye Özen Göster
Serbest çalışsan da devletin belirlediği miktarda vergi ödemen, bunun için de fatura kesmen gerekebilir. Faturalandırma ve vergilendirmeye dikkat etmemek ciddi cezalar almana ve maddi olarak zarar etmene yol açabilir. Bunun önüne geçmek için başlangıçta profesyonel bir mali müşavirden destek alabilir, sonrasında onun önerdiği şekilde vergi ve fatura işlemlerini yürütebilirsin.
İş Harcamalarını Takip Et
Finansal durumunu yönetirken gelirinin yanı sıra giderlerini de kalem kalem incelemen gerekir. İşle ilgili giderlerin reklam harcamaları, internet ödemeleri, kâğıt ve baskı masrafları olabilir.
Kendine Maaş Öde
Mali durumunu etkili bir şekilde yönetmek için yapabileceğin bir diğer uygulama da kendine maaş ödemek. Freelancer olarak bir süre çalıştıktan sonra aylık olarak yaklaşık ne kadar gelirinin olacağını tahmin edebilirsin. Gelir ve giderlerinin durumuna göre her ay sabit bir maaşı kendi kişisel hesabına gönderebilir; maaşından geriye kalan miktarı ise işini veya becerilerini geliştirmek için kullanabilirsin.
Gelirinin Bir Kısmını Birikime Ayır
Her ay kazandığın para miktarı değişiyor olabilir. Ancak yine de geleceğin ve bazı acil durumlar için birikim yapmalısın. Birikim tutarını o ayki gelirinin %5’i ila %10’u arasında belirleyebilirsin.
2. Zamanını Planla
Bir freelancer olarak kazanman gereken en önemli becerilerden biri de zaman yönetimi. İyi bir zaman yönetimi yaparak hem daha fazla gelir elde edebilir hem de işlerini zamanında bitirerek stresten uzak kalabilirsin. Etkili bir zaman yönetimi için bahsedeceğimiz ipuçları sana yardımcı olabilir.
Bir Program Hazırla
Günlük çalışma saatlerini ve ne kadar çalışacağını kendin belirlemen gerekir. Bunu etkili şekilde yapabilmek için öncelikle kendine bir program hazırlamalısın. Bu sayede gününün nasıl geçeceğini ve ne kadar çalışacağını net bir şekilde belirlemiş olursun. Ayrıca programını tamamladığında gönül rahatlığıyla işini noktalayabilirsin. Dilersen genel bir program örneğine göz atalım.
06.00-07.00 arası kahvaltı ve egzersiz
07.00-11.00 arası araştırma ve içerik üretimi
11.00-13.00 arası öğlen yemeği, maillerin kontrolü ve müşterilerle iletişim
13.00-17.00 içerik üretimi, revizyonların gözden geçirilmesi ve ertesi güne hazırlık.
Yapılacaklar Listesi Hazırla
Yeni blog yazının outline’ı için masaya geçtiğinde aklına son düzeltmesi yapılacak içeriğin geliyor, öte yandan düzeltmeye başladığın anda cevaplamadığın e-mailleri hatırlıyorsan ve hangi işi yapacağına karar veremiyorsan yalnız değilsin! Birçok freelancer yazar, gün boyunca yapması gereken farklı görevler arasında bocalar ve kendini odağını yitirmiş şekilde bulur. Neyse ki bu derdin devasını biliyoruz! O da detaylı biçimde hazırlanmış bir yapılacaklar listesi.
Yapılacaklar listeni hazırlarken bu noktalara dikkat edebilirsin:
- Her görevini ne kadar sürede bitirebileceğini gerçekçi biçimde belirle ve programında uygun yere yerleştir. Örneğin 3 saatlik bir işi o günkü 1 saatlik boşluğuna sığdırmaya çalışma.
- Listene ekleyeceğin hedeflerde net ol. Örneğin yapılacaklar listene yeni içerik üzerinde çalışmak gibi bir madde eklemek yerine yeni içerikte kullanılacak kaynakları belirlemek ve outline hazırlamak yazabilirsin. Böylece işinin çok daha kolay olacağından emin olabilirsin.
- İşlerini önceliklendirmeye dikkat et. Bazı işler göz korkutucu ve yorucu olabilir, ancak ertelemek o görevi içinden çok daha çıkılmaz hâle getirebilir. Bu yüzden listene tüm görevlerini öncelik ve önem sırasına göre yerleştirmelisin.
Dikkat Dağıtıcıları Sınırla
Hazırladığın programa uymanı ve zamanını iyi şekilde kullanmanı zorlaştıran şeylerden biri de dikkat dağıtıcı unsurlar olabilir. Özellikle evde çalışan bir yazarsan seni çalışmaktan alıkoyacak pek çok dikkat dağıtıcıya maruz kalıyor olabilirsin.
Bunun önüne geçmek için çalışma ortamını analiz etmen faydalı olabilir. Örneğin çalışma odanda bir televizyon varsa zaman zaman maillerine bakarken gözünün televizyona kayma olasılığı yüksek. Bu tarz dikkat dağıtıcı unsurları çalışma alanından uzaklaştırarak bu sorunu ortadan kaldırabilirsin.
Öte yandan evde yalnız yaşamıyorsan ailen ya da ev arkadaşın freelance çalışmayı tam olarak bir iş modeli olarak görmeyebilir. Sen önemli bir işin ortasındayken ara vermeni, farklı bir konuya odaklanmanı isteyebilir. Bu sorundan kurtulmak için çalışma programını birlikte yaşadığın kişilerle paylaşarak çalışma saatleri boyunca rahatsız edilmek istemediğini net bir şekilde belirtebilirsin.
Hayır Demekten Çekinme
Etkili zaman yönetiminin önündeki engellerden biri de yapamayacağın kadar çok şeye evet demen olabilir. Örneğin bir müşterin seninle iletişime geçerek 2 gün sonrası için 1000’er kelimelik 10 tane blog içeriği istiyor olabilir. Hayır demeye zorlandığın için işi kabul edersen o iki günü çok stresli geçireceğini bilmek için müneccim olmaya gerek yok. Dolayısıyla ister işle ister özel hayatla ilgili olsun yeterli zamanın olmadığında insanlara hayır demeyi öğrenmelisin.
3. Programlardan Yardım Al
İşlerini daha kolay yönetmek için bazı uygulama ve programlardan yardım alabilirsin. Tercih edebileceğin bu uygulama ve programlara kısaca değinelim. Özellikle İngilizce içerik ürettiğin zamanlarda dil bilgisi hatalarını otomatik olarak düzeltmek için birçok uygulama ile entegre çalışabilen Grammarly’i tercih edebilirsin. Müşterilerinle anlık olarak içeriklerin üzerinde tartışabilmek, karşılıklı yorum ekleyebilmek ve metin üzerinde yapılan her değişikliği tekrar tekrar inceleyebilmek için ise Google dokümanları kullanabilirsin.
Anahtar kelime kullanımı için Semrush ya da Google anahtar kelime planlayıcıyı deneyebilirsin. Bunun yanı sıra içeriklerine görsel eklemek, poster, sunum, sosyal medya gönderileri hazırlamak için Canva’dan yardım alabilirsin.
Her projeni etkili biçimde yönetmek ve hiçbir ayrıntıyı kaçırmamak için Trello ve ClickUp gibi yazılımlara şans verebilirsin. Müşterilerinle iletişimde ise Slack, Zoom ve Google Meeting gibi araçları tercih edebilirsin.
4. Becerilerini Geliştirmeye Odaklan
Serbest bir içerik yazarı olarak hem daha fazla gelir elde etmen hem işlerini daha kısa sürede kaliteli şekilde tamamlaman için sürekli becerilerin üzerinde çalışmalısın. Gelir düzeyini artırman ve iyi işler ortaya koyacağını bilmen de işe dair stresini ciddi şekilde hafifletebilir. Bu noktada üzerine çalışabileceğin bazı becerileri şu şekilde sıralayabiliriz:
- SEO: Senin de bildiğin gibi içerik yazarlarının metinlerini arama motorlarına göre optimize etmesi gerekir. Bu nedenle SEO bilginde eksiklikler bulunuyorsa bunları en kısa sürede tamamlamalı ve gelişmeleri takip etmeye özen göstermelisin.
- İleri Araştırma Teknikleri: Birçok içerik yazarı araştırma yapmanın başlı başına bir beceri olduğunu düşünmez. Oysa kaynak araştırması arama motorlarının ilk sayfasını incelemekten çok daha fazlasıdır. Bu sebeple araştırma becerilerin üzerinde de mutlaka çalışmalısın. Konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istersen “İçerik Yazarken Kullanılan Kaynakların Önemi” başlıklı yazımıza da göz atabilirsin.
- Bilgisayar Bilgisi: Bir içerik yazarı olarak bilgisayarı iyi bir şekilde kullanabilmelisin. Bunun yanı sıra müşterilerin zaman zaman senden web sitesi içeriklerinin biçimlendirilmesini talep edebilir. Dolayısıyla temel kodlama bilgisine sahip olman senin için faydalı olabilir.
- Sosyal Medya Kullanımı: Etkili sosyal medya içerikleri hazırlayabilmen için sosyal medya kullanımı ve algoritmaları hakkında bilgi sahibi olmalısın. Ayrıca kendi sosyal medya hesabını da yürüterek daha fazla işe ulaşman mümkün olabilir.
- İletişim: Serbest çalışan bir içerik yazarı olarak yazma becerisinden çok daha fazlasına ihtiyacın var. Bunlardan biri de iletişim. Projelerini doğru şekilde yürütebilmek, müşterilerinin isteklerini tam olarak anlamak ve kendi haklarını korumak için iletişimini geliştirmelisin.
- Dijital Pazarlama: Kendini sana ihtiyacı olan insanların önüne çıkarmanın ve onları ihtiyaçları olan kaliteli hizmeti sunacağına ikna etmenin yolu pazarlamadan geçer. Dolayısıyla üzerinde uzmanık geliştirmen gereken alanlardan biri de dijital pazarlama.
Bahsettiğimiz beceriler dışında problem çözme, kendini motive edebilme ve zor bireylerle başa çıkabilme gibi becerilerde de ustalaşman işini daha kolay yürütmene yardımcı olabilir.
5. Kendine Zaman Ayırmaktan Vazgeçme
Yetişecek yazılar, revize edilecek projeler, üzerinde araştırma yapılacak konular seni beklerken kendine gönül rahatlığıyla vakit ayıramıyor olabilirsin. Ancak günlük planını başarıyla tamamladıysan daha fazla çalışmaya çabalaman zamanla enerjini tüketebilir ve seni strese sokabilir. Ayrıca bir süre sonra verimliliğini yitireceğinden bu durum zaman kaybına bile yol açabilir.
Bu yüzden ne kadar yoğun bir dönemden geçiyor olursan ol her gün mutlaka kendine keyifle geçireceğin ve iş hakkında düşünmeyeceğin birkaç saat ayırmalısın. Bu noktada yapabileceğin bazı uygulamalardan bahsedebiliriz:
Bir Hobi Edinerek Hayatına Neşe Kat
Hobi edinmek hem fiziksel hem de ruhsal sağlığın için son derece faydalı olabilir. Depresyona girme ve olumsuz duygular hissetme ihtimalini düşürebilir. Vücudun strese verdiği tepkiyi düzenleyen kortizol hormonunu ve kan basıncını azaltabilir. İşe ara verdiğinde zaman kaybetmediğini, üretken ve yaratıcı bir sürecin parçası olduğunu sana hissettirebilir.
Birçok hobi grupla birlikte yapıldığından uzaktan çalışan serbest bir yazar olarak sosyalleşmene yardımcı olabilir. Kısacası seveceğin bir hobiye haftada birkaç saat ayırmak bile seni kronik stresten uzak tutarak hayatına neşe katabilir. Hobi edinmenin yanı sıra ruh sağlığınla daha fazla ilgilenmek istersen “İçerik Üreticileri İçin Ruh Sağlığına Odaklanmanın 10 Etkili Yolu” içeriğimiz senin için faydalı olabilir.
İşinle İlgili Olmayan Bir Kitap Oku
İçerik yazarlığı sürekli öğrenmeyi ve okumayı gerektirir. Bu nedenle sen de okumaya ayırdığın zamanlarda alanında gelişmeni sağlayacak kitapları tercih ediyor olabilirsin. Ancak işinle ilgili olmayan farklı kitaplar okumak zihninin iş stresinden uzaklaşmasına yardımcı olabilir. Bunun için her gün birkaç sayfa da olsa molalarında ya da iş bitiminde kitap okumaya özen gösterebilirsin. Kendini okumaya motive edebilmek için bir kitap kulübüne katılmayı da düşünebilirsin.
Gün Işığından Yararlan
Güneş ışınları; vücudunun D vitamini üretmesini sağlar. D vitamini ise bağışıklık sistemin, kan hücrelerin ve kemiklerin için son derece önemlidir. Ayrıca gündüz yeterli güneş ışığı almak sirkadiyen ritmine de fayda sağlar. Böylece geceleri daha rahat uyuman mümkün olur. Tüm bunların yanı sıra D vitamini seratonin üretimini artırabilir ve zihinsel sağlığını destekleyebilir. Bunun için günde en azından 15 dakika güneşe çıkmaya özen göstermelisin. Ancak güneş kremi sürmeyi unutmamalısın!
Egzersizin Gücünden Yararlan
Freelance çalışan bir yazar olarak saatlerini bilgisayar başında geçiriyor olabilirsin. Bu da kendini bunalmış ve yorgun hissetmene neden olabilir. Ancak egzersizi günlük rutinin bir parçası hâline getirdiğinde stres düzeyini gözle görülür biçimde düşürebilirsin. Bununla birlikte işine tekrar döndüğünde kendini daha odaklanmış ve tazelenmiş hissedebilirsin. Çalıştığın süreyi verimli biçimde değerlendirebilirsin.
Sevgili yazar, seninle içerik üretimi sürecinde stres yönetimini kolaylaştıracak bazı ipuçlarını paylaştık. Öğrendiklerini uygulamaya geçirmek ve içerik yazarlığı kariyerini ilerletmek istersen aramıza katılmandan mutluluk duyarız!