Bir içerik yazarı olarak farklı diyarlara yelken açmanın zamanı geldi diye düşünüyorsan seni seyahat blogu yazmaya davet ediyoruz. Bir seyahat blogu başlatarak kişisel deneyimlerini hedef kitlenle paylaşabilir, okuyucularınla duygusal bağ kurabilir, seyahat severlere ilham verebilirsin.
Tüm bunların yanında seyahat blogu yazdırmak isteyen birçok markayla çalışma imkânı yakalayabilirsin. Peki, seyahat blogu nasıl yazılır ve hangi noktalara dikkat edilmesi gerekir? Dilersen gel, bu soruların ve daha fazlasının cevabını birlikte bulalım!
Dil Kullanımı ve Hikâye Kurgusu Nasıl Olmalı?
- İlk öncelik kullanacağın dili belirlemek. Seyahat blogları yazarken sosyal ve gündelik bir konuşma dili tercih edebilirsin. Siz dili yerine sen diliyle hitap ederek okuyucularınla samimiyet kurabilir ve onlara daha etkili biçimde hitap edebilirsin.
- Terim kullanmaktan, ağdalı kelime seçimleri yapmaktan ve çok uzun cümleler kurmaktan kaçınmalısın. Bunun yerine hedef kitlenle sohbet eder gibi akıcılığı yüksek ve keyifli bir dil tercih etmelisin. Bunu yaparken ahenkli bir yazım oluşturmaya da gayret etmelisin.
- Seyahat blogları genellikle uzundur ve içeriğin sonuna kadar okuyucuları sayfada tutmayı hedefler. Bu nedenle sen de detaylı içerikler hazırlayabilir, okurlara bol bol öneride bulunabilirsin.
- Tüm içeriklerde olduğu gibi alt başlık kullanımına dikkat etmelisin. Okurları zorlayan ağır paragraflar yerine bol bol maddeleme ve listeleme kullanmalısın. Gerekli yerlerde görsel kullanımıyla okumayı kolaylaştırmalısın.
Dikkat Çeken Bir Giriş Yaz
Yazar arkadaşım, her içerik türünde olduğu gibi seyahat bloglarında da ilgi çekici bir girişe ihtiyacın var. İyi bir giriş bölümüyle hedef kitleni meraklandırabilir, içeriğinin devamını okumaya onları motive edebilirsin. Okuyucularının dikkatini çekmek için giriş bölümüne bir soru, istatistik, alıntı ya da hikâyeyle başlayabilirsin. Örneğin:
- Daha önce hiç yaşamadığınız bir tatil deneyimine hazır mısınız?
- 2023 yılında 37 milyondan fazla turist ziyaret etti.
- Ray Bradbury, “Dünyayı dolaşın. Görebileceğiniz bütün rüyaların en muhteşemi!” der.
Cümleleri iyi birer başlangıç olabilir.
Okuyucularının dikkatini yazıya çektikten sonra içeriğinde anlatacaklarının genel bir özetini vermelisin. Bu sayede hedef kitlene içerikten ne bekleyeceklerini, yazının onlara nasıl bir değer katacağını net bir şekilde sunabilirsin. Ancak bu aşamada fazla ayrıntı vermemeye özen göstermelisin.
Alternatif ve Gizli Rotalar Sun
Seyahat blogu okuyan okuyucular, genellikle bir yolculuğa çıkmadan önce birden fazla içerik okumayı ve kapsamlı bilgi edinmeyi tercih eder. Birçok seyahat blogunda ise birbirinin aynısı hatta birbirinden kopyala yapıştır yapılmış önerilerle karşılaşırlar. Örneğin Şanlıurfa seyahat bloglarında hemen her yazar Göbeklitepe’den bahseder. Fakat birçok birey seyahat bloguna bakmadan önce Göbeklitepe’yi gezi planına çoktan almış olur.
İçeriğinde yalnızca klasik rotalara yer verirsen muhtemelen birçok kişi saniyeler içinde yazını terk eder. Bunun önüne geçmek için hedef kitlene alternatifler ve gizli rotalar sunmaya özen göstermelisin. Böylece:
- Okurlarına seyahat ettikleri bölgede etkileyici ve farklı deneyimler yaşama imkânı sunarsın.
- Kalabalıktan çok hoşlanmayan bireylerin bile keyifle seyahat edebilmesine yardımcı olursun.
- Keşfedilmemiş yerlerin keşfedilmesinde rol oynarsın.
- Sürdürülebilir turizme katkıda bulunursun.
- Yerel işletmelerin kalkınmasına destek olursun.
Sunduğun bu faydalar sayesinde de öne çıkan bir blog yazısı hazırlamış olursun.
Bütçe Dostu Öneriler Ver
Her gezgin şişkin bir cüzdanla dolaşmıyor, bunu kabul edelim. Bu nedenle her kesime hitap etmek, düşük bütçelerle de unutulmaz deneyimler yaşatacak öneriler vermek önemli. Örneğin çok popüler yerlerle ilgili bir seyahat blogu yazıyorsan okurlarına sezon dışı ziyareti tavsiye edebilirsin. Toplu taşıma hakkında bir başlık oluşturabilir, ücretsiz aktivitelere değinebilirsin.
Bütçe dostu öneriler vermek seyahat bloglarında çok önemli olsa da bazı yazıların doğası gereği bu mümkün olmayabilir.
Örneğin “Dünyadaki Michelin Yıldızlı Restoranlar” başlıklı bir blog kaleme alman gerekiyorsa bu içerikteki önerilerin birçok okuyucuya lüks gelebilir. Bütçe dostu önerilerde bulunman mümkün olmayabilir. Bu noktada da sınırlı hedef kitlene en iyi şekilde hitap edebilmeyi amaçlaman daha doğru olur.
Yerel Lezzetler ve Yeme-İçme Tavsiyeleri Sun
Yerel lezzetler, kültürün en önemli parçalarındandır. Dolayısıyla o kültürü deneyimlemek isteyenlerin çoğu geleneksel yemekleri tatmaya özen gösterir. Kültürel etkisinin yanı sıra geleneksel yemekler o bölgede üretilen malzemelerle hazırlandığından tazeliği ve kalitesiyle daha çok talep görür. Tüm bu nedenlerden ötürü biz içerik yazarları da seyahat bloglarımızda yerel yeme-içme tavsiyeleri vermeye özen göstermeliyiz. Yazılarımızda:
- Yerel lezzetler hazırlayan restoranlardan,
- Hakkında yazdığımız bölgede gerçekleştirilen yemek turlarından,
- Sokak lezzetlerinden,
- Kısa süreli yemek workshoplarından,
- Tadım menüsü sunan yerlerden,
- Yerel pazarlardan,
- Yerel halkın kendi evinde yemek sunduğu mekânlardan bahsedebiliriz.
Yerel Geleneklerden Bahset
Seyahat blogları yazarken mutlaka yer vermemiz konular arasında yerel gelenekler yer alıyor. Okuyuculara gelenekler hakkında bilgi verdiğimizde:
- Kültürü daha yakından tanıyabilirler, otantik deneyimler yaşayabilirler.
- Seyahat ettikleri bölgede tarihî ya da dinî yerlere nasıl saygı gösterebileceklerini öğrenirler. Mesela Avrupalı turistler için camilerde ayakkabıların çıkarılmasını öğrenmek ufuk açıcı olabilir.
- Yerel halkla daha kolay iletişim kurabilirler.
- Seyahatlerinde sosyal olarak kendilerini daha rahat hissedebilirler.
- Turist tuzağı anlamsız aktivitelerden kaçınabilirler.
- Yanlış anlaşılmalara ve kültürel şoklara karşı tedbirli olurlar.
Yerel geleneklerden bahsetmek değindiğimiz gibi okurlarına birçok fayda sunacağından içeriğin son derece dikkat çekici olur. Derinlikli ve kaliteli bir içerik hazırlayabilmene katkıda bulunur.
Etkileyici Manzaralar Sunan Yerler Öner
Birçok turist ve gezgin seyahat ettikleri yerlerdeki manzaraları yakından görmek ister. Bazı kişiler buralarda fotoğraf ya da video çekmeyi, bazıları ise ziyaretlerini unutulmaz kılacak bu manzaraları doyasıya izlemeyi tercih eder. Sebebi ne olursa olsun bir seyahat blogu yazıyorsan okuyucularına mutlaka etkileyici manzaralar sunan yerleri önermelisin.
Özellikle gezi rehberleri paylaşan ve sosyal medyada gezi sayfaları yöneten kişilerin de yazından ilham alabileceği parçalar olmasına dikkat edebilirsin.
Gidilecek Yerler Hakkında Spesifik Bilgiler Ver
Seyahat etmek ne kadar heyecan verici ve keyifli görünse de bilinmezliklerle dolu bir maceradır. Bazı bireyler için bu bilinmezler oldukça kaygı verici olabilir. Bu yüzden okuyucuların pek çoğu seyahatlerinden önce mümkün olduğunca fazla bilgi edinmeye gayret gösterir. Dolayısıyla ayrıntılara odaklanan ve kapsamlı bilgiler sunan bloglar her zaman daha fazla tercih edilir. Sen de seyahat içeriklerinde mümkün olduğunca spesifik bilgiler vermeye özen göstermelisin. Örneğin:
- Önerdiğin yerlere hangi mevsimde gidilmesi uygundur? Mevsimlere göre yapılabilecek aktiviteler nelerdir? Festivaller ya da etkinlikler ne zaman?
- Çocuklu aileler için özel etkinlikler neler? En kolay ulaşım yolu ne?
- Nereden alışveriş yapılır? Mutlaka alınması gereken yerel ürünler nerelerde bulunur?
- Nakit kullanım sıklığı nedir? Her yerde kart geçiyor mu?
- Gönüllülük imkânları var mı? Varsa ücretsiz konaklama sağlıyor mu?
- Hangi simkartlar tercih edilebilir?
Bu tür detaylardan ve daha fazlasından yazında bahsedebilirsin.
İlgi Çekici Görseller Kullan
Seyahat bloglarının en önemli parçalarından biri de senin de tahmin edebileceğin gibi görseller, yazar arkadaşım. Görsel seçerken:
- Konuyla ilgili,
- Göz alıcı, canlı ve dikkat çekici,
- Kaliteli,
- Sosyal özellikler taşıyan,
- Haber amaçlı olmayan görseller olmasına dikkat edebilirsin.
Görsellerin boyutlarını optimize etmeye, aşırı görsel kullanmamaya ve telif hakkına da riayet etmeye özen göstermelisin.

Örneğin bu görsel Kapadokya ile ilgili bir seyahat blogu için kullanılabilir. Doğal ışıkta çekilmiş, bölgenin güzel manzaralarından birini yansıtıyor ve oldukça ilgi çekici.

Bu 2. Kapadokya görseli ise bir seyahat blogu için uygun görünmüyor. Fotoğraf çok güzel çekilmiş olsa da evlenen bir çifti görüyoruz ve bu da hedef kitlemizdeki birçok kişinin bu görselle bağ kurmasını zorlaştırıyor ve alakasız bir görsel gibi görünüyor. Fakat konumuz “Romantik bir düğün fotoğraf çekimi yapabileceğiniz yerler” olsaydı görsel mükemmel bir seçim olurdu.

Venedik’le ilgili bir seyahat içeriği yazıyorsan yukarıdaki görsel oldukça iyi bir seçim olabilir. Canlı ve ilgi çekici bir görsel. Venedik’e ilgi duyan insanları oraya gitmek için daha da heyecanlandırabilir ve yazının detaylarının merak edilmesine yardımcı olabilir.

Bu görsel de yine Venedik’e ait ve bir önceki görselde olduğu gibi tema renkli evler ve kanolar. Fakat görselin kalitesi daha düşük, fotoğraf açısı yanlış, bazı gölgeler var ve sanki sağdan soldan kesilmiş gibi duruyor. Ne evler ne kanolar ne nehir odak noktası gibi görünüyor, çekim uzak kaldığından yansıtmak istediği temayı yansıtamıyor. Dolayısıyla Venedik’le ilgili bir gezi blogu için bu görsel oldukça yanlış bir seçim olur.
Başarılı Seyahat Blogu Örnekleri
İçerik üretirken ilham alabileceğin Türkiye’den ve dünyadan en iyi seyahat blog örneklerine birlikte göz atalım:
- Let’s Go Dergi
- Bir Hayalin Peşinde
- Rotasız Seyyah
- Biz Evde Yokuz
- Budget Traveller
- Wandering Earl
- Nomadic Matt
- Goats on the Road
- Chubby Diaries
Peki Seyahat İçeriklerinde Olmaması Gerekenler Neler?
Sevgili yazar arkadaşım, içeriğimizin bu bölümüne kadar seyahat bloglarında olması gereken bilgilere yer verdik. Dilersen gel, seyahat yazısı yazarken değinmemen gereken noktalardan da kısaca bahsedelim:
- İçeriklerinde tütün ve alkol ürünlerini övmekten kaçınmalısın. Örneğin Küba’yla ilgili bir içerik yazıyorsan ve “Küba’nın Tiryakileri Mest Edecek Puroları” biçiminde bir alt başlık fikri aklından geçiyorsa yazının yasal bazı sorunlar yaşama olasılığı yüksek. Aynı şekilde “İtalya’nın Üzüm Bağlarında Üretilen Kırmızı Şaraplar” gibi bir başlık açıp şarabı öven ifadelerden uzak durmalısın.
- Yazılarında siyasi ifadelere değinmemeye özen göstermelisin. Ülkelerin veya şehirlerin tarihinden elbette bahsedilebilir. Ancak “şanlı zaferlerle ele geçirilen bu şehir yüzyıllardır hristiyanlığın kalesi olarak anılıyor.” gibi taraflı ifadelerden uzak durmalısın.
- Dinî olarak yalnızca bir gruba hitap etmekten, bir grubu dışarıda bırakmaktan, dinî efsanelere atıfta bulunmaktan imtina etmelisin. Farklı konularda da tarafgir ifadeler kullanmamaya gayret etmelisin. Örneğin “Sivaslıların iddia ettiğinin aksine Konya’nın bir numaralı lezzeti olan etli ekmeği yiyebileceğiniz en iyi lokantalar şöyledir” biçiminde bir cümle Sivaslı okuyucuları rahatsız edebilir ve onları yazından uzaklaştırabilir.
- Gezilecek yer önerileri verirken akvaryum veya hayvanat bahçesi gibi parayla hayvanların tutsak edildiği mekânları önermemeni tavsiye ederiz. Hayvanlara karşı duyarlılığı yüksek olan birçok okuyucuyu böyle tavsiyeler yazıdan tamamen uzaklaştırabilir ve içeriğinin olumsuz tepkiler almasına neden olabilir.
Yazması son derece keyifli olan seyahat bloglarında uzmanlaşmak ve aranan bir yazar olmak istersen hemen aramıza katılabilirsin!