İşin Mutfağı

Uzun Formatlı İçerik Oluştururken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Uzun Formatlı İçerik Oluştururken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

“İçerik üretmekten keyif alıyorum. Ancak uzun formatlı yazıları üstlenmeye cesaret edemiyorum.” diyorsan doğru yerdesin! Daha önce yazmadıysan geniş kapsamlı, uzun yazılar gözüne korkutucu görünebilir. Ancak bahsedeceğimiz noktaları inceleyerek kaliteli, etkili ve değerli içerikler ortaya koyman mümkün. Dilersen gel, uzun formatlı içerikleri üretirken nelere dikkat etmen gerektiğini birlikte inceleyelim.

İyi bir Kaynak Araştırması Yap

İyi kaynak araştırması yapmadan başarılı bir içerik yazmak mümkün değildir. Kaynak araştırması üzerinde çalıştığın konu ile ilgili bilgi edinmeni ve farklı bakış açılarını anlamanı sağlar. Kaliteli kaynaklar içeriğinin güvenirliğini sağlamana yardımcı olur. Okuyucuların dikkatini çeker ve etkili olur. Rakip içeriklerin kapsamlarını belirleyerek onların üzerinde metinler ortaya koymana olanak tanır. Bu nedenlerden ötürü içerik yazmaya başlamadan önce olabildiğince detaylı bir araştırma yapmalısın. Kaynak kullanımında nelere dikkat edeceğini, hangi kaynakları seçebileceğini ve araştırmaya dair daha birçok detayı öğrenmek için “İçerik Yazarken Kullanılan Kaynakların Önemi” başlıklı yazımıza da göz atabilirsin.

Planlamaya Zaman Ayır

İçerik yazarken planlama yapmanın sana ekstra vakit kaybettirdiğini ya da özgünlüğünü azalttığını düşünüyor olabilirsin. Ancak durum pek öyle değil! Özellikle uzun formatlı içeriklerde iyi bir planlama yapmadığında içeriğinin belli bölümlerinde çıkmaza girebilirsin. Yazında eksik noktalar kalabilir, farklı başlıklar altında tekrara düşebilirsin. Anlamlı bir akış oluşturmakta güçlük çekebilirsin. Düzeltme yapmaya çalışırken fazlasıyla vakit kaybedebilirsin. Tüm bu nedenler içeriğini yazmaya başlamadan önce dikkatli planlama yapmanı ve bir taslak oluşturmanı önemli kılar. Taslak hazırlarken metninle ilgili bu noktaları belirlemeye özen gösterebilirsin:

  • İçerik Hedefi: Planlama yaparken düşünmen gereken ilk nokta içeriğinin hedefi. İçeriğinle hedef kitleni bilgilendirmek mi istiyorsun yoksa onlara bir kategoriyi tanıtarak satın almaya ikna etmeyi mi amaçlıyorsun? En başta bunu belirlemelisin. Ardından içeriğin akışını hazırlamak için belirlediğin yönde ilerlemen önemli.
  • Anahtar Kelimeler: İçeriğin SEO uyumlu olmasında senin de bildiğin gibi anahtar kelimelerin rolü son derece büyük. Yazmaya başlamadan önce anahtar kelime araştırması yaparak kullanacağın tüm kelimelere karar vermelisin. Eğer içerikte kullanacağın anahtar kelimeler önceden belirlenmişse onları gruplaman gerekir. Hangi anahtar kelimeleri hangi başlığın altında kullanacağını önceden planlamalısın. Böylece anahtar kelimeleri akışa uygun ve organik şekilde yerleştirmiş olursun. 
  • Başlıklar: Planlama aşamasında mutlaka hazırlaman gereken unsurlardan biri de başlıklar. Ana başlığını ve alt başlıklarını bu aşamada netleştirmelisin. Böylece içeriğinin kapsamını belirlemiş olursun. İşini kolaylaştırmak için dilersen her başlık altına ortalama kaç kelime yazabileceğini de not edebilirsin.

Belirli bir outline doğrultusunda içerik hazırlaman gerekiyorsa öncelikle başlıklarının gerektirdiği bilgileri araştırmalısın. Bu şekilde ilerlediğinde içerikte vermen gereken tüm bilgileri uygun başlıklara dağıtabilir, içeriğin daha doyurucu olmasını sağlayabilirsin. 

  • Görseller: İçerik taslağına içeriğinde kullanabileceğin görsel ögeleri de ekleyebilirsin. 

Eğer içerik taslağı yani outline konusunda daha fazla detaya hâkim olmak istersen “Outline Nedir, Nasıl Hazırlanır? 3 Etkili Örnek” isimli içeriğimizi de okuyabilirsin.

Giriş Paragrafında Verilecek Bilgileri Belirle

Senin de bildiğin gibi yazar arkadaşım giriş paragrafı içeriklerin vitrinidir. Dolayısıyla uzun ya da kısa fark etmeksizin her içeriğin giriş bölümünün ekstra özenle hazırlanması gerekir. Giriş paragrafını yazarken içeriğinin gelişme bölümünde bahsedeceğin bilgileri giriş bölümünde kullanmamalı ve tekrara düşmekten kaçınmalısın. Bu bölümde bilgi aktarımı yapmaktan ziyade hedef kitlene içeriğin devamından nelerden bahsedeceğini özetle anlatmalısın. 

Örneğin “Hindistan Cevizi Yağı ve Faydaları” başlıklı bir blog içeriği yazdığını varsayalım. Bu blogun giriş paragrafında Hindistan cevizi yağının ne olduğundan bahsetmene gerek yok. Bu tanımı ilk alt başlığında verebilirsin. Bunun yerine şöyle bir giriş paragrafı yazman daha etkili olabilir “En popüler doğal yağlardan biri olan Hindistan cevizi yağının birçok farklı kullanım alanı bulunur. Güzellik, temizlik ve bakım alanlarında etkili ve ekonomik bir çözüme ihtiyaç duyuyorsanız siz de bir an önce Hindistan cevizi ile tanışmalısınız. Dilerseniz gelin Hindistan cevizi yağı nedir, faydaları ve kullanım alanları nelerdir detaylı biçimde inceleyelim.”

Yukarıdaki örneğimizde gördüğün gibi içeriğin devamında anlatacağımız noktalara değindik. İçerik kapsamımızı giriş paragrafında eksiksiz biçimde verebilmek için giriş paragrafını tüm içeriği yazdıktan ve içeriği bir defa gözden geçirdikten sonra yazmalıyız. Aksi şekilde atladığımız noktalar olabilir. Ayrıca giriş paragrafında olduğu gibi sonuç paragrafını da en son yazmamızda fayda var.

Ana ve Alt Başlıklarla İçeriğine Derinlik Kat

Yüzlerce hatta binlerce kelimeden oluşan uzun içerikler başlangıçta son derece göz korkutucu görünebilir. Ancak daha önce de bahsettiğimiz gibi planlama aşamasında güçlü bir başlık hiyerarşisi oluşturursan işin büyük ölçüde kolaylaşabilir. İyi yapılandırılmış başlıklar sayesinde içeriğini mantıksal bölümlere ayırabilir hangi bölümde hangi noktaya odaklanacağını bilirsin. Böylece içeriğini etkili biçimde kaleme alır, okuyucularının metnini kolayca okuyup anlamasını sağlarsın.

Bunun için başlıklarını derinlikli kılman çok önemli. Yüzeysel başlıklar kullanmaktan kaçınmalı ve konunun farklı detayları için yeni başlıklar açmaktan çekinmemelisin. Dilersen konuyu bir örnekle daha anlaşılır hâle getirmeye çalışalım. Üniversite tercihi yapan öğrencileri bilgilendirmek amacıyla “Nasıl Öğretmen Olunur?” ana başlıklı bir blog içeriği yazacağını varsayalım. Bu durumda şöyle bir başlık hiyerarşisi oluşturman mümkün:

H1: Nasıl Öğretmen Olunur?

H2: Öğretmenlik Mesleğinin Tanımı Nedir?

H2: Kimler Öğretmenlik Mesleğini Tercih Etmeli?

H2: Öğretmen Olmak İçin Hangi Eğitimleri Almalı ve Hangi Sınavlara Girmelisiniz?

Bu başlık hiyerarşisini incelediğimizde herhangi bir hata görmüyoruz. Başlık akışı doğru olsa da başlıklar yeterince detaylandırılıp derinleştirilmemiş. Bu hiyerarşiye göre bir içerik yazarsak birçok önemli noktayı unutmamız ya da göz ardı etmemiz olası. Bu başlık yapılandırması yerine bunu tercih etmemiz daha iyi olabilir:

H1: Nasıl Öğretmen Olunur?

H2: Öğretmenlik Mesleğinin Tanımı ve Görevleri Nelerdir?

H3: Öğretmenlik Mesleğinin Mevzuata Göre Tanımı

H3: Öğretmenlik Mesleğinin Görev ve Sorumlulukları

H3: Öğretmenlerin Okul Dışında Tercih Edebileceği Çalışma Alanları

H2: Öğretmenlik Mesleğini Kimler Tercih Etmeli?

H3: Öğretmenlik İçin Gerekli Olan Kişilik Özellikleri

H3: Fiziksel Engele Sahip Bireyler Öğretmen Olabilir mi?

H3: Psikolojik Rahatsızlıklara Dair Tanı Almak Öğretmen Olmaya Engel mi?

H2: Öğretmen Olmak İçin Hangi Eğitimleri Almalı ve Hangi Sınavlara Girmelisiniz?

H3: Öğretmen Olmak İçin Hangi Fakülteye Gitmelisiniz?

  • H4: Eğitim Fakültesine Gitmek ile Fen Edebiyat Fakültesine Gitmek Arasındaki Fark Nedir?
  • H4: Hangi Bölümlere Giderseniz Üniversite Eğitimi Dışında Formasyon Almanız Gerekir?

H3: Üniversiteden Sonra MEB’te Öğretmenlik Yapmak İçin Hangi Sınavlara Girmeniz Gerekir?

  • H4: KPSS- Genel Kültür ve Genel Yetenek Sınavı
  • H4: KPSS- Eğitim Bilimleri Sınavı
  • H4: KPSS- Alan Bilgisi Sınavı
  • H4: Mülakat

H3: Atanma Sürecinden Sonraki Aşamalar Neler?

  • H4: Aday Öğretmenlik Süreci
  • H4: Adaylık Kaldırma Sınavı

H2: Öğretmenlerin Kariyer Basamakları Nelerdir?

H3: Uzman Öğretmen Olma Şartları

H3: Başöğretmen Olma Şartları

H2: Yüksek Lisans ve Doktora Yapmanın Size Sağlayabilceği Avantajlar Neler?

Bu şekilde bir başlık hiyerarşisi oluşturursak uzun bir metni çok iyi bir şekilde parçalara ayırmış oluruz. Böylece hem içeriği kolay hazırlarız hem konunun son derece doyurucu ve etkili bir biçimde ele alındığından emin oluruz. Eğer başlıklar konusunda daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyorsan “İçeriklerde Başlık Hiyerarşisi Nedir? Hiyerarşi Nasıl Oluşturulur?” içeriğimizi mutlaka incelemelisin.

İç ve Dış Bağlantılar Ekle

İç ve dış bağlantılar kullanmanın birçok faydasından bahsedebiliriz. Dış yani harici bağlantılar:

  • Fikirlerini güvenilir kaynaklarla desteklemene yardımcı olur.
  • Okuyucularının derinlemesine bilgi edinmesine katkıda bulunur.
  • Geri bağlantı alma şansını artırır.

İç yani dâhili bağlantılar ise:

  • Okurlarını farklı içeriklerin arasında yönlendirmeni sağlar.
  • Hedef kitleni web sitesinde tutma şansını artırır. 
  • Arama sonuçlarındaki görünürlüğü ve organik trafiği yükseltir.

Tüm bu nedenlerden ötürü özellikle geniş kapsamlı ve uzun içeriklerine bağlantı eklemeye özen göstermelisin. Bu arada fark edebileceğin gibi biz de bu içeriğimizde ve diğer blog yazılarımızda sık sık İçerikmatik yazar bloğumuzdaki farklı içeriklerimize yönlendirme yapıyoruz.

Araçlarla İşini Kolaylaştır

Uzun içerikleri kaleme alırken teknolojiden yararlanmak işini oldukça kolaylaştırabilir. Kullanabileceğin bazı araçlardan kısaca bahsedelim:

  • Ahrefs’ Keyword Generator: Aracı kullanarak içeriğin için kolayca anahtar kelime araştırması yapabilirsin.
  • Evernote: Evernote ile içeriğin için yaptığın araştırmaları, yapılacaklar listeni, tüm notlarını, proje teslim tarihin gibi detayları düzenli bir şekilde kaydedebilirsin. Üstelik uygulamayı birçok farklı uygulama ve araçla senkronize biçimde de kullanabilirsin.
  • Character Calculator: Araç ile içeriklerinin karakter, kelime, paragraf ve cümle sayısını kolayca tespit edebilirsin.
  • Lightshot: Lightshot ile bilgisayarında ekran görüntüleri alabilirsin.
  • Google Doküman: Google doküman sayesinde çevrim içi olarak kolayca içerik üretebilirsin. İş birliği gerektiren çalışmalarda ekip arkadaşlarınla aynı dosya üzerinde çalışabilir. Düzenlemeler yapabilir ve yapılan düzenlemeleri inceleyebilirsin.

Bahsettiğimiz araçlar dışında daha farklı araçlarla da tanışmak için “İçerik Kalitesini Artırmak mı İstiyorsunuz? İşte İşinizi Kolaylaştıracak Ücretsiz Araçlar” başlıklı yazımıza da bakmanı öneririz.

Sevgili arkadaşım, uzun formatlı içerikleri yazarken dikkat etmen gereken noktalara detaylı bir şekilde değindik. Eğer sen de uzun içeriklerin aranan yıldızı olmak istersen hemen aramıza katılabilirsin!

İrem
Beğenebileceğin diğer yazılar
İçeriğinizi Güçlendirin: Meta Description Yazmanın 7 Püf Noktası
İçeriğinizi Güçlendirin: Meta Description Yazmanın 7 Püf Noktası
İyi bir içerik yazımı yalnızca içeriğin kendisini yazmaktan ibaret değil, içeriğin henüz tıklanmadan ilgi çekmesi gerekiyor sevgili yazar arkadaşım. Okuyucularını içeriğine tıklamaya ikna etmen ve ...
9 Eylül 2024
Anahtar Kelimeleri İçeriğinizin Akışını Bozmadan Nasıl Kullanırsınız?
Anahtar Kelimeleri İçeriğinizin Akışını Bozmadan Nasıl Kullanırsınız?
Anahtar kelimeler, dijital içeriklerin hem hedef kitle hem arama motorları tarafından fark edilmesini sağlayan en kritik unsurlardan biri. Fakat SEO'ya katkı sağlamak ve istenen ...
26 Ağustos 2024
İçerik Yazarlığına Başlamak İçin 7 Sebep
İçerik Yazarlığına Başlamak İçin 7 Sebep
"Önemini yitirmemesine ek olarak kişisel gelişim ve kariyer olanakları yüksek, yeni bir iş arayışındayım." diyorsan içerik yazarlığıyla tanışmanın vakti gelmiş de geçiyor demektir! İçerik ...
19 Ağustos 2024