İşin Mutfağı

Web Sayfası İçeriği Nedir? Nasıl Yazılır?

Web Sayfası İçeriği Nedir? Nasıl Yazılır?

İçerik yazarlığına yeni başlıyorsan ya da bugüne kadar belli formatlardaki içeriklerde uzmanlaştıysan web sitesi metinleri sana göz korkutucu görünebilir. Ancak hiç endişelenmene gerek yok! Bu yazıyı okuduktan sonra web sitesi içeriklerinde de farkını ortaya koyabileceksin. Dilersen gel, web sitesi içeriklerinin tanımından ana unsurlarına, öneminden yazarken dikkat etmen gereken püf noktalara kadar ihtiyaç duyabileceğin tüm bilgileri birlikte inceleyelim.

Web Sayfası İçeriği Nedir?

Web sitesi metni, markaların web sitesindeki çeşitli sayfalarında yer alan metinlerdir. Bu sayfalar arasında anasayfa, hakkımızda, iletişim ürün ya da hizmet gibi sayfalar yer alır. Markanın ziyaretçilere ne sunduğunu, ne gibi faydalar sağlayabileceğini etkili, net ve ikna edici biçimde açıklar.

Yazar arkadaşım, içerik konusunda derinlemesine bilgi sahibi olmayan kişiler tarafından web sayfası içerikleri dolgu metinler olarak görülebilir. Ancak içerikler markaya uzun vadeli değer katmayı amaçlayarak yazılır. Web sayfası içerikleri markanın potansiyel müşterilerinin sayfada daha fazla vakit geçirmelerini sağlar, markaya dair soru işaretlerini giderir ve dolayısıyla hizmeti veya ürünleri doğru şekilde tanıtmaya ve nihayetinde satın almaya yönlendirir. Bu nedenle her içerik türünde olduğu gibi web sayfası içerikleri de büyük bir özen ve dikkat gerektirir. 

Web Sayfası Metinleri Neden Bu Kadar Önemli?

İyi hazırlanan web sayfası metinleri markalara birçok fayda sağlayabilir. Bu faydalardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

Marka Kimliği Oluşturmayı Sağlar ve Güven İnşa Eder

Web sitesi metni, markaların sesini, kimliğini tanımlamanın ve hedef kitleye yansıtmanın en iyi yolları arasında yer alır. Ayrıca değerli, bilgilendirici ve dikkat çekici içerikler markanın ziyaretçilerle iletişim kurmasını, güven inşa etmesini sağlar. Markaların akılda kalıcılığına katkıda bulunur.

SEO’yu İyileştirir

Web sitelerindeki iyi metin sayısı arttıkça doğal olarak web sitenin kalitesi de yükselir. Arama motorlarının web sitesini daha iyi tanıması ve organik arama sonuçlarında daha üst sıralara yerleştirmesi mümkün olur. Böylece web siteleri çok daha fazla trafik çekebilir. Ayrıca anahtar kelimelerin web sitesi metinlerinde stratejik olarak kullanılmasına dikkat edilirse metinler web sitesine fayda sağlayabilir. 

Dönüşüm Sağlar

Etkili hazırlanan bir metin yalnızca organik trafik çekmekle sınırlı kalmaz yazar arkadaşım. Aynı zamanda markanın dönüşüm oranlarını ciddi şekilde yükseltebilir. İyi web sitesi metinleri ziyaretçileri web sitesinin içinde doğru yönlendirir. Onları harekete geçmeye teşvik eder. Markanın hedef kitlesi daha kolay satın alma, üye olma, teklif isteme ya da randevu oluşturma kararı alabilir. Bu sayede markalar gelirlerini yükseltebilir, hedeflerine emin adımlarla ilerleyebilir.

Bunların dışında web sitesi içerikleri markaların dijital pazarlama stratejilerini de destekleyebilir. Tüm bu faydalar nedeniyle kendini doğru yansıtmak ve başarılı olmak isteyen bir markanın yapabileceği en iyi yatırımlardan biri web sitesi içerikleridir. 

Web Sayfası İçeriği Üretirken Hangi Temel Unsurları Kullanmalısın?

Web sayfası içeriği üretirken metinde yer alması gereken temel unsurları şöyle sıralayabiliriz:

  • Başlıklar: Web sayfası içeriğine ana başlık veya sloganla başlayabilirsin. Eğer ana başlık kullanacaksan başlığın dikkat çekici, anlaşılır ve okumaya teşvik edici olmasına dikkat etmelisin. Senin de bildiğin gibi başlık hem okuyucuları içeriğinin devamını incelemeye yönlendirir hem arama motorlarının metni tanımasında rol oynar. Bu nedenlerle daha bilgilendirici, faydaları işaret eden başlıklar kullanmanı öneriyoruz. 
  • Alt Başlıklar: İçerikte yol gösterici olacak, metni anlamlı bölümlere ayıracak alt başlıklar web sayfası içeriklerinin önemli unsurlarından bir diğeri. İyi kurgulanmış başlıklarla içeriğinin taranmasını ve anlaşılmasını kolaylaştırabilir, yazının daha etkili olmasını sağlayabilirsin. Başlık hazırlamakta zorlanıyorsan “İçeriklerde Başlık Hiyerarşisi Nedir? Hiyerarşi Nasıl Oluşturulur?” isimli içeriğimize de göz atabilirsin.
  • Gövde Metni: Ana başlıkları ve alt başlıkları tamamladığımıza göre sıra gövde metninde. Gövde kısmı web sitesi içeriğinin çekirdeğidir. Gövdeyi oluştururken üzerinde çalıştığın web sayfasını açıklaman, betimlemen, konuyla ilgili tüm detayları eksiksiz biçimde, kısa cümlelerle ve paragraflarla okuyucuya aktarman gerekir. Sunulan ürünün/hizmetin ne olduğunu tüm açıklığıyla ve dikkat çekici yönleriyle okuyucuya anlatmalısın.
  • Harekete Geçirici Mesajlar (CTA): Web sayfası içeriklerimizin tam olarak amacına ulaşabilmesi için yazımızda CTA’lara yer vermemiz çok önemli. CTA’larla hedef kitleni daha fazla bilgi almaya, markayla iletişim kurmaya, satın alma işlemi yapmaya ya da bir bültene kayıt olmaya yönlendirebilirsin.

Her Web Sayfasında Yer Alan İçerikler Nelerdir? 

Metinlerde bulunması gereken temel unsurlara değindiğimize göre şimdi de her web sayfasında yer alması gereken web sayfası içeriklerini birlikte inceleyelim:

Anasayfa 

Genellikle ziyaretçilerin gördüğü ilk sayfadır. Bir anasayfa içeriği hazırlıyorsan web sitesinin ya da markanın özetine burada yer verebilirsin. Markanın müşterilerine sunacağı faydalara değinebilirsin. Web sitesindeki diğer sayfalara yönlendirmeler yapabilirsin.

Ürünlerle veya hizmetlerle ilgili markanın önceki müşterilerinin yorumları bulunuyorsa bunları kullanabilirsin. Alınan ödüller ve başarılar mevcutsa bunların altını çizebilirsin. Örneğin referanslar için kısa bir başlık açılabilir. Her içerikte olduğu gibi gerekli bölümlerde harekete geçirici mesajlar verebilirsin.

Markalar bazı durumlarda web sitesinin tasarımına ve kullanılacak görsellere uygun metinler hazırlamanı talep edebilir. Böyle durumlarda tasarım taleplerini de göz önünde bulundurmaya özen göstermelisin. Kısacası yazar arkadaşım bir markanın anasayfası tasarımla desteklenen, ürünlere veya hizmetlere kısa link çıkışları verdiğimiz bir alan olmalı. 

Hakkımızda Sayfası 

Hakkımızda sayfası bir web sitesinde birey, kuruluş ya da marka hakkında bilgi sunan bölümdür. Bu içerikte vizyondan ve misyondan söz edilebilirsin. Markanın değerlerinin altını çizebilirsin. Örneğin vegan bir cilt bakım markasının hakkımızda sayfasında işletmenin hayvan dostu ve doğaya duyarlı bir üretim prensibine sahip olduğuna değinebilirsin.

Markanın ya da kuruluşun hikâyesinden bahsedebilir, ekip üyelerini tanıtabilirsin. İş modelini, ürünlerin hazırlanma aşamalarını açıklayabilirsin. Böylece potansiyel müşterilerin marka hakkındaki bilgilerini artırmasına yardımcı olabilir, markanın itibarını güçlendirebilirsin. 

Ürün ve Hizmet Sayfaları 

Ürün ve hizmet sayfalarında müşterilere sunulan ürünlerden ya da hizmetlerden bahsedebilirsin. Fiyatlandırma, ürün açıklamaları ve kullanıcı faydası odaklı bilgileri hikâyeleştirerek metinde kullanılabilirsin. Burada önemli olan ürünlerin içeriklerinin bir bütünün parçası olduğunu bilerek yazman. Markanın tüm sayfaları tek bir elden çıkmış gibi görünmeli.

İletişim Sayfası 

Markayla iletişime geçmek isteyen kişilerin kullanabileceği bir iletişim sayfası olmalıdır. Bu sayfadaki içerikleri yazarken kısa, öz cümleler kurmalı ve CTA’lar kullanmaya özen göstermelisin. Bu bölümde markanın sosyal medya hesaplarına yönlendirme de yapabilirsin.

Bunların dışında bir web sayfasında sıkça sorulan sorular alanı olması da kıymetlidir. Burada müşterilerin en çok merak ettiği soruları yanıtlayabilirsin. Bu, potansiyel müşterileri gerçek müşterilere dönüştürmeye yardımcı olacaktır. Hizmet verilen ya da ürün satışı yapılan sektörle/nişle alakalı yazıların paylaşıldığı bir blog sayfası da siteye değer katar.

Hakkımızda kısmında bahsetmek yerine özel bir referanslar/müşteri yorumları sayfası kullanmak da mümkün. Burada iş birliği yapılan markalara ve markaların geri bildirimlerine yer vermek müşterilerin güven duygusunu besleyebilir. 

Web Sayfası İçerikleri Yazarken Nelere Dikkat Etmelisin?

Başarılı web sayfası içerikleri yazabilmek için şu noktalara dikkat edebilirsin:

Hedef Kitleyi Tanı

Her içerik türünde olduğu gibi web sitesi metinlerinde de hitap edeceğin hedef kitleyi iyice analiz etmelisin. Sonrasında içeriklerini kaleme almaya başlamalısın. Hedef kitle konusunda daha fazla bilgiye ihtiyacın olursa “Hedefini 12’den Vurabilirsin! Tabii Hedef Kitlenin Kim Olduğunu ve Nasıl Belirlendiğini Bilirsen” ve “İçeriğinle Hedef Kitleni Harekete Geçirmenin 7 Yolu” başlıklı içeriklerimizi de inceleyebilirsin.

Anahtar Kelimeler Kullan

İçeriğini yazmaya başlamadan önce anahtar kelime araçlarıyla anahtar kelime araştırması yapmalısın. Seçtiğin kelimelere mümkünse alt başlıklarında da yer vermelisin. Anahtar kelimelerin kullanımıyla alakalı daha detaylı bilgi edinmek için “Anahtar Kelimeleri İçeriğinizin Akışını Bozmadan Nasıl Kullanırsınız?” isimli içeriğimize göz atabilirsin. 

Açık ve Anlaşılır Ol

Senin de bildiğin gibi okuyucuların çoğu bir web sitesi içeriğinin her kelimesini büyük bir dikkatle okumaz. Okuyucular genellikle içeriğin %20’sini okur. Bu nedenle anlatman gerekenleri açık ve sade bir şekilde hedef kitleye hızlıca aktarman gerekir.

Bu noktada dolgu ifadelerden, anlaşılması zor ve karışık cümlelerden kaçınman çok önemli. Bunun yanı sıra paragrafların kısa olması, alt başlık kullanımının yeterli düzeyde yapılması da okunabilirliği olumlu etkiler.

Marka Dilini Yakala

Birlikte çalıştığın markanın hedef kitlesinin zihninde kalıcı bir imaja sahip olabilmesi için dil tutarlılığına dikkat etmelisin. Bunun için içerik üreteceğin markanın sosyal medya hesaplarını, önceden hazırlanan içeriklerini ve reklam kampanyalarını inceleyebilirsin. İncelemelerin sonucunda marka diline dair analizler yapabilir ve buna uygun içerik yazabilirsin.

Fayda Odaklı Yaklaşım Benimse

Web sitesi metni yazarken her zaman fayda odaklı bir yaklaşım benimsemelisin. Birlikte çalışacağın markanın hedef kitlesinin sorunlarını nasıl çözebileceğini detaylı biçimde anlatmalısın. Ürünlerden ya da hizmetlerden bahsederken satın alma kararının ziyaretçilerin hayatında ne gibi bir fark katacağının altını çizmelisin. Ayrıca markanın diğer markalara üstün gelen yönlerini belirtmeye de özen gösterebilirsin. 

CTA’yı Unutma

İçeriğimizin önceki bölümlerinde harekete geçirici mesajların önemine değinmiştik. Sen de web sitesi metinlerini etkili hâle getirebilmek için mutlaka CTA yazmalısın. CTA bölümünün çok uzun olmamasına dikkat etmelisin. CTA yazma konusunda kendini geliştirmek istersen “Etkili Bir Harekete Geçirici Mesaj (CTA) Nasıl Yazılır?” isimli yazımız da sana yardımcı olabilir.

Sevgili arkadaşım içeriğimizde web sitesi metninin a’dan z’ye tüm detaylarına değindik. Eğer kendini öğrendiğin bilgileri sınamaya hazır hissediyorsan hiç zaman kaybetmemelisin. Hemen aramıza katılarak web sitesi içeriklerinin yıldız yazarlarının arasında yerini almalısın!

İçerikmatik
Beğenebileceğin diğer yazılar
Freelance Yazarlar İçin Rehber: Niş Seçimi Nasıl Yapılır?
Freelance Yazarlar İçin Rehber: Niş Seçimi Nasıl Yapılır?
"Bir içerik yazarı olarak önüme çıkan her formatta ve konuda içeriği yazarım!" diyenlerden biriysen doğru yerdesin. Çeşitli tür ve alanlardaki farklı içerikleri üretebilmek ...
18 Kasım 2024
Etkili Bir İçerik İçin İzlenmesi Gereken 8 Adım
Etkili Bir İçerik İçin İzlenmesi Gereken 8 Adım
"Göz dolduran, kalitesiyle fark yaratan ve tam olarak amacına hizmet eden etkili içerikler yazmak istiyorum. Ancak nasıl yapacağımı bilmiyorum." diyorsan endişelenmene gerek yok! ...
11 Kasım 2024
Gereksiz Bilgi ve Köpük İfade Yok: İçeriği Arındırıyoruz!
Gereksiz Bilgi ve Köpük İfade Yok: İçeriği Arındırıyoruz!
Sevgili yazar arkadaşım, kalite için mutlaka içeriklerini gereksiz bilgilerden ve dolgulardan uzak tutman gerektiğini duymuşsundur. Ancak bunu tam olarak nasıl yapabileceğini bilemiyor olabilirsin. İşte ...
4 Kasım 2024