İçerik üretmeye doğrudan yazarak başlayanlardan mısın yoksa fikir bularak başlayanlardan mı? Eğer iyi bir yazar olmak; kaliteli, başarılı ve hedef kitlesine tam olarak hitap eden içerikler üretmek istiyorsan mutlaka fikir üreterek başlayanlar grubuna dâhil olmalısın! Çünkü senin de bildiğin gibi iyi bir içerik, yalnızca benzersiz fikirlerin ışığında gelişebilir. Güçlü fikirlere dayanmayan içerikler rakip içeriklerin yanında sönük ve etkisiz kalabilir.
Ancak özgün fikirler bulma kısmı birçok yazar için son derece sancılı olabilir. Eğer bu zamana kadar senin için de öyle olmuşsa artık endişelenmene gerek yok! Bahsedeceğimiz yöntemleri uygulamaya başlayarak kolay bir şekilde yaratıcı fikirler üretebileceksin!
1. Örnek İçerikleri İncele
Yazarlık sürecinde iyi fikirler üretmek istiyorsan ilk aşamada yapman gerekenlerden biri yazacağın konuda kaleme alınan rakip içerikleri incelemek. Örnek içerikleri inceleyerek rakiplerinin:
- Hangi formatta ve ne uzunlukta içerikler ürettiğini,
- Değindikleri önemli detayları,
- Gözden kaçırdıkları kritik noktaları ya da yüzeysel kalan konuları öğrenebilirsin.
Bu bilgiler ışığında kazandığın içgörü senin özgün içerik fikirleri ve stratejileri geliştirmene yardımcı olur. İçerik analizinde detaylı verilere de erişmek istiyorsan BuzzSumo, SEMrush gibi araçlardan yararlanabilirsin. Bunun yanı sıra arama motorlarında “konunun ismi içerik fikirleri” ya da “konunun ismi içerik örnekleri” gibi aramalar da yapabilirsin.
2. Derinlemesine Kaynak Analizi Yap
Ünlü yazar Mark Twain, “Yeni fikir diye bir şey yoktur. Bu mümkün değil. Pek çok eski fikri alıp onları bir tür zihinsel kaleydoskopa koyarız. Onlara bir sıra veririz ve onlar da yeni, ilginç kombinasyonlar yapar. Sonsuza dek yeni kombinasyonlar yaparak dönmeye devam ederiz; ancak bunlar çağlar boyunca kullanılan renkli cam parçalarının aynısıdır.” der.
Twain’in bu düşüncesini içerikler için fikir üretme sürecine de taşıyabiliriz. Yani içerik üretimine başlamadan önce yaratıcı fikirler bulmak için derinlemesine kaynak analizi yapmalısın. Kaynaklardan edindiğin her bir bilgiyi kendi zihinsel kaleydoskopuna yerleştirmelisin. Doğru kombinasyonları bir araya getirerek benzersiz içerik fikirlerini bulmalısın.
Bu noktada kaynak analizi ile örnek içeriklerin incelenmesi arasındaki farkı merak etmiş olabilirsin. Örnek içeriklerde en baştan yazmayı düşündüğün içeriğin benzerlerini detaylı olarak incelersin. Ancak derinlemesine bir kaynak analizi yaparken çok daha geniş bir araştırma yaparsın.
Örneğin “İçerik Oluşturma Aşamaları” hakkında bir blog yazacaksan kaynak analizinde hedef kitle ile ilgili araştırmalar da yapabilirsin. Ayrıca derinlemesine kaynak analizinde yalnızca fikir oluşturmuş olmazsın. İçeriğini yazarken kullanacağın bilgi, veri ve görselleri de bulmuş olursun. Hem etkili fikirler elde etmek hem derin bir içerik oluşturmak için kaynak analizi yaparken uzmanlar tarafından yazılmış çok sayıda kaynağı mutlaka gözden geçirmelisin.
3. Videolara ve Tartışma Bloglarına Göz At
İçeriğini sunacağın hedef kitlenin konuyla ilgili tartışma bloglarına göz atmak, sosyal medya paylaşımlarını incelemek sana farklı fikirler sunabilir. Tartışmaları inceleyerek hitap ettiğin grubun hangi konularda soru işaretlerine sahip olduğunu, hangi noktalarda birbirlerinden ayrıştıklarını görmen mümkün olur.
Örneğin yatırımla ilgili bir içerik kaleme alacaksan ve farklı mecralarda kişilerin yeni nesil yatırımlarla ilgili yoğun bir şekilde konuştuğunu fark ettiysen içerik başlığını “Hızlı, Kolay ve Kârlı: Yeni Nesil Yatırım Yöntemleri” şeklinde belirleyebilirsin. Konunla ilgili tartışmalara erişmek için Reddit ya da Quora gibi çevrim içi forumları tercih edebilir, buralarda arama yapabilirsin.
Bunlar dışında yazacağın sektör ya da nişle ilgili video içerikleri de sana ilham verebilir. Konunla ilgili trendleri kolayca görmeni sağlayabilir. İncelediğin videoların yorumları da senin için yönlendirici olabilir ve hedef kitlenin nabzını tutmana yardımcı olabilir. Dilersen yeni fikirler geliştirmek için uzmanların hazırladığı podcastleri de dinleyebilirsin.
4. Anahtar Kelimelerin Kullanımını Planla
Anahtar kelime araştırması yapmak da içerik fikirleri oluşturmana yardımcı olabilir. Anahtar kelimeler hedef kitlenin arama motorlarına girdiği sorgulamalardır. Üzerinde çalışacağın konuya dair merak edilenleri sana detaylı şekilde gösterebilir. Sen de bu merak edilenler çerçevesinde içeriğini şekillendirebilirsin.
Google Anahtar Kelime Planlayıcı, Ahrefs veya Moz gibi araçlar konunla ilgili anahtar kelimeleri, arama hacimlerini, kelimelerin zorluğunu ve rekabetini gösterir. Sen de bu noktada özgün bir içerik oluşturmak adına rekabet oranı düşük ancak arama hacmi yüksek sayılabilecek anahtar kelimelere yönelebilirsin. Böylece içerik çerçeveni farklılaştırmakla kalmaz, içeriğinin SEO’sunu da geliştirmiş olursun.
Örneğin içerik üreteceğin konunun “Cilt Bakım Rutini” olduğunu ve okuyuculara ürün tavsiyeleri vereceğin bir yazı yazacağını varsayalım. Konunla ilgili anahtar kelimelere baktığında binlerce önerinin sıralandığını görebilirsin. Kelimelerin birçoğunun da yüksek rekabet oranına sahip olması muhtemel.
Orta rekabet düzeyli ve hacmi yüksek kelime öbeklerinden birinin “Kore Kozmetikleri” olduğunu düşünelim. Bu durumda içeriğin için bir alt başlık fikri “Doğal ve Etkili Kore Kozmetikleri ile Bakım Rutini Oluşturma” olabilir. Bu fikri içerikte daha da geliştirmek için kozmetik üretiminde ünlü olan ülkelerin ürünleri için de farklı alt başlıklar kullanmayı düşünebilirsin. Örneğin “Çok Bilinen ve Kaliteli Fransız Ürünleri ile Günlük Bakım” ya da “İddialı Amerikan Kozmetikleriyle Güzelliğinize Güzellik Katın” gibi başlıkları da içeriğine ekleyebilirsin.
5. Beyin Fırtınası Yap
İçeriklerin için çok sayıda, farklı ve benzersiz fikirler bulmanın en iyi yollarından biri de beyin fırtınasıdır. Beyin fırtınasını bir grupla yapabileceğin gibi yalnız başına da yapabilirsin. Bu noktada aklına gelen fikirleri sınırlamaman ve eleştirel bakmaman gerektiğini unutma. Bırak fikirler olduğu gibi aksın!
Bu akış sırasında önemli fikirleri kaçırmamak için çevrim içi bir doküman açabilir ya da renkli post-itlere veya defterine aklına gelenleri not alabilirsin. Beyin fırtınası yaparken kullanabileceğin bazı yöntemler ise şöyle:
Zihin Haritası Oluştur
Zihin haritası oluşturarak derinlemesine fikirler üretebilirsin. Zihin haritası oluşturmak için kâğıt ve kalem kullanabilir ya da Miro gibi araçları tercih edebilirsin. Zihin haritası oluştururken öncelikle merkeze ana konunu yerleştirmelisin. Sonrasında konunu ilgili alt konulara ayırmalısın. Alt konularını da aşama aşama detaylandırarak dallara ayırmaya devam etmelisin. Dilersen araştırdığın anahtar kelimeleri de zihin haritandan kullanabilirsin.
Örneğin içerik hazırlayacağın konu meditasyon olsun. Bu durumda:
Alt Konu 1
Meditasyon Türleri
- Vipassana,
- Transandantal,
- Metta,
- Çakra.
Alt Konu 2
Meditasyonun Tarihi
- Hindistan’da Meditasyon,
- Çin’de Meditasyon,
- Batı’da Meditasyon.
Alt Konu 3
Meditasyonun Faydaları
- Zihinsel Faydalar,
- Fiziksel Faydalar,
- Psikolojik Faydalar.
Bir sonraki aşamada bu faydaları da detaylandırmamız mümkün.
Alt Konu 4
Psikolojide Meditasyonun Yeri
- Öz Şefkat ve Farkındalık,
- Stres Yönetimi,
- Zorlu Duygularla Başa Çıkma,
- Depresyon ve Anksiyetenin Tedavisi.
Şeklinde dört farklı alt konu oluşturduk ve bir sonraki aşamada ise bu alt konuları da alt başlıklara ayırdık.
Rastgele Kelimelerle Hızlı Fikirler Üret
Bu beyin fırtınası tekniğiyle alışılmışın dışında fikirler üretmen mümkün! Bunun için herhangi bir yerde gözüne çarpan rastgele kelimeleri listeleyebilirsin. Dilersen bir kitaptan yararlanabilir dilersen çevrendeki insanlara hatta yapay zekâya sorabilirsin. Sonrasında bu kelimelerle içerik fikirleri oluşturmayı deneyebilirsin.
Örneğin konumuz dijital detoks olsun ve ChatGPT’nin önerdiği rastgele kelimelerle fikirler bulmaya çalışalım:
- Yalnızlık: Dijital Detoksla Yalnızlıktan Kurtulun ve Hayata Katılın
- İlham: Dijital Detoksla Zihnini Dinlendir ve İlhamlara Yer Aç
- Macera: Yeni Nesil Bir Macera ve Meydan Okuma: Dijital Detoks
- Kahvaltı: Kahvaltı Boyunca Dijital Detoks Yap ve Hayatındaki Farkı Gör
- Serenity (Sakinlik): Sakin ve Dingin Bir Yaşamın Anahtarı: Dijital Detoks
Zamanlayıcı ile Düşün
Bu yöntemde fikir oluşturmak için kendine çok uzun olmayan bir zaman dilimi belirleyerek zamanlayıcıyı kurmalısın. Süren beş ya da on dakika olabilir. Bu süre zarfında niteliğe değil niceliğe önem vererek olabildiğince çok sayıda fikir bulmaya odaklanmalısın.
Konuya Bir Gazeteci Gibi Yaklaş
İçeriğini nasıl ele alacağına karar vermekte zorlanıyorsan konuya bir gazeteci gibi yaklaşmalısın. Bunun için 5N1K olarak da bildiğimiz ne, nerede, neden, nasıl, ne zaman, kim sorularını kendine sor ve cevapları not et. Bu yöntem gözüne basit görünse de çok farklı bakış açıları yakalamana yardımcı olabilir.
6. İçerik Çerçeveni Hazırla
Etkili fikirler bulmak için bahsettiğimiz tüm bu yöntemleri denediysen sıra bir içerik çerçevesi oluşturmakta! Elde ettiğin tüm fikirleri gözden geçir ve içeriğini nihai olarak hangi fikirler çerçevesinde geliştireceğine odaklan. Dilersen bu noktada içerik outline’nını da hazırlayabilirsin. Bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmak istersen “Outline Nedir, Nasıl Hazırlanır? 3 Etkili Örnek” isimli içeriğimizi gözden geçirebilirsin.
Kaliteli içerikler üretebilmen için benzersiz fikirler bulmanı sağlayacak yöntemlerden uzun uzadıya bahsettik. Sen de öğrendiklerini pratiğe dökmek ve içerik üretiminde kendini geliştirmek istersen hemen aramıza katılabilirsin!