“Yaratıcı, yetenekli ve hevesli bir içerik yazarıyım ama iyi bütçeli çok fazla iş alamıyorum.” diyorsan belki de ihtiyacın olan tek şey, iyi bir kariyer portfolyosudur. Başarılarını gün yüzüne çıkaracak, deneyimlerini en güzel şekilde sergilemene olanak tanıyacak iyi bir portfolyo hazırlayabilir; böylece çok daha yüksek bütçeli işler bulabilirsin. Eğer en iyi işler arasından iş beğenmeye hazırsan portfolyonun ne olduğundan nasıl nitelikli bir portfolyo hazırlayabileceğine kadar tüm detayları birlikte inceleyelim. Haydi, başlıyoruz!
Portfolyo Nedir?
Portfolyo ya da diğer ismiyle portföy; becerilerini, eğitimini, deneyimlerini yansıtan profesyonel materyallerinin bir derlemesidir. Potansiyel işverenlere kapsamlı bir koleksiyon sunmanın en iyi yolu olan portfolyo; önceden üzerinde çalıştığın başarılı iş örneklerini, görsel sunumları, öz geçmişini ve varsa aldığın referans ya da tavsiye mektuplarını içerebilir.
Tüm işler için portfolyo gerekli olmayabilir. Ancak özellikle sanat, tasarım, teknoloji ve yayıncılık sektöründe çalışanlar için büyük önem taşır.
Nitelikli Bir Portfolyo Oluşturmanın İş Bulmaya Katkısı Nedir?
İşverenler, işlerini uzman bir freelance çalışana vermeden önce çalışacakları kişinin yetenekli olduğundan ve taleplerini en doğru şekilde yerine getirebileceğinden emin olmak ister. Çünkü doğru kişiyle çalışmamak işverenlere para, emek ve zaman kaybı olarak geri döner. Hâl böyle olunca serbest çalışan bir yazar olarak senin de kişisel farkını, işe bakış açını ve becerilerini sergilemen; bununla birlikte kalabalıktan sıyrılarak doğru profesyonelin sen olduğunu kanıtlaman gerekir.
Tabii bunun için en iyi yol da sen konuşmadan seni anlatacak ve üstleneceğin işleri en iyi şekilde yerine getirebileceğine dair güven verecek nitelikli bir portfolyo hazırlamaktan geçer. Güçlü bir portfolyo, kendini net bir şekilde ortaya koymana ve en iyi içerik yazarlığı işleri için aranan kişi olmana yardımcı olabilir.
Portfolyonun Öne Çıkması İçin Dikkat Etmen Gereken Temel Özellikler Neler?
Portfolyonun kaliteli olması ve görüntüleyenlerin dikkatini çekerek sana yeni freelance işler kazandırması için bazı temel özelliklere dikkat etmen gerekir. Bunlar:
1. Başlık
Portfolyonun girişini başlık bölümü oluşturur. Yani portfolyona dair işverenlerin göreceği ilk şey, onun başlığıdır. Eğer başlığın yeterince ilgi çekiciyse portfolyonu inceleyen kişinin ilerleyen sayfaları inceleme olasılığı yükselir. Bu nedenle yaratıcı ve akılda kalıcı bir başlık tercihi yapman oldukça önemli.
Seçeceğin başlığın yeterli büyüklükte ve uygun yazı tipinde olmasına dikkat edebilirsin. Ayrıca hedef kitlene hitap eden, cesur bir başlık oluşturmaya da özen gösterebilirsin. Bununla birlikte başlıkta ismine yer vererek işverene kim olduğunu hatırlatabilirsin.
2. Açıklama
Bu bölümde hazırladığın içerikleri toplu bir şekilde sunmadan önce başarılı bir çalışma örneğini gösterebilir ve bunun gibi çalışmaların potansiyel işverenlere nasıl yardımcı olacağını vurgulayabilirsin.
3. Konular
Portfolyonu oluştururken en büyük özeni vermen gereken noktalardan biri de konular bölümü. Bu bölümde hangi içerik türlerinde uzmanlaştığından ve hangi konularda içerik ürettiğinden detaylı bir şekilde bahsedebilirsin. Bu sayede işverenlere hangi konularda hizmet sunabileceğini ve senden ne tür içerikler bekleyebileceklerini net bir şekilde göstermiş olursun. Bu aşamada portfolyona ekleyebileceğin bazı içerik türlerini şöyle sıralayabiliriz:
- Blog İçerikleri: Blog içerikleri; bir sitede yer alan makale, haber ya da rehber gibi çeşitli niteliklerde hazırlanan yazılar şeklinde tanımlanabilir. Günümüzde birçok kurumun, şirketin veya kişinin düzenli bir şekilde blog yayınlamaya özen gösterdiğini göz önüne aldığımızda uzmanlık alanına blog içeriklerini eklemende fayda var. Özellikle blog yazarken çok sayıda içerik üretimi yaptığın konular varsa onları da belirtebilirsin. Örneğin teknoloji, eğitim ve sağlık alanlarında blog üretimi yapıyorsan bunun altını çizebilirsin. Ayrıca SEO uyumlu blog hazırlayabiliyorsan bu da seni öne çıkarabilir.
- Ürün İçerikleri: Ürün açıklama içerikleri; belirli ürün veya hizmeti doğru bir şekilde tanıtan, kullanıcıların sorularını yanıtlayan ve o ürün ya da hizmetin hangi ihtiyaçlara cevap verdiğini anlatan içeriklerdir. Herhangi bir markanın müşterilerine binlerce ürün sunduğu ve alışverişin çoğunlukla online platformlarda gerçekleştiği bu dönemde ürün içerikleri hazırlamak çok önemli. Eğer ürün içerikleri üzerinde çalışıyorsan bunu vurgulaman senin için büyük bir avantaj oluşturabilir.
- Kategori İçerikleri: Bu tür içerikler, e-ticaret sitelerindeki kategoriler hakkında bilgilendirme amacı taşıyan içeriklerdir. Ayrıca SEO uyumlu olarak hazırlanarak arama motorlarına daha fazla trafik çekmeyi hedefler. Bu nedenle de en çok talep gören içerik türleri arasında yer alır.
- Sosyal Medya İçerikleri: Sosyal medya kanallarında yayınlanan her türlü içeriğe sosyal medya içerikleri denir. Bireysel sosyal medya hesaplarının yanı sıra kurumsal hesapların da her geçen gün artış göstermesi ve takipçilerle bağ kurmak için en ideal yollardan biri olması; sosyal medya içeriği ihtiyacını artırıyor. Bu nedenle uzmanlıkların arasında sosyal medya içeriği üreticiliği varsa portfolyonda mutlaka buna da yer vermelisin.
- Basın Bülteni: Basın bülteni, genellikle işletmeler tarafından marka bilinirliğini ve site trafiğini artırmak amaçlı hazırlatılan yazılı duyurudur. Üçüncü sitelerde de yayınlanabildiğinden işletmeler için harika bir tanıtım yoludur. Bu nedenle dikkat çeken içerik türlerinden biri de basın bültenleridir.
Bu içerik türleri dışında üzerinde çalıştığın tüm içerik çeşitlerine portfolyonda yer verebilirsin. Ne kadar farklı uzmanlık sunarsan o kadar geniş bir iş havuzuna erişim sağlayabilirsin.
4. Beceriler
İçerik üretirken kullandığın program ya da uygulamalar, içeriklerinin daha kaliteli olmasını sağlar. Bu nedenle işverenler için hangi programları ne kadar kullanabildiğin oldukça önemli. Bildiğin uygulama ya da programları bu bölümde detaylı bir şekilde aktarmaya özen gösterebilirsin. Portfolyonda yer vereceğin bazı program ya da uygulamalar ise şöyle:
- Metin Oluşturma ve Düzenleme Programları: Microsoft Word veya Google Dokümanlar.
- Karakter ve Kelime Sayaçları: Character Calculator, Word and Character Counter.
- Anahtar Kelime Kontrolü: Markethinkers.
- Dil Bilgisi Programı: Grammarly.
- Görsel Oluşturma ve Düzenleme: Canva.
- SEO Analizi: Ahrefs, Semrush, Surfer Content Editor.
- İçerik Performansını İzleme: Google Analytics.
- İntihal Denetleme: Jasper, Copyscape.
- Yapay Zekâ İçerik Yazma Uygulamaları: Rytr, Writer, Wordtune, ProWrintingAid.
Bunların dışında kullandığın en iyi uygulama ve programları da beceriler bölümüne dâhil edebilirsin.
5. Deneyimler
Potansiyel işverenler için en dikkate değer bölümlerden bir diğeri de deneyimler bölümü. Bu alanda hangi marka ve ajanslarla çalıştığından detaylı bir şekilde bahsedebilirsin. Ayrıca markalara özel hazırladığın içeriklerden örnekleri de portfolyona ekleyebilirsin.
Bir İçerik Yazarı Nasıl Portfolyo Oluşturmalı, Neler Eklemeli?
Portfolyonu hazırlarken dikkat etmen gereken temel unsurlardan bahsettik. Ancak bunların yanı sıra bazı bilgiler de portfolyonda mutlaka yer almalı. Unutma, portfolyonu ne kadar detaylandırırsan o kadar nitelikli hâle getirmiş olursun.
Bir içerik yazarı olarak portfolyona eklemen gereken bilgi ve belgeleri şöyle sıralayabiliriz:
Kariyer Özeti
Potansiyel işverenlerinin bir profesyonel olarak kim olduğunu hızlı bir şekilde anlaması için portfolyonda kariyer özetine yer verebilirsin. Bu kısımda seni neyin özel kıldığını ve ne yaptığını kısaca anlatabilirsin. Kariyer özetini oluştururken şu noktalara dikkat etmende fayda var:
- 5 ila 7 cümle arasında cümle kurabilirsin.
- Cümlelerini maddeleme işaretleriyle sıralayarak kolay okunur hâle getirebilirsin.
- Niteliklerini kanıtlayan özel örnekler sunabilirsin.
- Okuyucunun portfolyonu daha fazla okuması için onu ikna etmeye özen gösterebilirsin.
Misyon/Felsefe Bölümü
Misyon bölümü portfolyonu okuyan kişilere iş konusunda senin için en önemli olan noktaları açıklar. Değerlerini ve mesleğinin arkasındaki motivasyonu ortaya koyar. Bu bölümü yazmadan önce kendine bu soruları sorabilirsin:
- Mesleğin senin için neden önemli?
- İçinde bulunduğun sektör hakkındaki düşüncelerin neler?
- Sektöründeki profesyonellerle ilişkin nasıl, onlara ne şekilde davranırsın?
- Hangi becerilerin işinde ilerlemene yardımcı oluyor?
Bu soruların cevabını bulduktan sonra misyonu; giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşacak bir akışta yazabilirsin.
Kısa Otobiyografi
Portfolyona koyacağın kısa bir otobiyografi, kim olduğunu işverenlere göstermene ve onlarla bağlantı kurmana yardımcı olabilir. Ayrıca birçok kişinin arasından sıyrılarak akılda kalmanı da sağlayabilir. Otobiyografini hazırlarken dikkat edebileceğin bazı püf noktalar ise şöyle:
- Amaç: Otobiyografini hazırlama amacını düşünmeli ve metni ona göre kaleme almalısın. Örneğin yeni işler bulmak için farklı, sektörde güvenirlik kazanmak için farklı anlatımlar seçebilirsin.
- Hikâye Anlatım Ögeleri: Portfolyonu, okuyanlara hikâyeleştirilmiş biçimde sunarak onların dikkatini çekebilirsin. Bu aşamada neleri başardığından ve zorlukların üstesinden nasıl geldiğinden de söz edebilirsin.
- Mizah: Mizah unsurlarını kullanarak fark edilirliğini artırman mümkün. Otobiyografine küçük mizah parçaları eklemek istersen bunun için en uygun yer, yazının sonu olabilir.
- Güncellik: Otobiyografin on yıl önce hazırlandıysa onunla çok etkili sonuçlar almayı beklememelisin. Mutlaka son zamanlarda elde ettiğin başarıları ve pozisyonları ekleyerek onu güncel tutmalısın.
- Eşsiz: Aynı otobiyografiyi tüm iş başvurularında ya da kayıtlı olduğun sitelerde kullanmayı tercih ediyor olabilirsin. Ancak her yeni duruma göre otobiyografini baştan revize etmen ve mevcut duruma uyarlaman çok daha iyi olur.
- İletişim Bilgileri: Otobiyografini okuyan kişilerin seninle iletişime geçmelerini sağlamak için yazının sonlarına iletişim bilgilerini bırakabilirsin. Mail adresini, sosyal medya hesapları ya da siteni ekleyebilirsin.
Öz Geçmiş
“Otobiyografimi yazdım, kendimi yeterince tanıttım.” diyorsan hâlâ portfolyonda bir öz geçmişe ihtiyacın olacağını belirtmeliyiz. Eğer daha önceden hazırladığın bir öz geçmişin yoksa bunlara dikkat edebilirsin:
- Kolay okunabilir bir yazı tipi seçebilirsin.
- Kenar boşluklarına ve satır aralıklarına özen gösterebilirsin.
- Bölüm başlıklarını vurgulayabilirsin.
- Tüm bilgilerini aktarmak için tek bir sayfa kullanmaya çaba harcayabilirsin.
İçerik Örnekleri
Bir içerik yazarı olarak çok yönlü olduğunu göstermen, yeni işler alman için son derece önemli. Bu nedenle farklı tür ve konudaki içeriklerinin arasından seçim yaparak onları portfolyona koyabilirsin. Toplamda 10 ila 20 içeriğini paylaşman yeterli olur. Ayrıca hazırladığın içeriklerden sonra müşterilerinden geri bildirim aldıysan onları da bu bölüme ekleyebilirsin.
Mesleki Gelişim Faaliyetleri
Hayatın boyunca öğrenen ve gelişen biri olduğunu portfolyonda göstermen, hakkında olumlu bir izlenim oluşturabilir. Bunun için içerik yazarlığıyla ilgili katıldığın eğitim, kurs, konferans, seminer gibi faaliyetlerin ayrıntılarına portfolyonda yer verebilirsin.
Referanslar
Portfolyonda listeleyeceğin referanslar, seni tanımayan işverenlerde güven oluşturmana yardımcı olabilir. Bunun için güçlü yönlerin, yetenek ve deneyimlerin hakkında geri bildirimde bulunacak birkaç marka ya da kişiye ihtiyacın var. Bu kişilerin referanslarını paylaşırken iletişim numaralarını da eklemen son derece önemli. İstersen bu noktada müşteri, iş arkadaşları veya önceki işverenlerden gelen referansları da kullanabilirsin.
Tüm bunların yanı sıra portfolyona düzenli olarak yeni yazı örneklerini, aldığın referansları, birlikte çalışmaya başladığın yeni ajans ya da markaları da eklemen önemli. Henüz içerik yazarlığında yeniysen ve güçlü bir portfolyo oluşturamayacağından endişeleniyorsan biraz zamana ve çabaya ihtiyacın olduğunu belirtmeliyiz. İstikrarlı bir şekilde emek harcamaya devam ederek portfolyona yatırım yapabilir ve en iyi işleri üstlenme fırsatı yakalayabilirsin.