Arama motorlarının kalabalık dünyasında içeriklerinle nasıl fark yaratabilirsin? Hedef kitlene tam da ihtiyaç duyduğu anda ulaşmayı ve içeriğini zirveye taşımayı istemez misin? Bu sorulara heyecanla “Evet!” diyorsan SEO uyumlu içerik yazmayı öğrenme vaktin gelmiş, yazar arkadaşım. Arama motoru optimizasyonu (SEO) uyumlu içerik yazmak sıradan bir metin oluşturmanın ötesinde bir uzmanlık ve strateji gerektirir. Peki, SEO uyumlu içerik tam olarak nedir? Neden dijital pazarlamanın vazgeçilmezi olarak kabul edilir? Bu içeriğimizde SEO uyumlu, etkili bir içerik yaratmanın sırlarını keşfedecek ve rakiplerinin önüne geçmeni sağlayacak adımları öğreneceksin. Hazırsan dijital dünyada fark yaratmanın ilk adımını birlikte atalım!
SEO Uyumlu İçerik Nedir?
Dijital pazarlama bir insan olsaydı, o insanın kalbinin SEO uyumlu içerik olduğunu söylerdik. Çünkü Google gibi arama motorlarının algoritmaları bir içeriğin değerli ve kaliteli olup olmadığını anlayabilmek adına belli kriterler kullanır. Sen de ilgili kriterlere uygun bir içerik oluşturduğunda bu metin SEO uyumlu olur. Bu metin sayesinde arama motorunun takdirini kazanırsın. Arama motorunun takdirini kazanmaksa içeriğinin görünür olması ve hedef kitlene ulaşabilmesi demek!
İçeriğinin SEO’ya uyumlu olmasının tam manasıyla neyi ifade ettiğini bir hikâyeyle açıklayalım. Diyelim ki yemek yemek için bir restorana gittin. Gelen menüye göz attığında karşılaştığın manzara karmakarışık bir liste! Yemekler menüde kategorize edilmediği gibi içerikleri ve fiyatları da belirtilmemiş. İstediğin yemeğe pratik şekilde ulaşamayacağını, sana sunulacak yemeğin de tatmin edici olamayacağını öngörmek mümkün. Bu menünün bir içerik olduğunu düşünürsek arama motorları için optimize edilmediğini söyleyebiliriz. Kategorilerle ve açıklamalarla oluşturulan, seçim yapmanın çok kolaylaştığı ve amacına ulaştıran bir menüyse SEO uyumlu içeriktir.
SEO Uyumlu İçerik Neden Önemlidir?
Dijital dünyada var olmak ve rekabet avantajı elde etmek istiyorsan içeriklerini SEO uyumlu hâle getirmen şart. Çünkü arama motoru optimizasyonu yapılmamış bir içeriğin keşfedilme ihtimali çok düşük. Her gün milyarlarca aramanın yapıldığı bir alanda hedef kitlene doğru zamanda ve bağlamda ulaşmak istiyorsan içeriklerini optimize etmelisin. Bu optimizasyonun önemini daha fazla detaylandırmak gerekirse şu maddeleri sayabiliriz:
- SEO uyumlu bir içerik hedef kitlenin ihtiyaçlarını karşılayarak onları besler. Beslenen kullanıcı güven duymaya ve harekete geçmeye hazır hâle gelir.
- Arama motorları tarafından üst sıralara yerleşme ihtimalin artar. Algoritmaları besledikçe dijital dünyada görünürlüğün ivme kazanır. Böylece markan ve/veya içeriklerin güçlü bir konum elde etmeye başlar.
- Kullanıcıların ihtiyaçlarına karşılık veren, araştırdığı soruların tüm cevapları “Doğru verilerle burada.” diyen bir içerik sadakati geliştirir. Aradığı cevaba hızlıca ulaşan, bilgilenen veya amacına uygun ürünü/hizmeti bulan kullanıcının yeni sorguları için de başvuracağı adres olma ihtimalin çok yüksek.
Şimdi sıra SEO’ya uygun içerikleri oluşturmak için izlemen gereken yol haritasına geldi. Gel, birlikte SEO uyumlu içerik yazarken rehberin olacak adımları inceleyelim.
1. Arama Niyetini Belirle
SEO içerik oluşturmadan önce içeriğin neden yazıldığını, markanın bu içeriği yazdırarak neyi amaçladığını bilerek yola çıkmalısın. Bu noktada en önemli yardımcın arama niyetini belirlemek. Arama niyeti kullanıcıların arama motorlarında belli bir kelimeyi ve/veya kelime öbeklerini kullanarak yaptığı aramanın amacı anlamına gelir.
Yani “En iyi kedi maması” araması yapan kullanıcının amacının iyi içeriğe sahip kaliteli bir kedi maması bulmak ve onu satın almak olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra “En iyi kedi mamasının içeriğinde hangi besinler olmalı?” sorgusunu yapan başka bir kullanıcıysa ürün satın almaktan ziyade bilgi edinme maksadıyla aramasını gerçekleştiriyor. Dolayısıyla ortak anahtar kelimelerle farklı arama niyeti taşıyan sorgular yapılabileceğini bilmek önemli.
Bu durumu salt kullanıcı için değil marka açısından da düşünmek gerekiyor. Bu sayede marka amaçlarına uygun içerik üretimi yapabilir, içeriklerini markanın hedef kitlesine ulaştırabilirsin. Şimdi gelelim, arama niyetini nasıl anlayabileceğine. Üretime geçmeden önce kendine kullanıcının neden arama yaptığı sorusunu mutlaka sormalısın. Ardından içeriğin aşağıdakilerden hangisini karşılaması gerektiğine karar verebilirsin.
- Bilgilendirici: Arama motorunda sorgu yapan kişi bilgi edinme maksadı taşıyorsa bu bilgilendirici arama niyetine uygun içeriklere yönelir. Örneğin “SEO uyumlu içerik nedir?” sorgusuna doğru bilgiler sunan derinlikli bir içerik, bilgilendirici arama amacına uygundur.
- Gezinme: Kullanıcının belli bir web sitesine ulaşma amacı vardır. Örneğin arama motoruna “İçerikmatik blog” yazan kişi, icerikmatik.blog’a ulaşma niyeti taşır.
- Ticari: Ürün ve/veya hizmet satın almayı düşünen kullanıcının araştırma yaptığı ve seçenekleri değerlendirdiği süreçte yaptığı sorguları kapsar. Örneğin “SEO uyumlu içerik hizmeti” sorgusu kullanıcının içerik ihtiyacı olduğu ve bu hizmeti veren kişilere ulaşmak istediği bilgisini verir.
- İşlemsel: Kısa sürede satın alma işlemini gerçekleştirecek olan kullanıcıların yaptığı aramalardır. Örneğin “En uygun araç kiralama” kelime öbeğiyle arama yapan kullanıcının niyeti bütçesine uygun seçenekler sunan bir firmadan araç kiralamaktır. Bu nedenle satış yapma odağında üretilen içerikleri işlemsel arama niyetine uygun hâle getirmek müşteri ve marka açısından çok avantajlıdır.
Sen de içerik yazmaya başlamadan önce “Bu yazının amacı ne?” ve “Hangi amaca hizmet edecek?” gibi soruların peşine düşmeyi unutma!
2. Hedef Kitle: İçeriğinin Kime Ulaşması Gerekiyor?
SEO’ya uygun, kaliteli ve etkili bir içerik yazmak istiyorsan içeriği kimin için yazdığını belirlemelisin. Aksi takdirde içeriği üreterek okyanusa ufak bir taş atmaktan farklı bir eylem yapmış olmayacaksın. Hedef kitle analizi yapabilmek için kendine belli başlı sorular sorabilirsin. Örneğin “Hedef kitlemin yaş aralığı kaç?”, “Hedef kitlem nasıl bir yaşam tarzına sahip?”, “Hedef kitlemin kullandığı platformlar hangileri?” veya “Hedef kitlem hangi sorunlara çözüm arıyor?” gibi sorular seni adım adım hedef kitlene yaklaştırır.
Hedef kitleni belirlemen dilinden başlık hiyerarşisine kadar içeriğin her noktasını etkiler. Mesela deneyimli SEO uzmanlarına hitap ediyorsan teknik detaylara ve sektör trendlerine odaklanabilirsin. Ancak içerik yeni başlayanlara yönelikse temel bilgileri sade bir dille sunmalı ve kolay anlaşılır bir yapı tercih etmelisin.
3. Anahtar Kelime Araştırması Yap
Arama niyetini buldun. Şimdi sıra arama motoru optimizasyonuna uygun içerik hazırlamanın en temel adımına geldi: anahtar kelime araştırması yapmak! İçeriğinin hedef kitlene ulaşabilmesi için doğru kelimeleri seçmen gerekiyor. Bu noktada Google Keyword Planner, Ahrefs ve Semrush gibi araçları kullanarak hedef kitlenin sorgularını kolaylıkla bulabilirsin. İçeriğini tespit ettiğin anahtar kelimeler etrafında kurgulayarak trafik oluşturacak bir metin elde edebilirsin.
Anahtar kelime araştırması yaparken öncelikle hedef yani birincil anahtar kelimelere odaklanmalısın. Bu yazıyı yazarken kullandığımız birincil anahtar kelimeler şunlar:
- SEO uyumlu içerik.
Bu kelime öbeği içeriği yazma amacımızı karşılayan ana anahtar kelimeler. Şimdi gelelim ikincil anahtar kelime meselesine. İkincil anahtar kelime, içerikte kullanmayı hedeflediğimiz ana anahtar kelimemizle ilişkili ifadelerdir. Uzun kuyruklu anahtar kelimeler, eş anlamlılar ve birincil arama terimlerinin çeşitleri ikincil anahtar kelimelere örnek olabilir. İçerikte ikincilleri kullanman birincil anahtar kelimenin kullanımını desteklerken konunun her yönünü ele aldığını da gösterir.
Peki, bu içerikte kullandığımız ikincil anahtar kelimeler neler?
- SEO içerik oluşturma,
- SEO içerik yazımı,
- SEO içerik rehberi,
- SEO içerik stratejisi,
- Anahtar kelime araştırması,
- Meta açıklama optimizasyonu,
- İçerik optimizasyonu,
- Arama motoru optimizasyonu (SEO),
- Hedef kitle analizi.
Bizim arama niyetimiz bilgi vermek. Dolayısıyla anahtar kelimelerimizi seçerken arama niyetimize uygun seçenekleri dikkate aldık ve ilgili kelimeleri de içeriği yazarken doğru yerlerde kullanmaya çalıştık. Sen de içerikte bu kelimeleri gördüğün her yerde birincil ve ikincil anahtar kelime kullanımının önemini hatırla!
Peki, arama niyeti ticari olan bir kategori içeriğiyle arama amacı bilgilendirici olan blog yazısı için nasıl bir yol izlemeliyiz? Sana bu aşamayı bir örnekle anlatmak istiyoruz. Elimizde “en iyi kahve makineleri” ile “kahve makineleri incelemeleri” şeklinde iki tane birincil anahtar kelime var. Bunlardan hangisini ticari amaçlı kategori içeriği için kullanırdın? Tabii ki “en iyi kahve makineleri” ifadelerini. Çünkü bu ifadeler kahve makinesi satın almayı düşünen kullanıcıların yapacağı türden bir sorguyu içeriyor.
“Kahve makineleri incelemeleri” ise elbette bilgilendirici bir blog yazısında kullanabileceğin ana anahtar kelime. Bu anahtar kelime ekseninde kurguladığın bir yazıyla satın alma amacı olan ancak önce kahve makineleri hakkında bilgi almak, ürünleri karşılaştırmak ve nihai hedefine kavuşmak isteyen bir kullanıcıya ulaşman mümkün. Bu konuda daha detaylı bilgi edinmek için “İçeriğinin Erişimini Kullandığın Anahtar Kelimelerle Artırabilirsin” içeriğimizden faydalanabilirsin.
Yazacağın içerikte hâlihazırda belirlenmiş anahtar kelimeler varsa onları stratejik şekilde nasıl yerleştireceğini “Anahtar Kelimeleri İçeriğinizin Akışını Bozmadan Nasıl Kullanırsınız?” isimli içeriğimizden öğrenebilirsin.
Ufak bir tüyoya hazır mısın? Her iki anahtar kelime grubunu hem kategori hem blog içeriğinde kullanarak genel ve niş kitle tarafından görüntülenme alma ihtimalini artırabilirsin. Anahtar kelime araştırmamız da tamamsa sıra başlık hiyerarşisine geldi!
4. Başlık Hiyerarşisi Oluştur
İçeriğinin okuyucular ve arama motorları için anlaşılır olmasını istiyorsan başlık hiyerarşisi oluşturmak zorundasın. Başlık hiyerarşisi içeriğinin iskeletidir. İskeleti doğru inşa edemezsen ne amacına ulaşabilirsin ne okuyucu içeriğini sonuna kadar okuma gayreti gösterir. Başlık çeşitleriyle tanışalım.
H1 ana konuyu belirlerken H2 ve H3 gibi alt başlıklar ilgili konuyu detaylandırır. Örneğin depresyon hakkında bir sağlık içeriği yazman gerekiyor diyelim. Bu yazının ana başlığını yaptığın anahtar kelime çalışması sonucunda tespit edebilirsin. En yüksek aranma hacmine sahip anahtar kelimeyi kullanarak H1 başlığını “Depresyon Nedir, Belirtileri Nelerdir? Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?” şeklinde belirleyebilirsin. H2 ve H3 şeklindeki alt başlıklar da diğer anahtar kelimeler üzerinden seçilmeli. İçeriğinin başlık hiyerarşisini şöyle kurgulayabilirsin:
H2: Depresyon Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
H3: Manik Depresyon Nedir?
H3: Atipik Depresyon Nedir?
H2: Depresyon Belirtileri Nelerdir?
H3: Ağır (Majör) Depresyon Belirtileri
H3: Atipik (Gülümseyen) Depresyon Belirtileri
H3: Hafif Depresyon Belirtileri
H2: Depresyonun Nedenleri Nelerdir?
H3: Depresyon Genetik midir?
H2: Depresyon Tanı Kriterleri Nelerdir, Nasıl Teşhis Edilir?
H2: Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?
H2: Depresyonun Tekrarlama Riski Var mıdır?
H2: Sıkça Sorulan Sorular
Başlıklar arasında tutarlı ve dengeli olmaya dikkat etmelisin. Bağlam kopukluğuna yol açmadan, doğru bilgiler vererek alt başlıklarını kurgularsan metin kalitesi yüksek SEO uyumlu bir içerik elde edebilirsin. Başlık hiyerarşisi konusunda daha detaylı bilgi için “İçeriklerde Başlık Hiyerarşisi Nedir? Hiyerarşi Nasıl Oluşturulur?” içeriğimizi inceleyebilirsin.
4. Kaynak Taraması Yap ve İlgili İçerikleri İncele
İyi bir içerik yazmanın sırrını merak ediyor musun? Elbette kaliteli ve doyurucu bir içerik yazmanın en büyük sırrı yazmaya başlamadan önce kapsamlı bir araştırma yapmak. Kaynak taraması ilgili konu hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmanın yanı sıra yazacağın metnin güvenilirliğini de artırır.
İçeriğini yazmaya başlamadan önce konu hakkında otoriter yayınlara, güvenilir kurumların sitelerine ve makalelere bakman şart. Böylece doğruluğu kanıtlanmış bilgilere ulaşabilirsin. Tabii bu aşamada daha önce ilgili konuda yazılmış içeriklere de bakmayı unutma. İçerikleri inceleyerek “İlgili konuda ne kadar detaya yer verilmiş?”, “İçeriklerin eksik ve hatalı yanları neler?”, “Daha önce yazılmış içeriklerdeki boşlukları nasıl doldurabilirim?” gibi sorulara cevap bulman önemli.
Kaynak araştırmasının neden bu denli kıymetli olduğunu özümsemek için “İçerik Yazarken Kullanılan Kaynakların Önemi” içeriğimize göz atabilirsin.
6. Diğer Teknik Detayları Takip Et
İçerikte Meta Description (Meta Açıklama), Spot Metin gibi bölümlere yer vererek SEO uyumunu yakalayabilirsin. Çünkü meta açıklama, spot metin ve diğer içerik optimizasyonları içeriğinin arama motorları ve okuyucular için daha görünür ve etkili olmasını sağlar.
Arama motorunda kısa açıklama olarak gördüğün metin meta açıklamadır. Okuyucunun içeriğine girmeden önce karşılaştığı ilk manzara H1 başlığın ve meta açıklaman olur. Dolayısıyla bu metni en etkili şekilde yazmaya özen göstermelisin. Meta açıklama 150 ila 160 karakterle sınırlı, kısa ve öz, teşvik edici ve anahtar kelimeyle yazılmış olmalı.
Spot metinse meta açıklama kadar kısa olmamakla birlikte içeriğin özünü aktaran, metne girdiğimizde bizi karşılayan bölümdür. Spot metnini yazının girişinden önce bir özet bölümü gibi düşünebilirsin. Bu bölümde okuyucuyu yazının içine almaya, dikkat çekici ve bilgilendirici bir dil kullanmaya ve gerçekten yazının özünü vermeye dikkat etmelisin.
7. CTA ile Harekete Geçir
Harika bir içerik oluşturdun ve okuyucuyu bir eyleme yönlendirmek istiyorsun diyelim. İçeriğin önemli noktalarından biri olan CTA (Call to Action) kullanmazsan okuyucuyu harekete geçirememe ihtimalin yüksek. Çünkü CTA kullanımı okuyucuyu bir adım atmaya, karar vermeye ve bir işlem yapmaya teşvik eden bir köprü gibidir. Ancak bu köprünün sağlam ve cazip olması gerektiği de aşikâr! CTA oluştururken net olmaya, değer sunmaya ve aciliyet hissi yaratmaya odaklanabilirsin.
Harekete geçirici bir CTA örneği: “Sen de marka görünürlüğünü ve satışlarını artırmak, müşterilerinle bağ kurmak ve algoritmayı beslemek istiyorsan SEO uyumlu içerik yazmakla işe başlayabilirsin. SEO içerik stratejisini öğrenmek için hemen kaydını oluşturabilir, SEO içerik rehberimizi ücretsiz şekilde indirebilirsin.”
Daha fazla örnek görmek ve güçlü CTA’larla hedef kitleni kalbinden vuran eylem çağrıları yapmak için “Etkili Bir Harekete Geçirici Mesaj (CTA) Nasıl Yazılır?” içeriğimizi incelemelisin.
8. SEO İçin Görsel Kullanımı
İçeriğini sonuna kadar okutabilmek, okuyucuyu dinlendirmek ve algoritmalara hizmet edebilmek için görsel kullanman çok önemli. Kullanıcı deneyimini geliştiren görsel, okurun içeriğinde daha uzun süre vakit geçirmesini sağlar. Örneğin bir yemek tarifi blogu yazdığını düşünelim. Tarifi upuzun bir metinle anlatmak yerine adım adım fotoğraflarla desteklenmiş bir görsel dizisi hazırlayabilirsin. Tarifi görsellerle anlatırken aralara serpiştirdiğin cümlelerle okuyucunun tarifi anlamasını ve içeriği sonuna kadar okumasını sağlayabilirsin. Kullanıcının web sitende daha uzun süreli kalması demekse sayfa görüntüleme sürenin uzaması ve arama motorlarının gözünde sitenin değerinin artması anlamına gelir.
SEO dostu görsel hazırlayabilmek için birtakım kurallara dikkat etmelisin. SEO dostu görsel nasıl hazırlanır?
- Görsel boyutunu kalite kaybı olmayacak ve mobile uyum sağlayacak şekilde optimize et. Çünkü büyük dosyalar sayfanın geç yüklenmesine ve kullanıcı deneyiminin olumsuz etkilenmesine neden olur.
- Görselleri ilgili anahtar kelimelerle isimlendir.
- Görsel içeriğe yüklerken alt metni kullanmaya özen göster. Alt metin görsellerin içeriğini arama motorlarına aktarır.
- Görselin mutlaka içeriğinle alakalı olmasına dikkat et. Ayrıca kaliteli ve ilgi çekici görseller kullanarak okuyucunun dikkatini içerikte tutmayı da başarabilirsin.
9. İçeriği Okuyucu Gözünden Değerlendir
SEO uyumlu bir içerik yazdın, görsellerini optimize ettin ve hatta anahtar kelimeleri stratejik olarak yerleştirdin. Peki, içerik gerçekten okuyucunun beklentisini karşılıyor mu? Bir yazının başarısını belirleyen en önemli kriterlerden biri o yazıya okuyucunun gözünden bakabilmektir. Dilersen, içeriği okuyucu gözünden değerlendirebilmek için uygulayabileceğin yöntemlere geçelim.
- Yazını bir süre sonra tekrar oku. Okuyucu gibi davranarak metni baştan sona değerlendir. Mesajın açık mı? Gereksiz tekrarlar var mı? Bilgiler kolay anlaşılır mı?
- Yazını birkaç kişiye okut ve geri bildirim iste. Özellikle hedef kitlene uygun kişilerden yorum almak içeriğindeki eksikleri görmeni sağlayabilir.
- Başlıklarının ilgi çekici ve yeterli olup olmadığını kontrol et. Başlık hiyerarşin doğru mu? Her başlıkta doyurucu bilgiler verebildin mi?
- Görseller içeriğini destekliyor mu?
- Metinde okuru harekete geçirebilecek bir CTA var mı? Varsa gerçekten harekete geçirici mi?
- İçeriğin okuyucuyla duygusal bağ kurabiliyor ve sorunlarına çözüm sunuyor mu?
- Dilin sade ve yalın mı? İçeriği gerçekten hedef kitlene uygun bir dille mi yazdın?
Bir yazının en büyük başarısı bize göre okuyucunun yazıdan memnun kalarak ayrılması. Eğer okuyucularının yazının sonunda “Tam da aradığım bilgi buydu!” demesini sağlayabilirsen içerik stratejin hedefe ulaşmış demektir. Bu nedenle okuyucu gözünden değerlendirme yapmak içerik üretim sürecinin bir standardı olmalı.
SEO uyumlu içerik yazmak kullanıcı deneyimini artıran, hedef kitlenin ihtiyaçlarını karşılayan ve arama motorlarının algoritmalarına uyum sağlayan bir sanat ve stratejidir. Doğru anahtar kelimeleri belirlemekten başlık hiyerarşisi oluşturmaya, görselleri optimize etmekten teknik ayrıntıları gözden geçirmeye kadar her adım içerik başarını doğrudan etkiler. Ancak en iyi optimizasyonun bile okuyucunun ihtiyaçlarını anlamadan ve ona hitap eden bir içerik yaratmadan başarıya ulaşamayacağını lütfen unutma.
Şimdi sen de öğrendiğin bu bilgilerle hem okuyucularını hem arama motorlarını etkileyen güçlü içerikler oluşturabilir, dijital dünyada fark yaratabilirsin. Klavyenin başına geçip SEO uyumlu içerikler yazmaya hazır olduğuna göre seni aramızda görmekten mutluluk duyarız!