“Göz dolduran, kalitesiyle fark yaratan ve tam olarak amacına hizmet eden etkili içerikler yazmak istiyorum. Ancak nasıl yapacağımı bilmiyorum.” diyorsan endişelenmene gerek yok! Doğru yerdesin. Bahsedeceğimiz adımları izleyerek hiç zorlanmadan içerik dünyasının yıldızı olabilecek yazılar yazmaya başlayabilirsin. Hazırsan hiç vakit kaybetmeden başlayalım!
1. Etken Sesi Kullan, Pasif Yapıyı Geri Plana At
İçeriklerini daha etkili hâle getirmek için dikkat etmen gereken noktalardan biri etken cümleler kullanmak. Arka arkaya pasif yapıya sahip cümleler yazdığında hedef kitlen yorulmaya başlar. Etken ses yazılarını kolay okunabilir kılar, okuyucuların içeriğini rahatlıkla takip edebilir. Etken cümlelerde genellikle edilgen cümlelere göre daha az kelime kullanılır. Bu da akışı iyileştirir. Etken ses kullanmak içeriklerini ürettiğin markaların daha yetkili ve güvenilir görünmesine de yardımcı olabilir. Dilersen konuyla ilgili bir örneği birlikte inceleyelim:
Bir diş macunu için kısa bir ürün açıklaması içeriği yazmamız gerektiğini düşünelim. Bu metni öncelikle tamamen pasif bir sesle hazırlayalım. “Coco Beyaz İnci Diş Macunu ile fırçalanan dişler parlar. Doğal içerik sayesinde sağlık korunur. Büyük boy olan ürün kolayca bitirilemez. Beyazlık, temizlik ve kalite için ürün tercih edilebilir.”
Yazdığımız içerik okunması zor ve dikkat çekmekten son derece uzak görünüyor. Okuyuculara doğrudan hitap edilmiyor ve iyi bir bağ kurulmuyor. Oysa içeriği “Coco Beyaz İnci Diş Macunu ile dişleriniz parıl parıl olacak! Macunumuzun doğal içerikli oluşu sayesinde sağlığınızı koruyabilirsiniz. Büyük boy ürünü defalarca kullanır, kolay kolay bitiremezsiniz. Beyazlık, temizlik ve kalite için ürünümüzü tercih edebilirsiniz.” şeklinde hazırlayarak etken yapıyı kullanabilir ve yazımızın etkisini güçlendirebiliriz.
Bu arada, yazar arkadaşım, içeriğinde “Hiç edilgen yapı kullanmaman gerek.” demiyoruz. Gerekli yerlerde aşırıya kaçmadan pasif ses kullanabilirsin. Önemli olan metnin büyük çoğunluğunda etken sese yer vermen.
2. Cümlelerini Kısa Tutmaya Özen Göster
İzlemen gereken bir diğer adım ise kısa cümle kullanımı. Kısa cümleler kullanmanın bazı faydalarından kısaca bahsedelim:
- Kısa cümleler okuyucularının onlara anlattıklarını daha kolay kavramasına, fikirlerinin rahat takip edilebilmesine yardımcı olur.
- Hedef kitlenin ilgisini canlı tutmaya ve odaklanmayı artırmaya katkıda bulunur.
- Kısa cümleler yazmak bir yazar olarak senin de işini kolaylaştırabilir. Düşüncelerini olabildiğince sade ve net şekilde karşı taraf aktarmanı sağlar.
Kısa cümleler yazmak bazen çok zorlayıcı olabilir. Bunun üstesinden gelmek için yapabileceğin bazı uygulamalar:
- Vaktin olduğunda 100’er kelimelik kısa öyküler yazmayı ve kelime sınırının üstüne çıkmamayı deneyebilirsin. Bu sayede kelime verimliliğini sağlamayı öğrenebilirsin.
- İçeriklerinde kullandığın en uzun cümlelerin bile 15 ila 20 kelime olmasına dikkat edebilirsin.
- Fark etmeden çok uzun kurduğun cümleleri son kontrol aşamasında 2 ya da 3 cümleye bölebilirsin.
- Kısa cümle kurmanın sırrı senin de bildiğin gibi gereksiz kelimelerden kurtulmaktan geçer. Bu yüzden cümlelerinde gereksiz hiçbir kelimeye yer vermeye gayret edebilirsin.
Yazar arkadaşım, kısa cümleler kurmak içerik kalitesi için önemli olsa da her içeriğin ahenkli bir akış için farklı uzunluklardaki cümlelere ihtiyacı olduğunu unutmamalısın. Büyük çoğunluğun kısa cümlelerden oluştuğu dengeli içerikler hazırlamayı hedeflemelisin.
3. İçeriğinle Okuyucuna Değer Sun
Etkili içerikler bir değer sunar. Bu değer bir içgörü, bilgi ya da herhangi bir sorunun çözümü olabilir. Kısacası hedef kitle için yararlıdır. İçeriğinde okuyucuya değer sunmak için bunları yapabilirsin:
- Üzerinde çalıştığın konuyla ilgili hedef kitlene benzersiz bir bakış açısı göstermelisin.
- Tek bir içerikte çok fazla konuyu açıklamaya çalışmak yerine bazı odak noktaları belirlemeli ve o noktaları genişletmelisin.
- Kişisel bilgi birikiminden yararlanmalı, kendi deneyimlerini özgün biçimde okuyucularına sunmalısın.
- Hedef kitlenin ihtiyaçlarını iyice anlamalı ve onlara hitap etmelisin.
- İçeriğinde herhangi bir şeyin nasıl yapılacağını anlatman gerekiyorsa izlenecek adımları net bir şekilde vermelisin. Böylece okuyucularının öğrendiklerini eyleme dönüştürmesini sağlayabilirsin.
4. Tutarlı Olmanın Önemini Unutma
Başarılı yazıların hem format hem içerik bakımından tutarlı olması çok önemli. Tutarlı içerikler okuyucuları yazıda tutarken tutarsız ve karmaşık hazırlanan yazılar hedef kitle tarafından tercih edilmez. Tutarlılık hedef kitlenin hem konuyu rahatça anlamasına hem yazıyı zahmetsizce taramasına yardımcı olur. Tutarlılığı sağlamak için içeriklerinde bunları uygulayabilirsin:
- İçeriği kaleme alma amacını ve hedef kitlenin özelliklerini aklında bulundurmalısın.
- Başlık, alt başlık, paragraf, listeleme ve numaralandırmaları kullanarak içeriğinin akışını doğru bir şekilde yapılandırabilirsin. Bunun için içeriğine başlamadan önce bir taslak hazırlaman faydalı olabilir. Taslak hazırlama konusunda daha fazla bilgiye ihtiyacın varsa “Outline Nedir, Nasıl Hazırlanır? 3 Etkili Örnek” isimli yazımız sana yardımcı olabilir.
- İçeriğinin giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşmasına, bölümler arasında geçişlerin doğru yapılmasına özen gösterebilirsin.
- Yazılarının alt başlıklarının altında öncelikle temel bilgiyi verip sonrasında detay ve örneklere geçebilirsin.
- Başlıkta ne vadettiysen başlığın altında tam olarak o bilgileri vermeye özen gösterebilirsin.
- İçeriğinin tamamında aynı tonu koruyarak üslup bakımından tutarlılığı sağlayabilirsin.
- Yazında tekrara düşmemeye, birbiriyle çelişen bilgiler vermemeye gayret edebilirsin.
- İçeriği tamamladıktan sonra düzenleme adımına da zaman ayırarak içeriğini daha etkili kılabilirsin.
5. Kelime Seçimini Basit Tut
Sevgili arkadaşım, içeriğin teknik ya da karmaşık kelimelerle doluysa ve bu yüzden okuyucuların durmadan sözlüğe bakmak zorunda kalıyorsa kelime seçimlerini gözden geçirmen gerekebilir. Muhtemelen böyle bir içeriği kimse sonuna kadar okumak istemez. Dolayısıyla kelime seçimlerimizi basit tutmaya, anlatmak istediklerimizi herkesin rahatlıkla anlayabileceği şekilde sunmaya gayret göstermeliyiz.
Bu noktada basit kelime seçiminin içeriğini yüzeysel hâle getireceğinden endişe ediyor olabilirsin. Ancak basit kelimeler kolayca akla gelen üzerine düşünülmemiş kelimeler değildir. Çoğu zaman yerine uygun basit kelime seçimi yapmak karmaşık bir terimi yazıp geçmekten çok daha zordur. Yani basit sözcük kullanımı içeriğinin derinliğini ya da kalitesini olumsuz yönde etkilemez. Aksine üzerine uzun uzadıya düşünülmüş güçlü bir içerik ortaya koymana yardımcı olur. Basit ancak zengin kelimelerle çok iyi bir metin yazabilirsin. Ayrıca bir konuyu basit biçimde anlatabilmek uzmanlık göstergesidir.
6. 5N1K’yi Uygula, Akıllardaki Soru İşaretlerini Gider
Etkili bir içeriğin konuyla ilgili okuyucuların aklındaki tüm sorulara cevap vermesi ve kapsamlı olması gerekir. Derinlemesine bir içerik oluşturmak için bahsedeceğimiz noktalara dikkat edebilirsin:
- Yazında hedef kitlene ne sunmak istediğini ve amacını içeriği yazmaya başlamadan önce belirlemelisin. İçeriğinin hedefine tam olarak ulaştığından emin olmalısın.
- Kaleme alacağın konu hakkında hedef kitlenin neleri merak ettiğini detaylı şekilde araştırmalı ve onların sorularına doyurucu cevaplar sunmalısın.
- Yazarken kapsamlı ve güvenilir kaynaklar kullanmalısın.
- Gerekli tüm detaylara değinmeli, içeriğinde boşluklar kalmasına izin vermemelisin.
- İçeriğinde bir gazeteci gibi davranmalısın. 5N1K sorularına yani ne, nerede, ne zaman, nasıl, niçin ve kim sorularının tamamına yanıt vermelisin.
7. İçeriğini Örneklerle Renklendir
Etkili bir içeriğin olmazsa olmalarından biri de yerli yerinde verilen örneklerdir, yazar arkadaşım. Örnekler:
- Fikirlerini ve anlatmak istediklerinin daha iyi anlaşılmasını, hedef kitlenin öğrendikleriyle ilişki kurabilmesini sağlar.
- Anlatımı sıkıcılıktan kurtararak ilgi çekiciliği artırır.
- Özellikle bilgi odaklı içeriklerde örnekler okuyucuların öğrendiklerini daha kolay uygulayabilmesine yardımcı olur.
İçeriklerinde örnekleri etkili kılmak için bu noktalara dikkat edebilirsin:
- Okuyucularına örnek sunmadan önce bir bağlam hazırlamaya özen gösterebilirsin. Böylece örneğin neyle ilgili olduğunu ve hangi bilgiyi somutlaştırmaya yarayacağını anlamalarını sağlamış olursun.
- Örneklerinde alakasız detaylara girmemeye, konunla ilgili noktaları vurgulamaya gayret edebilirsin.
- Örneklerini kısa, net ve yalın bir şekilde sunabilirsin.
- Aynı örnek türünden birden fazla vermemeye dikkat edebilir, içeriğinin farklı noktalarını pekiştirecek çok çeşitli örnekler kullanabilirsin.
- Bir bilginin yanlış uygulanışının örneğini ve sonrasında doğru uygulanışını vererek içeriklerinde mantıksal karşılaştırmalar yapabilirsin.
Yazar arkadaşım, senin de fark ettiğin üzere biz de içeriklerimize uygun örnekler eklemeye özen gösteriyoruz. Sen örneklerimiz hakkında neler düşünüyorsun?
8. Olumlu İfadelerle Pozitif Kıl
Olumlu ifadelerle hazırlanmış bir içerik hedef kitlenle samimi bir bağ kurmana yardımcı olabilir. Güvenilirliğini olumlu yönde etkileyebilir. Yanlış anlaşılmaların önüne geçmene yardımcı olabilir. Mesajlarını daha açık ve ikna edici bir şekilde iletmeni sağlayarak içeriğini etkili kılabilir. İçeriğini pozitif bir şekilde çerçevelendirmek için bunlara dikkat edebilirsin:
- Olumsuz sözcük ve ifade kullanımını mümkün olduğunca sınırlayabilirsin. Örneğin içeriğinde “Bu hataları yapmak blog yazılarınızı çok kötü ve okunmaz hâle getirebilir.” demek yerine “Hatalarınızdan öğrenebilir, bunları düzelterek üst düzey blog yazılarına imza atabilirsiniz.” diyebilirsin. Bu sayede ilk ifadede hataların altını çizerken ikinci ifadede dikkati hataların bir öğrenme fırsatı olduğuna yöneltebilirsin. Böylece okuyucularını iyi bir şekilde motive edebilirsin.
- İyimser bir içerik tonu oluşturmak için zaman zaman hedef kitlene olumlu onaylama ve yüreklendirme cümleleri kurabilirsin. Örneğin içerik yazarlığıyla ilgili bir blog içeriğinin giriş kısmında “Yeni bir kariyer oluşturmak ve içerik yazarlığına başlamak göz korkutucu görünebilir. Ancak bu içeriği okumaya zaman ayırdığınıza göre öğrenmeye açık birisiniz. Dolayısıyla birazcık çabayla bambaşka bir meslek sahibi olabilirsiniz.” biçiminde ifadelere yer verebilirsin.
- Yazılarında dezavantajlar ve sorunlar yerine fayda ya da avantajları vurgulayabilirsin. Bu, hedef kitlenin iletmek istediğin mesaja karşı daha açık olmasını sağlayabilir. Örneğin bir ürün açıklaması içeriğinde “İyi çekmeyen, üzerine yatırım yapılmayan, alt yapısı sıkıntılı internet sağlayıcılarını tercih etmek internet kullanımı deneyiminizi bir çileye dönüştürür.” demek yerine “Güvenilir, gelişime açık ve kaliteli internet sağlayıcımızla size sıra dışı bir internet kullanımı deneyimi yaşatmayı amaçlıyoruz.” diyebilirsin.
- Pozitif bir içerik için eğer birlikte çalıştığın markanın kişiliği ve tonu buna uygunsa zaman zaman çoşkulu kelimeler kullanabilirsin. Güçlü sıfatlara ve fiillere yer vererek okuyucularını heyecanlandırabilirsin. Örneğin “İyi bir çanta ” yerine “Elegant, stil sahibi ve kaliteli bir çanta” ifadesini kullanabilirsin.
Etkili bir içerik hazırlamak için uygulaman gereken tüm adımları uzun uzadıya seninle paylaştık, sevgili arkadaşım. Eğer sen de öğrendiklerini pratik etmek ve birbirinden etkili içerikler hazırlamak istersen aramıza katılabilirsin.