Genel

İçerik Yazarlığında Kalemini ve Yaratıcılığını Canlandıracak 10 Egzersiz

İçerik Yazarlığında Kalemini ve Yaratıcılığını Canlandıracak 10 Egzersiz

Kaleminin ucunun paslandığını, yaratıcılığının bir parça azaldığını mı hissediyorsun? Cevabın “Evet” ise yaratıcılık canlandırma kulübüne hoş geldin! Öncelikle bu durumun her yazarın zaman zaman başına gelmesinin son derece normal olduğunu söylemeliyiz. Her uzmanlık alanında olduğu gibi pratik yaparak kalemini ve yaratıcılığını parlatabilir, eskisinden çok daha iyi hâle getirebilirsin. Tek ihtiyacın olan biraz egzersiz yapmaya gönüllü olmak. Eğer hazırsan gel, sana yardımı dokunacak birbirinden işlevsel uygulamalara birlikte göz atalım.

1. Serbest Yazma Egzersiziyle Kaslarını Güçlendir

Sevgili arkadaşım, yaratıcılığı zihinsel bir kas olarak düşünebiliriz. İyi haber şu: Onu güçlendirmek için spor salonuna yazılmana gerek yok! Serbest yazma egzersizlerini düzenli uygulayarak hem kalemini hem yaratıcılığını kuvvetlendirebilirsin.

Serbest yazmayla beynindeki filtrelenmemiş düşüncelere, gizli içgörülere, fark oluşturacak özgün fikirlere ulaşman mümkün. Ayrıca yazar tıkanıklığı yaşıyorsan onun da üstesinden gelebilirsin. Eğer konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak istersen “Yazar Tıkanıklığı: Nedir ve Nasıl Aşılır?” isimli yazımızı da gözden geçirmende fayda var.

Egzersizi yaparken adından da anlayabileceğin biçimde aklından geçenleri doğrudan bilgisayar ekranına ya da defterine aktarmayı hedeflemelisin. Uygulamayı denerken bahsedeceğimiz noktalara dikkat edebilirsin:

  • Çok uzun süre serbest yazmak zihinsel olarak aşırı yorucu olabilir. Bu yüzden belli bir zaman aralığı belirlemeye gayret etmelisin. Başlangıç için 10 ila 15 dakika uygun bir süre olabilir. 
  • Egzersiz sırasında yazdıkların üzerine çok fazla kafa yormaman önemli. Dil bilgisi kurallarına, geçişlere, paragraflara ya da tutarlılığa konsantre olmadan özgürce yazmaya odaklanmalısın.
  • Aklına gelenleri yargılamamaya ve mümkün olduğunca içsel sansürden uzak durmaya çaba harcamalısın.
  • Yazma pratiğini bitirdiğinde dönüp yazdıklarını değerlendirebilirsin. Bu egzersizi sabah uyanır uyanmaz ya da gece yatarken yapabilirsin.

2. İçeriklerin Özetini Çıkar, Kalemini Keskinleştir

Kalemini keskinleştirmek için yapabileceğin en iyi egzersizlerden biri içerik özeti çıkarma pratiği yapmak. Bu uygulama sayesinde karmaşık bilgileri verimli ve sade yazabilme konusunda ustalaşırsın. Böylece yeni bir içerik yazarken de okuyucularını bunaltmadan onlara en etkili biçimde bilgi sunabilirsin. Özet çıkararak analiz etme ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirebilirsin. Açık ve basit cümlelerle yazma üzerine idman yapmış olursun ve daha anlaşılır bir yazım tekniğinde uzmanlaşabilirsin.

Pratiğe ilgini çeken bir konuda ya da hâlihazırda üzerinde çalıştığın bir niş varsa o nişe ait kaliteli bir içerik seçerek işe başlamalısın. Sonrasında içeriği dikkatlice okumalı ve derinlemesine kavramalısın. Son olarak metnin en önemli kısımlarını damıtarak bir özet hazırlamalısın.

3. 7x7x7 Pratiğiyle Esneklik Kazan

7x7x7 pratiği için kitaplığındaki 7. kitabın 7. sayfasındaki 7. cümleyi oku. Sonrasında bu cümle ile başlayan 7 satırlık bir şiir kaleme al. Egzersiz sayesinde belirlenen sınırlar içinde mümkün olduğunca esnek yazabilmeyi öğreneceksin. 

Pratiği daha zorlu ve eğlenceli hâle getirmek istersen seçtiğin kitabın 7. sayfasındaki 7. kelimeyi belirleyerek akrostiş bir şiir yazmayı deneyebilirsin. Dilersen bu kelimeye odaklanabilir ve kelimeyi 7 defa kullandığın 100 kelimelik küçük bir öykü kaleme alabilirsin. Egzersizi yazmaya başlamadan hemen önce ısınma amaçlı uygulayabilirsin.

4. Farklı İçerik Türleri Üzerinde Çalış

Bir içerik yazarı olarak belli bir içerik formatında ya da konuda uzmanlaşmayı tercih etmiş olabilirsin. Ancak yazarlık konusunda kendini geliştirmenin ve sınırlarını zorlamanın en iyi yollarından biri düzenli olarak farklı içerik formatlarında üretim yapmak. 

Örneğin sıkı bir blog yazarıysan evinde gözüne çarpan ilk nesne için bir ürün açıklaması içeriği hazırlamayı deneyebilirsin. Finans ve ekonomi konularında içerik üreten biriysen bir gezi blogu yazmaya çalışabilirsin.

Bahsettiğimiz egzersiz yeterince antrenman yapmışsın gibi hissettirmiyorsa işleri daha da zorlaştırabiliriz. Bunun için önceden yazdığın herhangi bir içeriği ya da başka bir yazar tarafından kaleme alınan bir metni kullanabilirsin. Belirlediğin yazıyı konudan bağımsız olarak birbirinden farklı tonlarda ve çeşitli hedef kitlelere hitap edecek biçimde birkaç defa yeniden yazabilirsin.

Örneğin bir sağlık içeriğini 15 ila 25 yaş arasındaki genç ve dinamik bir hedef kitleye uygun biçimde şekillendirmeyi deneyebilirsin. İçeriğin tonunu eğlenceli, neşeli ve günlük kullanıma yönelik seçmeye çalışabilir, sen dili kullanabilirsin. 

Genç bir hedef kitleye hitap eden bir kaykay tanıtımını 50 yaş üstünde, iş hayatında aktif yer alan yönetici bireylere uygun hâle getirebilirsin. Tonu ciddi ve resmî tutabilirsin. Uzaktan kolay bir egzersiz gibi görünse de bunun zihnini ne kadar zorladığını fark edeceksin!

5. Resimlerin ve Fotoğrafların Öykülerini Yazarak İlham Bul

Yaratıcılık ateşini harlayacak bir diğer egzersizimiz de görsellere öyküler yazmak. Egzersiz yaratıcılığını güçlendirmenin yanı sıra duygu ve düşüncelerini organize etmene, organize ettiğin her şeyi anlamlı bir bütüne dönüştürme becerine büyük bir katkıda bulunabilir. Uygulama yaparken:

  • Sevdiğin ressamların ya da fotoğrafçıların görsellerini inceleyebilirsin. Bit pazarlarını dolaşarak fotoğraflar satın alabilirsin. Kartpostallar toplayabilir, egzersizi yapacağın zaman onların arasından seçim yapabilirsin. İstersen internet üzerinden rastgele görsellere ulaşabilirsin.
  • Seçtiğin görselin sana hissettirdiklerine odaklanarak bir hikâye ortaya koymaya çalışmalısın. Örneğin bir tablodan ilham alıyorsan o tabloyu çizen ressamın tabloyu çizme sürecini aktaran kısa bir öykü yazabilirsin. Bundan farklı olarak tabloda bir sandal varsa o sandala atlayıp macerelara atılan bir karakteri düşleyebilirsin. Nasıl bir kurgu oluşturacağın tamamen hayal gücüne bağlı.
  • Uygulamayı daha da keyifli hâle getirmek için bir yazar arkadaşını da pratiğe dâhil edebilirsin. Birlikte aynı görsel için ortalama aynı kelime sayısına sahip küçük öyküler yazarak birbirinizin öyküsünü okuyabilirsiniz.

6. Bir Editör Gibi Düzenleme Yap, Akıcılığını Artır

Bir içerik yazarının sahip olması gereken en önemli becerilerin başında doğru şekilde metni düzenlemek yer alır. Kendi yazdığın veya başkası tarafından yazılmış metinlere bir editör gözüyle bakarak düzenleyebilir, böylece zamanla hataları tespit etmeyi, içeriklerinin akıcılığını ve okunabilirliğini artırmayı başarabilirsin. Fikirlerini daha kesin ve net biçimde okuyucularına sunma kabiliyetini iyileştirebilirsin. Düzenleme konusunda uzmanlaştıkça yazarken de daha az hata yapmaya ve gereksiz kelime ya da ifadeleri doğal olarak azaltmaya başlarsın.

Düzenleme pratiği için en iyi kaynak kendi yazıların olsa da sadece düzenleme yapmak istediğin zamanlarda başka yazarlara ait içerikleri de tercih edebilirsin. Metinleri bir editör dikkatiyle mümkün olduğunca iyi organize edilmiş hâle getirmeye çalışabilirsin.

7. Zaman Yolculuğuyla Bakış Açını Genişlet

Yapması çok keyifli ve yaratıcılığını perçinleyecek bir diğer egzersizimiz de zaman yolculuğu pratiği. Bu egzersiz için bir konu ve zaman belirlemelisin. Örneğin vegan bir karakteri anlattığın bir öykü yazmayı aklına koydun diyelim. Karakterin 100 yıl önce yaşasaydı nasıl olurdu? Günümüzde bu karakteri anlayışla karşılayabilecek yan karakterler öykünde yer alabilecekken 100 yıl öncesine gittiğimizde birçok yerde vegan birine muhtemelen çılgın bir insan gözüyle bakılacaktı. 

Antrenmanı içerik yazımı pratikleri için de kullanabilirsin. Örneğin bundan 50 yıl sonra çıkacak bir cep telefonu için bir ürün açıklaması içeriği yazmayı deneyebilirsin. Sence telefonun ne gibi özellikleri olurdu, bunları hedef kitlene en etkili biçimde nasıl anlatabilirsin? Sana göre bugün dilimizde yer eden hangi kelimeler 50 yıl sonra çok sık kullanılmazdı ya da sen kelime seçimini nasıl yapardın?

8. Başlık Listesi Yap, Sıra Dışı Fikirlere Ulaş

İyi bir içerik yazarının metinlerinde yaratıcılığını ve kabiliyetini yansıttığı ilk bölümler başlıklardır. Dolayısıyla başlık yazma becerilerini güçlendirmek için de bazı egzersizler yapman son derece önemli. Tercih edebileceğin uygulamalardan biri başlık listesi.

Egzersiz için bir konu belirleyerek işe başlayabilirsin. Sonrasında beş dakika için zamanlayıcını ayarlayıp konunla ilgili mümkün olduğu kadar fazla başlık fikri bulmaya çalışmalısın. Bulduğun fikirleri gözden geçirerek en beğendiklerin üzerinde çalışabilirsin. Bu egzersizi her içerik üretimi öncesinde yaparak her defasında dikkat çekici ve etkili başlıklarla hazırlanmış metinler ortaya çıkarabilirsin.

Başlıklarla antrenman yapmaya başlamadan önce daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyorsan “İçeriklerde Başlık Hiyerarşisi Nedir? Hiyerarşi Nasıl Oluşturulur?” ve “Daha Fazla Tıklama Sağlayan Başlıklar Nasıl Yazılır?” başlıklı yazımlarımızı da okuyabilirsin.

9. Beş Duyuyu Kullanarak Derinlere Dal

Bir yazar olarak yaratıcılığını derinleştirecek egzersizlerden bir diğeri de beş duyu pratiği. Egzersiz, yaratıcılığını iyileştirmenin yanı sıra betimleme kabiliyetine ve okuyucularınla duygusal bağ kurabilme becerine de büyük katkıda bulunur. Bu egzersiz için beş duyuyu kullanarak bir mekânı tasvir etmeye ya da bir anı anlatmaya çalışabilirsin. Dilersen bu pratiği kendi hayatında seni etkileyen anıları yazmak için de kullanabilirsin. Örneğin ilk sinemaya gidiş anını, beş duyunla duyumsadığın şeyleri detaylı biçimde yazmayı deneyebilirsin. 

10. Her Gün Yaz

Sevgili arkadaşım, senin de bildiğin gibi en etkili egzersiz bıkıp usanmadan her gün kendi alanında yazı yazmandır. Düzenli olarak yazdığında yaratıcı fikirleri doğal olarak yakalayabilirsin. Sürekli yazmak seni motive tutar ve üretkenliğin ciddi biçimde yükselir.

Bunların yanı sıra devamlı yazdığında yazar olarak öz güvenin artar. Yazma becerilerin sen farkında dahi olmadan keskinleşir. Yazar olarak iç farkındalığın ve içgörülerin gelişir. Yani her gün yazmak seni daha iyi bir yazar yapar.

Özellikle içerik yazarlığına yeni başladıysan her gün bir içerik koyma fikri seni strese sokuyor olabilir. Eğer böyle bir durumla karşı karşıyaysan her gün 500 kelime yazmak gibi küçük hedefler belirlemen faydalı olabilir.

Sen de birbirinden farklı formatlarda ve konularda içerik yazarak yıldızı parlayan bir yazar olmak istiyorsan yapman gereken çok basit: Hemen aramıza katılmalısın!

İçerikmatik
Beğenebileceğin diğer yazılar
Sadece Yazanlar Anlar: İçerik Yazarlarının Gizli Jargon Sözlüğü
Sadece Yazanlar Anlar: İçerik Yazarlarının Gizli Jargon Sözlüğü
İçerik yazarlarından "CTA'yı biraz kısaltmamı istediler.", "Brief henüz gelmedi." ya da "Tüm keywordleri organik yerleştirdim." gibi cümleler duyuyor "Bunlar ne diyorlar?...
14 Nisan 2025
Freelance Yazar Olarak Kendi Kişisel Markanı Yarat
Freelance Yazar Olarak Kendi Kişisel Markanı Yarat
İçerik yazarlığı kariyerini ilerletmek ve sürdürülebilir kılmak ister misin? Cevabın "Evet." ise ihtiyacın olan tek şey hiç zaman kaybetmeden kişisel markanı oluşturmaya başlamak. ...
7 Nisan 2025
Seyahat Blogu Nasıl Yazılır? Püf Noktalar
Seyahat Blogu Nasıl Yazılır? Püf Noktalar
Bir içerik yazarı olarak farklı diyarlara yelken açmanın zamanı geldi diye düşünüyorsan seni seyahat blogu yazmaya davet ediyoruz. Bir seyahat blogu başlatarak kişisel deneyimlerini ...
24 Mart 2025