Liste içeriklerin yüzeysel içerikler olduğunu ve iyi bir yazar olarak bu içeriklerden kaçman gerektiğini düşünenlerden misin? Eğer öyleyse bugün liste içeriklerine bakış açın değişecek. Liste formatının vadettiği faydalar senin de kalbini kazanacak. Hatta öğrendiklerinle fark yaratan, kalitesiyle arama motorlarının tozunu attıran kaliteli ve anlamlı liste yazıları hazırlayabileceksin. Hazırsan başlıyoruz!
Neden Listeleme Yapmalısın?
Liste içerikleri giriş, numaralandırılmış maddelerden oluşan alt başlıklar ve sonuç bölümünden oluşan içeriklerdir. Her madde birkaç cümle ya da paragraftan oluşabilir. Maddelerin her birinin konuya dair spesifik ve önemli noktalar içermesi gerekir.
Listeleme içeriklerinin sağlayacağı bazı faydalara da kısaca değinelim.
Dikkat Çeker
Liste içerikleri bilgileri daha kolay taranabilir, anlaşılabilir ve özümsenebilir hâle getirmesi sayesinde birçok okuyucu tarafından dikkat çekici bulunur. Uzun süre dikkatini korumakta zorlanan ve çabuk sıkılan okuyucular bile çoğunlukla liste içeriklerini okumayı sürdürebilir.
Netlik Sunar
Liste içerikleri yapısal olarak nettir. Hangi maddenin altında ne tür bilgilerin yer alacağı açıkça bellidir. Bir başlığın ne uzunlukta olduğu kolayca görülebilir. Okuyucular içeriği bitirdiklerinde kaç yeni bilgiye sahip olacağını açıkça bilir. Spesifik bir bilgiyi arayan okuyucular için aradıklarını bulmak liste içeriklerinde daha kolaydır. Tüm bunlar, yapılandırılmamış uzun paragraflardan oluşan bir yazıya göre hedef kitlene daha fazla netlik sunmana yardımcı olur.
Derin ve Kapsamlı İçerikler Oluşturmak İçin İdealdir
Liste içeriği türünde kısa ve öz, bir sayfalık yazılar oluşturabileceğimiz gibi bu formatta uzun, derin ve kapsamlı içerikler de rahatlıkla üretebiliriz. Hatta karmaşık konuların anlaşılmasını kolaylaştıracağından geniş ele alınması gereken konuları liste formatında yazmak ideal bir seçim olabilir. Örneğin “Bebeğinizin ek gıda döneminde dikkat etmeniz gereken 25 önemli nokta” başlıklı bir liste içeriğini bebeği ek gıda dönemine geçiş yapan ebeveynleri derinlemesine bilgilendirecek büyük bir kılavuz olarak hazırlayabilirsin.
SEO’ya Katkıda Bulunur
Okuyucular liste içeriklerini sevdiği için arama motorları da iyi hazırlanmış liste içeriklerini iyi sıralamalara yerleştirir. Ayrıca liste içerikleri spesifik sorulara yanıt verdiğinden, net bir bilgi hiyerarşisi sağladığından bazı durumlarda snippet pozisyonu bile elde edebilir. Tüm bunlar içeriğinin iyi tıklanma ve dönüşüm oranları elde etmesine katkıda bulunur.
Okuyucuya İzleyeceği Yolu Daha Görünür Kılar
Listeleme içeriklerinin taranabilirliği yüksektir. Bunun yanı sıra “yapılacaklar listesi” gibi adım adım ilerlenmesi gereken durumlarda okuyucuya izleyeceği yolu kolayca gösterebilir. Örneğin “İstanbul’da mutlaka görülmesi gereken tarihî yapılar” içeriği hazırladığını düşünelim. Burada hem İstanbul’daki en dikkat çekici yapıları listelemiş hem belirli bir düzenle gezi önerisi vermiş olursun. Okuyucu senin adımlarından ilerleyerek kolayca İstanbul’u gezmiş olur.
Kolay Yazılır
Yazar arkadaşım, senin de takdir edeceğin üzere liste içeriklerinin okunması gibi yazılması da diğer içerik türlerine göre daha kolaydır. Aynı konu ve kapsamda bir blog ile bir liste içeriği yazmamız gerekse büyük ihtimalle çoğumuz blog içeriği için daha fazla uğraşırız.
Liste içeriklerinde doğrudan belirlediğimiz başlıkla ilgili bilgilere odaklanarak bunları açıklarken diğer içeriklerde bağlama, paragraflar arası uyuma, geçiş cümlelerine ve daha birçok detaya dikkat etmemiz gerekir. Yazma kolaylığını oluşturan temel noktanın bu olduğunu söyleyebiliriz. Sen bu konuda ne düşünüyorsun?
Liste İçeriği Türleri Nelerdir?
İçeriğini hazırlamadan önce liste türleri hakkında bilgi sahibi olmalısın. Senin için en sık kullanılan liste içeriği türlerini sıraladık:
- Temel Listeler: Temel listelerde her madde yaklaşık bir iki cümle ile açıklanır. Bunun nedeni konunun basit olması ya da madde sayısının çok fazla olmasıdır.
- Ayrıntılı Listeler: Ayrıntılı listeler konular karışık ve zorlayıcıysa tercih edilir. Temel listelere göre daha az madde ve daha yoğun açıklama içerir.
- Madde İşaretli Listeler: Listelenen ögelerin sıralaması önemli olmadığında maddeleme listeleri kullanılır.
- Numaralandırılmış Listeler: İçerikteki talimatların veya adımların belirli bir sıralamayla uygulanması gerekiyorsa bu tip listeleme içerikleri kullanılır.
- Tanım Listesi: İçerikte yoğun tanım yapılması gerektiğinde kullanılır. Listeleme yaparak tanımların kolayca okunmasını ve anlaşılmasını sağlayabilirsin.
- “En İyi” Listeleri: Bir konudaki “en iyi”lerin listelendiği içeriklerdir. Örneğin blog yazarlarını, alıntıları veya kaynakları listeleyebilirsin.
Liste İçerikleri Yazarken Dikkat Etmen Gereken Noktalar
Liste içeriklerinin sağladığı avantajlardan bahsettik. Dilersen şimdi de kaliteli bir liste içeriği yazmak için dikkat etmen gereken noktalara yakından bakalım.
1. Konunun Liste Formatına Uygun Olup Olmadığını Gözden Geçir
Liste içerikleri faydalı ve etkili olsa da her konu için doğru içerik türü olmayabilir. Bu yüzden yazmaya başlamadan önce konunun liste formatına uygun olup olmadığını dikkatli biçimde gözden geçirmende fayda var.
Örneğin blog yazmakla ilgili bir içerik planın olduğunu düşünelim. Eğer hâlihazırda blog yazımını bilen ancak küçük detayları geliştirerek daha iyi bloglar yazmayı hedefleyen bir hedef kitle için bir yazı kaleme alacaksan liste içeriği doğru seçim olabilir ve “Blog yazma becerilerinizi zirveye çıkaracak 5 az bilinen ipucu” başlıklı bir liste hazırlayabilirsin.
Ancak üzerinde çalışman gereken konu daha genişse örneğin blog yazmayı hiç bilmeyen ve içerik yazarlığına yeni giriş yapmak isteyen kişiler hedef kitlense liste içeriği yerine bir rehber hazırlama yoluna gidebilirsin. İçeriğinde “Blog nedir, blog yazarlığı nedir, blog yazarı nasıl olunur, blog yazmayan bir içerik yazarı olabilir mi?” gibi çok sayıda farklı bağlama sahip konu hakkında okuyucularını bilgilendirebilirsin.
2. Gereksiz Ayrıntılara Girme! Her Maddenin Anlamlı Olmasına Özen Göster
Daha önceden de bahsettiğimiz gibi liste içerikleri bilgileri net ve kolay anlaşılır biçimde sunduğu için okuyucuların dikkatini çeker. Eğer liste içeriğinde gereksiz maddeler varsa hedef kitlen yalnızca o maddeyi atlamakla kalmaz içeriğinin genelinin de fayda odaklı olmadığını düşünerek web sitesini terk edebilir. Bu yüzden her maddenin anlamlı ve değerli olmasına, spesifik bir noktaya değinmesine özen göstermelisin.
Örneğin “Balkonunuzu küçük bir bostana çevirmek için izlemeniz gereken 12 adım” isimli bir liste içeriği yazacağını varsayalım. Bu içerikte ilk alt başlığı “1. Adım: Tohum alın” şeklinde belirleyip bu başlığın altında sadece tohum almaları gerektiğinden, bir çiçekçiye uğrayabileceklerinden ya da internet alışverişi yapabileceklerinden bahsedersen başlığın ve açıklaman okuyucu için anlamsız olabilir.
Herkes bir bostan yapmak için tohuma ihtiyacı olduğunu bilir ancak hangi bitkileri balkonda yetiştirmek kolaydır, başka ne gibi malzemeler gerekir? Okuyucular asıl bunu merak eder. Bu yüzden başlığını “1. Adım: İhtiyacınız olan tüm malzemeleri hazırlayın” olabilir ve sen tohum detaylarından, bitki besinlerinden, saksı türlerinden, toprak seçiminden, topraksız tarım için gerekli olan materyallerden ve diğer gereçlerden detaylı olarak bahsedebilirsin.
3. Gerektiğinde Daha Detaylı Bilgilere Bağlantı Ver
Okuyucularını üzerinde çalıştığın konu hakkında detaylı olarak bilgilendirmek isteyebilirsin. Fakat bazen aynı içerikte tüm alt başlıkları çok derin biçimde ele almak mümkün olmayabilir. Böyle durumlarda hedef kitleni daha detaylı bilgilere yönlendirmek için iç ya da dış linklere başvurabilirsin. Eğer blogumuzun sıkı bir takipçisiysen bizim de yazılarımızda sürekli okurlarımızı farklı içeriklerimize yönlendirdiğimizi fark etmiş olabilirsin. Hatta yazımızın sonlarına doğru yine bir yönlendirme yaptığımızı göreceksin. Linkini bıraktığımız içerikleri de çok beğeneceğinden eminiz, lütfen okumaya devam et!
4. İlişkilendirilebilir Örnekler Kullanarak Maddelerini Açıkla
Senin de bildiğin gibi, yazar arkadaşım, örnekler her zaman konunun iyice pekiştirilmesine yardımcı olur. Soyut bilgileri okuyucuların zihninde somutlaştırır. Bu yüzden sen de maddelerinin altında mümkün olduğunca örnekler kullanmaya gayret etmelisin. Örneğin “Dikiş yapmak için öğrenmeniz gereken 10 yöntem” isimli bir içerik hazırlayacağını düşünelim. Burada başlıklarından biri “Dikişlerin yıldızı düz dikişte uzmanlaşın” olabilir.
Başlığın altında düz dikişle ilgili detaylara değinip okurlarına pratik yapmalarını söyleyebilirsin. Ancak başlıktan anladığımız üzere hedef kitlen dikişi yeni öğrenen bireyler. Dolayısıyla dikiş pratiğini nasıl yapacaklarını bilmemeleri çok normal. Bu yüzden maddenin altında “Düz dikiş pratiği yapmak için deneyebileceğiniz bazı uygulamalar bulunur. Örneğin açık renk bir kumaşın üzerine ütü ile kaybolan bir dikiş kalemiyle uzun çizgiler çekerek dikişinizi çizgi üzerinde kalmayı deneyerek yapabilirsiniz. Bu uygulamadan sonra makine ayağını kumaşınıza sıfırlayarak hiç kaydırmadan dikmeye çalışabilirsiniz.” diyebilirsin.
5. İçerik İçin Uygun Sayıda Maddeleme Yaptığından Emin Ol
Genel olarak listendeki madde sayısı içeriğinin ihtiyacı olan tüm bilgileri vermeli. Bunu yaparken gereksiz kullanılan maddelemeleri de içeriğe dâhil etmeni kast etmiyoruz elbette. Öncelikle rakip içerikleri ve yazacağın konuyla alakalı otoriter kaynakları incelemelisin.
Kaynaklarda verilen maddelerin senin içeriğinle örtüşmesi önemli. İçeriğin ne kadar ayrıntılı olması gerektiğine karar verdikten sonra içeriğinde mutlaka yer alması gereken bilgileri sıralamalısın. Her madde biricik ve kendine özel olmalı. Belirli konu için yüksek kaliteli bir listeleme içeriğinin değerli ve yeterli derecede bilgi vermesi bu adımları tamamlamanla alakalı.
6. Her Maddeyi Belirli Bir Akışa Uygun Şekilde Sırala
Her içerik türünde olduğu liste yazılarında da mantıklı bir akış olması gerekir. Örneğin herhangi bir beceriyi okuyucularına kazandırmaya çalıştığın adım adım hazırlanan liste içeriklerinde ilk yapılması gereken uygulamayı en sona yerleştirmemelisin.
Eğer adımların maddelenmediği bir liste içeriği hazırlıyorsan listenin sıralamasını en önemliden en az önemliye doğru yapabilirsin. Bu bir bilgi içeriği olmayabilir. Bu durumda en dikkat çekenden ya da en popülerden daha az dikkat çekene veya az popüler olana doğru bir sıralama yapabilirsin.
7. Başlık Seçiminde Üç Kritik Unsura Dikkat Et
Sevgili arkadaşım, listeleme içeriklerinin gövde kısmının yazılması ne kadar önemliyse yazının başlığını belirlemek de bir o kadar kritik. Listeleme içerikleri yazarken hedef kitleni içeriğinin devamını okumaya ikna etmek için başlığında üç temel unsurun bulunmasına azami özen göstermelisin. Bunlara kısaca değinelim:
- Bir sayı,
- İçeriğinin ne ile ilgili olduğunu okuyucuya net biçimde gösterecek bir anahtar kelime,
- Tanımlayıcı bir sıfat iyi bir başlığın olmazsa olmazlarıdır.
Bu unsurları içeren birkaç örnek:
- Kusursuz kedi bakımı için 5 önemli püf nokta,
- Sizi profesyonel bir içerik yazarına dönüştürecek 7 adım,
- 2024 yılında Booker düzinesine giren 13 eşsiz kitap.
Hem liste içeriklerinde hem diğer türdeki içeriklerinde fark yaratan ve başarılı başlıklar yazmak için daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyorsan “Daha Fazla Tıklama Sağlayan Başlıklar Nasıl Yazılır?” ve “İçeriklerde Başlık Hiyerarşisi Nedir? Hiyerarşi Nasıl Oluşturulur?” isimli yazılarımızı da inceleyebilirsin.
Sevgili yazar, yazımızda içerik formatlarının yıldızlarından liste içeriklerine değindik. Eğer sen de liste içeriklerinin yıldız yazarı olmak istersen hiç zaman kaybetmeden aramıza katılabilirsin.